Cine cu cine, cand si cat, unde si de ce. La coafor afli orice, fie ca e vorba despre divortul vecinei de deasupra, de afacerea tarabagiului din colt, de optiunile sexuale ale baiatului de la 7, sau de ultima rochie a lui Paris Hilton.
La fel e si in salonul de frumusete deschis de Queen Latifah. In Beauty Shop ai superoferta: un look traznet – care se taxeaza, si palavrageala spumoasa – care se da gratis.
Povestea se trage din seria Barbershop, cele doua filme despre frizeriile in care barbatii isi dau cu parerea si barfesc de te ia cu dureri de cap. Personajul principal interpretat acum de celebra cantareata-actrita a fost introdus pe ecrane in Barbershop 2 si crescut semnificativ pentru Beauty Shop. E povestea Ginei, coafeza care reuseste sa-si deschida propriul salon.
Girl-power. Mai mult: black-girl-power.
Gina s-a mutat din Chicago in Atlanta pentru ca fiica ei, o tanara cu inclinatie si talent pentru pian, sa se poata inscrie la cea mai buna scoala de muzica. Tot pentru ca ea sa poata urma cursurile, Gina se angajeaza intr-un salon cosmetic de super-fite unde e coafeza cea mai cautata, dar unde are de suportat aerele si toanele de primadona ale proprietarului, un Jorge blond suvitat cu accent european-germanic interpretat de Kevin Bacon.
Una peste alta Gina ar mai ramane in salonul cu pricina daca Jorge nu i-ar mai manca zilele. Se hotaraste sa-si urmeze visul de a-si deschida propria afacere in domeniu atunci cand nu mai suporta faptul ca acesta, un nemultumit constant, isi aroga succesele ei.
Intr-o buna zi, il lasa balta. Iese trantind usa, urmata fiind si de Lynn (Alicia Silverstone), una dintre fetele angajate sa spele pe cap clientele salonului. Si da, oricat de cliseistic-hollywoodian ar fi, “daca vrei, poti!”. Gina gaseste un salon de cartier aflat la pamant. Nu are bani sa il cumpere, dar obtine un credit dupa ce ii sugereza functionarului bancar cum sa-si schimbe freza.
Redeschis, cu angajatii noi si angajatii vechi coagulandu-se in jurul Ginei, Beauty Shopul devine cunoscut in cartier drept locul in care poti sa-ti faci ca lumea parul si sa zici ce-ti trece prin cap fara sa ti se spuna ca esti tampita. Vestea se duce pana in salonul lui Jorge si se intoarce sub forma clientelor care abia asteptau sa o regaseasca pe Gina. Ceea ce, evident, nu-l lasa nici indiferent, nici lipsit de reactie pe blondul megaloman, care e pus pe razbunare.
Ca in majoritatea filmelor de gen, si in Beauty Shop functioneaza conventia cu personajul care ameninta existenta micii afacerii. In cazul de fata e vorba de Jorge care incepe prin a mitui un inspector de la care asteapta sa inchida salonul rival, pentru ca mai tarziu sa treaca la masuri chiar mai drastice. Dar filmul este foarte inteligent facut, iar interventiile personajului interpretatat de Kevin Bacon nu reprezinta intregul plot al povestii. Povestea este in cea mai mare parte despre personaje, despre istoriile lor, despre vietile lor. Un accent savuros este pus pe vecinul de deasupra salonului, Joe (Djimon Hounsou), un african pianist-electrician, cu care Gina are o relatie foarte... chimica.
Frumusetea acestui film sta in formatul special ales de regizorul Bille Woodruff, un soi de emisiune de varietati in care toate personajele sunt pe scena si au parte pe rand de cate o interventie solo. O comedie luminoasa si vie care trateaza cum nu se poate mai amuzant toate stereotipurile filmelor de gen.