Pe marginea unei nenorociri provocata si concertata de armata germana, romanii sunt demonizati gratuit si fara dovezi istorice reale.
Oribil film.Oare cine l-o fi comandat?
iuliavuc
pe 28 Februarie 2023 07:27
Un film care trece pe deasupra problemei pe care intenționează s-o aducă în lumină: pogromul de la Iași. Trece cu bocancii, din păcate. În plus, nu știu dacă alergologia exista, ca ramură meducală, pe atunci. Soldatul de la Chestura din Iași stă în spatele unui desk cu telefon, ba încă unul care pare să aibă și fax. S-a folosit alergia ca element de contrast pentru lipsa de aer a evreilor din trenurile morții, dar e o batjocura atât la adresa Holocaustului, cât și a științei medicale a alergologiei. Ambele sunt bagatelizate, trivializate (Malaparte "stă cu nasul în batistă"). Un Iureș sec și insipid, ca de obicei. Un Malaparte care ar fi meritat o cură de slăbire sau alt rol, de soldat german sau austriac, și un Vasilescu luat din propriii papuci, care se joacă pe sine în toate filmele. E simpatic, dar monoton. Surprinzător, un Bleonț cu un rol impecabil, profesionist, fără adaosuri personale, flamboaiante. Prea multă germană și italiană, vorbită pe toate drumurile. Ieșenii par niște poligloți scoși din cutia multiculturalismului austro-ungar. Regia a încurcat războaiele, geografia și istoria. Dacă tot este păstrat personajul real, căutările lui Malaparte sunt ale unui avocat din Iași, nu ale unui alergolog.
balta67verde
pe 25 Octombrie 2016 12:50
Un film pur politic. Gabrea era convins ca daca face un film despre pogromul de la Iasi, are multe premii ca si asigurate. S-a inselat amarnic. Filmul e plictisitor, teatral, artificial si uneori penibil. Nu negam existenta unor capitole rusinoase si triste din istoria Romaniei dar nici sa-ti bati joc nu merge. Oamenii nu sunt prosti ! p.s. Cartea lui Curzio Malaparte e buna. Merita citita.
Mariannaa
pe 15 August 2014 12:50
Se vede diferenta fata de un film strain, insa este interesant si merita vizionat, mai ales daca ai ceva cunostinte despre evenimentele la care face referire filmul.
Vegetarian
pe 29 Iunie 2014 23:43
Acest film a fost difuzat online la Tvr 2 in 29 iun 2014 . Putine filme sunt difuzate pe net , si reluate gratis de catre televiziuni ..
cosmin742000
pe 11 Iulie 2012 13:29
Vedeti ca din plot se poate intelege ca orasul suferea de alergie si nu ziaristul , mai puneti si voi o virgula ceva :))
TI
pe 01 Mai 2012 11:01
Oameni buni! fiti atenti ca din ignoranta, indiferenta, sau comoditate, puteti genera lucruri oribile, care pot ajunge pana la crime!
Nu inteleg de unde aceasta ura viscerala a lui Pitbull, care-ncearca sa transfere ura sa impotriva evreilor asupra realizatorilor filmului, (care de altfel este bazat pe documente si pe marturia jurnalistului italian) si simte nevoia sa-l aduca in ajutor si pe Ion Coja, cu ale sale elucubratii bine-cunoscute.
Ioan777
pe 13 Septembrie 2011 17:51
Cand e vorba de corectitudine si adevar istoric
iar el a fost incalcat in mod flagrant in filmul lui,
chiar si cel mai genial regizor ar trebui sa-si dea palme in public.
E ca si cum cineva ar scuipa pe mormantul cuiva drag.
Problema multor romani destepti (de exemplu buni profesionisti pe felia numita cinema)
este aceea ca sunt inculti la capitolul Istorie
si nu sunt suficient de atenti la scala adevaratelor valori umane.
lav
pe 06 Septembrie 2011 00:21
eu nu am rezistat...m-am dat batuta dupa o ora...am apreciat ca a fost totusi filmat si in iasi...si decorurile eventual...cam atat
sabinalin
pe 09 Mai 2011 17:52
Regizorul Radu Gabrea isi traieste in ultima vreme "a doua tinerete" regizorala. Dupa valorosul "Cocosul decapitat", regizorul veteran abordeaza cu curaj un subiect foarte sensibil din istoria poporului roman, un subiect sensibil care,ca toate problemele care nu ne convin,este ocolit cu obstinatie. Chiar daca ceea ce s-a intamplat cu evreii in Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial nu se compara cu ceea ce au patit urmasii lui Moise in lagare precum Auschwitz, se cunoaste faptul ca,din nefericire,si la noi s-au comis crime impotriva umanitatii. Episodul prezentat in film este revelator pentru ce se intampla in vreme de razboi cand ordinele se executa,nu se discuta,iar omul devine cantitate neglijabila. Radu Gabrea povesteste elegant,neostentativ,si reuseste sa alterneze foarte bine momente de un comic irezistibil cu secvente tragice care iti ingheata sangele in vine. Moartea alterneaza ametitor cu hohotele de ras dar in cele din urma tristetea invinge,secventa simbolica din final fiind revelatoare. Scenariul lui Razvan Radulescu e foarte bine scris,omul e unul dintre cei mai valorosi scenaristi ai acestei perioade si o garantie ca scriitura e profesionista. Exista si prestatii actoricesti memorabile: Florin Piersic junior e subtil si atent la detalii in intruparea marelui scriitor Curzio Malaparte(va recomand excelentul roman "Pielea"!), Claudiu Bleont ne readuce aminte de forta sa interpretativa deosebita in rolul ofiterului care cade intotdeauna in picioare, Razvan Vasilescu e pe linia impusa de "California dreamin" iar Marcel Iures innobileaza si aceasta pelicula in aparitia scurta dar atat de plina de semnificatii a lui Iosef Gruber. In concluzie am avut de-a face cu un film obligatoriu de vazut de toti cei ce iubesc cinematografia romana si de cei interesati de istoria romanilor, cu bune si cu,din pacate, mult mai putin bune.
Itinerary
pe 11 Septembrie 2010 16:46
doar daca il vezi in cinematograf. nu-i un film de History TV... e scris foarte bine, regizat foarte bine si jucat genial. de altfel poti vedea si bucatele din realitatea actuala pe care se pare ca o ... mostenim de foarte mult timp
Radu47hitman
pe 21 Noiembrie 2009 16:17
In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, pe data de 22 iunie 1941, armatele Germaniei si Romaniei ataca Rusia Sovietica. Sapte zile mai tarziu, corespondentul de razboi italian de pe langa trupele Wehrmacht-ului Curzio Malaparte, care lucreaza pentru publicatia "Corriere de la Sera" si este prieten cu Benito Mussollini, soseste in nordul Moldovei pentru a fi cat mai aproape de linia frontului. Suferind de o alergie suparatoare, Curzio Malaparte il cauta pe un renumit medic alergolog din Iasi pe nume Josef Gruber, care isi facuse studiile la Forenta, dar nu reuseste sa il gaseasca.
Primind tot felul de informatii contradictorii despre soarta renumitului doctor Josef Gruber, care fie a fost deportat impreuna cu alte cateva mii de evrei ca urmare a pogromului antisemit desfasurat cu cateva zile in urma, fie zace pe fundul unei gropi comune, Curzio Malaparte apeleaza in cautarile lui la ajutorul consulului italian de la Iasi - Guido Sartori - pentru a obtine un mandat oficial de aducere inapoi a medicului, in cazul in care acesta mai este in viata. Chiar cand este pe punctul de a renunta la cautari si a se impaca cu ideea ca Josef Gruber este mort, corespondentul de razboi italian primeste la hotel vizita colonelului Niculescu-Coca, care ii aduce o veste neasteptata.
kickboxing_84
pe 16 Noiembrie 2009 20:07
Prietene virtual, cate scurtmetraje ai la activ ?..cate camere video ai luat in mana ?...cate aparate foto ?....Ce-mi place mie romanul care asta mereu care scuipa impotriva vantului... E o binecuvantare sa mai dai din cand in cand si peste un asemenea exemplar pentru a nu cumva uita din ce neam faci parte.
rodicac
pe 15 Septembrie 2009 21:58
citisem acum cateva zile o parere de-a domnului Ion Coja. am cautat-o acum si nu o mai gasesc... :-?? retinusem eu gresit si de fapt nu aici fusese postata sau a fost scoasa?
zatyy
pe 06 Septembrie 2009 22:32
am tras o concluzie : romanul se pricepe doar la drame ...la filme istorice , la filme la care iti sta mintea in loc , ....se face multa publicitate pe seama lor dar pana la urma realizezi ca ...surpriza : filmu e tot DRAMA ....drama ,drama si iar drama ...nimic interesant , nimic captivant ....ci doar o alta drama romaneasca
Yogy
pe 04 Septembrie 2009 19:16
Un film absolut salutar, care se inscrie intr-o tendinta de reexaminare a relatiei romanilor cu evreii, dincolo de mitul majoritatii miloase si perpetuu binevoitoare ori de presiunile organizatiilor evreiesti. Este un proces interior poporului roman, care semnaleaza inceputul unei schimbari in sensul unei maturizari democratice pe care o putem obtine numai privindu-ne demonii trecutului in fata. Pe de alta parte, textul trimis de I. Coja este absolut dezgustator. Respectivul ne demonstreaza ca a imbatranit in Rau si rele. Utilizarea limbajului urii ("festivaluri evreiesti", de exemplu) ori incapatanarea de a relua teze infirmate chiar si de comisia de ancheta trimisa la Iasi de Antonescu (de exemplu, ca evreii din Iasi ar fi tras asupra soldatilor romani sau ca ar fi produs semnale luminoase) il plaseaza pe Coja intr-un ridicol egalat doar de ridicolul afirmatiilor pe care le-am mentionat. Un personaj grotesc a produs un text grotesc, de care ne-am fi lipsit cu mare placere.
ake007
pe 01 Septembrie 2009 15:21
nu l-am vazut...si sunt inca in cumpana..sa-l vad sau nu:-??...ma tenteaza pt ca joaca piersic junior si marcel iures,insa parca nu ma atrag filmele romanesti.tot mai dragutze filmele romanesti mai vechi.
valigeo96
pe 01 Septembrie 2009 15:19
Filmele romanesti mi se par aiurea,nici un film de actiune(cel putin unul bine regizat)sau cu un subiect cat de cat impunator,deja ar trebui sa aiba alta fata sistemul cinematografic romanesc dar au ramas ca la filmele cu Decebal.Asta e...
Wonka
pe 30 August 2009 19:45
O alta drama romaneasca , deja sunt satul de ele .
MisterBlack
pe 26 August 2009 22:12
Poate staff-ul Cinemagia ne poate explica si noua pe ce criteriu functioneaza cenzura pe acest site.
julius
pe 21 August 2009 17:16
filmul promite sa impresioneze si prin distributie...inca tanjesc dupa ceva gen NUNTA MUTA...oricum recomand producatorilor sa promoveze filmul cu un trailer MUUUUUUUULT mai profi
sabi
pe 16 August 2009 22:41
Un film care m-a impresionat anul trecut la Anonimul si despre care inca mai povestesc
cooper
pe 09 August 2009 10:13
hmmm ... un film romanesc ... Interesant ... din trailler pare bunicel
Oribil film.Oare cine l-o fi comandat?
Nu inteleg de unde aceasta ura viscerala a lui Pitbull, care-ncearca sa transfere ura sa impotriva evreilor asupra realizatorilor filmului, (care de altfel este bazat pe documente si pe marturia jurnalistului italian) si simte nevoia sa-l aduca in ajutor si pe Ion Coja, cu ale sale elucubratii bine-cunoscute.
iar el a fost incalcat in mod flagrant in filmul lui,
chiar si cel mai genial regizor ar trebui sa-si dea palme in public.
E ca si cum cineva ar scuipa pe mormantul cuiva drag.
Problema multor romani destepti (de exemplu buni profesionisti pe felia numita cinema)
este aceea ca sunt inculti la capitolul Istorie
si nu sunt suficient de atenti la scala adevaratelor valori umane.
Primind tot felul de informatii contradictorii despre soarta renumitului doctor Josef Gruber, care fie a fost deportat impreuna cu alte cateva mii de evrei ca urmare a pogromului antisemit desfasurat cu cateva zile in urma, fie zace pe fundul unei gropi comune, Curzio Malaparte apeleaza in cautarile lui la ajutorul consulului italian de la Iasi - Guido Sartori - pentru a obtine un mandat oficial de aducere inapoi a medicului, in cazul in care acesta mai este in viata. Chiar cand este pe punctul de a renunta la cautari si a se impaca cu ideea ca Josef Gruber este mort, corespondentul de razboi italian primeste la hotel vizita colonelului Niculescu-Coca, care ii aduce o veste neasteptata.