Comentarii Comentează
  • user-60201182b8735
    pe 07 Martie 2023 16:20
    Un film românesc din 1979, îl consider foarte bun ,cu actori buni ,vremurile de odinioară merită vizionat
  • sherlock1
    pe 26 Mai 2021 16:12
    Ce porcărie de film mai e și ăsta? La tomberon cu el!
  • cosmin742000
    pe 24 Iulie 2016 23:48
    O ecranizare foarte buna dupa romanul lui George Calinescu, dar meritul principal il consituie scenariul lui Eugen Barbu , un adevarat patriot...
  • Vegetarian
    pe 26 Ianuarie 2014 02:05
    Filmul acesta scria in progam ca trebuia sa fie difuzat la Neptun Tv sambata dar a fost Filip cel bun (1975)
  • cezarika21
    pe 22 Septembrie 2013 19:51
    Romanele "Bietul Ioanide" şi "Scrinul negru" sunt două opere literare stufoase, cu sute de pagini şi multe personaje şi acţiuni care se desfăşoară în paralel. Scenaristul Eugen Barbu se dovedeşte neinspirat în manipularea textului literar foarte complex şi se pierde în imensitatea sa. Accentul este pus mai puţin pe viaţa arhitectului Ioanide şi mai mult pe o societate burgheză aflată în proces de dispariţie; personajele care populează acea lume au un oarecare farmec conferit atât de textul savuros al lui George Călinescu, cât şi de contribuţia reuşită a unor actori de renume.

    Nevoit să realizeze un film după un scenariu complex şi greu digerabil, pe care Eugen Barbu refuzase cu încăpăţânare să-l modifice, regizorul Dan Piţa (care fusese desemnat după ce Liviu Ciulei, Iulian Mihu, Manole Marcus, Andrei Blaier, Lucian Bratu, Horea Popescu, Doru Năstase, Gheorghe Vitanidis, Malvina Urşianu şi Sergiu Nicolaescu refuzaseră proiectul sau nu fuseseră acceptaţi ca urmare a solicitărilor de modificare a scenariului) creează exerciţii de stil care nu reuşesc să facă filmul mai reuşit din punct de vedere al cursivităţii sau mesajului, dar artisticizează memorabil unele secvenţe precum vânzarea de la talcioc sau întrunirea foştilor aristocraţi din salonul prinţesei Hangerliu. În rest, unele secvenţe copiate de prin alte filme (printre care "Farmecul discret al burgheziei" al lui Luis Bunuel) şi tirade nesfârşite despre rolul artistului în societatea comunistă.

    Mai trebuie spus că materialul filmat totaliza peste 300 de minute din care putea fi realizat un serial TV. Prin reorganizare, tăieri succesive şi regruparea materialului s-a ajuns la o durată de 135 de minute. Ar fi foarte interesant de văzut întregul material şi eventual realizarea unui serial pe baza acestuia.
  • lili22
    pe 13 Septembrie 2013 19:17
    daca s-ar fi citit cartea lui Calinescu, nu scenariul mizerabil al lui Eugen Barbu, nevasta-sa prinzind datorita protectiei rolul principal feminin, asa ca filmul a iesit rau datorita unui puhoi de neveste influente care trebuie sa manince si gura lor ceva.Ca sa nu spunem ce domni civilizati erau comunistii aia...si ce degenerati aristocratii.Citiva actori geniali au salvat filmul de la un esec total.
  • Iulidesprefilme
    pe 09 Decembrie 2012 10:36
    Cartea de excepţie a lui G. Călinescu a fost sursa filmului modest, regizat de Dan Piţa.