Părerea criticului
Counterpart, noul serial Starz, are câteva atuuri extrem de greu de ignorat. Îl considerăm cel mai entuziasmant serial al începutului de an şi un mediu excelent pentru a explora, într-un mix de acţiune, spionaj şi meditaţie filozofică, o lume mai mult decât captivantă, cu legi speciale. Iată mai jos ce ţi-ar putea plăcea la producţia cu popularul J.K. Simmons în dublu rol.

Simmons este Howard Silk, un funcţionar mărunt într-o agenţie de spionaj dintr-o lume ce pare încă scufundată într-un sumbru Război Rece. Îl vedem pe Howard îndeplinindu-şi plictisitoarele sarcini zilnice, dar totul se schimbă când funcţionarul este chemat la o întâlnire la nivel de înalt, iar şocul vine când de cealaltă parte a mesei se vede pe sine însuşi. Nu trece mult până aflăm că un eveniment din trecut a provocat o scindare a realităţii în două dimensiuni paralele unite într-un punct de trecere. Howard are un omolog (acelaşi J.K. Simmons) în cealaltă dimensiune, iar cei doi trebuie să colaboreze pentru a opri o conspiraţie gata să arunce cele două lumi în război.

Sunt foarte multe seriale lansate anual care îşi dezvăluie mai toate secretele încă din trailer, spunându-ţi din prima încotro se îndreaptă şi cu ce atuuri vor să te prindă în mreje. Counterpart nu este un astfel de serial. La sfârşitul primului episod nu ai nici cea mai mică idee ce ar putea să urmeze şi care este, până la urmă, miza poveştii. Iar al doilea episod complică şi mai mult lucrurile şi aruncă în scenă noi direcţii şi noi detalii ce ne îndeamnă să etichetăm Counterpart, pe lângă cel mai entuziasmant serial al sezonului, drept unul dintre cele mai complexe şi promiţătoare văzute în ultima vreme. Este uimitor cum scenaristul Justin Mark (răspunzător şi pentru succesul Disney din 2016, Cartea Junglei) înşeală aşteptările spectatatorilor, oferindu-le mereu un nou twist sau deschizând o uşă spre o direcţie neaşteptată.

Pentru spectatorul care vrea adrenalină şi divertisment facil, probabil că noul serial Starz nu este cea mai bună alegere. Nu, lui Counterpart nu îi lipsesc nici urmăririle, luptele şi schimburile de focuri, şi nu trece mult până ce cadavrele încep să cadă pe caldarâm, dar serialul nu este deloc tributar avalanşei de thrillere de acţiune pe care Hollywood-ul le lansează pe bandă rulantă. Se apropie mai degrabă de tensiunea seacă a unor producţii precum Tinker Tailor Soldier Spy, iar sumbrul decor al unui Berlin parcă scufundat într-o mare în tonuri de cenuşiu şi maro mai degrabă subliniază frustrările ocupaţiei de spion, decât omniprezenţa adrenalinei.

Dar locul unde Counterpart explorează un teritoriu necunoscut este exact această premisă bizară: cei doi Howard au fost aceeaşi persoană până la momentul misteriosului (deocamdată) eveniment ce a provocat scindarea realităţii. Şi cu toate acestea de ce sunt ei atât de diferiţi? Primul Howard, defensiv şi lipsit de iniţiativă, îl admiră stupefiat pe al doilea Howard, manipulator şi autoritar. Aici serialul explorează o temă recurentă: o faptă sau o decizie din trecut pot fi momentul exact din timp când ne-am schimbat fundamental, alegând o cale şi renunţând la o alta. Fiecare faptă şi fiecare decizie au această putere, de fapt.

Serialul va reveni cu siguranţă la această temă şi, dacă nu vrea să-şi dezamăgească spectatorii, va explora şi evenimentul care a dus la scindarea realităţii. Deocamdată despre acesta nu ştim decât că nu este cunoscut opiniei publice: doar organizaţiile de spionaj ştiu că există o realitate paralelă şi că se poate trece dintr-una în cealaltă.

Cu un prim sezon de zece episoade, Counterpart s-a lansat pe 21 ianuarie şi îşi va difuza al zecelea episod pe 25 martie.