Comentarii Comentează
  • Horatiucrisan
    pe 26 Septembrie 2019 22:17
    Un western spaghetti în limba română, turnat în studiourile din Buftea, nu în Cinecitta. Un altfel de film într-o perioadă în care eram obișnuiți cu filme cu substrat politic si propagandist. Revăzut cu plăcere.
  • carmen_angelus_romila
    pe 12 August 2018 20:26
    Continuarea primei parti al acestei serii, intr-o desfasurare pur americana al evenimentelor, un film cu public numeros in cinematografe,
  • cezarika57
    pe 04 Iulie 2018 22:27
    In epoca de glorie a western spaghetti, unde cowboy Gemma sau Nero vorbeau in dulcea limba italiana despre probleme pur americane, Titus Popovici vine cu o idee de milioane si trimite doi ardeleni in Vestul Salbatic al anului 1879 sa isi caute fratele. Si aventura incepe in trilogie! Debut cinematografic pentru Tania Filip.
  • lili22
    pe 17 Martie 2018 22:00
    Ma intreb daca regizorul era constient sau nu ca face un film prost....
  • balta67verde
    pe 19 Octombrie 2016 14:34
    Prestatia actorilor mari, ne demonstreaza ca o continuare nu trebuie sa fie neaparat mai slaba decat prima parte. Valabil si pentru ultima parte a trilogiei. Film foarte bun.
  • cezarika21
    pe 03 Iulie 2012 06:38
    În al doilea film din trilogia Ardelenilor, regizat de Mircea Veroiu (celelalte două sunt regizate de Dan Pița), cei trei frați Brad poposesc într-un oraş din Vestul Sălbatic, concomitent cu un grup de circari. Spectatorii asistă la atacarea unui tren de către indieni și apoi la un jaf bancar, iar totul se termină, după cum vă imaginați, cu schimburi de focuri în care iese iarăși la iveală vrednicia fraţilor Brad.

    Spre deosebire de cele două filme regizate de Dan Piţa („Profetul, aurul şi ardelenii” şi „Pruncul, petrolul şi ardelenii”), filmul lui Veroiu are un stil mai puțin alert, cu cadre lungi și contemplative și cu multe vorbe pline de tâlc. În timp ce acțiunea este tot mai statică, personajul bacelui Traian Brad (Ilarion Ciobanu) devine proeminent, iar gesturile și vorbele sale capătă o gravitate masivă.

    Bacele, un element de pitoresc prin construcția scenaristică, ia fața tuturor celorlalte personaje grație interpretării memorabile a lui Ilarion Ciobanu. Asimilarea comportamentului molcom și a vorbirii ardelenești, plus amestecul de seriozitate și umor, demonstrează încă o dată imensul talent al actorului. Celelalte personaje noi (interpretate de Rodica Tapalagă, Mircea Albulescu, Ioana Crăciunescu și Előd Kiss) sunt bine conturate, fără însă a se ridica artistic la nivelul bacelui Traian.

    În concluzie, „Artista, dolarii și ardelenii” rămâne un film plăcut de urmărit, care nu-și pierde farmecul odată cu trecerea timpului, reprezentând, alături de celelalte filme ale trilogiei, o contribuție românească deloc de neglijat la dezvoltarea genului western. Dacă ar trebui să facem o comparație valorică, acest film nu are coerența narativă a celorlalte două, în ciuda faptului că are un subiect interesant şi interpretări convingătoare.
  • ciprian34
    pe 09 Ianuarie 2012 13:40
    Toate cele 3 filme cu ardelenii,petrolul,artista,dolarii merita vazute
  • cetateanu
    pe 13 August 2010 12:57
    Un film de exceptie cu replici memorabile pacat ca in prezent nu mai putem sa realizam filme macar la valoarea acestora.Toti actori parca sunt de acolo un plus pentru Ovidiu Iuliu Moldovan