Cândva aveam doar regimul politic drept inamic unic; acum avem mii de dușmani, constată tânărul fotograf Ziad Homsi, unul dintre cei doi călători porniți pe drumul dintre Douma și Raqqa, în nordul Siriei. Celălalt călător este Yassin Haj Saleh, un cunoscut scriitor dizident cu 16 ani de închisoare în anii '80 la activ și totodată unul dintre intelectualii publici cei mai vizibili ca participanți la primăvara siriană încă din 2011.
În centrul filmului se află relația fluctuantă dintre cei doi călători, văzută din perspectiva unei camere simultan afectuoase și intransigente, care înregistrează speranțele și decepțiile celor doi în peisajul mai larg al unei țări devastate de război. Legătura emoțională între intelectualul de vârstă mijlocie și tânărul fotograf cu vulnerabilități și aspirații similare, dar cu experiențe istorice dramatic diferite, permite o perspectivă mai largă asupra iluziilor specifice generațiilor cărora cei doi le aparțin și asupra eșecului ambilor de a-și fi transformat idealurile în rezultate concrete.
Cronica emoționantă a traseului a două conștiințe sfâșiate între grija pentru cei lăsați în urmă și propriile șanse altundeva, în afara granițelor Siriei, Cumplita noastră țară este totodată unul dintre primele documentare de lungmetraj care ating efectele catastrofale ale ISIS asupra Siriei. Fiecare dintre noi trebuie să lupte cu propriile arme.