Părerea criticului
Inainte de a vedea filmul am ras a plans citind elucubratiile din caietul de presa, unde se scrie cu seninatate ca tara se numeste Cambodia (!), khmerii rosii sunt considerati un individ numit Khmer Rouge, care a desenat cu "graffitti" pe toti peretii (cand orice baiat de cartier stie ca "graffitti" inseamna fix desen pe perete, nu un creion sau alt instrument) iar thrillerul este... "atmosferic" (s-a inventat, carevasazica, thrillerul meteo!).

Adevarul este ca uvertura povestii lui Matt Dillon chiar prezinta ceva simptome de thriller meteorologic: in Carolina de Nord face ravagii un uragan de gradul IV, numit Gabriel. Cetatenii ramasi fara agoniseala de-o viata incep sa-si faca socoteli (si sperante) in legatura cu suma pe care o vor recupera de la Asigurari. Numai ca patronul Casei de Asigurari, misteriosul Marvin (James Caan) tocmai si-a luat talpasita spre cele tari exotice, punandu-si in traistuta banii populatiei calamitate.

La New-York ramane, pentru a plati oalele sparte, discipolul sau in materie de malversatiuni, Jimmy Cremmings (Matt Dillon). Intr-un moment de neatentie a autoritatilor, Jimmy isi ia zborul spre Cambodgia. Ajuns la Phnom Penh, ia o ricsa pilotata de viitorul sau prieten, Sok (Sereyvuth Kem) si poposeste la hotelul "Belleville", o maghernita pestilentiala patronata de grasul si slinosul Emile (Gerard Depardieu = rol de nota 10!) si populata de indivizi dubiosi. Plus un portar grotesc. Plus o maimuta furacioasa (copiata din alt film, "Teroare la Majestic").

Timp de o ora avem ocazia sa admiram in extaz strazile captusite cu gunoaie, fauna abulica, arhitectura coscovita a Phnom Penh-ului. Pornit in cautarea lui Marvin, Jimmy o cunoaste pe arheoloaga Sophie (Natasha McElhone) si pe prietenii acesteia, in frunte cu betivul Robbie (un personaj episodic dar de neuitat, interpretat de Shawn Andrews). Cum era de asteptat, apare la orizont iminenta unei idile. Ca sa nu ne plictisim prea tare, suntem purtati prin localuri cu prostituate minore si muzica populara cambodgiana.

In sfarsit, dupa o ora de bananaiala, aflam - odata cu Jimmy - unde se afla Marvin. Intrat in combinatie cu un fost colonel in armata khmerilor rosii, Sideth (Chalee Sankhavesa), talharul care i-a decavat pe bietii sinistrati din Carolina de Nord isi face acum planuri sa construiasca un imens hotel-cazinou intitulat Silver Palace. Cand sa lamureasca lucrurile cu Jimmy (despre care se crede ca ar fi chiar fiul sau din flori), Marvin este rapit si i se taie un picior. Care ajunge, intr-o punga de hartie, fix pe tejgheaua lui Emile, frantuz sensibil, de felul lui.

Acum, Jimmy lasa banii pe planul doi si sare in ajutorul presupusului tata, cu presupusul picior taiat. Ca orice fraier, va avea parte de cateva revelatii naucitoare. Dar siropul de coacaze peste budinca este asigurat. Banii ajung la cine si pentru ce trebuie, slavita fie celula de baza a societatii!