Comentarii Comentează
  • Deceoare
    pe 02 August 2024 13:47
    Pentru a fi atrăgătoare și vizionate de cât mai mulți spectatori, americanii fac filmele de epocă într-un dialog modern. La filmele românești de epocă se păstrează toți parametrii încercându-se chiar dialogurile dacă se poate să fie din acea vreme.
  • sabinalin
    pe 12 Septembrie 2021 22:46
    Un roman, o cetate, un film, un actor. N-am citit inca romanul lui Jules Verne, acela care a inspirat acest film, sunt insa foarte curios sa-l lecturez dupa aceasta vizionare si se va intampla destul de curand. Am fost in urma cu putina vreme intr-o excursie in Tara Hategului si am admirat de la distanta cetatea Colt, aceea pe care se pare ca a descris-o marele francez in romanul sau. Interesant e ca localnicii au fost aceia care au defrisat drumul pana acolo si se spera ca, cat mai curand, ea va fi vizitabila. Tinand cont de filmografia ulterioara a lui Stere Gulea marturisesc ca am avut asteptari mai mari. Regizorul nu mi s-a parut insa a gasi tonul potrivit mai ales in momentele nerealiste, foarte probabil lipsa de experienta si-a spus cuvantul in ciuda unei distributii interesante cu nume mari precum Octavian Cotescu,Dorel Visan sau tanarul, pe atunci, Marcel Iures.

    Am vazut acest film in primul rand in memoria celui care a fost Ion Caramitru, s-a implinit saptamana de cand directorul TNB din ultimii 16 ani nu mai e printre noi. Aflat pe atunci la jumatatea vietii valorosul actor are parte aici de un rol secundar, un jurnalist care ii va influenta serios destinul personajului principal prin hotararea pe care o ia la un moment dat. In fapt, cu putine exceptii, Caramitru n-a avut parte de roluri cu greutate in cinematografie, memoria cinefila retinandu-l in primul rand pentru Socrate din serial Liceenilor chiar daca mult mai importanta a fost intruchiparea celui care a fost Stefan Luchian. Si cand te gandesti ca Ion Caramitru e in top 10 actori ai lumii care l-au interpretat pe Hamlet, n-o spun eu, o zic specialistii...
  • balta67verde
    pe 03 Noiembrie 2016 17:53
    Un film acceptabil, placut sa-l revezi cand te plictisesti si afara e vreme urata, adica cand n-ai ce face. Actori de superclasa intr-un film care nu prea seamana cu cartea lui Jules Verne.
  • cezarika21
    pe 06 Noiembrie 2012 08:30
    Acest film este vag inspirat din romanul omonim al lui Jules Verne, de unde preia povestea de dragoste între tânărul boier Frâncu şi cântăreaţa de operă Stilla, dar pe care o include într-un context mai amplu de evenimente istorice având în centrul său mișcarea națională de eliberare a Ardealului de sub ocupaţia austro-ungară.

    Scenariul filmului este slăbuţ, neadaptând decât într-o mică măsură frumosul roman al lui Jules Verne. Scenariştii Nicolae Dragoș și Mihai Stoian renunţă la latura aventuroasă a poveştii şi inventează un complot politic inexistent, transformând povestea castelului într-un prilej de militantism patriotic. Din păcate, filmul nu este unitar ca stil, iar ideea scenariştilor nu este dezvoltată de regizor într-o intrigă credibilă şi eşuează în grotesc. Nici măcar povestea de dragoste nu este convingătoare. Interpretările sunt şi ele pe măsură, adică slabe. Singurele reuşite sunt unele imagini somptuoase, costumele de epocă şi piesele muzicale lungite totuşi prea mult. În mod cert se putea face un film mai bun pe baza romanului lui Jules Verne.
  • xerses
    pe 18 Mai 2012 22:19
    Un film care mi-a placut la prima vizionare.Oare trece proba timpului si place si la a doua vizionare?
  • pe 29 Octombrie 2005 01:07
    castelul din Carpati este ecranizarea dupa unul din romanele lui Jules Verne a carei actiune se petrece exclusiv pe teritoriul romaniei. Considerat un adevarat globe-throtter al literaturii scriitorul francez nu putea sa nu faca escala si in Romania. Nu este insa singurul roman in care apar personaje romanesti. In Keraban Incapatanatul, Clovis Dardentor si Pilotul de pe Dunare apar personaje si locatii romanesti. Bineinteles ca actorii romani nu puteau rata sansa de a juca intr-o ecranizare dupa un roman atat de celebru si in frunte cu Marcel Iures si Ion Caramitru realizeaza un film exceptional. Va atentionez insa ca nu contine imagini din jocuri pe calculator asta ca sa nu fiti prea SEVERI cu el.