Comentarii Comentează
  • alali
    pe 27 August 2014 02:23
    Tocmai ce am vizionat acest proiect cinematografic, pentru ca asta e in realitate, film fiind prea mult spus. Lipsa actiunii, a unui fir narativ cursiv, concentrarea doar pe trasaturile caracteristice umanului, fac din lungmetrajul acesta o interesanta experienta in fata televizorului pentru un privitor ce vrea sa incerce pe pielea altuia elementele care ne definesc ca oameni.
    Alegerea barbatului, ca arhetip uman se face probabil dintr-un considerent biblic, plecand de la legenda creationista unde barbatul este primul creat, ulterior "din el" creata femeia; deci toata faptura umana, (barbati sau femei), sunt din aceeasi plamada.
    Astfel se explica si titlul filmului "Being Human", chiar daca pe tot parcusul peliculei se foloseste termenul de "Barbatul".
    Povestirile distincte, fara nicio legatura intre ele, (cu atat mai putin sa fie vorba de reincarnare asa cum se mai vorbeste prin comentarii), sunt experiente ale unui generic Hector, interpretat de Robin Williams. Pornind de la epoca bronzului, trecand apoi prin diferite perioade ale istoriei, se ajunge in final la timpul prezent. Personajul Hector se afla in fiecare dintre aceste povestiri in cea mai dificila situatie a vietii sale, cand este in fata luarii unor decizii de cea mai mare importanta.
    Daca uneori aceste decizii cer un curaj sinonim cu sacrificiul, pe care Hector nu este capabil sa il arate, in alte ocazii decizia este reprezentata de puterea de a-si recunoaste slabiciunile, greselile sau vina pe care o poarta in provocarea suferintelor altora.
    Asadar, Hector este un om slab, predispus greselii; las mai bine spus.
    De remarcat si modul in care in permanenta natura ii usureaza parca deciziile, facandu-se complice si alibiindu-l practic in ezitarile lui, ca pe un om neputincios. Iar aceste subterfugii ii redau intr-o oarecare masura puterea de a depasi momentul si asta il ajuta sa continue, pentru ca nu-i asa?, indiferent de nenorocirile ce se abat asupra omului, el trebuie sa continue, sa reia viata in cel mai normal mod in care mai este capabil sa o faca.
    Vizual, aceste obstacole sau incercari sunt reprezentate atat de sugestiv ba de o mare, ba de un rau, ba de un ocean, pentru ca in final, sa ni se atraga atentia ca, maturizat, dispunand de o mai buna intelegere a propriului psihic, acum Hector traverseaza acest obstacol trecand cu masina pe acel pod.
    In acest simbolism al trecerii sta intregul mesaj al filmului. Din toata aceasta lupta launtrica, prin educatia si dezvoltarea individuala, Umanul este capabil sa invinga bariere ce inainte erau de netrecut.
    O interesanta introspectie a sentimentelor umane, a acelor sentimente de disperare, durere, esec, suferinta si deznadejde; in fond, acele sentimente ce ne definesc in cel mai natural mod cu putinta ca oameni.
    Un proiect cinematografic doar pentru cei ce doresc sa vizioneze o idee mai mult decat un film, un Williams rapus de vina, un regizor ce se axeaza foarte tare pe prim planuri, pe mimica, pe transfigurarea omnului aflat in suferinta. Un 7,45! Un 9 pentru Williams.

    Ps. ce bine ar fi fost daca in momentele de descumpanire, chiar el, Robin Williams, ar fi revazut acest film incarcat pana la refuz de un optimism sincer si curat.
  • diasme
    pe 20 Martie 2013 14:57
    Vad ca filmul e foarte vechi si pana acum nu are nicio parere. L-am vazut aseara pe HBO si mi-a placut. Mi se pare un film foarte bun care pune in scena probleme cotidiene ale oamenilor de rand specifice anumitor perioade cheie din istoria omenirii. E o succesiune de povesti ale lui "Hector" plimbat de-a lungul istoriei pana in perioada moderna.