Comentarii Comentează
  • blacksea_rider
    pe 08 Decembrie 2022 14:22
    Scenaristii s-au inspirat probabil din atentatul de la Senatul României din 8 decembrie 1920 (instalarea și amorsarea unei bombe artizanale, de către un grup terorist de extremă stângă)...cautati Wiki
  • Deceoare
    pe 15 Septembrie 2022 13:55
    Pentru a nu zăpăci noile generații cu cititul cartilor de tot felul beletristica sau istorice, proștii de americani au făcut filme documentar-artistice în care au respectat pe cât posibil adevărul literar sau istoric după caz. Americanii nu au fost interesați să pupincureze nicio formațiune sau personalitate politică. Adevărul înainte de toate și nimic fără Dumnezeu.
  • eduard_stratan
    pe 02 Ianuarie 2021 15:54
    Un film bun de aruncat la groapa de gunoi a istoriei !
  • OviStof
    pe 14 Ianuarie 2018 17:40
    Acum, când tot mai multe detalii despre evenimentele acelei perioade, arată cât de "corecţi" au fost comuniştii, filmul poate fi privit şi apreciat, din punctul meu de vedere, doar/mai ales pentru calitatea jocului actoricesc.
    Văzând cum sunt "creionaţi" anti-comuniştii, îmi aduce aminte despre imaginea "pastelată" făcută imediat după revoluţie, partidelor istorice.
    Dacă ajungi cu telecomanda, din greşeală pe el, merită să mai rămâi...
  • cezarika21
    pe 13 Ianuarie 2018 12:29
    Perioada premergătoare preluării puterii de către comuniști a fost catalogată ca o perioadă de răscruce în istoria României și chiar așa a și fost. Nu am trăit-o și am aflat multe despre ea, atât de multe încât nu mai știm ce e adevăr și ce e minciună. Un lucru este însă cert: prezența Armatei Sovietice pe teritoriul țării a avut un rol esențial în evoluția evenimentelor politice din România. Modul în care s-au desfășurat luptele politice în perioada 1945-1947 și confruntările violente ale acelor ani rămân un subiect discutabil, o pagină de istorie insuficient lămurită din cauza punctelor de vedere diferite ale persoanelor implicate direct.

    După ce Sergiu Nicolaescu crease în policierurile ”Cu mâinile curate” (1972) și ”Ultimul cartuș” (1973) un peisaj citadin bucureștean înțesat de speculanți și de criminali ca în America din perioada Prohibiției, regizorul Manole Marcus mută accentul în plan politic, prezentând distorsionat confruntările politice anterioare alegerilor din noiembrie 1946. Antiteza între „democrații” comuniști cinstiți și patrioți și „bandiții” liberali, țărăniști și legionari, vânduți străinătății, este clară.

    Opoziția anticomunistă era reprezentată de un politician de modă veche viclean și senil ce rostea fraze ridicole gen „Când vă văz, simţ o baie de iuventute!” sau „Apăi, dragule, trăbuiesc percepute coniuncturile...” și de un comandant legionar tânăr cu porniri anarhiste; ambele interpretări realizate de Fory Etterle și Victor Rebengiuc sunt foarte convingătoare și urmăreau compromiterea definitivă a opoziției anticomuniste în mintea tinerei generații care nu trăise acea perioadă. Nu este uitată desigur nici vechea burghezo-moșierime caricaturizată savuros prin intermediul unei prințese rupte complet de mersul vremurilor. Alegerea electoratului devenea clară în aceste circumstanțe: niciun om întreg la minte nu putea vota niște politicieni criminali, escroci sau senili. Adevărul era că tot ceea era livrat publicului era doar o mistificare istorică și o propagandă pură.

    Privit strict ideologic, filmul ”Conspirația”, realizat după scenariul scriitorilor Titus Popovici și Petre Sălcudeanu, este un instrument de manipulare eficient ce amestecă minciuna cu jumătățile de adevăr, inoculând subtil idei politice percutante în mintea persoanelor fără o cunoaștere temeinică a istoriei și formând convingeri greu de schimbat. Artistic, nu se ridică însă la nivelul celor două filme anterioare realizate de Sergiu Nicolaescu, având un ritm inegal pe parcurs și un final mult prea simplu.
  • balta67verde
    pe 26 Octombrie 2016 09:26
    L-am vazut cu multi ani in urma si nu m-a impresionat. Prea multa propaganda comunista. Prea multe minciuni. Dar actorii sunt de calitate.
  • cosmin742000
    pe 16 August 2015 15:04
    Un film de propaganda bun care ne demonstreaza ca , comunistii erau buni , legionarii erau rai , ambii fiind insa parfum pe langa ce avem acum
  • Iulidesprefilme
    pe 19 Iunie 2013 19:20
    Film istoric şi film de suspans, dar şi cu accente psihologice...
  • Gestapo
    pe 03 Decembrie 2012 21:22
    Interesant monologul comandantului legionar Horia Baniciu (Victor Rebengiuc) expus in fata fruntasilor taranisti: "Nu va dati seama ca din clipa-n care Deutschland kaput, e kaput si cu voi? Dar voi, ca de obicei ... Cu fundu-n doua luntri. Lui Antonescu i-ati dat consilieri, tehnicieni ... cu englezii, legaturi discrete la Cairo ... "