Părerea criticului
Hulu, competitorul mai mic şi mai subnutrit al lui Netflix, s-a lansat acum câţiva ani în producţia de seriale, iar în această toamnă impresionează cu amuzantul Casual, un sitcom de familie cu o abordare foarte diferită de cea a producţiilor asemănătoare din programul canalelor TV americane naţionale. Cinic şi sarcastic, Casual nu se fereşte deloc de subiecte incomode şi se poate lăuda cu o onestitate ce îi poate lua prin surprindere pe fanii unor seriale mult mai lejere, de genul lui Modern Family (în continuare imbatabil, la al şaptelea sezon). Oricât de modernă este familia ABC, te asigurăm că cea Hulu este şi mai modernă.

Dacă te-ai săturat să ţi se spună că puţină negociere şi înţelegere sunt de ajuns pentru a salva viaţa de familie de orice problemă, uită-te la Casual. În centrul atenţiei sunt fraţii Valerie (Michaela Watkins) şi Alex (Tommy Dewey). Ea, psihoterapeută de succes, se recuperează după un divorţ dificil şi se mută în casa lui Alex. Alex are problemele lui şi una dintre consecinţe este cinismul total cu care întâmpină provocările vieţii. Obsesia americanilor pentru zâmbete, entuziasm şi spiritul proactiv îl lasă rece pe Alex, care-şi şochează interlocutorii cu onestitatea sa dusă la extrem.

Faptul că Alex este şi autorul unui algoritm de compatibilitate folosit de un site de online dating şi destinat să le găsească utilizatorilor perechea perfectă este un adevărat izvor de situaţii amuzante şi adesea inconfortabile, pentru că Alex îşi tot bate la cap sora să iasă din nou "pe piaţă", în timp ce el se întâlneşte cu cele mai atractive (nu neapărat şi cele mai inteligente) femei de pe site. În comparaţie cu vieţile în derivă ale celor doi fraţi, fiica adolescentă a lui Valerie, Laura (Tara Lynne Barr), pare a se bucura de o mai mare stabilitate, maturitate şi siguranţă de sine.

Regizat de Jason Reitman (Juno), serialul este creat de Zander Lehmann, un nou-venit la Hollywood cu o voce foarte puternică. "Încercăm să oferim o reprezentare a lumii reale cu personaje reale. Pentru mine, dacă spectatorul se pierde în această lume, înseamnă că am făcut o treabă bună", a declarat Lehmann pentru Indiewire. Într-adevăr, iată marele avantaj al lui Casual: personajele sunt veridice, balanţa dintre comedie şi dramă atent echilibrată, iar experienţele lui Alex, Valerie şi Laura sunt pe cât de amuzante, pe atât de instructive şi relevante pentru lumea în care trăim. Da, chiar şi pentru cea din România.

Un aspect extrem de important al serialului este modul în care ne privim şi ne autopromovăm din perspectiva căutării de parteneri pe internet. Titlul vine de la una din multiplele opţiuni pe care le poţi completa atunci când cauţi un partener online: atât Valerie, deloc atrasă de lumea online dating-ului, dar conştientă că trebuie să treacă peste mariajul cu fostul soţ, cât şi Alex aleg "casual", adică "hai să ne întâlnim şi om vedea ce iese". Lehmann se aruncă plin de aplomb în descrierea situaţiilor cu totul aiurea ce pot apărea la o primă întâlnire cu un om despre care nu ştii practic nimic, dar pe care un algoritm ţi-l prezintă drept "sufletul pereche", iar ţie ţi se pare, de fapt, extrem de antipatic. Precizăm de la început că alogoritmul lui Alex este departe de a fi perfect...

Probabil că termenul de "sitcom" nu este întrutotul potrivit pentru Casual, care nu se sfieşte să atingă şi subiecte mai serioase. Primul episod vine cu o înmormântare, al doilea (din nefericire mult mai puţin inspirat decât primul) cu o tensionată negociere de divorţ, dar privitorul poate beneficia oricând de sugestia că "visul american" nu este atât de frumos pe cât pare la prima vedere. Lehmann nu ezită nici să atace nici obsesia americană pentru dieta paleo, pe care unul din personaje o promovează dezinformat, dar amuzant.