Părerea criticului
Da, Brave este acel gen de film pe care un copil sau un adult îl vor privi cu plăcere. Arată minunat, are energie, umor şi o protagonistă voluntară şi convingătoare. Prin urmare e o idee foarte bună să faci o vizită la cinema pentru a vedea noua producţie Pixar, dar îţi spunem de acum: aşteaptă-te mai degrabă la un film cu prinţese Disney, pentru că Brave este categoric inspirat de lumea Micii sirene, a lui Rapunzel şi a popularului cuplu Frumoasa şi bestia.

Probabil ştii subiectul: în Scoţia Evului Mediu, Merida este fericita fiică a regelui Fergus. Este plină de viaţă, iar castelul familiei răsună de râsetele şi giumbuşlucurile ei. Când primeşte un arc, Merida arată clar că e mai interesată de tir decât de interminabilele lecţii de bună purtare pe care mama ei, regina Elinor (Emma Thompson), insistă să i le dea. Lucrurile se strică în familie când Merida află că în curând ar trebui să se mărite, iar mama ei invită tinerii de viţă nobilă din regat la un concurs pentru mâna fiicei ei. Voluntara Merida ajunge să se răzvrătească, iar reacţiile ei îi vor pune întreaga familie în pericol.

Brave este categoric foarte simpatic şi va fi o plăcere de vizionat împreună cu cei mici, mai ales că filmul vine în două versuni, una subtitrată şi cealaltă dublată, cu Paula Seling interpretând cântecele de pe coloana sonoră. În acelaşi timp nu poţi să nu observi similitudinile dintre noua producţie Pixar şi animaţiile din portofoliul Disney, toate inspirate de basme celebre. Asta face ca Brave să fie întrucâtva previzibil, lucru care nu prea se întâmplă cu producţii Pixar precum The Incredibles, seria Toy Story, Compania Monştrilor şi În căutarea lui Nemo, în stare să fascineze mari şi mici deopotrivă cu surprizele continue din scenariu.

Nu la fel stau lucrurile cu Brave, iar spectatorii atenţi îşi vor da seama încă de la vizionarea trailerului de una dintre "surprizele" extrem de importante ale poveştii. Mai bine nu-l vezi, ca să nu-ţi strici plăcerea vizionării. În acelaşi timp, filmul are cu ce să atragă atenţia, mai ales dacă e vorba de spectatori mai mititei. Una din marile teme ale lui Brave este responsabilitate: ai dreptul să faci orice, dar şi obligaţia să recunoşti când ai greşit.

În acelaşi timp aspectul lui Brave arată cât de departe au ajuns cei de la Pixar în ceea ce priveşte grija pentru detalii şi atenţia obsesivă acordată celor mai mici şi nesemnificative obiecte de pe ecran. Acum zece ani, părul Meridei ar fi părut un adevărat miracol, acum este "doar" un miracol devenit realitate: o adevărată plăcere să o priveşti, coama oranj a prinţesei parcă are o viaţă proprie, învăluindu-şi posesoarea ca într-o mantie, iar contrastul dintre portocaliu şi verdele intens al ţinuturilor scoţiene este cât se poate de captivant.