Comentarii Comentează
  • suporterU
    pe 27 Noiembrie 2023 19:21
    Un film ce merită văzut pentru prestația de nota 10 a tuturor actorilor. Se detașează de toți ceilalti Amza Pellea care merita cu prisosință un Oscar pentru interpretare. Trei scene remarcabile:
    1) Bocitoarea satului îl jelește pe soldatul german ce a fost ucis
    2) Ipu împarte cu soldații germani peștele prins
    3) “Repetiția” slujbei de înmormînare
    Muzica filmului nu mi se pare chiar bine aleasă.
  • agirg
    pe 08 Iulie 2022 22:42
    Mari actori, mare film... Nu stiu cand vom mai vedea o asemenea capodopera facuta de romani in Romania.
  • user-5f4b8f0322409
    pe 01 Iunie 2022 18:21
    Finalul se pare ca putini il inteleg. Copilul are un singur cartus pe care il incarca si se sinucide. El fiind ucigasul acelui neamt. Pe ceilalti ii "ucide moral" de aia sunt intruchipati ca niste pasari de prada...
  • user-615c82d220ac1
    pe 05 Octombrie 2021 19:58
    Eu una nu am inteles sfarsitul...deci copilul ii impusca pe intelectuali si apoi si pe Ipu?
  • MiereaNeagra
    pe 15 Decembrie 2020 23:41
    Un film bun. Dar e posibil ca la momentul l-a care l-am văzut eu sa nu-l fi înțeles suficient...
  • user-5cc95b68922d6
    pe 12 Aprilie 2020 22:40
    Numele acestui BASM spune totul,cu limpezime,despre pilda și întîmplările dinlăuntrul lui,și despre "purtarea"tuturor slujbasilor FATARNICI ai Statului Romania,în oricefel de vremuri.
  • Horatiucrisan
    pe 12 Ianuarie 2020 17:24
    Cu siguranță unul din cele mai bune filme românești, poate chiar cel mai bun film. Desi s-a încercat o reecranizare cu Depardieu în rol principal, filmul recent nu se ridica nici pe departe la originalul din 1972 realizat dupa nuvela Moartea lui Ipu. Masa la care participă intelectualii satului impreuna cu Ipu interpretat excepțional de regretatul Amza Pelea este o mostră de dialog rafinat, fiecare replică este urmărită cu sufletul la gură. Evident ca filmul nu putea scăpa de national-socialismul comunist, în film fiind incluse idei de antagonism ireconciliant intre clasa intelectualilor burghezi fara scrupule si clasa oamenilor simplii, săraci dar cinstiți, elemente de lupta în ilegalitate împotriva orînduirii nedrepte capitaliste. E un film regizat de Nicolaescu, nu putem pretinde acuratețe 100%. Ideologia epocii socialiste face parte din toate filmele lui Nicolaescu, cu toate acestea, filmul reprezintă o capodoperă a cinematografiei românești din perioada comunistă alături de Ion, Răscoală, etc.
  • antonio6919
    pe 17 August 2019 22:58
    Mari Actori !
    Acum vezi, auzi, numai chestii cu buze solicitate, nu poți sa le cataloghezi ca femei Femeia este altceva. Este fiinta pe care o respecți, o iubesti, Astea le vezi,, le.o tragi , si atât.
  • viorelliciu
    pe 06 Iulie 2019 19:25
    Un rol de premiul Oscar pentru marele Amza Pellea.Cinste lui.
  • carmen_angelus_romila
    pe 19 August 2018 12:28
    Filmul "Atunci i-am condamnat pe toți la moarte" al aceluiasi Sergiu Nicolaescu, ne cucereste definitiv cu aceasta ecranizare de roman fabuloasa.
  • cezarika57
    pe 04 Iulie 2018 21:43
    Film super. Scenariul excelent. Amza Pellea de neiutat
  • balta67verde
    pe 22 Octombrie 2016 09:26
    Un film de nota 10. Actori extraordinari si un Amza Pellea genial. Astfel de actori sunt o comoara nationala.
  • florin2014
    pe 14 Decembrie 2014 16:14
    Un alt film foarte bun al cinematografiei romanesti. Actori mari Amza Pellea, Gheorghe Dinica, Octavian Cotescu, Ion Besoiu, ioana Bulca, cu creatii superbe indiferent de intinderea rolurilor. Sa ne privim in oglinda si vom vedea in noi atat pe Ipu, cu nebunia, generozitatea si sacrificiul dus la extrem, cat si pe ceilalti: notarul, doctorul, preotul, cu nevolnicia si lasitatea lor in momente de grea cumpana, oameni normali de altfel, si uneori, elevul cu imaginatia lui, mai mult sau mai putin bogata. Merita vazut !
  • JohnnyB
    pe 08 Octombrie 2013 10:13
    Amza Pellea - genial. Si restul actorilor, la fel.
  • cezarika21
    pe 02 Aprilie 2013 14:54
    "Atunci i-am condamnat pe toți la moarte" este o dramă psihologică, o satiră la adresa laşităţii şi ipocriziei micii burghezii rurale din satul românesc interbelic. Este în mod cert unul dintre cele mai bune filme româneşti, iar unii critici l-au considerat chiar cel mai bun film realizat de Sergiu Nicolaescu, regizorul manifestându-şi talentul în mod rafinat. El mută accentul de la destinul tragic al lui Ipu către condamnarea caracterului duplicitar și ticălos al conducătorilor unei comunități.

    Filmul conţine câteva momente simbolice: ritualul cinei („acel cumplit târg al morții”, „târgul celor vii cu cel înmormântat de viu”), renunțarea comandantului unității militare germane la executarea celui vinovat și descumpănirea lui Ipu în fața faptului că nemții nu-și respectă cuvântul dat și nu fac dreptate și execuția simbolică sau autentică spre care „filmul e dirijat abil și fără cruțare”, un final deschis a cărui semnificație este lăsată la aprecierea spectatorilor. Sunt prezente şi mai multe secvențe de suspans: lungul, iritantul și obsedantul galop al unui ofițer neamț peste miriște în timp ce în aer plutește sentimentul neliniștitor al unor întâmplări dramatice, „cina cea de taină” la care participă Ipu și jocul lui „de-a șoarecele și pisica” cu comesenii terifiați.

    Piesele de rezistență ale filmului sunt interpretarea excepţională a lui Amza Pellea, dezinvoltura micului erou, interpretările remarcabile ale celorlalți actori: Ioana Bulcă (în rolul unei femei violent-isterice), Maria Clara Sebők („o frumusețe insolentă și agresivă"), Octavian Cotescu și Gheorghe Dinică (două personaje meschine și pitorești), muzica lui Tiberiu Olah, imaginile operatorului Alexandru David, decorurile create de Marcel Bogos, costumele Hortensiei Georgescu și coloana sonoră a lui Anușavan Salamanian.

    Acest film evită imaginea clișeistică a soldatului german din filmele realizate în statele socialiste, fără a renunța cu totul la tezismul filmelor epocii (existent în secvențe precum cea a împușcării militantului antifascist de către agenții Siguranței, a urii manifestate de copil față de protectorii săi și față de ocupanții satului etc.). Filmul emoţionează până la lacrimi, fiind de un tragism rar întâlnit.
  • Iulidesprefilme
    pe 12 Martie 2013 19:50
    Scenariul oferă un studiu de caz bulversant...Nu întâmplător s-a realizat recent versiunea atât de mediatizată cu Depardieu şi Keitel, Condamnat la viaţă...
  • Gable
    pe 13 Ianuarie 2013 11:29
    Un film marca Sergiu Nicolaescu,merita vazut din plin.
  • pisicuta1
    pe 04 Ianuarie 2013 20:28
    un film extraordinar ,distributia f buna,
    unul din multele filme ale lui NICOLAESCU!
  • VVVVV
    pe 11 Decembrie 2012 19:40
    antologic.....l-am vazut in urma cu 2-3 ani, absolut intamplator, cam in sila, dar am ramas profund impresionat.......extraordinar film
  • adrianpana
    pe 11 Noiembrie 2012 08:28
    toata lumea trebuie sa vada aceste filme incredibile, pacat ca nu se mai faca asa filme romanesti. Pacat ca se pun accent pe telenovele
  • deadlord
    pe 25 August 2012 16:32
    Unul dintre cele mai geniale filme romanesti. ste unul din favoritele mele.
  • alex_il_fenomeno
    pe 10 Mai 2012 17:17
    un film total neasteptat , in primul rand datorita cursului atat de surprinzator al povestii , ce o prinde pe niste cai atat de indepartate de actiunea initiala , insa fara sa plictiseasca , ba chiar aceasta asteptare face ca privitul sa fie si mai intens , iar in al doilea rand datorita acelei morale desprinde de la final , unul atat de uimitor , cum nu ai putea crede nici in cele mai frumoase vise ! una dintre marile reusite ale lui Sergiu Nicolaescu !
  • ion.bilt
    pe 08 Mai 2012 20:19
    Gheorghe Dinica a facut un rol mare intr-un rol secundar ! Memorabil !!!
  • monallyssia
    pe 06 Mai 2012 13:02
    Filmul mi se pare la inaltime, deosebit de bine realizat ca regie, interpretare si dramatism. Este genul de film asemanator unei paduri in care toti copacii sunt la fel de frumosi si nu stii la care sa te uiti, pe care sa-l admiri mai mult, motiv pentru care admiri padurea.
    Daca ar fi sa spun ceva pe scurt, privind subiectul propriuzis, m-a impresionat portretizarea lui Ipu, ca mod de interpretare a noastra, a spectatorilor precum si din perspectiva acelor personaje cu functii de conducere si cu rol de decizie in sat. Numai spectatorul si baietelul, partenerul de "joaca" al lui Ipu ii asimileaza trairile de factura dramatica, intra in lumea lui, empatizeaza cu el, disting calitatile lui umane, spiritul de sacrificiu imbinat cu umilinta omului care consimte sa renunte de buna voie la viata.
    Dincolo de imaginea pe care si-a creat-o in sat de om fara capatai, un fel de paria, spectatorul este invitat sa descopere trasaturi de caracter neexplorate, cum ar fi bunatatea, cinstea, bunul simt, resemnarea, dar si inteligenta latenta, spiritul analitic-Ipu evalueaza foarte bine scopul pentru care i se cere sa se sacrifice, intelege cum sunt de fapt cei care il invita la masa-un fel de Iuda colectiv , sta la masa cu ei, bea la indemnurile lor dar are grija sa-i atinga in rastimpuri cu remarci sarcastice pentru a le transmite totusi mesajul lui la adresa moralitatii lor.
    Se supune ca un martir,alegand sa moara in ideea de a nu mai fi o povara pentru nimeni dar si de a scapa de aceasta lume nedreapta care il pune in fruntea mesei numai pentru a-i cere sa moara.
    Acel incident nefavorabil cu neamtul ucis in sat, demonteaza , pe linie morala, aparentele ridicate la rang de ordine si principii stabilite pana atunci; nebunul satului se inalta fiind gata sa devina martir, iar autoritatile coboara in mocirla propriilor lor caractere josnice.
    Baiatul este "punctul de control" , etalonul decantarii valorilor umane, cel care cu resursele copilariei si a unei lumi interioare, descopera si plaseaza binele si raul la locurile lor.
    Eu il consider unul din cel mai bune filme, nu numai din cele romanesti ci si in general, din cele vazute pana acum.
  • TheGreatQueenSeondeok
    pe 25 Aprilie 2012 18:20
    Nu cred ca exista cuvinte pentru a descrie acest film...Jocul actorilor este magnific, nu cred ca vor mai exista actori ca cei din aceasta generatie, incredibil!!!!
  • elmedico
    pe 19 Martie 2012 01:06
    un film superb,din care poti invata ceva despre viata!
  • ciprian34
    pe 10 Decembrie 2011 22:59
    Filmul a fost salvat la final cand Ipu vrea sa-si asume el uciderea soldatului german si cand se transforma din nebunul satului intr-un om mai destept decat toti intelectualii satului.Pana atunci filmul a fost destul de plictisitor insistandu-se prea mult pe cadrele cu copilul care traieste intr-o lume imaginara
  • aayana
    pe 11 Decembrie 2010 00:21
    Una dintre capodoperele filmului românesc! În afară de prestaţia desăvârşită a lui Amza Pellea, filmul atinge câteva teme sensibile: egoismul şi perfidia intelectualului în comparaţie cu simplitatea ţăranului, capacitatea de sacrificiu - o găseşti mai repede la un nebun decât la un om sănătos (deşi am o bănuială că Ipu nu era nebun deloc), relaţiile reci dintre părinţi şi copii, adevărata credinţă în Dumnezeu, conştiinţa grea după ce trimiţi un om nevinovat la moarte, etc. Personajele sunt bine conturate. Vedem clar femeia materialistă, preotul cu dorinţa de a fi un preot adevărat, notarul ce umblă cu hârtiile mereu la el, doctorul care-ţi zice că eşti bolnav şi numai bun de sacrificat în folosul societăţii. Finalul este imprevizibil.
  • MALASORTE
    pe 19 Noiembrie 2010 17:54
    parerea mea....oricum asemanator cu osanda intr-un fel
  • Moody
    pe 15 Noiembrie 2010 23:49
    Exceptionala interpretarea lui Amza Pellea in acest film. Expresiile faciale si mimica sunt duse la perfectiune in interpretarea nebunului Ipu. E greu de crezut ca aceeasi persoana ne-a aratat privirea pierduta a lui Ipu si privirea apriga a lui Mihai Viteazul.
    Acest film este o drama umana in care este implicata toata lumea "buna" din sat si care se transforma din intelectuali in salbatici fiind pusi in fata mortii.
    Tragedia in sine consta in faptul ca viata nebunului Ipu, de altfel un nevinovat, este pusa in balanta cu viata lor si este considerata ca avand mai putina greutate. Este o drama a supravietuirii si a culmilor pe care oamenii le depasesc pentru a mai trai inca o zi.
    Un film foarte bun care nu trebuie sa lipseasca din cultura cinematografica a nici unui roman fie el tanar sau batran.
  • cetateanu
    pe 22 August 2010 11:31
    genial actor care avea un har aparte fie ca ataca partituri comice sau tragice.sclipitor in rolul nebunului ipu din acest film
  • Rose
    pe 07 Iunie 2010 11:49
    Filmul este impresionant, l-am văzut şi revăzut ori de câte ori am avut ocazia cu multă plăcere, actorii sunt extraordinari, în special Amza Pellea. Filmul ar fi meritat recunoaştere internaţională.
  • alexica05
    pe 26 Octombrie 2009 12:09
    deci nici nu stiu cum sa cataloghez filmul este pur si simplu extarordinar cel putin amza pellea m-a facut sa plang:Pprintre cela mai bune filme alei lui sergiu nicolaescu
  • pe 28 Mai 2004 20:15
    O capodopera cinematografica intr-o distributie de zile mari.
  • pe 31 Ianuarie 2004 21:24
    Filmul acesta este unul ditre cele mai bune filme romanesti.Scenariul lui Titus Popovici este extraordinar,actorii sunt cei mai buni.Pe mine,pur si simplu m-a marcat.Drama acelui copil,suferinta lui,scenele sensibile alaturi de inegalabilul Amza Pellea il fac nemaipomenit.Sergiu Nicolaescu a facut un film de exceptie care ar fi meritat sa fie laudat si premiat cu mai mult.Eu n-am reusit sa vad filmul decat de doua ori la televizor si as vrea sa stiu
    cum as putea sa fac rost de el pe caseta sau pe CD.Incodata va spun ca filmul acesta trebuia sa fie mai mult mediatizat,pentru a stii si tinerii de valoarea lui.Cu apreciere,Liviu,19 ani!
  • Dan Gerose
    pe 15 Ianuarie 2004 20:13
    Pai, atunci de ce-l postezi ?
  • pe 15 Ianuarie 2004 15:45
    sa fim seriosi...