Părerea criticului
Un nou lungmetraj românesc cu Maia Morgenstern și Adriana Trandafir apare pe 13 septembrie la cinema.

Ca fetele prezintă povestea tragi-comică a trei prietene foarte bune, Silvia (Maia Morgenstern), Cela (Adriana Trandafir) și Rozana (Aura Călărașu), care își schimbă viețile odată ce descoperă că soțul Silviei o înșela pe aceasta. Fiind alcătuit dintr-o distribuție vastă, filmul ilustrează de asemenea niște personaje adiacente celor trei femei, axându-se în special pe povestea a doi prieteni: Radu (Tiberiu Ioana), un tânăr timid ce tânjește după o iubire din trecut, și Berti (Emil Rengle), un tânăr gay ce își dorește să își asume personalitatea în public.

Regizată de Camelia Popa (Pup-o, mă! 2: Mireasa nebună, Din mintea copiilor), produsă de Tiberiu Ioana (care a venit și cu ideea filmului) și filmată în Ploiești, Ca fetele este o comedie ușoară cu multe glume și situații absurde, ce se adresează atât tinerilor, cât și spectatorilor mai în vârstă, fiind prezentate situații și dinamici de viață ale unor personaje din mai multe categorii de vârstă. Temele principale abordate sunt iubirea, acceptarea și asumarea, acestea existând sub mai multe forme, în funcție de relațiile deseori complicate din film.

Maia Morgenstern, Adriana Trandafir și Marian Râlea (Mitu) fac niște roluri de senzație, iar spectatorii aflați la avanpremieră au râs frecvent atunci când cei trei apăreau pe ecran. Cele mai amuzante momente sunt realizate de Râlea și Trandafir, soț și soție în film, ale căror secvențe și dialoguri sunt bine scrise și interpretate excepțional. Personajul lui Morgenstern se confruntă cu realizarea că soțul a înșelat-o cu o pescăriță și reacționează într-un mod tragi-comic, mergând pe urmele femeii și imaginându-și cum ar pedepsi-o. Trio-ul Morgenstern-Trandafir-Călărașu este de asemenea bine conturat și creează o dinamică interesantă, cele trei doamne purtându-se ca niște tinere prietene care decid să iasă în oraș și să încerce noi activități pentru a o ajuta pe Silvia să treacă peste drama pe care o trăiește. Distribuția este completată de Alina Eremia, Lora, Cătălin Cățoiu și Mircea Andreescu, iar Alina Eremia și Lora au și ele interpretări reușite, care se potrivesc filmului.

Este de apreciat și mesajul progresist al peliculei, care susține comunitatea LGBTQ și îi oferă o poveste secundară lui Berti, personajul homosexual interpretat de Emil Rengle (și el un membru al comunității), acesta temându-se inițial de ce ar spune lumea dacă s-ar îmbrăca extravagant. Dar acesta are un prieten adevărat, Radu, care îl susține necondiționat.

Cu toate acestea, Ca fetele nu este o comedie perfectă și are mai multe probleme la nivelul scenariului. În afară de Silvia care vrea să descopere cine este femeia cu care a înșelat-o soțul, celelalte două protagoniste nu au scopuri clare, iar narațiunea filmului prezintă mai degrabă o înșiruire de situații tragi-comice decât o poveste bine structurată și închegată. Probabil că problema cea mai mare a scenariului este gestionarea unui număr atât de mare de personaje, mai ales atunci când poveștile unor personaje secundare se intercalează cu narațiunea principală. Deși povestea pare că se axează pe cele trei prietene, nu trece mult timp până când Radu, interpretat de Tiberiu Ioana (creatorul proiectului și producătorul filmului), devine personaj principal, punându-se accent pe dorința sa de a fi într-o relație romantică și pe legătura dintre el și personajul Lorei. În consecință, dintre toate personajele principale, Radu ajunge să se schimbe cel mai mult până la final, atât ca înfățișare, cât și ca situație de viață, ceea ce subminează povestea celor trei prietene.

Uneori, secvențele care apar pentru a crea comedie prin absurdul de situație sunt neverosimile. Nici nu începe bine filmul că Cela, care face buchete de flori în propria sa florărie, pleacă - pur și simplu, în mijlocul zilei - pentru că o vede pe Rozana pe stradă. Apoi, cele două merg la Silvia acasă să mănânce cremșnit fără nicio grijă și abia după ore bune de stat la Silvia, Cela realizează brusc că a lăsat florăria deschisă. Lucru greu de crezut despre o persoană care trăiește din această afacere, nu-i așa?

De asemenea, apar și secvențe de sine stătătoare care nu duc povestea mai departe și nici nu creează vreo consecință în poveste. Dacă personajul interpretat de Cezar Ouatu o sună pe Rozana să o invite la cină, iar aceasta îl refuză, un alt personaj care intră în florăria Celei și vorbește urât la telefon cu partenera lui, se angajează apoi să cumpere toate florile din magazin (dând senzația că Cela urmează să se îmbogățească). Niciunul dintre cele două personaje masculine nu mai apar în film, iar situația florăriei (și a Celei) rămâne neschimbată, de parcă acea secvență nu ar fi avut loc niciodată.

Dacă vreți să mergeți la cinema pentru a vă relaxa și a râde la un film românesc cu mesaje pozitive despre iubire și acceptare, Ca fetele este un titlu mai mult decât potrivit. O peliculă feel good, cu numeroase momente amuzante, destule cât să distragă atenția de la problemele nerezolvate din scenariu.