Un fel de "Mere Roșii"dar mai aiuritor.Director de spital obtuz,doctor fost boxer,asistenta Suzi,profa de psihologie,pacientul care are nevoie de o operatie dificila....
user-65afd5dd334ed
pe 23 Ianuarie 2024 17:09
Toți ăștia cu păreri nefondate care vorbesc de rău filmul sunt clar fani Jude.
mirceathekid
pe 14 Ianuarie 2024 04:21
O tragi-comedie penibilă în care se prezintă o Românie cenușie cu o psiholoagă nebună care are un tată securist dar laș care este violată de 4 mineri într-un oraș mizer și poluat un doctor de spital nebun care lucrează într-un spital de zici că-i abator în condiții insalubre cu milițieni și securiști analfabeți care fură tot ce prind in care apar și militari la fel de retardați un popă bețiv care regulează și fumează și care are grijă de un copil cu handicap și care-i transmite unei femei să-l înfometeze până moare totul culminează cu o luare de ostatici cu un autobuz plin de copii și care sunt uciși fără milă de securitate și de armată, mulțumim societăților din afara României care au sponsorizat realizarea acestui film............
MariusCiprian87
pe 25 Ianuarie 2023 00:01
Distribuție de nivel mondial, replici de geniu, descătușare în dialoguri după un regim securizat lingvistic, ritm într-un mare stil regizoral, cu două secvențe epice, masa din casa preotului (cina) și transportarea mortului în satul natal, o parodie post-decembristă de cea mai înaltă calitate cinematografică!!!
Smrs
pe 13 August 2022 07:06
Filmul nu pare a avea o traiectorie clară, un început și un sfârșit, un scenariu propriu-zis, ci mai degrabă, o zi din viața cuiva în anul comunismului târziu din 1988. Pare efectiv o scenă aleatorie interpretată de actori, niște roluri jucate de dragul artei, ceea ce e ok pentru că filmul chiar a ieșit foarte bine. El suferă la nivelul mesajului transmis dar, în rest, există un comic, o dramă, o intrigă care chiar trezesc nostalgii celor care au prin perioada sau celor care vor să.și facă o idee despre România acelor vremuri.
apaxtc
pe 24 Octombrie 2021 21:19
Cea mai bună parodie Romanească ...am dat nota 7 ..ca dau note mici eu ...dar obligatoriu de văzut..
Horatiucrisan
pe 21 Ianuarie 2021 15:47
Pentru a putea distruge economic o tara e necesar sa distrugi orice valoare a ei si sa determini ca oamenii acelei tari sa isi scada ei insisi stima de sine. Filmul Balanta, ca si alte filme realizate dupa Revolutie vine sa realizeze acest deziderat: sa nu uitam totusi ca e o cooproductie la care au participat case de film din afara cu siguranta coordonate subtil de anumite interese manifestate ulterior prin distrugerea economiei nationale, privatizari dubioase. Filmul e o mistificare partiala a istoriei, ultimii ani ai comunusmului fiind prezentati in tuse grosiere, practic nimic nu e de calitate in Romania: oamenii, traditiile, economia. Romania e prezentata ca o cloaca in care colcaie turnatori, tigani, violatori, chiar si politicalul correct e scos in evidenta prin arderea la final a fotografiilor unor tiganusi "ultradotati" care nu sunt luati in seama de regimul comunist. Desi se doreste o radiografie a perioadei comuniste, filmul ajunge sa prezinte cu oarecare acuratete cam 30% din realitatea de atunci, restul fiind mistificare la comanda..interna si externa. Stim cu totii acum dupa 30 de ani ca ulterior s-a putut fura in voie si populatia a fost "culturalizata" intens de televiziunile comerciale ajungand sa se comporte dupa 3 decenii de democratie ca in scena calatoriei cu trenul la Copsa Mica. Despre industrie, taranul roman, agricultura dar si despre clasa politica provenita in mare parte din esalonul 2 va las sa concluzionati singuri. Nota 5 doar pentru distributia de exceptie.
liana10
pe 27 Aprilie 2020 03:46
L-am văzut când a apărut în 1992, la cinema. L-am văzut de luni până duminică, în fiecare zi cu altcineva, cu părinţii, cu o prietenă, singură, cu un prieten. Apoi la televizor. Mulţi ani la rând. Îl ador! Maia joacă extraordinar, Răzvan Vasilescu excepţional şi de Dan Condurache m-am îndrăgostit.
Mihai_Moise
pe 02 Aprilie 2020 11:45
Pot parea multe cele 9 stele, dar, la momentul realizarii, "Balanța" a fost unul dintre cele mai bune filme post-decembriste! E adevarat ca tușele groase fabricate in acest scenariu, s-au dorit a fi niste lovituri de baros aplicate constiintelor aflate in stare de hibernare ale majoritatii romanasilor pusi sa faca fata libertatii dupa caderea comunismului. Si nici nu e de condamnat intentia lui Pintilie, chiar daca azi, cei mai multi considera acest film total lipsit de valoare, pierdut prin noianul de creatii lipsite de stralucire de dupa anii '90.
N-am citit cartea lui Băieșu, probabil o voi face candva, insa apreciez filmul tocmai pentru modul lui grosier de a prezenta societatea romaneasca de dinainte.
Chapeau!!!
carmen_angelus_romila
pe 22 August 2018 10:52
Precum titlul filmului, actiunea se petrece in "balanta timpului" de inainte si dupa evenimentele din decembrie, cu problemele sale, remarcand indiscutabil interpretarea actorilor Maia Morgenstern si Răzvan Vasilescu.
mantodea
pe 28 Decembrie 2017 23:13
Mitica ala snob si superficial din film mi-a stricat seara, poate s-a exagerat prea mult. E o faza in care un securist bea o sticla intreaga de alcool pt ca vai vai vai doctoru( care mananca ca un porc ca sa arate cat e el de smecher) a zis un lucru arhi cunoscut si banal, ca taranii ii sprijina pe cei din oras.
Si mai e o faza in care un barbat in toata regula bea ca a impuscat un amarat de vitel. Cred ca e un substrat din ala literar halucinant pe care o sa mi-l explice un bagat in seama injurand.
Dar Nela e frumoasa in faza cu dusurile si fumand, yeap, evident fara cliseul cu studiile la paris nu putea fi
am pierdut timpul scriind asta
andystarx
pe 29 Ianuarie 2017 03:01
In sfarsit am vazut unul din cele mai bune filme romanesti,mai ales de dupa revolutie,daca nu cel mai bun !Interpretarea actoriceasca ,este la inaltime,scenariul deasemenea,un film de vazut si revazut !
toxic_candy
pe 24 Iunie 2015 22:15
Unde as putea gasi varianta lunga a filmului? Cea de 130 de minute.
Vegetarian
pe 09 Noiembrie 2014 22:07
Acest film este reluat periodic si difuzat online la Tvr International in 9 noe 2014 .
marius_francisc
pe 14 Noiembrie 2013 22:02
Mitica si Nela. Cuplul anilor 1980, plini de emotie si unul si celalalt. El, erou, gata de orice pentru ea. Nela, eroina in felul ei, gata sa-l i-a de barbat pentru curajul si charisma lui. Un cuplu absolut perfect.
cezarika21
pe 11 Noiembrie 2013 08:19
Vizionarea filmului "Balanţa" mi-a produs aceeaşi senzaţie ca şi citirea unui roman al scriitoarei germane Herta Müller: mistificarea grotescă a unei realităţi istorice, fiind deformată imaginea României peste hotare. A fost creată astfel imaginea unei Românii cenuşii, murdare, corupte şi abuzive, pline de ţigani şi de copii handicapaţi, în care individul era supus permanent arbitrariului puterii. Mai multe secvenţe sunt mincinoase (repartizarea unei fete de securist ilegalist într-o localitate mică şi îndepărtată, secvenţa penibilă în care militarii ucid fără milă un grup de copii mici) sau denigratoare (prezentarea multor bărbaţi drept curvari, inclusiv a preotului beţiv). Limbajul folosit este plin de prost-gust, plictisindu-ne de atâta "pizda mă-tii" şi de alte expresii vulgare gen "Auzi, fă, băga-ţi-aş ratonul în veveriţă".
Regizorul Lucian Pintilie a vrut să atace cu sarcasm complicitatea oamenilor cu dictatura şi lipsa rezistenţei adevărate faţă de regim. Da, au existat situaţii groteşti şi absurde, dar departe de a atinge nivelul din film. Chiar dacă acea complicitate şi amorţire a societăţii româneşti a fost reală, modul de prezentare a ţării ca un canal imens de dejecţii în care înotau oamenii şi din care reuşeau să iasă sporadic la suprafaţă doar complicii regimului este nu numai falsă, ci şi ticăloasă. Aşa a fost creat în Occident mitul că România este o ţară feudală, murdară şi înapoiată.
Dacă faceţi abstracţie de mistificările introduse deliberat în film, "Balanţa" este un film foarte bun despre rezistenţa împotriva unui regim absurd, despre lupta unor oameni pentru a crea ţării un viitor mai bun, despre condamnarea totalitarismului şi a sistemului corupt şi despre speranţă. Dar modul de prezentare a acestui adevăr prin târârea reputaţiei întregii ţări în noroi ne-a făcut mai mult rău decât bine. Unele interpretări se detaşează prin calitatea lor precum cele ale lui Răzvan Vasilescu, Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc şi Dorel Vişan.
În urma acestui film rămân unele consideraţii politice dureroase, dar deosebit de pertinente, făcute la masa organizată în casa preotului de la ţară, precum: "Românul e dat în mă-sa. Se plânge tot timpul că nu are de niciunele, dar se descurcă, se descurcă. Vorba lui tata, Dumnezeu să-l ierte: de bine de rău o ducem bine", "Câtă vreme o mai exista ţărănime în ţara asta o să ne descurcăm. Întrebarea e ce facem după ce nu va mai fi", "La CAP nu lucrează decât femeile, bărbaţii merg la oraş, dar nu-n producţie, nu, marea majoritate, adică 90% sunt paznici de zi şi de noapte, noi fiind cred eu satul, ca să nu zic ţara, cu cel mai mare procent din Europa de oameni fără meserie", "(...) elevul, studentul şi profesorul învaţă cu ocazia asta că dacă vrea pâine pe masă să muncească. E o plăcere şi o onoare", "Ordinarii ăştia de americani vor să supună lumea cu ajutorul dolarilor şi a dobânzilor. Or să mănânce un mare căcat până la urmă pentru că nu o să le plătească nimeni datoriile".
defav
pe 10 Noiembrie 2013 22:37
Destul de bun, interesant . Plin de actiune, spumos , o satira acida la adresa regimului comunist,dar...atat i-a dus mintea pe cineasti dupa '89, cazand in putul "democratiei" ,au exacerbat latura vulgara ,prea multe injuraturi ,personaje prea colorate, reactii categorice.
Personajele ,cam neverosimile si prea preocupate sa-si debiteze caracterul , fara sa rasufle .
cosmin742000
pe 10 Noiembrie 2013 21:34
Balanta este de departe cel mai bun film romanesc , as zice si singuryl , din anii 90 , , scenariul lui Ion Baiesu este genial
cautapigoagal
pe 26 Ianuarie 2013 23:43
Un film imbecil, plin de clisee la adresa regimului comunist, a clasei muncitoare (deh, erau proaspete imaginile cu minerii din Piata Universitatii), a sistemului medical din acei ani, a militiei etc. Nu in ultimul rand este imbecila, ba nu, este de-a dreptul ticaloasa incercarea subtila de reabilitare morala a copiilor de ilegalisti (rolul Maiei M., Nela, al carei tata intelegem ca fusese ilegalist) cand se stie ca tocmai urmasii ilegalistilor si kominternistilor - adica aia care au adus bolsevismul in Romania - au fost la butoane dupa 1990, patronand faptic si ideologic jaful si distrugerea tarii (Petre Roman sau V. Tismaneanu sunt doar doua exemple... apropo de VT, tatal lui, celebrul ilegalist Leonte Tismaneanu era ciung, precum tatal ilegalist al personajului Maiei M. ...). Mai precis, nu au existat in Romania copii de kominternisti, ilegalisti, "tovarasi", care in vreo epoca anume sub regimul comunist sa ajunga la munca in conditii gen Copsa Mica. Ba dimpotriva, au dus-o bine inainte de 1989 si au condus Romania dupa aceea (ah, da, absolviti moral de pacatele parintilor... si prin filme de duzina gen Balanta). Pe scurt, un rebut tipic pentru primii ani de confuzie valorica si cerneala de sepia de dupa 1990. Un film proletcultist pe dos. Finalul e o parafraza mai mult decat ieftina la adresa Revolutiei (armata care pusca nevinovati). Si nu vad ce naiba vad unii bun in jocul Maiei M. Cel putin in prima jumatate de ora joaca fix ca la Casa de Cultura.
lili22
pe 04 Octombrie 2012 21:14
Lumea a visat ca Pintilie va face un film ca Reconstituirea, capodopera sa si unul din cele mai bune filme romanesti.Uite ca nu a fost asa, din nefericire.Sincer, citi oameni dau banii sa o vada pe Maia Morgenstern, cea mai norocoasa actrita ;dar ne intrebam cum de are atit noroc si e distribuita mai des decit mult mai talentatele ei colege.E groaznic de vulgara.
Scenariu cu multe greseli:
Fetele securistilor nu erau repartizate in provincie, ci in capitala.Pentru cei nascuti mai tarziu....
Pintilie a distribuit in filme toti actorii cunoscuti din teatru.Misiunea unui rrgizor este de a descoperi actori noi Poate ca am obosit si noi sa ne uitam la Rebengiuc si Morgenstern.
elmedico
pe 14 Iulie 2012 20:14
Un film neasteptat de bun, Maia joaca foarte bine !
diciluma
pe 28 Februarie 2012 22:50
Pacat ca am citit cartea . Poate imi placea filmul . Asa nu are nici o sansa . Dar nici nu avea vreo sansa . Cartea avea farmecul in acea epoca , in acele timpuri . Filmul facut in 1992 in plin avant democratic...nu mai are acelasi farmec. In plus nu am inteles de ce vorbeau atat de vulgar . Nu era deloc cazul . Dupa ce a fost violata de 4 zdrahoni Nela arata foarte bine , nu era deloc afectata . In rest destule exagerari ale epocii respective. In carte erau naturale .
Ramane foarte buna scena (nu pentru film ) in care doctorul se trezeste in puscarie dupa ce a operat nevasta unui stab .
ciprian34
pe 07 Ianuarie 2012 22:44
Eu sincer as interzice si acum filmul chiar daca e democratie,ganditi-va cum ar reactiona un copil daca ar vedea atatea injuraturi si imagini scandaloase ca in acest film.Cred ca romanul lui Ion Baiesu e mult mai bun,intotdeauna cartea e mai buna.
so1uffle2
pe 03 August 2011 13:28
Intre Balanta lui Ion Baiesu si Balanta lui Pintilie nu exista, din punctul meu de vedere - o conjunctie foarte stransa. Romanul depaseste cu mult ... si cum '' Nela visa vrabii '', foarte probabil ca multi dintre voi sa-l fi visat pe insusi Hitchcock inainte de tiparirea preapompoaselor si preafrumoaselor dumneavoastra pareri.
Cu tot respectul pentru marele regizor, memorabilul De ce trag clopotele, Mitica ?, in fata caruia ma inclin politicos. Insa Balanta nu. Raman cu cartea in brate.
MrJuVe
pe 24 Februarie 2011 21:04
Chiar daca este un pic cam dens, este unul dintre cele mai bune filme romanesti, daca nu cel mai bun!
aka_papu
pe 08 Februarie 2011 14:27
O superbă ecranizare după romanul omonim al lui Ion Băieșu.
Să nu uităm totuși câteva lucruri interesante:
* povestea adevărată a doctorului urolog vâlcean fugit în SUA înainte de '89 (sursa de inspiratie a carții lui Ion Băieșu);
* cenzurarea cărții și interzicerea ei înainte de revoluție;
* versiunea comunistă a poveștii ecranizată în filmul Mere roşii (1976), regia: Alexandru Tatos, cu Mircea Diaconu în rolul doctorului Mitica Irod - un adevărat membru de partid.
aayana
pe 01 Februarie 2011 00:53
Nela și Mitică, un cuplu atipic în interpretarea a doi actori talentați: Maia Morgenstern și Răzvan Vasilescu. Cele două personaje dau culoare satului în care-și desfășoară activitatea. El este un medic competent și totodată modest, care nu a plecat la oraș ci trăiește pentru pacienții săi. Ea lucrează în învățământ și-și ia rolul în serios chiar dacă a studiat în Franța și predă la o școală din Copșa-Mică. Un film excepțional atât pentru interpretarea personajelor cât și pentru acele momente verde-în-față.
MariusMIonescu
pe 18 Ianuarie 2010 08:22
Un film bestial, cu niște replici și o interpretare de nota 200!
NuitDAutomne
pe 11 Octombrie 2009 18:16
Nepotrivit cu Maia rolul,filmul,Pintilie.
Imi pare rau ca mi-am irosit timpul pt o pelicula execrabila/
serbanmocanu
pe 29 Iulie 2009 22:14
bunicel. maia a fost cam vulgara insa....iar razvan e pe alocuri obositor...foarte tare scena in care un idiot se prabuseste pe parbrizu militzienilor...
pe 23 Decembrie 2008 20:08
AM CITIT BALANTA LA RECOMANDAREA UNEI PRIETENE DRAGUTE.MIE MI-A PLACUT FOARTE MULT POATE CA SI DIN CAUZA TIPEI CARE MI-O RECOMANDASE.ORICUM JOS PALARIA!E UN UMOR SUBTIL.ION MIHALACHE CHIAR ARE TALENT.VI-O RECOMAND SI EU LA RINDUL MEU.FILMUL(DESI ESTE O COPIE FIDELA A CARTII IN MATERIE DFE REPLICI)LASA DE DORIT.
pe 08 Noiembrie 2007 22:40
e cel mai tare film,k joaca Razvan Vasilesu CU Mamaita Morgenstern,cu Dorel Visan si multi altii!!Urmaresc filmul zilnic,"butusina.ce pacat k esti invalid,in clipa asta mi-ar face o mare placere sa te bat!"uitati-va si voi k yo cu nepotu l-am vaz da peste 100 de ori!"stia deci k-o sa moara,al dracului titi"
pe 04 Februarie 2006 12:07
Pot spune ca acest este intr-adevar deosebit.Am ramas profund impresionata de sinceritatea actorilor, spontaneitatea lor.E ca si cum ei nu se gandesc la consecintele pe care le-ar putea avea o anumita intamplare prin care au trecut, ci pur si simplu traiesc momentul respectiv.Sunt total lipsiti de diplomatie, datorita mediului in care traiesc.Au un stil de viata total diferit, conceptii de viata diferite.
In concluzie, este un film care merita vazut. Eu personal am invatat multe lucruri din el.
pe 28 Octombrie 2003 06:20
Am vazut filmul in 1992 si mi-a impresionat / oare cine juca in rolul Nelei? Parca Maia Morgenstern? Sau poate Marcel Iures? Noroc cu google, asa mai verifica oamenii informatiile de aici. Trist...
N-am citit cartea lui Băieșu, probabil o voi face candva, insa apreciez filmul tocmai pentru modul lui grosier de a prezenta societatea romaneasca de dinainte.
Chapeau!!!
Si mai e o faza in care un barbat in toata regula bea ca a impuscat un amarat de vitel. Cred ca e un substrat din ala literar halucinant pe care o sa mi-l explice un bagat in seama injurand.
Dar Nela e frumoasa in faza cu dusurile si fumand, yeap, evident fara cliseul cu studiile la paris nu putea fi
am pierdut timpul scriind asta
Regizorul Lucian Pintilie a vrut să atace cu sarcasm complicitatea oamenilor cu dictatura şi lipsa rezistenţei adevărate faţă de regim. Da, au existat situaţii groteşti şi absurde, dar departe de a atinge nivelul din film. Chiar dacă acea complicitate şi amorţire a societăţii româneşti a fost reală, modul de prezentare a ţării ca un canal imens de dejecţii în care înotau oamenii şi din care reuşeau să iasă sporadic la suprafaţă doar complicii regimului este nu numai falsă, ci şi ticăloasă. Aşa a fost creat în Occident mitul că România este o ţară feudală, murdară şi înapoiată.
Dacă faceţi abstracţie de mistificările introduse deliberat în film, "Balanţa" este un film foarte bun despre rezistenţa împotriva unui regim absurd, despre lupta unor oameni pentru a crea ţării un viitor mai bun, despre condamnarea totalitarismului şi a sistemului corupt şi despre speranţă. Dar modul de prezentare a acestui adevăr prin târârea reputaţiei întregii ţări în noroi ne-a făcut mai mult rău decât bine. Unele interpretări se detaşează prin calitatea lor precum cele ale lui Răzvan Vasilescu, Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc şi Dorel Vişan.
În urma acestui film rămân unele consideraţii politice dureroase, dar deosebit de pertinente, făcute la masa organizată în casa preotului de la ţară, precum: "Românul e dat în mă-sa. Se plânge tot timpul că nu are de niciunele, dar se descurcă, se descurcă. Vorba lui tata, Dumnezeu să-l ierte: de bine de rău o ducem bine", "Câtă vreme o mai exista ţărănime în ţara asta o să ne descurcăm. Întrebarea e ce facem după ce nu va mai fi", "La CAP nu lucrează decât femeile, bărbaţii merg la oraş, dar nu-n producţie, nu, marea majoritate, adică 90% sunt paznici de zi şi de noapte, noi fiind cred eu satul, ca să nu zic ţara, cu cel mai mare procent din Europa de oameni fără meserie", "(...) elevul, studentul şi profesorul învaţă cu ocazia asta că dacă vrea pâine pe masă să muncească. E o plăcere şi o onoare", "Ordinarii ăştia de americani vor să supună lumea cu ajutorul dolarilor şi a dobânzilor. Or să mănânce un mare căcat până la urmă pentru că nu o să le plătească nimeni datoriile".
Personajele ,cam neverosimile si prea preocupate sa-si debiteze caracterul , fara sa rasufle .
Scenariu cu multe greseli:
Fetele securistilor nu erau repartizate in provincie, ci in capitala.Pentru cei nascuti mai tarziu....
Pintilie a distribuit in filme toti actorii cunoscuti din teatru.Misiunea unui rrgizor este de a descoperi actori noi Poate ca am obosit si noi sa ne uitam la Rebengiuc si Morgenstern.
Ramane foarte buna scena (nu pentru film ) in care doctorul se trezeste in puscarie dupa ce a operat nevasta unui stab .
Cu tot respectul pentru marele regizor, memorabilul De ce trag clopotele, Mitica ?, in fata caruia ma inclin politicos. Insa Balanta nu. Raman cu cartea in brate.
Să nu uităm totuși câteva lucruri interesante:
* povestea adevărată a doctorului urolog vâlcean fugit în SUA înainte de '89 (sursa de inspiratie a carții lui Ion Băieșu);
* cenzurarea cărții și interzicerea ei înainte de revoluție;
* versiunea comunistă a poveștii ecranizată în filmul Mere roşii (1976), regia: Alexandru Tatos, cu Mircea Diaconu în rolul doctorului Mitica Irod - un adevărat membru de partid.
Imi pare rau ca mi-am irosit timpul pt o pelicula execrabila/
In concluzie, este un film care merita vazut. Eu personal am invatat multe lucruri din el.