Comentarii Comentează
  • sabinalin
    pe 28 Aprilie 2022 23:11
    Din Noul Testament stim cum s-a intamplat: au avut de ales intre Fiul lui Dumnezeu si un talhar care fusese intemnitat pentru rebeliune si crima. Influentati de conducatorii lor, carora le era teama ca isi vor pierde privilegiile, l-au ales pe Barabbas pe care Pilat l-a eliberat ulterior respectandu-le optiunea. Si acum vine marea intrebare: ce s-a ales de Barabbas dupa ce a fost eliberat? Laureat cu premiul Nobel pentru literatura in 1951, scriitorul suedez Par Lagerkvist a publicat cu un an inainte un roman in care incearca sa configureze destinul celui mai celebru talhar din istorie. In fapt Barabbas e un simbol al intregii umanitati, cu totii suntem vinovati pentru pacat si nu ne putem salva prin propriile noastre lucrari asa cum a incercat s-o faca talharul rebel. Putem depinde doar de Fiul lui Dumnezeu pentru a ne indeparta povara pacatului astfel incat sa putem fi eliberati de pedeapsa cu moartea si sa gasim adevarata libertate.

    Romanul lui Lagerkvist a fost ecranizat in trei randuri, cea mai importanta versiune fiind aceea din 1961 in care prolificul regizor Richard Fleischer pune in scena o superproductie hollywoodiana in genul celor care se faceau in acele vremuri. Chiar daca filmul nu transmite emotia pe care a produs-o ani mai tarziu capodopera zeffireliana se poate afirma fara putinta de tagada ca este una dintre productiile importante pe teme biblice ale secolului XX. Contribuie la acest fapt si distributia filmului care include nume importante precum Vittorio Gassman, Ernest Borgnine, Jack Palance sau Arthur Kennedy. Principalul atu este, evident, prezenta in rolul lui Barabbas a celui mai potrivit actor la vremea respectiva pentru un asemenea rol de forta, anume marele Anthony Quinn, cel care in acelasi an avea sa straluceasca intr-un alt rol de referinta pentru fabuloasa sa cariera, anume acela al colonelului Stavros din ,,The Guns of Navarrone,,.
  • morfil
    pe 21 Martie 2019 13:07
    Un film dur care arată viața sălbatică de acum 2 milenii și care încă păstrează un mesaj puternic după aproape 60 de ani.

    Quinn interpretează feroce rolul lui Barabbas. Cu greu se putea găsi cineva mai credibil.

    Finalul este șocant și de neuitat. Romanii erau într-adevăr mai barbari decît barbarii.

    Din toate replicile, una singură, a lui Sahak, mi-a rămas în minte:

    "Credeți că toate lucrurile de pe pământ și din cer au fost făcute pentru nici un alt motiv cu excepția faptului că ar trebui să mâncăm și să facem bani, să facem copii și să ucidem și să murim?"
  • cosmin_kedii
    pe 21 August 2013 10:31
    Anthony Quinn în rolul principal oferă o mulțime de adâncime, Vittorio Gassman și Jack Palance în roluri secundare sunt surprize foarte bune. Nu este un film mare, sigur, dar nu este nerezonabil să sugerez că acesta este un film frumos în genul.
  • alex_il_fenomeno
    pe 24 Aprilie 2012 17:49
    o productie cu adevarat spectaculoasa , un film care merita urmarit in preajma Sfintelor Sarbatori de Paste , intrucat ne prezinta o figura destul de pomenita in Biblie si nu numai , si anume Barabbas , interpretat remarcabil de Anthony Quinn , care de altfel este si capul de afis al distributiei . Povestea , pe cat de ampla este in subiect si in timp , reuseste sa fie captivanta pe toata durata ei , prin atat de multe rasturnari de situatie , momente incantatoare si nu numai ! de urmarit cu mare placere , pentru ca merita vazut !