Comentarii Comentează
  • Smrs
    pe 01 Iunie 2020 02:26
    Un film la care te chinui sa conectezi fazele între ele, dar mai ales să înțelegi cum un tocilar e în același timp și mare mafiot și mare detectiv și mare bătăuș. Filmul preia clișeic cele mai antipatizate tipologii umane - cei doi tocilari marginalizati de toată lumea, care trăiesc în lumea lor și care sunt fix ce îți imaginezi tu ca figură și tot ce vrei când trebuie să descrii un tocilar; apoi toate târfele alea prefăcute care se recunosc după comportament și se mândresc cu caracterul lor, ba chiar le place să li se spună în față cât de periculoase și de evitat sunt. Astea vând gogoși tuturor băbălăilor luați de valul hormonilor,dar evident, tocilarii se prind pentru că ei sunt deștepți; mai avem un mare dealer de droguri, o legendă despre care nu se stia dacă e real sau doar se vorbește despre el, la care tocilarul ajunge din prima,, după ce încasează o bătaie - doar pentru că dorința de a ajunge la dealerul suprem l-a induiosat pe bataus. Evident că legenda are 18 ani, 1,90m, 50 kg și e olog - adică extrem de impresionant. Pare un mare kitsch acest film, un scenariu neverosimil niciodată, nicăieri. Ideea principală face într-o mică măsură să aducă niște tensiune la un moment dat: într-o dispută a taberelor tocilarilor și drogațiolor dintr-un liceu (clasic), fosta gagică a tocilarului principal se plictiseste cu ăsta și merge în tabăra drogaților. Și-o pune cu câțiva pe acolo, rămâne gravidă și nu știe cu cine și ajunge să o omoare unul dintre iubiți. Tocilarul, pt că n-a uitat-o, decide să caute vinovatul fără să implice poliția care ar fi dovedit superficialitate. Killerul este fix bătăușul dealurului de droguri, un tembel care se baza doar pe zicala „pumnii mei minte nu are”, nedovedind vreun neuron pe tot parcusul filmului - așa că se dă de gol când e enervat de cel mai mare drogat, pe care îl omoară, de asemenea. O prostie. Și cu această ocazie, Levitt mi-a devenit mai antipatic cu figura aia a lui de băiat bun, care încearcă să fie rău.Cum îi bătea el pe toți deși e un pârlit (în film), pe care n-ai fi dat 2 bani.. Sigur, sunt din nou contra opiniei publice, dar cred că oamenii nu vor să vadă mai mult decât scenariul ala..nu văd erori grave. În fine, nota 6 așa pentru că nu e chiar un film slab.
  • alali
    pe 11 Octombrie 2016 01:49
    Iata si un film cult, putin discutat si chiar si mai putin cunoscut publicului larg si tanar, pentru ca lui i se adreseaza aceasta realizare a regizorului Rian Johnson. Lansat destul de recent, anul 2005, locul de joaca si practic intregul platou al peliculei este liceul din San Clemente, orasul unde a si copilarit, crescut si studiat Rian. Asadar, tineri, liceeni, petreceri, relatii si bineinteles, droguri; cam asta ne propune scenariul acestui film.
    Intentionat am pomenit chiar de la inceput despre scenariu, (Rian Johnson fiind si scenarist), pentru ca in script e intreaga inteligenta a filmului in discutie. Sa te gandesti ca vei asista la un noir in care toate personajele sunt adolescente, poate parea la prima vedere o aberatie. Ma gandesc la cum suna o recomandare de acest gen, pe care sa o faci cuiva si sa il si determini sa te ia in serios. Anomaliile nu se opresc aici. Am spus ca este un noir, dar in film nu apare nici macar o uniforma de politist, daramite un detectiv in carne si oase. Totul este realizat de acesti liceeni, totul este improvizatie si conjunctura. Chiar si detectivul ce trebuie sa descifreze indiciile este un amator. Si totusi, filmul functioneaza datorita modului in care este realizat, gandit si scris scenariul.
    Dialogurile nu contin acele exprimari standard pentru acest gen de filme. Dar replicile specifice sunt inlocuite de unele mai actuale, mai potrivite cu situatia. Inlocuit ... poate e mult spus, atata timp cat preia fraze intregi din clasice; adaptate poate e o formula mai exacta pentru ce se intampla aici. Si da, preia replici intregi din filme consacrate gen The Maltese Falcon (1941) iar ele se potrivesc perfect cu decorul.
    Personajele si interpretarea sunt al naibi de bune. Un Brendan, (Joseph Gordon-Levitt) cam bumbacit ce-i drept, dar care se achita impecabil de rol, un The Pin, (Lukas Haas) putin vizibil, discret asa cum ii sta si bine unui cap de retea de dealeri si o Laura, (Nora Zehetner), ca sa luam si un exemplu feminin, seducatoare, periculoasa si indragostita intocmai cum ii cere fisa postului sa fie.
    Ce mi-a placut mult este filosofia in care a fost realizat intregul proiect. Atmosfera de film crime-detective-drama este cea care a primat in luarea oricarei decizii. Si asa am aflat ca o anumita scena de nuditate ce ar fi trebuit sa continue episodul romantic dintre Laura si Brendan, a fost scoasa la montaj pentru ca regizorul a simtit ca nu se potriveste deloc ambiantei difuze a filmului.
    Concluzie: O realizare de o mare importanta pentru cinematografia actuala. Tratand teme contemporane, propunand actori "la moda", filmul readuce in disctutie creatiile clasice ale anilor '40-'50, oferind astfel o tema de casa publicului tanar actual. Cu un scenariu solid, cu o regie acceptabila, si cu un buget de sub 500.000$, acest film reprezinta unul dintre cele mai bune debuturi independete din domeniul regiei. Nota 7,00!
  • cosmin_kedii
    pe 04 Mai 2013 15:19
    Un film al naibii de bun, nimic mai mult de spus........
  • Get0dac
    pe 24 Ianuarie 2013 14:44
    Va era dor de un noir cu detectivi americani, femei fatale, limbaj si intriga tipice unui astfel de film....Ei bine, treceti cu vederea faptul ca personajele sunt doar adolescenti de liceu si priviti cu incredere pelicula, deoarece merita.
    Vizionare placuta.
  • pe 17 Ianuarie 2013 10:57
    [...] Brick (Codul mortii) se bucură de note foarte bune atât pe Rotten Tomatoes cât și pe IMDb, alături de o panoplie întreagă de premii și nominalizări dedicate producțiilor independente, dintre care cea mai demnă de menționat ar fi Best Foreign Independent Film din cadrul British Independent Film Awards 2005. [...]
  • MrHolmes
    pe 02 Iulie 2012 20:52
    Levitt e un actor de clasa, si e inca tanar... Iar in filmul asta isi intra in rolul unui licean care incearca sa rezolve misterul. Ceea ce mi se pare aparte la film este ca pe tot parcursul stii doar atat cat stie personajul principal, Brendan; totul e vazut prin ochii lui, fara alte actiuni. M-a impresionat filmul.
  • WikdMovies
    pe 13 Februarie 2012 14:33
    Traducere filmului este ,,Codul mortii"...WTF!? Levitt, ca de obicei, isi interpreteaza rolul cat se poate de bine...Coloana sonora buna si in mare un film neo-noir bun...