O odisee, o căutare de sine poate fi un scop de o viata sau o călătorie aproape nesfârșita. Artificial versus normal, doi termeni care parca se întrepătrund în viziunea regizorala. Pe lângă protagonist, mi-a plăcut partitura secundara a femeii robot. Într-o lume plina de conformități ea, în viziunea regizorala te revigorează. Valoarea vieții umane capătă aici valente de libertate si de limitele ei. Nu sunt pasionat de filme cu roboti, dar în acest film, regizorul parca ne amintește sa fim recunoscători de lucruri; oameni cu care interacționăm și situații favorabile pe care omul de rand le considera a fi deja ale lui. Merita revăzut.
IonComan90
pe 20 Iunie 2021 12:27
Salut!
Una dintre moralele acestui film absolut despre dramă dar și iubire este că deseori un "om" de tinichea, poate să fie mai om decât mulți oameni.
angel69
pe 17 Martie 2021 19:30
Obligatoriu de vazut pt. amatorii de acest gen....pe mine m-a impresionat profund !!!!!
Nico2024
pe 17 Martie 2021 15:07
O poveste extraordinara care emotioneaza pana la lacrimi, ar fi meritat o nota mult mai mare pe imdb. Un film interesant din care fiecare membru al familiei are ce invata.
forever_young_
pe 04 Ianuarie 2021 16:00
un film SF de mare clasa care in lipsa de efecte spectacoloase a venit cu emotie si sensibilitate caracteristica filmelor celebre ! DE VAZUT !
PS....pentru amatorii de ..impuscaturi cu lasere , nave spatiale ...etc ...NU CONTINE ASA CEVA !! :)))
catalin2010cata
pe 15 Aprilie 2020 05:03
Un film foarte frumos pentru toata lumea.O sa iti curga cateva lacrimii cu siguranta.Recomand!
vali26
pe 02 Iunie 2019 17:00
excelent ,o adevarata capodopera.Merita vizionat
Il recomand oricui!
andystarx
pe 18 Februarie 2018 20:33
Un film asemanator un pic cu CLick,acela un pic mai bun ! Dar i-am acordat un 8 pentru rolul magistral facut de Robin Williams,si machiajele foarte bune pentru care a si primit nominalizarea la oscar ! Este un film de suflet si merita cu siguranta o vizionare !
alali
pe 15 Noiembrie 2017 21:49
Lasand deoparte judecatile stilistice, de viziune regizorala sau mai stiu eu ce alte analize pretentioase ce se aplica filmelor de autor ori celor ce au revolutionat in vreun anumit fel aceasta arta, filmul de fata este unul ce isi incanta publicul. O fantezie usor comica, cu o adresabilitate universala, dar care te si provoaca sa intelegi si sa accepti noi norme ce in acest moment sunt mult deasupra standardelor si asa scazute ale societatii in care traim. Chris Columbus este omul perfect pliat pe politica A.G. (audienta generala), atat de iubita de studiourile de peste ocean. Cu filme in marea lor majoritate de familie, acest regizor nu avea cum sa forteze nota, desi o astfel de abordare, probabil ar fi propulsat acest proiect cu premise interesante, dincolo de sfera vesela sau amuzant-serioasa in care se afla acum. Jumatate de film e chiar bun. Prima jumatate, ca sa fiu exact. In ea, un robot incepe sa acumuleze informatii, sa isi renegocieze standardele cu care venise presetat de la firma producatoare. Intrebari pertinenete, analize literare asa cum e si normal sa faca un soft. Orice replica starneste si un zambet. E un fel de stand up comedy facut strict cu expresiile cotidiene. Apoi urmeaza o cautare a unui alt "accident" similar cu cel al curioasei masinarii. E o excursie interesanta unde rezultatul e imbucurator pentru ceea e inseamna directia viitoare a peliculei. Nemuritorul e condamnat sa fie un etern solitar. Trist deznodamant insa foarte interesanta continuarea ce pare ca se anunta. Apoi incepe colaborarea cu Rupert, (Oliver Platt). E si punctul din care filmul devine un cliseu Disney. Robotul nu mai e robot ci devine uman. Incepe sa isi inventeze organe, creier, piele si orice ii mai lipseste pentru a nu mai fi diferit de oameni.
Dar chiar si asa, filmul tot era acceptabil, pana cand cineva ii sugereaza lui Andrew sa devina "om deplin functional". Acest artificiu il transforma pe omul de tinichea intr-un visator aspirant la moarte, iubire, sacrificiu, lucruri deloc analitice asa cum ar fi o functionare normala, analitica, a unui creier artificial. Decizia, daca e sa o analizam, incalca a 3-a Lege a Roboticii, lege definita de Isaac Asimov in povestioara sa, Runaround, si incorporate ulterior in aceasta noua istorisire ce a devenit scenariu de film prin iscusinta lui Nicholas Kazan - autor si al script-ului Fallen (1998).
Scenariul, la nivel psihologic, devine ambiguu. Nu se poate spune cu exactitate daca dorinta de a muri vine din dragoste sau e un alt deziderat citit in carti si pe care o entitate ce a experimentat totul vrea sa o probeze ca pe o ultima senzatie interzisa. Ultimele cuvinte rostite de catre Andrew indica cea de a doua varianta. In timp ce sotia, fiinta omeneasca, nu vede rostul luptei juridice pentru statutul de om a androidului, acesta replica tipic unei masini: "O veche meteaha. Mi-am inceput existenta ca robot si inca imi place ca lucrurile sa-mi fie spuse clar."
Structura acestui film si mai ales singuratatea personajului principal, in prima sa jumatate, mi-a adus aminte de un alt film ce te impinge spre meditatie, Being Human (1994). Si acolo, acelasi Robin Williams este pribeagul ce calatoreste prin secole, ba chiar milenii, doar pentru a intelege si a avea parte de bucuriile si tristetile interactiunii cu oamenii si cu familia. Pierderi, regasiri, instrainari, bucurii, tristeti, toate sunt ca si in cazul lui Andrew, doar ca mult mai aprofundate.
Despre intrebarile filosofice "ce inseamna a fi om" sau "ce ne defineste ca oameni", sunt alte productii mult mai pertinente unde sa fie tratate si discutate. Aici prefer sa ramanem la abordarea de tip Disney si Robin Williams.
Concluzie: Un film cu audienta generala care eschiveaza adevaratele probleme ce ar fi trebuit puse in discutie. Ramane cuminte atat ca si provocari cat si ca atitudine a robotului Andrew fata de unele subiecte tabu sau interzise. Pe tot parcursul filmului, androidul nu are nici macar o iesire impotriva oamenilor si asta pentru ca nu doreste sa-si sperie publicul infantil. Cu un buget astronomic, 100 milioane de dolari, filmul are o grafica excelenta si niste efecte futuristice foarte bine incorporate in decor. Nu stricau nici unele imbunatatiri ale imaginii actorului principal. Nota 6,95 pentru un film placut si surprinzator de amuzant.
GeorgeLeurzeanu
pe 20 Mai 2017 13:33
Un SF cu tente usor dramatice si lectii de viata despre cat de importanta este conditia umana : forme inteligente de viata care au sentimente si sunt muritoare. Robin Williams face un rol foarte bun iar scenariul urmareste raspunsuri la intrebari despre inteligenta artificiala si drepturile robotilor .
gavanst
pe 12 Iunie 2016 18:07
Un film foarte frumos si interesant.Iata ca robotii pot fi si ei oameni!
cezarika21
pe 30 Mai 2016 09:09
Nu pot să înțeleg cum de un astfel de film ce ecranizează romanul vizionar ”Omul pozitronic” al marelui Isaac Asimov a trezit doar un interes scăzut din partea publicului, precum și recenzii mixte ale criticilor, în timp ce filme cu supereroi umplu sălile cinematografelor și produc un val de entuziasm critic nejustificat. Divertismentul naiv și copilăresc a ajuns să producă mai multă audiență decât problemele provocatoare ale unui viitor tot mai apropiat? Se pare că da, dar cu fiecare astfel de răspuns ne îndepărtăm tot mai mult de acel viitor.
Referindu-mă strict la acest film, meritul principal îl are desigur romanul lui Asimov, exploatat însă insuficient în scenariu, dar care păstrează totuși ideile sale de bază. Un robot programat să fie o mașinărie utilă începe să experimenteze unele emoții omenești care, educate prin lecturi, îi creează o personalitate proprie și îl determină să-şi dorească să devină om. Ca și Hyperion, el este dispus să-și sacrifice nemurirea pentru a putea simți iubirea.
Povestea este emoționantă de la început până la sfârșit, fiind pusă în valoare de interpretări foarte bune (Robin Williams are aici, poate, rolul carierei sale) și de o viziune regizorală strălucită ce dovedește o cunoaștere desăvârșită a ideilor cinematografice anterioare. ”Complexul lui Pinocchio” este o temă specifică filmelor cu roboți, ilustrând contradicția dintre perenitatea creației și efemeritatea creatorului, precum și nevoia de evoluție a creației nu către cunoașterea infinită și rece, ci paradoxal către trăirea emoției în stare pură chiar dacă astfel își periclitează propria existență (intrând în contradicție cu legea 3 a roboticii).
Fantezia romantică ”Bicentennial Man” ne lasă la sfârșit cu o mulțime de întrebări, dar ne face, sper eu, să apreciem mai mult viața și clipele rare de iubire de care avem parte în scurta noastră trecere prin acest univers.
alexsony
pe 02 Februarie 2016 21:10
Este un film cu o poveste perfecta. Nu inteleg de ce este atat de subapreciat, este peste 90% din filmele pe care le-am vazut. In final, omul este definit prin timp si nimic mai mult, timpul este cel care ne influenteaza pe tot parcursul vietii si pentru a deveni pe deplin om, trebuie sa-l infruntam. O lectie pe care doar un robot ne poate invata. Cu adevarat extraordinar. Merita vazut!
Mihai2508
pe 03 Ianuarie 2015 13:35
Vechi dar bun, un film finut, in care prezinta faptul ca a avea constiinta si umanitate nu e ceva cu care te nasti ci este ceva care dobandesti in timpul vietii, la fel si bunatatea.
marius93
pe 05 Noiembrie 2013 20:50
Asta chiar e un film ce isi merita pe deplin laudele. L-am vazut acum cativa ani si am ramas foarte placut impresionat. Robin Williams e magnific la fel si intreaga distributie.
alex_il_fenomeno
pe 10 Iulie 2013 12:11
S-a vazut mana unui regizor genial, Chris Columbus (Home Alone 1 si 2, cat si primele filme Harry Potter) si a unui star de anvergura, Robin Williams, ce a facut un rol de asemenea profunzime, reusind sa ne redea o poveste pe cat de fantezista, pe atat de emotionanta si de fascinanta, prezentand din plin dezavantajele unei vieti eterne, cand vezi cum toti cei apropiati tie, familie sau prieteni, se duc, iar tu ramai cu durerea in urma plecarii acestora...Un film impresionant, o drama de exceptie pe care nu trebuie sa o ratezi!
margott
pe 02 Ianuarie 2013 21:36
Un film valoros, atat prin mesajul pe care-l transmite, cat si prin interpretarea lui Robin Williams.
Vegetarian
pe 25 Decembrie 2012 03:23
52 ani Sam Neill cumpără un robot NDR-114 =
Este un film potrivit si pt lista : Barbati care au relatie amoroasa sau de prietenie in film cu femei mult mai tinere
valyganea
pe 24 Decembrie 2012 05:54
nu am cuvinte pt acest film este exceptional merita vazut buni actori ffff buni super film
deadlord
pe 26 August 2012 18:09
Un film ce mi-a dat lacrimile din cauza povesti si a finalului.
MNarcis
pe 13 Ianuarie 2012 22:46
De ce este acest film o capodopera in viziunea mea? pt ca asa cum imi imaginam eu (in mintea mea bineinteles) ca va fi viitorul, exact asa ne este relatat si dezvaluit si in acest film, (masini care zbor, roboti foarte inteligenti care iau forma umana si bineinteles cea mai importanta dintre toate....nemurirea). Imi parea rau ca nu m-am nascut cu 300-400 de ani mai tarziu cand oamenii vor descoperi ''elixirul nemuriri'' si vor trai tineri si fericiti vesnic, insa acest film m-a facut sa inteleg ca trebuie sa ''gustam'' din viata si din tot ce ne ofera ea (cu bune si cu rele) sa fim fericiti, sa iubim si la sf 'sa 'imbratisam'' moartea pt ca si ea face parte tot din viata. Filmul dispune de niste dialoguri foarte inteligente si emotionante despre viata, care te va face sa ''deschizi ochii'' si sa vezi viata altfel, iar Robin Williams joaca excelent........il recomand cu caldura tuturor!
cercetas
pe 01 Decembrie 2011 00:22
Umanitatea nu este specifica omului si nu se "castiga" prin nastere, umanitatea se dobandeste cu timpul. Uman pe deplin e cel care isi doreste cu adevarat sa atinga aceasta virtute, cel care mai presus de toate judeca cu sufletul, ci nu cu mintea pentru ca umanitatea este rezultatul simtirii, iar nu al mentalitatii. Filmul este o adevarata capodopera!
Miadry
pe 05 Februarie 2011 15:12
Super film. Foarte frumos si la sentiment. Imi aminteste de Data din Star Trek. Nota 10!
vicecity8
pe 02 Februarie 2011 15:48
super mijto filmu l-am vazut si al cinema si acasa pe DVD i-am dat nota 10
balika
pe 22 Ianuarie 2011 01:42
E singurul film de pana acum al carui punctaj in minus de pe IMDB fata de cel de pe site-ul asta (peste 8) ma face sa fiu de acord cu cel de aici. Unii se plang de lungimea lui, dar parerea mea e ca, fiecare clipa ofera ceva uman. Chiar si plictiseala e umana. Sentimentele trezite de film, merita aceste doua ore din plin. Pacat ca s-au uitat si roboti la el si nu au putut aprecia adevarata splendoare ale sentimentelor...
defav
pe 22 Decembrie 2010 18:37
De vazut obligatoriu , chit ca e cam lung , in rest filmul are ceva mai rar intilnit , o frumusete aparte,unul din putinele filme ce glorifica umanitatea .
Kalrak
pe 11 Septembrie 2010 23:08
Este minunat, RW at his best, superb realizat, nu ma asteptam la asa ceva, pur sf.
thequeenm
pe 30 August 2010 19:32
Superb...:x...nici nu poti sa-l descrii in cuvinte...8->
Sergiu.Lobont
pe 06 Iulie 2010 01:26
Pentru mine filmul este o cpodopera deoarece are toate conditiile necesare: actori de mare calitate, o poveste incredibila, nivel al suspansului ridicat. Nu inteleg cum poate avea filmul acesta nota mai mica decat Borat si Bruno... de aici deduc tendintele inteligentei umane.
Eu visam ca oamenii sa devina un fel de roboti nemuritori in viitorul apropiat,dar vizionand acest film,care este foarte frumos,mi-am mai schimbat putin dorinta...Filmul ne arata cred,cat de frumos si cat de pretios este sa fii uman,sa poti avea sentimente de bucurie,de tristete,sa poti iubii,sa poti uri,sa poti sa faci dragoste,si in final sa poti sa mori...
Tim3a12
pe 30 August 2009 23:00
A murit si Andy si Robin .. ce ironic. Chiar fimul asta ne arata ca totul e efemer si ce bine e ca e asa. Oare Robbie asta a gandit cand ne-a lasat pe toti cinefilii neconsolati ? Filmul este deosebit de frumos si original si interesant.Simplu dar .. sublim.
claudiu-daniel-lugoj
pe 23 Iunie 2009 17:34
pentru mine ramine o capodopera alaturi de terminator 2 si alte filme foarte bune.Mia placut mult acest film merita vazut.
pe 30 Decembrie 2008 16:19
este un film impresionat de frumos se numara printre filmele mele preferate este un film foarte bun si merita vazut
Alexx
pe 19 Iunie 2005 22:10
Pacat ... ideea e asemanatoare cu i.a. dar povestea e cam jalnica si cam ocoleste definitia de sentiment :(
Dominic
pe 06 Mai 2004 21:03
Merita vazut filmul...este incredibil.Pacat ca nu se numara mai multzi printre fanii acestui film pe acest forum.
Dak nu l-atzi vazut atzi avut de pierdut foarte multe.Itinerarul unui robot Andy spre a deveni om in intregime,aproape defapt.Un om muritor ca totzi ceilaltzi.
Ma enerveaza ideea ca abia la urma fimului este proclamat om!
Un film incredibil de bun!BV BV BV!!!!
pssst
pe 29 Aprilie 2004 10:07
un film excelent! l-am comparat intrucitva cu Artificial Intelligence, al marelui Spieberg, insa aici problemele se pun totusi putin diferit.
lipseste in primul rind realismul si pesimismul din A.I., insa se pune accentul pe modul in care un android cu creier pozitronic (numele lui Asimov sa fie pomenit!) poate evolua mentl si se pune o geniala intrebare: daca un android incepe sa dezvolte sentimente, atunci care mai este diferenta fata de un om? se si incearca un raspuns: longevitatea.
chiar daca raspunsul este putin fortat, eu zic ca merita studiata ideea.
Una dintre moralele acestui film absolut despre dramă dar și iubire este că deseori un "om" de tinichea, poate să fie mai om decât mulți oameni.
PS....pentru amatorii de ..impuscaturi cu lasere , nave spatiale ...etc ...NU CONTINE ASA CEVA !! :)))
Il recomand oricui!
Dar chiar si asa, filmul tot era acceptabil, pana cand cineva ii sugereaza lui Andrew sa devina "om deplin functional". Acest artificiu il transforma pe omul de tinichea intr-un visator aspirant la moarte, iubire, sacrificiu, lucruri deloc analitice asa cum ar fi o functionare normala, analitica, a unui creier artificial. Decizia, daca e sa o analizam, incalca a 3-a Lege a Roboticii, lege definita de Isaac Asimov in povestioara sa, Runaround, si incorporate ulterior in aceasta noua istorisire ce a devenit scenariu de film prin iscusinta lui Nicholas Kazan - autor si al script-ului Fallen (1998).
Scenariul, la nivel psihologic, devine ambiguu. Nu se poate spune cu exactitate daca dorinta de a muri vine din dragoste sau e un alt deziderat citit in carti si pe care o entitate ce a experimentat totul vrea sa o probeze ca pe o ultima senzatie interzisa. Ultimele cuvinte rostite de catre Andrew indica cea de a doua varianta. In timp ce sotia, fiinta omeneasca, nu vede rostul luptei juridice pentru statutul de om a androidului, acesta replica tipic unei masini: "O veche meteaha. Mi-am inceput existenta ca robot si inca imi place ca lucrurile sa-mi fie spuse clar."
Structura acestui film si mai ales singuratatea personajului principal, in prima sa jumatate, mi-a adus aminte de un alt film ce te impinge spre meditatie, Being Human (1994). Si acolo, acelasi Robin Williams este pribeagul ce calatoreste prin secole, ba chiar milenii, doar pentru a intelege si a avea parte de bucuriile si tristetile interactiunii cu oamenii si cu familia. Pierderi, regasiri, instrainari, bucurii, tristeti, toate sunt ca si in cazul lui Andrew, doar ca mult mai aprofundate.
Despre intrebarile filosofice "ce inseamna a fi om" sau "ce ne defineste ca oameni", sunt alte productii mult mai pertinente unde sa fie tratate si discutate. Aici prefer sa ramanem la abordarea de tip Disney si Robin Williams.
Concluzie: Un film cu audienta generala care eschiveaza adevaratele probleme ce ar fi trebuit puse in discutie. Ramane cuminte atat ca si provocari cat si ca atitudine a robotului Andrew fata de unele subiecte tabu sau interzise. Pe tot parcursul filmului, androidul nu are nici macar o iesire impotriva oamenilor si asta pentru ca nu doreste sa-si sperie publicul infantil. Cu un buget astronomic, 100 milioane de dolari, filmul are o grafica excelenta si niste efecte futuristice foarte bine incorporate in decor. Nu stricau nici unele imbunatatiri ale imaginii actorului principal. Nota 6,95 pentru un film placut si surprinzator de amuzant.
Referindu-mă strict la acest film, meritul principal îl are desigur romanul lui Asimov, exploatat însă insuficient în scenariu, dar care păstrează totuși ideile sale de bază. Un robot programat să fie o mașinărie utilă începe să experimenteze unele emoții omenești care, educate prin lecturi, îi creează o personalitate proprie și îl determină să-şi dorească să devină om. Ca și Hyperion, el este dispus să-și sacrifice nemurirea pentru a putea simți iubirea.
Povestea este emoționantă de la început până la sfârșit, fiind pusă în valoare de interpretări foarte bune (Robin Williams are aici, poate, rolul carierei sale) și de o viziune regizorală strălucită ce dovedește o cunoaștere desăvârșită a ideilor cinematografice anterioare. ”Complexul lui Pinocchio” este o temă specifică filmelor cu roboți, ilustrând contradicția dintre perenitatea creației și efemeritatea creatorului, precum și nevoia de evoluție a creației nu către cunoașterea infinită și rece, ci paradoxal către trăirea emoției în stare pură chiar dacă astfel își periclitează propria existență (intrând în contradicție cu legea 3 a roboticii).
Fantezia romantică ”Bicentennial Man” ne lasă la sfârșit cu o mulțime de întrebări, dar ne face, sper eu, să apreciem mai mult viața și clipele rare de iubire de care avem parte în scurta noastră trecere prin acest univers.
Este un film potrivit si pt lista : Barbati care au relatie amoroasa sau de prietenie in film cu femei mult mai tinere
Dak nu l-atzi vazut atzi avut de pierdut foarte multe.Itinerarul unui robot Andy spre a deveni om in intregime,aproape defapt.Un om muritor ca totzi ceilaltzi.
Ma enerveaza ideea ca abia la urma fimului este proclamat om!
Un film incredibil de bun!BV BV BV!!!!
lipseste in primul rind realismul si pesimismul din A.I., insa se pune accentul pe modul in care un android cu creier pozitronic (numele lui Asimov sa fie pomenit!) poate evolua mentl si se pune o geniala intrebare: daca un android incepe sa dezvolte sentimente, atunci care mai este diferenta fata de un om? se si incearca un raspuns: longevitatea.
chiar daca raspunsul este putin fortat, eu zic ca merita studiata ideea.