Comentarii Comentează
  • stricted
    pe 21 Mai 2023 19:09
    Crud, Dur , Adevarat. .
  • elli_0232
    pe 15 August 2021 20:16
    Un film emotionant, Poate prea rar transmit televiziunile noastre filme despre adeavarul istoric.
    E istorie si, istoria trebuie stiuta pentru a nu repeta greselile. Ce s- intamplat in Ucraina a fost in toate tarile supuse rusilor, in acea perioada,
  • Smrs
    pe 23 Decembrie 2020 03:53
    Un film cu adevărat cutremurător despre începuturile comunismului sub Stalin. Deși este un film regizat, poate servi oricând ca sursă de documentare pentru cei tineri.
    La fel ca în România, comunismul pornește cu obligarea regelui (țar în Rusia) să abdice și urcă la tron cu forța poate cel mai odios sistem de guvernare din toate timpurile. Fundamentat pe scrierile celebrilor filosofi care au creat prin imaginația lor un sistem bazat pe egalitatea forțată dintre oameni, Stalin preia moștenirea lui Lenin, pe care cel din urmă dorea să-l instaureze prin convingere, dar de data aceasta, citez, „va fi instaurat cu forța acolo unde există opoziție”. Crimele și faptele lor sunt zguduitoare..nu te puteai opune și erai executat pentru orice cuvânt contra liderului. Se crea un cult al personalității absurd, fără nicio valoare reală, pentru care oamenii erau uciși gratuit. De asemenea, totul aparținea colectivizării cu forța, de la găina din curte până la icoana din casă.. Singurele șanse de rezistență erau micile revoluții locale, în care oamenii din mai multe sate, nemaindurând foamea și perspectiva morții se răscoală cu furcile și topoarele lor contra unora care deja aveau arme de foc. Acolo și atunci s-au stins adevărații eroi! Ucraina și obiceiurile ei, oamenii și locurile seamănă foarte mult cu România, ceea ce ușurează exercițiul de imaginație.. Multe scene sunt șocante: intelectualii sau artiștii erau trimiși la munca de jos, fără alte șanse dacă nu serveau partidul, tipul luat cu forța din tren din cauza lipsei libertății de exprimare, mamele își dau copiii călătorilor din trenurile care tranzitează satele unde se moare de foame, copilul care se apleacă peste mormântul proaspăt al mamei să asculte dacă aceasta mai respiră.. De fiecare dată rămâi cu impresia că comuniștii au angajat ultimii terminați, oameni fără vreo valoare, niște cinici care nu simțeau absolut nimic atunci când ucideau, de parcă nu erau oameni.
    Astăzi, din păcate, suntem la o nouă răscruce...se încearcă un nou sistem de impunere a egalității cu orice preț. Momentan, suntem la început și probabil că oricum nu se va impune prin forță, ci prin opresiune și lipsire de drepturi și libertăți. Din păcate, astăzi, oamenii sunt mai proști ca atunci..astăzi nu trebuie prea mult chin ca să-i convingi că corectitudinea politică e soluția. Din păcate, se anihilează din nou valorile, iar cel bun va fi egal cu idiotul, iar oamenii care se cred inteligenți distrug aceste bariere crezând că o fac pentru incluziunea socială. Din păcate, istoria se repetă, cum era o vorbă celebră, dar sub o altă formă..iar noi n-am învățat nimic. Deschideți ochii, ascuțiți-vă urechile, opriți din timp mascarada care se abate asupra lumii; întâmplător, văd acest film nu după mult timp de la cazul „black life matter”, când toți ratații ăia se zbenguie de parcă ei chiar sunt maltratați, chinuiți și lipsiți de privilegii, când de fapt e doar circ. Iar acest circ e luat în serios de foruri decizionale, de legislative, de oameni pe care îi credeai serioși până la un moment dat. Rău este că astăzi nu doar că nu mai avem eroi; astăzi oamenii sunt primii care cer acest nou tip de comunism, crezând în asupririle închipuite. Din păcate, singura șansă e să te descurci singur, să nu mai crezi în nimeni, căci atunci toți oamenii aveau același crez; astăzi s-ar putea ca fratele tău să fie comunistul modern.
    Odinioară, încercam să caut partea pozitivă a comunismului, amintind ceea ce ne-a lăsat moștenire, însă sub toate zidurile stau mormane de oameni executați. Cândva, toate acestea se vor prăbuși definitiv.
    Filmul este mai bine realizat și mai dramatic decât varianta românească „Între chin și amin”, poate de-aia l-au și făcut nemții. Deși ideea filmelor este aproape identică, consider că ambele merită vizionate cu siguranță. Mi--a plăcut folosirea tehnicii de realizare „in mirror” a începutului cu sfârșitul filmului, care se pliază perfect pe toată povestea. Din acest motiv, am să ofer nota 10.
  • vasilescu_aurel
    pe 05 Martie 2018 16:12
    da chiar un genocid mai rar vezi filme de acest gen despre aceea perioada neagra .
  • corinamandescu
    pe 21 Februarie 2018 19:33
    fiecare popor cu calvarul sau in ceea ce priveste rusii
  • serban_ionescu
    pe 14 Noiembrie 2017 15:57
    Un film care poate fi considerat mai ales un ADEVARAT DOCUMENT ISTORIC in privinta VERITABILULUI POGROM GENERALIZAT la adresa intregului popor ucrainian nealiniat politic si respingator inca din "fasa" a bolsevismului CRIMINAL pe cale de instalare EXCLUSIV prin forta armelor de catre la fel de CRIMINALA armata rosie rusa bolsevico-stalinista !
    Un film de o valoare istorica IMENSA, OBLIGATORIU DE VAZUT pentru toata lumea si in special pentru tinerii de astazi cat si pentru adultii care nu au trait acele vremuri cat si pentru cei care desi au fost contemporani cu acele vremuri, regimul politic profund bolsevic in care au trait a avut mare grija sa ascunda toate acele ORIBILE ATROCITATI efectuate de catre comunisti in calitate de cele mai ABJECTE SCURSURI SOCIALE INUMANE, CRIMINALE si practic analfabete de atunci !
    In acelasi timp, filmul arata fara absolut niciun dubiu, ca regimul bolsevic-COTROPITOR-IMPERIALIST de sorginte PRACTICA tipica leninisto-stalinisto-rusa, PROFUND UTOPIC ca si aplicare ideologica in sens practic intr-o societate umana, FAPT DOVEDIT TOT PRACTIC de evenimentele politice revolutionare istorice extinse in anul 1989 si imediat ulterior, la absolut toate tarile est-europene unde fusese implementat exclusiv prin forta si TEROARE asupra tuturor respectivelor popoare, deci CATEGORIC, a fost aratat ca regimul comunist a fost absolut CEL PUTIN la fel de extremist si pofund CRIMINAL ca si cel fascist, ba chiar si mai mult ca si acesta din urma, deoarece fascismul la scara politica conducatoare nu a durat decat aproximativ 10 ani, cel mult, pe cand bolsevismul a durat aproape 1/2 de secol pentru tarile est-europene supuse Moscovei si cel putin vreo 65-70 de ani pentru cele care au fost inglobate FORTAT in fostul U.R.S.S.!
    Iata cum asertiunea celebra despre faptul ca "Aceia (popoarele) care uita sau nu au ajuns inca sa cunoasca gravitatea IMENSA si in fapt CRIMINAL-GENOCIIDALA a istoriei REALE a bolsevismului, risca foarte mult sa o repete (s-o retraiasca) ei insisi", capata si cu acest prilej cinematografico-ISTORIC, o data in plus, inca O IMPORTANTA CAPITALA !
    Deosebit de adecvate actiunii acestui film sunt urmatoarele versuri ale celebrei poezii "Decebal catre popor" a marelui poet roman George Cosbuc :

    "Din zei de-am fi scoborâtori,
    C-o moarte tot suntem datori!
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    Dar nu-i totuna leu să mori
    Ori câine-nlănţuit."
    Acord nota 9,2-9,4 acestui film de o importanta ISTORICA covarsitoare, 9 stele CU PLUS si il incadrez ca fiind unul dintre filmele mele favorite!
  • Manusa
    pe 20 Iulie 2017 21:49
    Un film de exceptie zic eu, care descrie ororile prin care a trecut populatia ucraineana in acea perioada. Un film emotionant, care merita urmarit, iar acele fapte ale rusilor nu trebuiesc uitate, nu a fost singura natie asuprita de rusi, iar ucrainienii au suferit pierderi mari intre 7 si 10 milioane de oameni, acum recunoscuta international ca si un genocid.
  • ado5000
    pe 01 Iulie 2017 17:02
    Un film excelent, emotionant ....mai rar in ultima vreme asa film
  • Ghemot
    pe 29 Iunie 2017 23:50
    Un film foarte bun.Poate ar fi fost mai potrivit să fie făcut în limba ucraineană, în rest nimic de obiectat.
    Merită văzut!