Insula Banishanta din Golful Bengal are doar 100 de metri lungime și 10 în lățime, dar adună într-însa suficientă dramă pentru o lume întreagă: iubire, stigma, lupta pentru drepturi fundamentale, soarta planetei.
Locuită de un grup de lucrătoare sexuale ale căror spirite au rămas intacte în ciuda încercărilor și marginalizării la care au fost supuse, insula este o lecție vie despre supraviețuire. Fiecare a ajuns pe Banishanta cu povestea ei: unele din pricina sărăciei; altele, traficate; altele, în căutarea iubirii. O dată acolo, însă, statutul lor le neagă și cele mai fundamentale drepturi, pe care trebuie să și le revendice singure, organizându-se împotriva curentului. Ceea ce vor e simplu și universal: demnitate pentru ele și pentru copiii lor, dreptul de a iubi și de a fi iubite, protecția minimă din partea statului. Și încă ceva: fiind așa de mică și îngustă, Banishanta este una din primele victime ale încălzirii globale. Solul se erodează cu fiecare zi, apele cresc simțitor, și cu fiecare ciclon viața trebuie reluată de la zero, din ce în ce mai greu.
Astfel, femeile din Banishanta se luptă nu doar cu autoritățile, vecinii sau clienții, ci și cu schimbări climatice ireversibile. Soții iubitori, imamii toleranți sau nebunii satului care prevestesc apocalipsa sunt personaje secundare care prin contrast arată cât de viu și neînduplecat este spiritul femeilor din Banishanta. Regizorul Giovanni Giommi a petrecut trei luni pe insulă, filmând expresiv și respectuos viața unor femei extraordinare.