Părerea criticului
Un buddy film cu două adolescente, colege de liceu, drept protagoniste. Cele două se completează reciproc iar ceea ce te atrage chiar de la începutul acestui mic film independent este cât de frumoasă este relația dintre ele, ce frumos interacționează cele două prietene.

Filmul mi-a amintit de anii de liceu și de colega de bancă, de modul în care ne-am format una pe alta în școală, de modul în care ne-am stimulat intelectual și susținut. Actrițele Beanie Fedstein și Kaitlyn Dever, aflate la primul rol, construiesc o relație credibillă între personajele lor. Booksmart este un fel de road movie în care protagonistele - mai mereu în mișcare - caută locul unde se desfășoară ceea ce ele cred că e cea mai tare petrecere de absolvire a liceului din oraș. A doua zi urmează festivitatea de terminare a liceului iar noaptea trebuie să fie de pomină, să recupereze toți anii în care fetele au dat distracția pe nopți nedormite pentru studiu.

Spectatorii vor empatiza cu personajele adolescente. Adulții din film sunt ușor caricaturizați - sunt mai trăsniți decât unele petreceri bizare ale liceenilor; frica de a fi respins, etichetarea, marginalizarea și (auto)izolarea sunt teme ridicate de această comedioară, plus consecințele preconcepțiilor și ale prejudecăților.

Molly și Amy descoperă, de-a lungul poveștii, că - deși se cred fete deștepte și tolerante - de fapt ostracizează și marginalizează multă lume.

Actrița Olivia Wilde se află pentru prima oară în postura de regizoare; camera ei le urmărește îndeaproape pe cele două protagoniste, ritmul filmului este dinamic, acțiunea trăsnită, iar întâmplările prin care trec fetele presărate cu naivitățile proprii vârstei, naivități ce ne trezesc nostalgii și simpatie.