Comentarii Comentează
  • andystarx
    pe 27 Ianuarie 2019 18:56
    O idee foarte intersanta,insa mi s-a parut mult exagerat ,si motive ar fi destul de multe,cel mai important ca actrita principala,nu s-a intrebat nimeni de ce a orbit,si un mare minus,extrem de lung !
  • Iulidesprefilme
    pe 23 Decembrie 2017 13:02
    Un film, care ne face să vedem, să nu fim orbi la / în situații limită, care pot declanșa fie animalitatea din om, fie solidaritatea umană...Cum se definesc oamenii în lupta pentru supraviețuire, pentru o bucată de pâine, ne dezvălie această ecranizare care, trece de la o atrocitate la alta, dar în final, lăsând o speranță...
  • cezarika21
    pe 13 Februarie 2014 09:43
    Ecranizare a romanului "Eseu despre orbire" al portughezului José Saramago (laureat al Premiului Nobel pentru literatură), "Blindness" este un film complex, greu de văzut, despre fragilitatea condiţiei umane. Orbirea bruscă a societăţii descrise în film este o alegorie a orbirii raţiunii, care determină o degradare a valorilor morale ale societăţii omeneşti. Lipsit de unul dintre simţuri, omul îşi pierde direcţia şi îşi modifică comportamentul. Unii oameni sunt dezumanizaţi şi decad la starea de animal, începând să fie dominaţi de individualism, egoism şi violenţă. O altă parte înţelege însă importanţa grupului şi necesitatea oamenilor de a fi uniţi şi solidari.

    Filmul este bine construit, cu imagini halucinante despre un oraş modern care se transformă într-un deșert spiritual, ceea ce-i întăreşte calitățile de alegorie (lucru subliniat şi de finalul cu nuanţe filozofice care se aseamănă cu cel din romanul "Ciuma" al lui Albert Camus). Numărul mare de secvenţe dure (orbirea şi necesitatea de a te descurca fără simţul văzului, ameninţarea morţii, umilinţa de a fi neajutorat, un viol în grup, uciderea pentru ceva de mâncare) îl fac a fi greu de digerat de unii spectatori. Lipsa ripostei şi resemnarea unor personaje în anumite momente au trezit nemulţumirea unei părţi a publicului care nu a înţeles că acele personaje au o conştiinţă ce le împiedică să săvârşească acte antisociale. Aşa se explică reacţia târzie a soţiei doctorului, care înţelege la un moment dat că responsabilitatea faţă de comunitatea mică pe care o conduce trebuie să fie deasupra conştiinţei sale ca persoană individuală.

    Interpretarea Juliannei Moore este deosebit de sugestivă şi impresionează, iar actriţa merita cel puţin o nominalizare la premiile Academiei Americane de Film. Contradicţia dintre caracterul uman al personajului şi valorile morale ale societăţii americane (care permite fiecărui cetăţean să posede o armă de foc şi să se folosească de ea pentru a-şi ucide semenul dacă se consideră ameninţat) a determinat ca filmul să nu fie nominalizat pentru niciun premiu. În plus, majoritatea criticilor de film nici nu au înţeles filmul şi cu atât mai puţin alegoria din romanul lui Saramago.
  • 8imistul
    pe 28 Mai 2013 02:28
    in lipsa lecturii, filmul este ca o harta desenata manual. in opinia mea, cartea a fost prea buna pt ca un film sa poate surprinde mai mult decat a surprins deja regizorul.
  • Bayard
    pe 03 Martie 2013 05:08
    Un film foarte dur, despre o apocalipsa a civilizatiei umane. Orbirea este probabil una din cele mai mari temeri ale oamenilor, o frica primara. Filmul analizeaza psihicul oamenilor, atunci cand dispar autoritatile, barierele morale... si concluzia e cam intotdeauna aceeasi: oamenii sunt niste animale ingrozitoare. Asta nu este un film optimist... l-as compara cu Lord of the Flies, te izbeste la fel de dur. Merita vazut o data.
  • Pantaleon
    pe 15 Februarie 2013 20:57
    Am avut asteptari mari de la acest film. Meirelles {Cidade de Deus) si Saramago (Nobel Literatura), dar m-a cam dezamagit. Totusi, l-am vazut si a doua oara. Sa zicem "bunicel". De curand am citit cartea, mai ales ca in ceea ce-l priveste pe Jose Saramago l-am considerat unul din titanii literaturii recente (Evanghelia dupa Iisus Hristos si Cain m-au impresionat). Concluzia e categorica: MULT MAI BUNA CARTEA. Asta pentru cine se obisnuieste rapid cu scrisul lui Saramago, cu fraza lunga si dificil de urmarit. Merita facuta o ecranizare. Din pacate... s-a facut doar una modesta. Intrebarea e: putea cineva sa scoata mai mult ???
  • OanaG9
    pe 12 Ianuarie 2013 17:17
    Inceputul de genial, ideea este foarte buna, dar scenariul lasa de dorit. In 2 ore nu se intampla mare lucru, esenta este concentrata pe inceput iar apoi totul devine banal.
  • Vegetarian
    pe 27 Septembrie 2012 16:40
    Merita inregistrat filmu asta pt cei care tin mult la curatenie . Intro cladire cu orbi si fara vazatori curatenia nu mai este asa importanta . Proababil cei prezentati in serialele Oameni strangatori , au devenit ca si femeia vazatoare din filmu asta printre zeci de orbi .. !?
    . . Au aparut si in Romania restaurate pe intuneric , pt a descoperi mai mult mirosu si gustu alimentelor .. In unele se mananca doar in costum de baie . Nu mai este stresul murdaririi imbracamintii .

    . . . Barbatul orb , nevasta surda , e cea mai tihnita casnicie . In filmu asta e la propriu .
    . . . In lumea orbilor , kiorul sau un slab vazator este imparat .
    ... Mai departe este spoiler ! ! ( prezentarea deznodamantului sau detalii in plus fatza de cele din sinopsis , pt cei care au vazut filmu si vor sa isi reaminteasca doar anumite parti din el . )
    . . . Dar in filmu asta singura vazatoare dintro inkisoare cu orbi ajunge sai faca sex oral altui orb , murdar si nesuferit . . . . Un pistol si gloante intro cladire izolata cu orbi , poate face ravagii .. Posesorul pistolului cu inca cativa barbati aparent infractori veki obisnuiti cu inkisorile , erau dispusi sa se bata cu ceilalti pe viata si pe moarte . Sotul femei care vedea , era orb , se afla intrun salon de spital alaturat , si auzea gemetele si strigatele barbatilor si femeilor care se prostituau pt mancare ..
    . . . Romance care sau dus sa lucreze in domeniu hotelier , restaurante , baruri , in tzari arabe din Golful Persic ( Kuweit , Arabia Saudita etc ) in prin anii 1990 , si au fost transformate in sclave sexuale , povesteau in reportaje la tv ca erau flamanzile si insetate . In filmu asta femeile au lasat cam repede deoparte mandria dupa cateva zile de foame . .

    Este un film potrivit si pt lista : Oki - Filme cu orbi , cu orbire temporara etc si pt lista : Masini Dezavantaje : un om care se întorcea spre casă de la serviciu, la volanul propriei sale maşini , este lovit de o nemiloasă orbire. Pe dată , lumea înconjurătoare se transformă într-un abur opac, înfricoşător . Una câte una , fiecare persoană pe care o întâlneşte - soţia, doctorul, chiar şi aparentul bun samaritean care îl duce acasă cu maşina - va avea la rândul său aceeaşi nemiloasă soartă . Pe măsură ce boala se răspândeşte , iar panica şi paranoia cuprind tot oraşul , victimele "maladiei albe" sunt adunaţi şi izolaţi într-un azil de nebuni, abandonat şi aflat în paragină, unde începe treptat să dispară orice urmă de viaţă normală. Dar în spitalul unde fusese instituită carantina există totuşi un martor ocular: o femeie (interpretată de actriţa Julianne Moore, de patru ori nominalizată la premiul Academiei) care nu a fost contaminată, dar care s-a prefăcut că e oarbă pentru a rămâne alături de iubitul ei soţ (Mark Ruffalo). Dovedind mult curaj şi voinţă de supravieţuire, ea reuşeşte să conducă un grup de şapte oameni, un fel de familie improvizată, pe un drum între oroare şi dragoste, decădere şi frumuseţe, luptă şi bucurie, evadând din spital şi ajungând în oraşul pustiu, pentru care ei ar putea constitui singura speranţă de viaţă .

    . . La sfarsitu filmului scrie parca ca producatorii multumesc orasului Edmonton !? In Edmonton sau filmat strazile acelea pline cu gunoaie !?
    . . . Mai apar pe langa ekipele din Canada , cele din Brazilia , Japonia , parca si din Bolivia sau alta tzara din America de sud etc etc .. Sa filmat filmu in mai multe tzari ?!

    Filmul asta vazut pe intuneric , poate crea cateva secunde impresia privitorului care il vede singur si se deplaseaza prin locuinta , dupa cateva minute ca traieste intro lume cu orbi in care mainile si ..

    Filmul acesta a fost difuzat online la National TV Miercuri, 12 Feb 2014 , 22:00 . Putine filme sunt oferite de televiziuni , pe net gratis .
  • pst35
    pe 17 Iunie 2012 00:26
    Interesant cum instinctul de supravietuire ne-ar transforma in animale, ma gandesc ca daca s-ar intampla o orbire generala...exact asa ar arata lumea...
    I-am dat nota 7, dar as fi vrut un 7,5, oricum este o nota buna...multi eram fericiti la scoala cand luam un 7, nu eram nici cei mai slabi, dar nici printre cei buni :) Merita vazut filmul este interesant.
  • GabrielaSirbu
    pe 21 Mai 2012 13:03
    Hm...dar noi suntem deja orbi si surzi la orice este necazul sau suferinta altcuiva, consideram ca noua nu ni se poate intampla...iar nepasarea asta colectiva ne va costa pe toti...
    Un film care merita vazut, nu doar privit, desi toate semnalele trase de cei ce fac arta, sunt ignorate, considerate pure aberatii, cu toate ca unele "fictiuni" , sa zicem de acum 100 de ani, s-au dovedit a se transforma in realitate.
  • alex_il_fenomeno
    pe 20 Mai 2012 15:13
    un film original , o poveste inspirata ce ne arata cat de mult poate decade omenirea in fata oricarei probleme de moment sau de durata ... oricum , necunoscute . l-am gasit destul de inspirat , cu o poveste impresionanta , o realizare ireprosabila si distributie pe masura asteptarilor , din care am putea aminti pe Mark Ruffalo , Julianne Moore si chiar Alice Braga . asa cum era de asteptat , numeroase momente surprinzatoare se intampla , ambitia unora , dorinta de putere chiar si in cele mai neasteptate locuri , tensiuni puternice care te tin captiv de ecran pana trec ... pana si finalul , atat de subit in comparatie cu filmul , este inspirat , lasand loc de interpretari . merita urmarit cu placere , intrucat vine cu un suflu nou !
  • cosmin_kedii
    pe 16 Martie 2012 18:19
    Acest film este bazat pe romanul lui José Saramago
  • Sorin87
    pe 08 Martie 2012 19:43
    Filmul vrea sa arate cum se comporta societatea. Ce este rau, se arunca, se ascunde, fara a se lua masuri de precautie. Pana la urma, intreaga societate poate fi cucerita de acel rau.Nota 10
  • morfil
    pe 28 Februarie 2012 20:13
    Sigur, acum, în timpurile noastre, nu este de mirare că omul, chiar dacă se află sau nu în situațiile prezentate în acest experiment, a ajuns într-un asemenea hal, din toate privințele.

    Se poate divaga enorm pe baza acestui film, poate și mai mult pe baza cărții.

    Unele scene/concepte sunt clișee:

    - în caz de epidemie, izolarea bolnavilor de către autoritățile statului care "veghează pentru binele cetățenilor";

    - femei/sex la schimb pentru mâncare (sau alte lucruri);

    - dictatura brutelor și celor mulți în situațiile în care legile statului nu mai contează/nu există;

    - lupta între cei care dau frâu liber naturii rele, animalice, demonice, și cei care își înfrânează instinctele în favoarea binelui comun, moralității, demnității;

    - soldații angajați care nu gândesc prea mult, le patinează musca pe creier (prin definiție, soldatul este doar un executant, o brută care trebuie să apese pe trăgaci, care nu poate supraviețui în afara familiei sale, Armata, și dumnezeului său, Ordinul direct), pentru care nu am nicio milă, niciun respect, îi detest, îi disprețuiesc... Soldații, jandarmii, polițiștii, forțele speciale, etc. consumă bani degeaba, nu aduc progres societății, servesc interesele elitelor satanice, cetățeanul care îi plătește nu contează, etc.!

    Se pot găsi și altele...

    Totuși, am învățat, dacă nu știam deja, că bărbatul este un animal bolnav de putere, război și sex, iar femeia este simbolul sacrificiului și al adaptării la condițiile sociale schimbătoare... Și aici, putem înțelege că există ceva adevăr... Deși pot spune că bărbatul nu ar mai fi un asemenea animal dacă nu ar fi femeia, iar femeia nu ar putea supraviețui fără bărbat - ținând cont de faptul că lumea noastră este bazată pe filosofia dualității, trebuie să acceptăm echilibrul dintre bărbat și femeie și relațiile simbiotice dintre cei doi... Oricât de mult și-ar dori unii sau altele să nu depindă de celălalt sex, dorința lor nu este realizabilă din simplul fapt că nu te poți opune Creatorului și statului de Creat... Mai ales că nu poți evada faptului că bărbatul a fost născut de o femeie, iar femeia a fost concepută și de bărbat... E un proces infailibil, nimeni nu se poate sustrage... Să nu aruncați cu pietre acum, nu este frumos :)

    Tobele tribale din momentul ieșirii din peștera întunericului către lumina salvatoare m-au cutremurat... A fost ca și cum te-ai trezi din morți... Cele mai adânci instincte te cuprind toate, laolaltă! Plus imaginile apocaliptice...

    Cel mai mult mi-a plăcut, o plăcere morbidă evident, cum se chinuiau să adune mâncare toți orbii, și bogați, și săraci, toți grămadă, într-o lume în care BANII NU MAI CONTEAZĂ!!! Cred că pe lângă frica de moarte, moarte care le răpește averea materială și statutul social, bogaților le este frică de o lume în care tot ceea ce prețuiesc aceștia mai mult, banii și faima, nu mai contează... O lume în care nu mai poți cumpăra suflete și trupuri... Ar fi teribil pentru bogați, dar ar fi o bincuvântare pentru săracii care astăzi și dintotdeauna își vând sufletele și trupurile doar ca să aibă ceva de pus pe masă, nimic mai mult... Doamne, m-a încântat până la "nirvana" scena respectivă!!! Recunosc că am dat și replay... Prea a fost realizată minuțios, grațios și genial!!!

    Ulterior, o altă idee mi-a surâs... Practic, toată epidemia coboară omul de pe piedestalul pe care s-a cocoțat singur, de la sine putere, de pe un piedestal al aroganței, al superiorității, al desăvârșirii egoiste, al științei fără Dumnezeu, îl doboară fulgerător la stadiul de animal, poate chiar mai rău... Asta suntem! Faptul că încercăm să ne depășim condiția nu înseamnă că am și reușit!!! Puțină umilință ar fi bună. Acest experiment, numit Blindness, ar trebuie să ne învețe umilința, să ne știm locul, să nu mai fim egoiști și să ne bazăm pe ajutorul celorlalți, să avem credință unii în ceilalți, credință ce presupune iubire... Sună frumos, visător, dar acesta este și scopul lui Iehova. Tot ce fac oamenii astăzi este să fugă cât mai tare de acest scop. Dar de ce ți-e frică, nu scapi! Dacă nu vrem să realizăm scopul de bunăvoie, vom fi obligați! Și este atât de ușor să obligi un om să facă ce trebuie...

    O altă comparație interesantă s-ar putea realiza, în limite rezonabile, între Mântuitorul Iisus și protagonista acestui film. Așa cum Iisus a ajutat mulți orbi din vremurile sale să ajungă la lumină, la figurat vorbind, deși nu o vedeau, ci doar credeau cu tărie că ea există, așa și protagonista noastră îi ajută pe orbii din jurul ei! Comparația aceasta ne obligă să acceptăm că oamenii sunt orbi, dpdv spiritual, nu se pot conduce singuri (deducem asta din ce s-a întâmplat la începutul filmului), trăiesc în minciună, și că numai Dumnezeu și cei apropiați Lui VĂD cu adevărat! Iar noi, orbii, avem pretenția să ne desprindem de Dumnezeu, că noi, cică, vedem și știm mai bine... Nu este amuzant cât de penibili sunt oamenii și cât de ușor se demontează teoriile lor și argumentele lor? Din păcate, după ce râdem, ne apucă plânsul când înțelegem, puțin, de altfel, de ce lumea noastră a ajuns în halul ăsta... Orbii irecuperabili conduc alți orbi pe jumătate, fără să asculte de singurul care VEDE.... Și uite așa cotrobăiesc prin întuneric, spunând că nu au nevoie de CEL CARE VEDE, că ei sunt deștepți, că ei le știu pe toate, că ei trebuie să conducă!!! Indiferent dacă vom ajunge la dezastru, suntem prea aroganți să recunoaștem greșelile și preferăm să murim decât să cerem iertare... Cică ar fi o demnitate în chestia asta!

    Oricum, privită din afară, lumea noastră este realmente o lume a orbilor și a surzilor dpdv spiritual! Până și un mușuroi de furnici este mai credibil decât lumea pe care am construit-o... Dar nu este de mirare, natura, prin legile creației divine, mereu a fost mai bună decât noi!

    "Scena cățelului" a reprezentat o lecție dură: în timp ce alți câini domestici sfâșiau cadavre, gest împotriva naturii lor de animale de companie, un cățel, totuși, nu renunță la "normele" sale și se apropie de protagonistă, într-un fel de încurajare să nu renunțe la misiunea ei, o misiune grea, precum cea a Mântuitorului...

    "Scena Catedralei" iarăși a fost importantă. Ce am reținut eu, o idee interesantă, este că omul trebuie mai întâi să fie orb, pentru ca apoi să aprecieze vederea. Cu alte cuvinte, nu poți aprecia fericirea dacă nu ai fost niciodată trist! Nu poți înțelege foamea și sete dacă nu ți-a fost niciodată foame și sete! Deci, omul trebuie să fie orb, trebuie să sufere, dar dacă își va păstra umanitatea în acest haos, omul va fi salvat și va putea VEDEA! Aha, deci, se referă la speranță... Până la urmă, acesta este mesajul cel mai important al credinței: speranța că vom fi salvați dacă facem ce trebuie și îndeplinim scopul lui Dumnezeu... Dacă Pavel a fost salvat, de ce n-am fi și noi?! Importantă este credința, tradusă prin dorința de a nu mai fi orb, de a vedea cu adevărat, de a fi salvat pentru eternitate...

    În timp ce merg spre casa protagonistei, Danny Glover oferă explicația lipsei numelor din acest film. Explicația a fost splendidă! N-o redau aici, vă las pe voi să descoperiți!

    Referitor la Danny Glover, îmi pare rău că nu i-au oferit un rol mai important în poveste, sunt sigur că ar fi dus tot filmul în spate precum Atlas... Și protagonista a jucat bine, dar parcă Danny Glover are ceva în plus... Vocea lui gravă, expresivitatea chipului... Păcat! Privind retrospectiv, oricum el are cele mai importante replici și primește responsabilitatea finalului, epic, de altfel... E bine și așa!

    Rar am scris atât de mult despre un film, asta înseamnă că m-a impresionat. E înduioșător că arta modernă încă mai reușește o asemenea performanță când simțurile ne sunt bombardate cu toate prostiile!

    Mda... Aș mai putea specula pe discursul lui Danny Glover din finalul sublim, dar nu vreau să par exhaustiv, mai descoperiți și voi din secretele nenumărate ale filmului-experiment!

    Cert este că o mulțime de nestemate vă așteaptă în câte un colțișor al umbrelor...

    Sunteți pregătiți să le VEDEȚI ?!?!
  • chuky_doll21
    pe 18 Februarie 2012 18:18
    incepe interesant si se termina dezamagitor....un fel de greu de ucis in varianta feminina:))
  • xerses
    pe 13 Ianuarie 2012 12:06
    Interesant subiectul.Mi-a placut filmul si chiar l-am revazut.
  • lizzy4u
    pe 10 Iunie 2011 11:56
    filmul este foarte bun!!!am vazut ca nu au fost multumiti multi utilizatori de final!eu zic ca are o morala ascunsa si cu putin subinteles biblic!speranta moare ultima!iar situatiile prin care trecem sunt efemere...ce ne tine in viata e dorinta de a trai si dragostea pt cei din jur!!e f bun filmul!!!!
  • JojoB
    pe 14 Mai 2011 15:44
    Ii o abordare interesanta, foarte terifianta. Te-ai nascut cu o vedere buna si asa ai trait de-a lungul vieti si brusc sa-ti pierzi aceast simt, pt mine, ar fi un lucru catrastrofal.
    Pe scurt, mi-a placut filmu, cat si secventele mai greu de digerat dar cred ca asa ar fi si in viata reala, iar finalul spune tot despre om....SPOILER!! inainte sa ti se ia ceva, nu dai importanta lucrurilor, dar brusc dupa recuperarea ei, vezi altfel lumea.( aici fac referire la replica din final al japonezului )
  • andreeeeeeea
    pe 28 Aprilie 2011 10:41
    Imediat dupa ce am citit cartea, mi-am dorit sa vad si filmul. Dar m-a dezamagit, nu mi-a placut.
  • pe 15 Aprilie 2011 11:05
    [...] Dar daca o sa cititi “Eseu despre orbire” de Jose saramago sau o sa va uitati la “Blindness”, in regia lui Fernando Meirelles, o sa vedeti cat de intensa poate fi aceasta [...]
  • danymury
    pe 13 Aprilie 2011 21:20
    interesant film..foarte tare faza cu orbitu, mi-e unu mi-a placut tot la el...
  • margott
    pe 20 Martie 2011 14:36
    Filmul asta n-are eroi, nu e despre bine sau rau, e un film in primul rand despre supravietuire. Iar orbirea e doar un pretext folosit de autor pentru a scoate in relief natura umana, cat de departe sunt dispusi oamenii sa mearga pentru a supravietui. Mi-a placut enorm interpretarea actritei Julianne Moore, fragila si puternica in acelasi timp, si Gael Garcia Bernal, caruia i se potrivesc, dupa parerea mea, mult mai bine rolurile negative.
  • Flavoroflife
    pe 14 August 2010 23:35
    Este interesant cum filme din acestea "proaste" sunt nominalizate la Cannes.
    Subiectul mi sa parut o abordare noua a "filmului apocaliptic". Mi sa oferit o imagine in detaliu a unei astfel de situatii. Reactii autentice din partea autoritatiilor si a oamenilor atat infectati cat si neinfectati. Sentimente precum frica, panica, disperare si neputinta. Pe alocuri dezgustator, filmul are caractere episodice, actiunea fiind fragmentat in acte, le-am putea spune. Finalul nu mi sa parut deloc dezamagitor. Ofera raspunsuri partiale si te face sa te gandesti. Un element recursiv este sacrificiul. In opinia mea acest film deschide cutia cu calitati si defecte prezenta in fiecare persoana, ramane de vazut care dintre acestea ni le vom insusii cand momentul vine, cand se petrece nenorocirea.
  • sunshine16
    pe 06 Iulie 2010 18:05
    un film foarte ciudat mie sincer nu mi-a placut deloc!
  • Kable
    pe 25 Iunie 2010 12:10
    Un film ciudat deoarece nici unui personaj nu ii era precizat numele . Dar filmul are si parti bune , ne lasa pe noi cei care il vizionam sa imaginam fiecare ce s-a intamplat si de unde a aparut aceasta orbire.
  • Flavio
    pe 24 Iunie 2010 23:35
    o mare porcarie de film...scenariu tampit! adica aia care era singura care putea sa vada nu a fost in stare sa-i omoare paia ,trebuia sa stea sa le dea sub coada... ca sa vezi scenariu tampit. in viata reala nu cred ca statea vreuna ..
  • Ancient
    pe 16 Mai 2010 20:01
    Filmul are multe lipsuri,si cum zicea cineva pe aici,e destul de previzibil si in unele locuri chiar exagerat.
    Totusi,in mare,un film bunicel,care te tine in priza.
  • Ammelie
    pe 10 Mai 2010 18:15
    Asteptam filmul cu ceva scepticism, dupa ce am citit cartea. Dar Meirelles s-a descurcat onorabil, cred. E drept ca nu a reusit sa surprinda subtilitatile psihologice si emotionale din cartea lui Saramango; dar totusi, pentru cei care au avut ochi sa vada, mesajul a fost evident. Cu steluta prestatia lui Bernal si chiar a lui Julianne Moore, si un 8/10 pt film, per total.
    (chiar si la o simpla plimbare pe cinemagia, iti dai seama cat de multi sunt orbi cu ochi!)
  • Piratu
    pe 05 Aprilie 2010 00:40
    Nu cred ca orbim instantaneu.Cred ca mereu am fost orbi...orbi care vad.Oamenii care pot vedea dar nu vor sa vada.
  • adry.ro
    pe 04 Aprilie 2010 21:57
    Bun filmul. Merita vazut. .
  • paul2000
    pe 25 Februarie 2010 21:41
    Un film foarte bun si foarte cutremurator! Ideea de baza fiind simpla - omul este mai rau decat orice alt animal - si in acelasi timp complexa! Julianne Moore face un rol de exceptie, fiind un fel de mama ranitiilor. Scenariul este bine pus la punct si ideea originala! Un film destul de socant care merita vazut! Recomand!
  • marius_em
    pe 23 August 2009 23:32
    exploateaza bine ideea naturii salbatice a omului, aducand aminte din punctul asta de vedere de "The Mist". Insa daca incerci sa vezi, sa intelegi ceva dincolo de asta, filmul isi pierde din seriozitate, deoarece sunt destul de multe lipsuri in logica povestii. Axandu-se mai mult pe ideea psihologica, este placut de urmarit, dar nu aduce totusi nimic nou si aproape fiecare scena, fiecare idee ti se va parea familiara, chiar previzibila, si asta pentru ca le-ai mai vazut inainte.
  • Radu1711
    pe 04 August 2009 12:38
    filmul este foarte bun, imi place povestea filmului, si suspansul de la final
  • MedeeaC
    pe 03 August 2009 19:50
    Cand am auzit ca se va face un film dupa cartea lui Saramago, "Eseu despre orbire", m-am gandit: "O da, inca un film care nu va egala cartea". Si apoi am vazut filmul . Extraordinar! E exact cum ti-l imaginezi atunci cand citesti cartea. Minunat, cu atat mai mult cu cat Saramago are un stil special de a scrie care e mai greu de transpus pe pelicula. Il recomand, dar lectura cartii e necesara ca sa intelegi anumite lucruri.
  • andra10e
    pe 27 Iunie 2009 16:18
    Nu ma dau critic de film , dar este intr-adevar un film psihologic . Scenele din cantina , desi ingrozitoare , sunt de fapt crema filmului deorece prin ele ne dam seama ca inca mai primeaza legea junglei si nu suntem altceva decat animale carora nu le pasa de altii. A fost un film care chiar m-a pus pe ganduri , fata de altele pe care doar le urmaresc si apoi uit cu totul de ele.
  • ligiya
    pe 10 Iunie 2009 14:51
    nam vazut inca filmul da am vazut ceva parti interesante din el... poate ar fi un film bun de vazut:)
  • tibyxp
    pe 27 Aprilie 2009 20:37
    Incepe bine, te face curios, pe parcurs ramai cu curiozitatea si dup-aia cu ..dezamagirea! Cel putin pe mine m-a dezamagit, pt ca un subiect original ca asta, cu orbirea in masa a populatiei, ar fi trebuit sa atinga alte parti ale omului, nu porcariile alea pe care le vedeam in locul acela de carantina care m-a dezgustat cu totul! Mi-a benit de cateva ori sa renunt a ma mai uita la film, dar, nu stiu de ce, l-am urmarit (degeaba, ca nici sfarsitul nu a fost mai stralucit) pana la capat! Pacat!
  • Garo
    pe 23 Aprilie 2009 12:37
    Mie mi-a placut filmul asta,chiar daca pe alocuri mi-a fost greu sa il privesc chiar daca sunt baiat...il recomand
  • shooter
    pe 21 Aprilie 2009 18:06
    mai fratilor subiectul filmului e destul de bun.....dar are aerul inui film ieftin...fara buget si are doua mari lacune :de ce nu a orbit si ea???!!!!!!! si ce draq de final e ala??!!!!...adica serios.....ma asteptam la mai mult.nu-l recomand sub nici o forma......iar celor care spun ca este un film "psihologic extrem de bun"....haide!!!!! zau asa!!!!!! extrem de bun???????????? nici macar psihologic nu stiu daca e. daca orbim ne adaptam si traim in continuare...ce e asa de psihologic???!!!!! pare mai mult o stare de fapt.IN CONCLUZIE UN FILM DESTUL DE PROST
  • cristi88
    pe 09 Aprilie 2009 21:48
    este un film psihologic extrem de bun in care arata cat de mult coboara un om cand ramane fara un simt de baza !!
  • pe 04 Ianuarie 2009 23:58
    Sunt total dezamagita de acest film. Ideea destul de captivanta insa pe tot parcursul filmului, nimeni nu s-a intrebat de ce tipa blonda nu a fost afectata de orbire (nici mcar ea insasi nu s-a intrebat!!!). Iar de final , ce sa mai zic...nasol...sunt dezamagita..nu il recomand
  • pe 03 Ianuarie 2009 23:54
    Nu mi-a placut.
    Au fost clipe in care vroiam sa renunt sa ma mai uit.
    Subiectul si inceputul filmului, sa zic ca au fost interesante, dat desfasurarea evenimentelor si finalul... lamentabil (parere personala).
  • pe 21 Octombrie 2008 18:28
    Astept cu sufletul la gura sa apara filmul si la noi; parerile sunt impartite, dar la cat de aplaudata a fost cartea si la cat e de talentat regizorul nu ma astept la altceva decat la o capodopera. Un subiect ca acesta, si mai ales mesajul transmis e o provocare pentru orice cinefil, dar e de inteles ca nu poate placea tuturor; oricum, ma voi duce la cinema sa vad cu ochii mei ce inseamna orbirea vazuta prin ochii vizionari ai lui Meirelles.