Comentarii Comentează
  • user-6525970ccc8d6
    pe 10 Octombrie 2023 21:26
    1.Filmul românesc “Dacii” ne prezintă cum Imperiul Roman cucerește Dacia, sacrificiile umane care i se aduceau lui Zamolxis și cel mai important lucru prezentat, luptele dintre armata romană și armata dacă.
    2.Jocul actoricesc din filmul "Dacii și Romanii" este remarcabil! Actorii reușesc să transmită emoție și să aducă personajele la viață într-un mod captivant.
    3.Costumele personajelor mi s-au parut foarte apropiate ca aspect de cele antice si originale, apropiindu-ne mai mult de imaginea luptelor.
    4.Tehnicile acestora de luptă au făcut toate scenele de luptă cât mai captivante și interesante. M-au atras foarte mult tehnica berbecului dar și cea a broaștei țestoase, fiind unele foarte ingenioase. Aceste tehnici au făcut o completare perfectă a scenelor de luptă făcându-le unice, din punctul meu de vedere.
    5.Va recomand filmul pentru ca arata istoria noastră ,asa o vom cunoaștem mai bine ,”pentru ca un popor care nu isi cunoaște istoria este un copil care nu isi cunoaște parintii “ .
    ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ - 7/10

    Cristea Madalin
  • zlatealexandru
    pe 09 Octombrie 2023 19:33
    1.Filmul “ Dacii “ este un film istoric al anului 1967 regizat de catre Sergiu Nicolaescu care se desfasoara in perioada ocupatiei Romane asupra
    Daciei . Povestea filmului urmareste lupta Dacilor impotriva Romanilor dar mai si urmareste conflictele politice dintre Daci si Romani . Filmul
    exceleaza cu batalia finala dintre Daci si Romani , in care Dacii sunt invinsi de catre Romani . Eroismul si curajul lor raman in memoria poporului
    Roman , iar lupta lor devine un simbol al rezistentei .
    2.Costumele Dacilor au fost foarte bine gandite si realizate , contribuind la crearea unei atmosphere autentice a perioadei istorice .
    3.In filmul “Dacii” , jocul actorilor este unul foarte bun si captivant . Fiecare actor si a jucat rolul foarte bine .
    4.Scenele de lupta din filmul “Dacii” sunt unele foarte reusite si realizate de catre profesionalisti care transmit intensitatea si brutalitatea dintre Daci
    si Romani .
    5.Recomand cu mare placere acest film copiilor ce doresc sa afle istoria tarii noastre !!!

    Zlate Alexandru Ionut 11E
  • user-652332e802cac
    pe 09 Octombrie 2023 02:02
    1.O armata romana ajunge la partile unei cetati dacice.Trimisul roman cere cetatenilor sa deschida portile,promitandu le viata si libertatea in schimb.Dar strajerul de pe cetate ii raspunde ca ei vor ajunge acolo doar daca cetatenii vor pieri.
    2.Mi au placut foarte mult autorii filmului Dacii.Regizorul Sergiu Nicolaescu a reusit sa creeze o poveste captivanta si sa redea atmosfera istorica a vremurilor dacice.
    3.Costumele au fost realizate ca atentie la detalii si au capturat atmosfera si stilul vestimentar al vremurilor antice.
    4.Au fost realizate cu atentie la detalii si au reflectat strategiile si simbolurile folosite in luptele din acea perioada.
    5.Recomand filmul si altor copii deoarece este o poveste captivanta despre lupta eroica a dacilor impotriva romanilor plina de actiune si aventura.
    Tudos 11D
  • erimiaantonio
    pe 08 Octombrie 2023 22:09
    În anul 87 după Hristos, pe malul sudic al Dunării, sosesc armatele romane. Între împăratul Domițian și generalii săi, Severus și Fuscus, există divergenţe. Caius Attius, tatăl lui Severus, se opune războiului împotriva dacilor. El trece Dunărea în fruntea unei solii de pace, dar este ucis de Remaxos, un oştean dac. Romanii se hotărăsc să atace. În fruntea legiunii a V-a, generalul Fuscus intră în Dacia. În acest timp, lângă cetatea Argidava, în faţa lui Decebal şi a căpeteniilor dace se desfăşoară întrecerea tinerilor. Cotyso, fiul lui Decebal, este unul dintre concurenţi. Apare însă Remaxos, care anunță că romanii au trecut Dunărea. Va fi război. După legile pământului, cel mai bun dintre tineri trebuie sacrificat, pentru a duce zeilor dorinţa dacilor de a învinge. Cotyso, câştigătorul întrecerii, va fi cel sacrificat. Cetatea este atacată şi cucerită de romani, cu pierderi numeroase însă. Decebal îi trimite lui Domiţian o solie cu daruri alegorice, simbolizând mândria şi libertatea dacilor, dar romanii le tălmăcesc ca o dovadă de supunere și îl trimit la Sarmisegetusa pe generalul Severus, pentru a impune condiţiile păcii. Aici află de la Decebal că tatăl său, Caius era dac. Tot acum o cunoaşte pe fiica lui Decebal, Meda, de care se îndrăgostește. Deşi are motive să fie legat de daci, onoarea îi cere să continue lupta alături de romani. În absenţa lui, ambițiosul Fuscus decimează armatele lui Severus, pe care îl consideră trădător. El speră astfel să-i ia locul lui Domiţian. Dar Severus se întoarce. În duelul care are loc între ei, Fuscus este ucis. În fruntea legiunilor romane, Severus înaintează spre armata dacilor. Cei doi conducători, Severus şi Decebal, se luptă în faţa soldaţilor, ca doi bărbaţi adevăraţi. Severus este învins. Bătălia cea mare abia acum începe.
    In opinia mea costumele folosite in film sunt reusite si foarte bine confectionate,imitand destul de bine stilul de imbracaminte de pe timpul acela.
    Actorii au facut o treaba minunata,fiecare dintre ei jucand rolul foarte bine,precum si scenele de lupta fiind foarte realiste si interesante.
    Recomand cu caldura vizionarea filmului si copiilor deoarece este un film istoric despre cum tara noastra a fost formata.
    Un film care merita vizionat!
    ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐★★

    Erimia Florin Antonio
  • user-621cbb6764249
    pe 08 Octombrie 2023 21:29
    1. In filmul Dacii este prezentată lupta dintre daci și romani in antichitate. Reprezinta in mare parte cultura, Civilizația,conflictele.
    2. Jocul actoricesc m a uimit deoarece personajele au reusit sa reproducă scenele cu succes transmițându ne aceleași emoții. Actorul meu preferat este Severin deoarece a reusit sa dea dovada de curaj și putere
    3. Costumele au fost foarte bine reproduse reușind sa ne facă imaginea exactă.
    4. Consider ca scenele au fost foarte bine regizate făcându-ne sa înțelegem cât de reala era situatia.
    5. Recomand acest film deoarece este foarte captivant și plin de suspans. Consider ca ar trebui văzut pentru a ne dezvolta cultura generală.
    Gogontea Geanina cls a 11-D
  • user-6522d9ee4b718
    pe 08 Octombrie 2023 20:04
    1)Filmul "Dacia" este o dramă istorică care se desfășoară în perioada ocupației romane asupra Daciei. Povestea urmărește lupta eroică a dacilor împotriva invadatorilor romani, condusă de un lider carismatic. Filmul prezintă atât bătălii și momente de acțiune, cât și relațiile interpersonale și conflictele dintre personaje. Prin intermediul acestei povești, filmul explorează tema rezistenței și a identității naționale în fața dominației străine. Este o producție captivantă, care oferă o perspectivă interesantă asupra istoriei noastre.
    2)Costumele dacilor erau elaborate și reflectau cultura și tradițiile lor. Acestea includeau tunici, mantele, pantaloni largi, căciuli și accesorii precum brățări și coliere. Culorile și modelele erau inspirate din natură și simbolurile tribale. Costumele erau realizate din materiale precum lână, piele și mătase, iar detaliile intricate și broderiile adăugau frumusețe și eleganță.
    3)Eu cred că mulți actori talentați au interpretat roluri remarcabile de-a lungul timpului. Este greu să aleg unul singur ca fiind cel mai bun, deoarece fiecare actor aduce ceva unic și special în interpretarea sa. Fiecare are propriul stil și abordare, ceea ce face ca fiecare performanță să fie unică și valoroasă în felul ei.
    4)Scenariul filmului "Dacii" a fost realizat cu mare atenție la detalii și s-a străduit să redea cât mai fidel posibil atmosfera și realismul scenelor de luptă. Echipa de producție a colaborat cu experți în reconstituiri istorice și arheologie pentru a recrea cu precizie armele, armurile și tactica de luptă a dacilor. Astfel, au reușit să creeze scene captivante și autentice care să transmită energia și intensitatea bătăliilor din acea perioadă.
    5)Filmul "Dacii" este o modalitate excelentă de a învăța despre istoria și cultura dacilor. Prin vizionarea acestui film, copiii pot călători în timp și pot descoperi cum trăiau și luptau strămoșii noștri. Este o oportunitate captivantă de a învăța despre trecutul nostru și de a ne conecta cu rădăcinile noastre istorice.
    Mitica Laura 11 E
  • user-621cb7b88ce1a
    pe 08 Octombrie 2023 20:01
    Filmul ,, Dacii " este un film istoric din anul 1967 regizat de catre Sergiu Nicolaescu ce prezinta lupta dintre daci si romani in perioada antica. Analizeaza conflictele politice dintre daci si romani, traditiile si cultura , facand referire la eroisumul acestora.
    Actorii din acest film si-au jucat fiecare in parte rolul foarte bine, prin transmiterea emotiilor sale din toate scenele, ma simteam ca si cum eram in conflictul lor. Actorul meu preferat a fost Severus deoarece a dat dovada de foarte mult curaj.
    Costumele sunt unele foarte bine realizate, care ne apropie foarte mult de imaginea luptelor.
    Consider ca scenele de lupta au fost unele foarte reusite care ne-a creaaat o imagine apropiata de lupta din trecut, aratandu-ne gravitatea situatiilor, ejorturilor, curajului.
    Filmul mi-a oferit o stare buna deoarece mi-a reamintit de istoria stramosilor nosatrii cu care noi ne mandrim in zilele de astazi. Recomand cu incredere acest film deoarece este unul ce ne poate invata multe lucruri.

    MarKo 11D
  • user-5ee520467fa9e
    pe 08 Octombrie 2023 20:00
    Filmul culminează cu bătălia finală dintre daci și romani, în care daci sunt în cele din urmă învinși. Cu toate acestea, eroismul și curajul lor rămân în memoria colectivă a poporului român, iar lupta lor pentru libertate și independență devine un simbol al rezistenței împotriva invadatorilor.

    Astfel, filmul "Daci și Romani" reprezintă o poveste epică despre lupta dintre două popoare și despre sacrificiul făcut de daci pentru a-și apăra țara.

    2) În filmul "Daci și Romani", jocul actoricesc este în general bun și captivant. Există câțiva actori care mi-au plăcut în mod deosebit și care au reușit să transmită emoție și autenticitate în interpretarea personajelor.

    Unul dintre actorii care mi-au plăcut este Amza Pellea, care interpretează rolul regelui Decebal. Pellea reușește să transmită cu succes forța și hotărârea acestui lider dac, dar și vulnerabilitatea și umanitatea lui în fața provocărilor și a înfrângerilor. Interpretarea sa este plină de carismă și aduce un plus de autenticitate personajului.

    Un alt actor care mi-a plăcut este Ion Besoiu, care interpretează rolul lui Traian, împăratul roman. Besoiu reușește să transmită autoritatea și hotărârea acestui lider roman, dar și dilemele și conflictele interioare pe care le trăiește în timpul luptei cu daci. Interpretarea sa este puternică și convingătoare.

    De asemenea, trebuie menționat și actorul Sergiu Nicolaescu, care interpretează un rol secundar în film, dar care aduce un plus de intensitate și pasiune în interpretarea sa. Nicolaescu este cunoscut pentru abilitățile sale regizorale, dar și pentru talentul său actoricesc, iar în acest film demonstrează din nou că este un actor versatil și talentat.

    În concluzie, jocul actoricesc din filmul "Daci și Romani" este în general bun, iar actorii menționați mai sus au reușit să se evidențieze prin interpretările lor puternice și autentice. Aceștia au contribuit la crearea unei atmosfere captivante și au adus personajele la viață într-un mod memorabil.
    3) Costumele din filmul "Daci și Romani" sunt impresionante și bine realizate, contribuind la crearea unei atmosfere autentice și realiste a perioadei istorice în care se desfășoară acțiunea. Costumele sunt fidele stilului și designului vestimentar al dacilor și romanilor din acea epocă.

    4) Scenele de luptă din filmul "Daci și Romani" sunt realizate cu profesionalism și transmit intensitatea și brutalitatea războiului dintre daci și romani. Acestea sunt bine coregrafiate și regizate, oferind o imagine captivantă a bătăliilor și a strategiilor militare folosite în acea perioadă.

    De asemenea, scenele de luptă sunt însoțite de o coloană sonoră potrivită, care amplifică tensiunea și emoția din timpul bătăliilor. Sunetele de săbii, strigătele de luptă și muzica epică contribuie la crearea unei atmosfere intense și captivante.
    DONCILĂ ELENA 11D
  • user-621e1c7fd0a10
    pe 08 Octombrie 2023 19:40
          1."Dacii" este un film care prezinta primul razboi dintre daci si romani, cuprizand lupte, sacrificii si obiceiuri ale dacilor si ale romanilor.
          Razboiul se termina cu un tratat de pace intre daci si romani.
         2. Actorii din acest film au interpretat bine rolurile, Amza Pellea fiind preferatul meu, acesta impunandu-se drastic in razboi interpratand rolul "ca la carte".
        3. Costumele sunt originale, fiecare actor avand cate un costum cu personalitate.
        4. Tehnicile de lupta sunt bine interpretate de catre actori, aratand bine stilul de lupta diferit pe care dacii si romanii il aveau.
        5. Recomand acest film copiilor care sunt interesti de istoria tarii noastre, este un filmat cu scene de lupta interesante, atat fizice cat si psihice.

    Pascu Denis 11 D
  • user-6522d1d92c78a
    pe 08 Octombrie 2023 19:03
    Filmul "Dacii" prezintă lupta dintre romani și daci în perioada antică. Analizeaza conflictele politice, cultura și tradițiile acestor două civilizații, facand referire in mod special la eroismul și sacrificiul din acea perioadă.
    Costumele, cu detalii autentice, te duc într-o călătorie în trecut.
    Actorii au jucat foarte bine ,secventele de lupta chiar au fost reușite si foarte realiste.
    Recomand vizionarea acestui film istoric,adolescentilor,pentru a intelege istoria noastra.

    Moaca Mario 11D
  • user-6522bfc0cf24a
    pe 08 Octombrie 2023 18:57
    Cronica de film:Dacii
    -In film este vorba de doua armate,armata dacă si armata romană.Armata romană atacă dacia care avea o fortăreață,o cetate.Romanii erau mai mulți decat dacii,patrunzând peste daci in cetatea lor.
    -Jocul actoricesc mi s-a parut unul foarte real deoarece aceștia parea ca isi dau viata impotriva inamicilor.
    -Costumele erau unele demne de cei care le purtau in batalie.
    -Scenele de lupta erau facute foarte reale,aparand si scene cu foc si sulite infipte in oameni.
    -Recomand acest film deoarece este unul foarte captivant,un film de actiune care atrage atentia multor persoane.

    Gheorghe Mario 11D
  • BreazuAndreea
    pe 08 Octombrie 2023 18:48
    1."Dacii" este genul de film istoric româno-francez care se bazează pe războaiele dintre romani și daci.Romanii îl aveau ca împărat pe Domițian,iar dacii pe împăratul Decebal.Filmul a început în anii 86-88 d.Hr. în momentul când Domițian încearcă să cucerească Dacia.Decebal face un sacrificiu suprem de a păstra siguranța poporului său.Cotyso,fiul său, este dăruit zeilor spre disperarea lui Decebal și a fiicei sale Meda.Fimul s-a încheiat cu bătălia, punând accent pe lupta dintre Severus și Decebal,dar cu un final deschis care s-a terminat cu inceputul unei lupte.
    2.Alexandru Herescu este actorul meu favorit din film pentru că acesta și-a jucat rolul lui foarte bine și era un personaj curajos.
    3.Costumele sunt potrivite pentru vremurile de atunci.Vestimentatia dacilor: Bărbații purtau pantaloni(cioareci) de doua feluri:mai largi sau mai strâmți pe picioare în genul ițarilor.Femeile purtau o cămașă încrețită cu mânecile scurte,o fustă și o basma pe cap.Vestimentatia romanilor:Romanii purtau tunica, sandale, pantofi,coiful cu pene chiar și accesorii precum bijuterii și broșe.
    4.Scenele de luptă erau realizate foarte bine pentru vremurile care erau atunci,erau pline de suspans,dar și de violență în același timp.
    5.Recomand acest film copiilor de vârsta noastră, deoarece este plin de acțiune și suspans chiar dacă filmul este unul vechi poate pe unii i-ar captiva pentru că majorarea dintre noi adoră istoria.Pe scurt filmul este unul super bun pentru vremurile care au fost.
    8/10 ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

    Breazu Andreea 11D
  • user-6522cd6c70aef
    pe 08 Octombrie 2023 18:41
    Filmul “Dacii”, reconstituie lupta daco-romano, film istoric romanesc dupa regia lui Sergiu Nicolaescu si dupa scenariul lui Titus Popovici, din anul 1967.
    Decebal face sacrificiul suprem pentru a pastra integritatea poporului sau, mai exact isi da fiul ca sacrifiu zeilor.
    Severus, un tabar roman devotat tarii sale, este pus sa aleaga intre originile sale sau sa urmeze calea tatalui sau. Pe langa acest lucru, Severus se indragosteste de fiica lui Decebal, Meda.
    Desi are motive sa fie legat de daci, alege onoarea si continua lupta alaturi de romani.
    In fruntea legiunilor romane, Severus inainteaza spre armata dacilor, unde se lupta cu Decebal in fata tuturor soldatilor ca doi conducatori adevarati. Severus este invins, iar batalia incepe
    (finalul filmului).
    Conform surselor istorice, dacii, aveau camasa pana la genunchi, crapata pe margini în dreptul coapselor, prinsa la mijloc cu un brau din stofa sau un brau lat din piele. Itarii erau de doua tipuri: cei largi din material mai subtire stransi in jurul gleznelor si cei stransi pe picior din lana mai groasa.
    Vesmantul national si oficial al romanilor, dar care era interzis taranilor, muncitorilor simpli si sclavilor, era toga (o bugata de stofa alba groasa de lana alba)
    Toga imparatului era rosie, a generalitatilor victoriosi era de purpura cu broderii aurite.
    Cand am auzit prima data ca vom viziona un film atat de vechi, cat si romanesc, nu aveam mari asteptari, dar, minut cu minut imi dadeam seama ca ma insel.
    Actorii au interpretat de minune personajele, au stiut cum sa gestioneze fiecare emotie, incat sa iti dea impresia ca ei simteau pana in adancul sufletului acea traire.
    Recomand acest film, te tine captivat de la inceput pana la final, nu e ceva ce mai vezi in zilele noastre.
    ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
    Radu Ilaria
  • user-6522bdfbf0a7b
    pe 08 Octombrie 2023 18:40
    1. “Dacii” este un film istoric românesc din 1967 regizat de Sergiu Nicolaescu, filmul ne arată perioada strămoşilor noştrii, tradițiile, cultura, conflictele şi eroismul strămoşilor noștrii din acea perioada care luptau pentru patria lor.

    2. Jocul actoricesc a fost excelent deoarece au prezentat foarte bune rolul personajelor, sentimentele şi problemele pe care le trăiau fiecare. Pe mine m-au impresiunat Sergiu Nicolaescu (rolul lui Traian) şi Amza Pellea (rolul lui Decebal) deoarece ei au intrat cel mai bine în rolul lor şi au transmis cel mai bine atmosfera veche.

    3. Costumele au fost foarte bine executate, încercând să arate stilul vechi din perioada respectivă al diferitelor civilizații.

    4. Şcenele de luptă au fost foarte bine executate, arătând thenicile vechi de luptă, curajul şi eroismul oamenilor şi adăugând filmului spectacol şi momente captivante.

    5. Recomand acest film deoarece este o poartă spre trecut şi un bun mesaj patriotic care ne arată istoria țării noastre pe care nu mulți o ştiu.

    Stoica Mihai 11D
  • BreazuFlorentin
    pe 08 Octombrie 2023 18:17
    Filmul ,,Dacii" se bazează pe perioada de război dintre daci si romani,ei erau conduși de Decebal si Dominitian.Actiunea filmului se petrece in anul 87 D.Hr,unde Domitian a încercat sa cucerească Dacia alături de armata sa.La finalul filmului severus este infrant,iar Dacia este cucerită de imperiul Roman.
    Jocul actoricesc este minunat, expresiile,mimica,gesturile, intonatia sunt bine folosite.
    Amza Pellea(Decebal) este actorul meu preferat din film pentru ca si-a jucat cel mai bine rolul.
    Costumele sunt specifice acelor vremuri,dacii purtau cioareci(pantaloni )mai largi ori mai strimți pe picior, camasi,brau de piele sau panza si o haina cu maneci la care adaugau o mantie. Femeile aveau parul prins in coc, purtau camasa, fuste si opinci. Romanii erau mai presus la vestimentație,purtau sandalele specifice cu ciorapi de lana,pantofi,tunica, vesta,camasa de zale cu guler si o Iorica.
    Scenele de lupta sunt realizate cu multa dedicare si cu mare atentie la detalii,lucru ce transmite realismul.
    Da,recomand filmul altor copii de varsta mea pentru ca ni se prezintă strămoșii țării noastre (Dacii) si pe lângă acestea filmul este unul foarte bun,avem scene de lupta,multa acțiune,suspans si actorii sunt unii foarte buni.
    9/10⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

    Breazu Florentin 11D
  • user-651fbaeea3bd6
    pe 08 Octombrie 2023 18:05
    "Dacii" este un film istoric despre lupta dacilor împotriva Imperiului Roman. Povestea se concentrează pe regele dac Decebal și pe încercările sale de a menține independența poporului său în fața invaziei romane. Filmul este celebru pentru reprezentarea autentică a vieții și culturii dacice, de la îmbrăcăminte și arme la sărbători. În ciuda conflictului violent, există și o poveste de dragoste care adaugă un element uman. În concluzie, "Dacii" este un film care ne amintește de trecutul nostru și ne inspiră pentru viitor.
    Costumele realistice din "Dacii" sunt cu adevărat impresionante. Ele adaugă o notă de autenticitate și profunzime poveștii, ajutând la crearea unei atmosfere istorice convingătoare.
    Fiecare detaliu, de la materiale la modele, pare a fi studiat cu atenție pentru a reflecta cu precizie stilul de îmbrăcăminte dacic. Acest lucru contribuie la imersiunea în lumea dacilor și la înțelegerea mai bună a culturii și obiceiurilor lor.
    În concluzie, costumele din "Dacii" sunt un element esențial al filmului, care îmbogățește vizualul și adaugă o notă de realism. Ele sunt un exemplu excelent de cum costumele pot contribui la succesul unui film istoric.
    Interpretarea actorilor în "Dacii" este remarcabilă. Ei reușesc să transmită cu succes complexitatea și profunzimea personajelor lor, aducându-le la viață într-un mod autentic.
    Fiecare actor își asumă rolul cu o dedicare impresionantă, creând momente memorabile și emoționante. Ei comunică emoțiile și motivațiile personajelor lor într-un mod credibil, contribuind la povestea captivantă a filmului.
    În concluzie, jocul actorilor în "Dacii" este unul dintre punctele forte ale filmului. Ei reușesc să creeze personaje memorabile și să transmită cu succes spiritul și cultura dacilor.
    Scenele de luptă din "Dacii" sunt impresionante și pline de energie. Ele sunt bine coregrafiate și executate, oferind o reprezentare vizuală puternică a conflictelor istorice.
    Detaliile realiste, de la arme la tactici de luptă, adaugă un plus de autenticitate. Ele ajută la crearea unei imagini credibile a luptelor dacilor, ceea ce contribuie la imersiunea în poveste.
    Cu toate acestea, unele scene pot părea puțin exagerate sau dramatizate. Asta nu este neapărat un lucru rău, deoarece adaugă un element de spectacol și emoție, dar poate afecta realismul.
    În concluzie, scenele de luptă din "Dacii" sunt bine realizate și captivante, oferind o reprezentare puternică a conflictelor istorice, chiar dacă uneori tind să fie un pic dramatizate.
    "Dacii" este un film care merită văzut de toți copiii interesați de istorie. El prezintă o perioadă fascinantă din trecutul nostru, cu personaje puternice și o poveste captivantă.
    Scenele de luptă și costumele autentice aduc la viață cultura dacilor într-un mod interesant și vizual. Acestea pot ajuta copiii să înțeleagă mai bine istoria și să se simtă conectați la aceasta.
    Deși filmul are și scene de luptă, acestea sunt prezentate într-un mod care nu este prea violent sau înfricoșător. Este important ca părinții să discute cu copiii lor despre aceste scene și să le explice contextul istoric.
    Pe lângă aspectul istoric, "Dacii" oferă și lecții valoroase despre curaj, sacrificiu și loialitate. Acestea sunt valori importante pe care copiii le pot învăța și aplica în viața lor de zi cu zi.
    În concluzie, "Dacii" este un film pe care îl recomand tuturor copiilor. Este nu numai educativ, dar și captivant și plin de acțiune.

    8/10⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

    Ardeleanu Ionuț. 11E
  • user-6522bf46b5b42
    pe 08 Octombrie 2023 18:00
    1.In filmul românesc Dacii este vorba despre cucerirea Daciei de Imperiu Roman. Arata sacrificiile umane care se făceau pentru Zalmoxis,cum aceștia mureau cu pământ în mână dar și mai important,ne este arătată lupta dacilor împotriva romanilor.
    2. Jocul actoricesc a fost din punctul meu de vedere unul foarte bun, actorii și au intrat foarte bine în rol și au jucat ca și cum bătăliile ar fi fost unele reale. Cel mai mult mi a plăcut de Fuscus(Georges Marchal) și de Meda(Marie-Jose Nat) pentru că mi au sărit în ochi de la începutul filmului și pe parcursul filmului mi s au părut foarte buni actori.
    3. Costumele au fost foarte bine făcute, pentru a se apropia de adevăratele vestimentații purtate de daci și romani.
    4. Scenele de lupta din punctul meu de vedere au fost foarte captivante și interesante . Mi au plăcut foarte mult mișcările pe care aceștia le aveau dar și tehnicile de luptă.
    5. Recomand filmul acesta tuturor copiilor de vârsta mea care sunt interesați și le plac tot ce înseamnă trecutul lor și al româniei,a fost un film foarte interesant și educativ din care învățăm că trebuie să ne prețuim țara dar și începuturile acesteia și mai ales strămoșii care s-au luptat.
    ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐8 din 10
    Sprangate 11 D

    1. Filmul românesc “Dacii” ne prezintă cum Imperiul Roman cucerește Dacia, sacrificiile umane care i se aduceau lui Zamolxis și cel mai important lucru prezentat, luptele dintre armata romană și armata dacă.
    2. Jocul actoricesc a fost unul dintre cele mai bune pe care le-am văzut în filmele românești de acest gen, până acum. Actorii și-au intrat perfect în rol, interpretarea fiind una fără de cusur. Dintre toți actorii, cel mai plăcut am fost impresionată de Meda, fiica lui Decebal interpretată de Marie-Jose Nat. Jocul ei actoricesc a fost de departe cel care mi-a atras atenția și m-a făcut să îmi dau seama cât de puternice erau și încă sunt femeile.
    3. Costumele, din punctul meu de vedere, au fost niște copii foarte reușite ale hainelor purtate de daci și romani, fiind aproape identice cu hainele care ne erau descrise la orele de istorie ca fiind purtate de aceștia pe atunci.
    4. Tehnicile acestora de luptă au făcut toate scenele de luptă cât mai captivante și interesante. M-au atras foarte mult tehnica berbecului dar și cea a broaștei țestoase, fiind unele foarte ingenioase. Aceste tehnici au făcut o completare perfectă a scenelor de luptă făcându-le unice, din punctul meu de vedere.
    5. Recomand ca toți copiii de vârsta mea să vizioneze acest film, în special dacă sunt atrași de tot ce înseamnă istoria acestei minunate țări. Este un film foarte bun de văzut pentru a ne cunoaște cât mai bine originile. Mi-a plăcut acest film, este educativ și ne atrage atenția că ar trebui să știm cine au fost strămoșii noștri și să-i prețuim pentru sacrificiul lor, să ne prețuim țara și istoria acesteia.
    6. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️10/10
    Vișana Andreea

    1.În anul 87 , pe malul sudic al Dunării, sosesc armatele romane. Între împăratul Domițian și generalii săi, Severus și Fuscus, există divergenţe.În acest timp, lângă cetatea Argidava, în faţa lui Decebal se desfăşoară întrecerea tinerilor. Cotyso, fiul lui Decebal, este unul dintre concurenţi. Apare însă Remaxos, care anunță că romanii au trecut Dunărea.Cotyso, câştigătorul întrecerii, va fi cel sacrificat. Cetatea este atacată şi cucerită de romani, cu pierderi numeroase însă. Decebal îi trimite lui Domiţian o oferta de pace ,romanii le acepta si il trimit pe Severus sa pună conturile de pace, aici află de la Decebal că tatăl său, Caius era dac. Cu toate ca a aflat asta onoare il îndeamnă sa lupte tot pt romani.Intre Fuscus si Severus se confrunta ,iar Fucus .Severus înaintează spre armata dacilor. Cei doi conducători, Severus şi Decebal, se luptă în faţa soldaţilor, ca doi bărbaţi adevăraţi. Severus este învins. Bătălia cea mare abia acum începe.

    2. Din punctul meu de vedere actorii au jucat bine . Nu puteam comoara însă efectele si cum joaca actorii de acum , pentru ca lucurile au evoluat . Cel mai mult mi- a placut de fiica lui Decebal deoarece a transmis emoție
    3. Costumele sunt frumoase ,aseamănă foarte mult cu cele românești,cred ca de aici s-au inspirat romani cand au confecționat costumul popular

    4. Scenele de lupta care vitejia si curajul cu care au luptat atat daci cat si romani

    5. Va recomand filmul pentru ca arata istoria noastră ,asa o vom cunoaștem mai bine ,”pentru ca un popor care nu isi cunoaște istoria este un copil care nu isi cunoaște parintii “ .
    Mi-a placut mult ,nu m am plictist vizionandu-l
    ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 8/10
    Voicu Alexia
  • user-6522b9b6cba59
    pe 08 Octombrie 2023 17:56
    "Dacii" este un film românesc din 1967, regizat de Sergiu Nicolaescu, care explorează istoria și evenimentele din perioada cuceririi romane a Daciei în secolul al II-lea d.Hr.Filmul începe cu prezentarea dacilor si a conducătorului lor, regele Decebal, care se pregătește pentru confruntarea cu Imperiul Roman.In același timp, Imperiul Roman este reprezentat de împăratul Traian, care dorește sa cucerească Dacia si sa aducă această provincie sub stăpânirea Romei.Filmul se concentrează pe relația tensionată dintre Decebal si Traian,cu negocieri și confruntări militare repetate între cele două părți. Există, de asemenea, o poveste de dragoste între un căpitan roman,Cornelius si Meda, o femeie dacică, care adaugă o dimensiune personală tensiunilor politice si militare.În timpul filmului, asistăm la batalii impresionante si la momente de sacrificiu eroic din partea ambelor parti.Traian și armata romană reușesc în cele din urmă să cucerească Dacia, dar cu un cost mare în vieți."Dacii" prezintă conflicte culturale si etnice, dar și curajul și patriotismul oamenilor din ambele tabere. Filmul urmărește cu atenție evenimentele istorice și dezvoltă personaje puternice și complexe.
    Costumele purtate de personaje din punctul meu de vedere sunt bine realizate si reflectă modul de îmbrăcăminte al epocii. Dacii sunt reprezentați cu haine tradiționale, precum tunici si mantați, care redau atmosfera și cultura lor. Pe de altă parte, romanii sunt reprezentați cu armură si echipament militar tipice pentru acea perioadă istorică. De asemenea scenele de luptă au fost impresionante pentru epoca lor și au adăugat suspans și dramatism poveștii pentru acea perioadă istorică. Actorii au făcut o treabă bună în portretizarea personajelor și au contribuit la adâncimea filmului, prezența lor pe ecran a ajutat la crearea unor personaje memorabile si a contribuit la succesul acestui film istoric.
    Recomand vizionarea acestui film pentru cei care sunt interesati de istoria antica,in special de perioada cuceririi Daciei de catre Imperiul Roman.
    Dau nota 8/10 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️❌❌
    Serban M.
  • user-6522c17033f29
    pe 08 Octombrie 2023 17:50
    Filmul "Dacii" este o ecranizare impresionantă a luptei dintre Dacia și Imperiul Roman. Povestea începe în timpul domniei regelui Decebal, care conduce lupta pentru apărarea țării împotriva invaziei romane conduse de împăratul Traian. Filmul ne prezintă atât aspecte ale vieții cotidiene din Dacia, cum ar fi tradițiile și cultura, cât și scene spectaculoase de bătălii și strategii militare. Sunt evidențiate conflictele interne din Dacia, precum și sacrificiile făcute de personaje în numele libertății și independenței. Cu o regie și interpretări remarcabile, "Dacii" este un film epic care ne oferă o perspectivă captivantă asupra istoriei și eroismului dacilor.
    Costumele dacilor erau realizate cu mare atenție la detalii și bogate în simboluri. Acestea includeau tunici, mantii, căciuli, pantaloni și încălțări specifice. Materialele folosite erau în principal lână, piele și pânză. Costumele erau decorate cu broderii, motive geometrice sau animale, precum și cu bijuterii și accesorii din metal. Acestea nu doar îi ajutau pe daci să se protejeze de frig și să-și exprime identitatea, dar și să transmită mesaje sociale și culturale.
    Iar costumele romanilor erau caracterizate de simplitate și funcționalitate. Bărbații purtau tunici drepte și scurte, iar femeile purtau rochii lungi și fluide. Materialele preferate erau lâna și pânza, iar culorile predominante erau neutre, cum ar fi alb, maro și negru. Soldații romani aveau uniforme speciale, inclusiv armură și scuturi, pentru a se proteja în luptă. În general, costumele romanilor erau adaptate nevoilor lor cotidiene și reflectau stilul de viață practic și pragmatic al imperiului roman.
    Jocul actorilor este remarcabil, transmitând emoții puternice. Personajele sunt memorabile și bine dezvoltate. Cred că actorii au reușit să capteze esența personajelor lor.
    Scenele de luptă sunt intense și bine regizate. Realismul lor adaugă tensiune și dramă. Cred că regizorul a reușit să creeze un echilibru între realismul luptelor și povestea filmului.
    Aș recomanda filmul altor copii de vârsta mea. Este o lecție de istorie captivantă și emoționantă. În plus, filmul este un exemplu bun de cinematografie
    Nota:8/10 ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
    Dobra Denisa XI E
  • user-6522bb4fc9da6
    pe 08 Octombrie 2023 17:26
    Filmul “Dacii” (1967) este regizat de Sergiu Nicolaescu.
    Este un film bine explicit si destul de realist , fiind vechi , chiar pare din vremurile acelea când romanii si dacii se lupta încontinuu fără gandul de a se face pace.
    Înainte ca primul război sa înceapă , Senatorul Ațius , unul dintre romanii care nu trebuia omorât , a fost ucis in timp ce trecuse Dunărea ca sa negocieze cu dacii , având la el o scrisoare in care scria ca legiunile romane vin sa invadeze dacii.
    Romanii încep primul război , care se presupune că îl și câștigă.
    Decebal trimite solia lui Imperiului roman , Domițianus , Împăratul dacilor primește aceasta ca un semn de pace , numai că solia lui Domițianus este foarte dureroasa pentru Decebal pentru ca aceasta trebuie să își sacrifice fiul pentru poporul său.
    Răspunsul lui Decebal este ca fiecare cetățean roman sa i plătească doi galbeni pe an.
    După ce fiul lui Decebal a fost sacrificat.Un alt război începe .
    In acest război romanii pierd din cauza lui Fuscus pentru că Dacii le au întins o capcana , iar Fuscus grăbit și fără frica nu ascultă de Severus si asa au fost învinși.
    După aceasta luptă aspră , Severus a fost găsit de către Meda , aceasta străpungându l cu o săgeata , iar apoi luându-l și îngrijindu-l.Aceștia doi se indragostiseră unul de celălat.
    Severus era fiul lui Ațius , Ațius fost dac, in urma cu 40 de ani șef de trib , pe numele lui , Zoltes , care a fost trimis la Roma.
    Decebal află de la Meda ca Severus este la ea , iar acesta îl roagă pe Severus sa l ajute.
    Severus este intr o foarte mare dilema și nu știe dacă sa țină cu neamul său dac sau sa fie roman și să și apere legiunile.
    Legiunile lui Fuscus ii aparțin acum lui Severus , la ordinul lui Domițianus.Fuscus fiind și ucis de Severus dintr o lupta între cei doi.
    Intr un final Decebal și Severus se lupta , Severus ii face favorul lui Decebal și se lasă înfrânt pentru patria Daciei.

    Costumele din film au fost destul de asemănătoare și realiste cu cele străvechi.
    Armura și coifurile romanilor fiind bine lucrate și definite .La fel și vestimentația țărănească a dacilor.Și decorurile istorice erau foarte interesante.

    Actorii și au luat in serios rolul , mi a plăcut cum și a respectat fiecare atitudinea corespunzătoare.Au jucat impresionat de bine.Cel mai mult mi a plăcut de Meda.

    Scenele de lupta au fost pe cât se poate de realiste si explicite.Acest film chiar îți dă impresia vagă că este făcut încă din vremurile acelea.Bătăliile sunt credibile la fel si scenele când unii “mor” din războaie.
    Filmul este din 1967 , dar era destul de evoluat având in vedere materialele de lucru putine care erau pe atunci.Efectele vizuale păreau reale, ceea ce este de remarcat pentru acele vremuri.

    In film s au depus eforturi mari , și emoții.
    Le recomand cu drag și altor copii sau oameni acest film.Poți sa vezi in el și sa ți faci o imagine destul de clară și sa retrăiești foarte puțin din ce au putut traii strămoșii nostri in vremurile de dinainte.
    Stan C.
  • user-621bc1528e2ea
    pe 08 Octombrie 2023 17:15
    Filmul "Dacii" prezintă lupta dintre romani și daci în perioada antică. Analizeaza conflictele politice, cultura și tradițiile acestor două civilizații, facand referire in mod special la eroismul și sacrificiul din acea perioadă.
    Jocul actoricesc m-a impresionat, deoarece actorii au reușit sa transmită,cu adevărat, emoțiile din scena respectiva. Am simțit suspans, bucurie și tristețe, totul datorita actorilor.
    Actorul meu preferat este Meda, fiica lui Decebal, deoarece aceasta avea o mentalitate diferita fata de ceilalți, fiind și foarte curajoasa.
    Costumele au fost foarte bine realizate, reușind sa arate cât se poate de real si transmițând o anumita imagine a civilizațiilor de atunci.
    Scenele de lupa au fost foarte bine realizate, foarte reușite și dinamice. Putând sa transmită o energie puternica.
    Recomand din tot sufletul aces film, deoarece oferă o lecție de viata despre curaj, iubirea fata de tara, devotament și cel mai important principii. Dacii și romanii aveau principii stricte pe care niciodată nu le încălcau. "Dacii" este un film foarte potrivit pentru perioada adolescentei, pentru ca iti poate dezvolta anumite valori.
    Jujan Alexandra-11.D
    ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • user-6522afbf19216
    pe 08 Octombrie 2023 17:15
    1. Filmul "Dacii" (1967) reprezinta o poveste ce se desfășoară în timpul războaielor dintre romani și dacii conduși de regele Decebal. Filmul explorează conflictele, trădările și eroismul din acea perioadă. Este o călătorie captivantă în istoria noastră și o mândrie pentru cultura noastră.
    2. Jocul actoricesc m-a impresionat, deoarece actorii au intrat foarte bine in pielea personajelor, reușind sa ne arate o realitate de demult și tipologia de om a istoricilor interpretati. Actorul care mi-a placut cel mai mult a fost Severus, datorită curajului si patrotismului de care a dat doavadă.
    3. Costumele personajelor mi s-au parut foarte apropiate ca aspect de cele antice si originale, apropiindu-ne mai mult de imaginea luptelor.
    4. Consider ca scenele de luptă au reușit sa creeze o imagine apropiata de lupta adevarata din trecut, facandu-ne sa vedem gravitatea situatiei, efortul, curajul, dinamicitatea si frica de moarte transmise.
    5. Filmul m-a impresionat, mi-a reamintit de istoria strămoșilor nostri si de ce ar trebui sa fim mandri de trecutul nostru. Consider ca toate generatiile tinere ar trebui sa vizioneze, deoarece istoria țarii noastre nu ar trebui sa moară, ba chiar sa devină mai prețuita odata cu trecerea anilor!
    Vișan Adina- 11D
    ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • TurmacAlexandru
    pe 08 Octombrie 2023 17:14
    Dacii
    Turmac Alexandru
    Dacii" este un film istoric românesc din 1967, regizat de Sergiu Nicolaescu, care prezintă evenimente din timpul războaielor dintre romanii conduși de împăratul Traian și poporul dac condus de regele Decebal. Filmul urmărește luptele și conflictele dintre cele două tabere,dacii si romanii. În film se conturează și povestea de dragoste dintre un tânăr roman și o femeie dacică. "Dacii" reprezintă o perioadă crucială din istoria României.
    Am apreciat performanțele actorilor, inclusiv cele ale lui Sergiu Nicolaescu (în rolul lui Traian) și ale lui Amza Pellea (în rolul lui Decébalo). Acești actori talentați au contribuit la crearea unor personaje memorabile și autentice, care au adus în viață atmosfera filmului
    Ca cinefil am apreciat eforturile costumierilor și a echipei de producție pentru crearea costumelor ce reflectau într-o oarecare măsură moda și stilul de viață al daco-romanilor din acea perioadă istorică.Este important de tinut in minte si bugetul dar si resursele istorice limitate ale creatorilor filmului.
    Scenele de luptă din "Dacii" au fost coregrafiate într-un stil care să reflecte modul de luptă și tactica utilizate în acea perioadă istorică. Acest lucru a fost apreciat de mine pentru imersiunea lor și pentru eforturile depuse pentru a aduce în viață acele momente de acțiune istorică
    Personal eu recomand filmul adolescentiilor pentru ca cred ca este un mesaj patriotic necesar in timpul acesta unde tot ce vedem la televizor este negativ asupra Romaniei.Este istoria noastra si nu cred ca ar trebuii sa fie uitata
    Adelina Nuta
    1. Este un film istoric românesc din perioada strămoșilor nostrii. Se bazează pe razboaiele dintre romani și daci.
    2. Jocul actoricesc din filmul "Dacii și Romanii" este remarcabil! Actorii reușesc să transmită emoție și să aducă personajele la viață într-un mod captivant.
    3. Costumele dacilor sunt caracterizate prin elemente naturale, precum piei și blănuri, reflectând conexiunea lor strânsă cu natura. Pe de altă parte, costumele romanilor sunt mai elaborate, cu materiale fine și accesorii luxuriante, evidențiind bogăția și influența imperiului roman.
    4. Scenele de luptă din filmul "Dacii și Romanii" sunt absolut captivante și pline de energie! Coregrafia bătăliilor este impresionantă, iar efectele vizuale adaugă un plus de realism și intensitate. Fiecare moment al luptelor este bine regizat și ne ține cu sufletul la gură.
    5. Recomand filmul cu mare drag deoarece garantez ca nu o sa va plictisiți!
    Cristina Lungu
    1- O armata romană se afla pe malul Dunării așteptând momentul potrivit sa atace Dacia.
    Decebal trimite o solie la tabăra lui Domițian, dar mesajul simbolic este greșit de romani ca fiind o propunere de supunere a dacilor față de Imperiul Roman.
    Cele doua armate se întâlnesc pe câmpul de lupta, Severus fiind ucis de regele dac.
    2- Actorii și-au intrat in rol cum trebuie, filmul a ieșit minunat.
    3- Costumele purtate de actori reflecta modul de îmbrăcăminte al perioadei istorice de atunci.
    4- Scenele de lupta au fost unele reușite și realiste.
    5- Da, recomand filmul deoarece copii de vârsta mea ar trebui sa știe mai multe informații despre formarea poporului român.
    Maria Amuza
    Căutând cu pasiune și modernă curiozitate să fixeze în imagini cinematografice începuturile istoriei lor naționale, românii au ajuns să corecteze conceptul de superproducție, redimensionându-l, apropiindu-l de zona nobilă a artei. Așa se va putea scrie, cred, despre Dacii, într-o viitoare istorie a filmului. Teoretic fenomenul era previzibil: era de așteptat ca din întâlnirea colosalelor mijloace de expresie ale superproducției cu o anumită gravitate — culturală, intelectuală — a conținutului să se nască, mai curând sau mai târziu, opere vecine cu arta.
    În ce constă această redimensionare, ce anume deosebește Dacii de superproducțiile curente? Desigur, angajarea ideologică și poetică a autorilor, efortul lor de artiști adevărați. Dar aceasta nu e decât o afirmație generică, aproape abstractă. Mai trebuie să fie ceva. M-am gândit de multe ori la autorii unor reconstituiri ale antichității, de la Carmine Gallone la Leo Mankiewicz, și m-am întrebat: ce le pasă, la urma urmei, unuia de soarta Cartaginei (în flăcări), iar celuilalt, de capriciile Cleopatrei? Au avut și au ei ceva de căutat și de exprimat, în afară de exotism și de erotism? Nu cred. Iată, prin urmare, o deosebire esențială în raport cu astfel de antecedente: lui Titus Popovici și lui Sergiu Nicolaescu le pasă de tot ce se întâmplă, de tot ce se vede și de tot ce se spune în Dacii. În numele unui patriotism elevat, cu conștiința vie a pionieratului. Fiindcă nu trebuie să ne scape faptul că — exceptând câteva versuri și cam tot atâtea proiecte literare — Dacii n-au fost, nici poem, nici roman, nici piesă de teatru. (Se știe, Tudor a fost la început lucrare dramatică, Pădurea spânzuraților — roman, ca și Răscoala, iar Golgota — fapt de cronică relativ recentă, ușor de reconstituit). Dimpotrivă, Dacii au devenit de-a dreptul film, adică fără să aibă suportul unei tradiții artistice prealabile, fără cultura pe care o asemenea tradiție o aduce de obicei ca element intermediar, ca model posibil. Cu alte cuvinte, Titus Popovici și Sergiu Nicolaescu au fost nevoiți să creeze oarecum ex novo, adică să treacă de la document direct la imagine, sau mai exact, de la arheologie direct la arta filmului, ceea ce face ca reușita lor să ne apară cu atât mai valoroasă, cu atât mai meritorie. (Ce-i drept, romanii au mai apărut în filme, dar nu în Dacia, iar dacii deloc.)
    Stanila Rebeca
    Filmul vizionat este foarte interesant prezentandu ne informatii despre dacii, romani, razboaiele daco-romane, columna lui Traian si multe alte informatii interesante despre ei. O parere personala despre jocul actoricesc al personajelor ar fi aceea ca toti au jucat cum trebuie luandu si rolul in serios, aratand emotiile perfect. Costumatia personajelor era pe masura, fix cum ar fi trebuit sa arate atunci. Scenele de lupta te tin in priza si sunt bine definite in ceea ce vor personajele sa exprime. Recomand filmul adolescentilor pentru a vedea si ei ce fel de viata duceau atunci dacii si romani.
  • user-5bb39c95e86b0
    pe 08 Octombrie 2023 16:50
    Filmul istoric "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu de Titus Popovici este o co-producţie româno-franceză, care a avut premiera în România în februarie 1967.
    "Dacii" este un film istoric romanesc dupa regia lui Sergiu Nicolaescu si dupa scenariul lui Titus Popovici, din anul 1967. Filmul reconstituie lupta daco-romana.
    În anul 87 după Hristos, pe malul sudic al Dunării, sosesc armatele romane. Între împăratul Domițian și generalii săi, Severus și Fuscus, există divergenţe. Caius Attius, tatăl lui Severus, se opune războiului împotriva dacilor. El trece Dunărea în fruntea unei solii de pace, dar este ucis de un oştean dac. Romanii se hotărăsc să atace. În fruntea legiunii a V-a, generalul Fuscus intră în Dacia.
    Apare însă Remaxos la intrecerea tinerilor si il anunță pe Decebal că romanii au trecut Dunărea. Va fi război, iar Decebal considera ca cel mai intelept este ca poporul lui sa se refugieze in munti. După legile pământului, cel mai bun dintre tineri trebuie sacrificat, pentru a duce zeilor dorinţa dacilor de a învinge. Cotyso, fiul lui Decebal si câştigătorul întrecerii, va fi cel sacrificat.
    Costumele, cu detalii autentice, te duc într-o călătorie în trecut. Actorii impresionează prin talentul lor, jocul lor fiind natural și convingător. Scenele de luptă sunt intense, realiste, şi bine regizate, contribuind la atmosfera filmului. În concluzie, "Dacii:1967" e un film istoric captivant, care merită vizionat mai ales de catre adolescenți.
    Nota: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
    Soisun Alexandra XI E
  • user-65229e58efcb9
    pe 08 Octombrie 2023 16:36
    Filmul istoric românesc ,,Dacii’’ de tip drama istorică care a fost regizat de Segiu Nicolaescu si scenariul scris de Titus Popovici aparut in anul 1967.Este bazat pe bătălia dintre armata daca si armata romana ,romani fiind primiți de daci ca aceștia sa ii atace si sa patrunda in cetate descoperind ca dacii deja plecaseră .Severus il informează pe Decebal cu privire la tratatul de pace pe care il oferă Domitianus ca acesta sa descopere ca oferta oferită este valabilă doar daca cetățenii ii vor platii 2 monede de aur pe an .Armata romana cu Severus in frunte se gasesc cu daci si incep o bătălie catastrofala
    Medei il lovește pe Severus cu o Săgeata in spatele sau.Acesta fiind slăbit este trimis către Decebal care ii spune ca se aseamănă cu fiul sau si il trimite la Roma pentru a se lupta cu Fuscus

    Costumele actorilor au fost chiar excepționale si chiar se asemănau cu cele de atunci
    Actorii au jucat foarte bine ,secventele de lupta chiar au fost reușite si foarte realiste
    Recomand filmul deoarece se bazează pe istoria noastră si poti invata cate ceva din el
    Nota :⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️❌
    Radoi Mario
  • user-5f31a8369fe12
    pe 08 Octombrie 2023 15:56
    1. Dacii, un film reziat de Sergiu Nicolaescu, un film minunat se prezinta conflictul dintre daci sj romani in secolul I d.Hr. In film surprindem batali, peisaje frumoase din Muntii Bucegi, si costumatii autentice.

    2.In acest film actorii joaca minunat. Amza Pellea, perfect pentru rolul lui Decebal, fiind un lider hotarat al dacilor. Sergiu Nicolaescu si Edward Christian si au jucat perfect rolurile.

    3.Costumele sunt extraordinare, sunt impresionante prin originalitatea si atentia la detalii, reprezentand cu atentie vestimentatia antica a dacilor si a romanilor.

    4.Tehnicile de lupta sunt bine puse la punct si captivante, aratand cu precizie bataliile antice dand un spectacol impresionant.

    5.Recomand filmul copiilor dornici de aventură și istorie. Cu scene de bătălii impresionante, personaje memorabile, acest film oferă o experiență educativă și captivantă despre istoria antică a României.
    ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
    Coscai Ana Maria 11D
  • user-6522972c7da2f
    pe 08 Octombrie 2023 15:53
    "Dacii" este un film istoric romanesc dupa regia lui Sergiu Nicolaescu si dupa scenariul lui Titus Popovici, din anul 1967. Filmul reconstituie lupta daco-romana.
    În anul 87 după Hristos, pe malul sudic al Dunării, sosesc armatele romane. Între împăratul Domițian și generalii săi, Severus și Fuscus, există divergenţe. Caius Attius, tatăl lui Severus, se opune războiului împotriva dacilor. El trece Dunărea în fruntea unei solii de pace, dar este ucis de un oştean dac. Romanii se hotărăsc să atace. În fruntea legiunii a V-a, generalul Fuscus intră în Dacia.
    Apare însă Remaxos la intrecerea tinerilor si il anunță pe Decebal că romanii au trecut Dunărea. Va fi război, iar Decebal considera ca cel mai intelept este ca poporul lui sa se refugieze in munti. După legile pământului, cel mai bun dintre tineri trebuie sacrificat, pentru a duce zeilor dorinţa dacilor de a învinge. Cotyso, fiul lui Decebal si câştigătorul întrecerii, va fi cel sacrificat.
    Vestimentatia din film reconstituie fidel tinuta stramosilor nostri. Astfel, dacii se încălţau cu ciorapi de lână şi opinci, îmbrăcau pantaloni de in sau de lână, cămaşă, un brâu (chimir), pafta şi pelerină din solzi de piele. Pe cap purtau scufia lor tradiţională: pileus. Dacii mai aveau platoşă din piele, apărători de mâini, iar pe umeri - blană. In schimb, romanii purtau sandalele specifice (calige), cu ciorapi de lână, pantaloni pe vreme rea, tunica, vestă, cămaşă de zale cu guler şi o lorică (platoşă). Foarte eficientă pentru lupte era lorica segmentată, formată din lamele metalice. Picioarele şi le apărau cu cnemide, iar mâinile cu manica. Antebraţul era protejat de piele, umărul de metal. Costumaţia era completată de pelerină şi cască, iar conducatorul unei formatiuni avea un semn distinctiv - creastă prinsă pe casca. In film, costumul romanilor nu cuprindea si pantaloni lungi, in schimb dacii erau imbracati de iarna, subliniind astfel diferentele de temperatura la care cele doua popoare erau expuse.
    Pentru acea vreme, jocul actorilor a fost mult mai bun decat se putea crede. Nu dispuneau de resursele si nici de cursurile de care dispun actori din zilele noastre. Puteai simti fericirea, durerea si disperarea popoarelor. Au transmis emotii.
    Realismul scenelor de lupta a fost unul ridicat. Voi fi obiectiva si voi judeca dupa resursele de care dispuneau oamenii in acea perioada. Modul in care au reconstituit acțiunea si luptele a fost mai mult decat minunat. Au reconstituit chiar si modul in care se lupta in acea vreme, spre exemplu pietrele aruncate de pe ziduri. Mijloacele prin care au reusit sa cucereasca Dacia. Totul a fost foarte bine pus la punct si extrem de bine gandit, iar atentia la detalii a facut filmul sa fie asa bun.
    Recomand filmul pentru toti tinerii care vor sa descopere istoria poporului roman. E posibil sa nu va atraga la inceput deoarece este un film vechi, dar in momentul in care dati start filmului veti vedea actiune si veti fi plasati in mijlocul razboiului daco-roman.

    Nota: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
    Radoi Ema XI-E
  • PopycaA
    pe 08 Octombrie 2023 15:38
    P1 -Actiunea filmului ''Dacii '' regizat de Sergiu Nicolaescu,se petrece in preajma anilor86-88 d Hr,candimparatul Domitian a incercat sa cucereasca Dacia. P2 -Costumene sunt excelent realizate,croite minutios si redau autenticitatea portului din acea vreme. P3 -Actorii acestui film istoric au reusit sa transmita emotie pura,si sa intre in pielea personajelor foarte bine. P4 -Atentia la detalii o putem vedea in scenele bine jucate,totul pare atat de real,incat tensiunea se resimte la cote inalte.Scenele redau brutalitatea razboaielor din acele timpuri.Costumele si peisajele au avut un aport la ambianta autentica a scenelor. P5 -Recomand vizionarea acestui film istoric,adolescentilor,pentru a intelege istoria noastra.Popa Alex XI E Nota⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • user-65228a9800818
    pe 08 Octombrie 2023 15:13
    "Dacii" este un film istoric româno-francez din 1967, regizat de Sergiu Nicolaescu. El a fost realizat de Studioul Cinematografic București, în colaborare cu Franco-London Film (Franța). Acțiunea filmului se petrece în preajma anilor 86-88 d.Hr, când Domițian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia.
    Vestimentatia este specifica vremurilor acelea, unde dacii purtau pantaloni (cioareci) mai largi sau mai stramti pe picior.
    purtau cămăși sau un
    vesmânt despicat în părţi, o mantie
    prinsa cu o fibula (agrafã), brâu lat.
    Femeile purtau o cămasă,fote sau fuste si opinci.
    Cât despre interpretarea actoriceasca,
    Actorii au facut o treaba excelent de buna, au reusit sa intre in personaj, cu mimica fetei, miscarile specifice si tonul cu care acestia isi recita replicile, au scos in evidenta personajele. Unele personaje au fost puse intr-o lumina mai buna sau mai proasta insa actorii au stiut cum sa isi joace rolul si sa faca totul sa para foarte real si natural.Actorii francezi au fost dublati de voci care s-au potrivit in mod ideal atât cu personajul, cât si cu imaginea acestuia. 
    Realismul scenelor de lupta a fost foarte bun avand in vedere vechimea filmului si tehnologia pe care o aveau.Scenele de lupta au fost bine coregrafiate ,pline de actiune si suspans.
    Recomand vizionarea acestui film deoarece este un film istoric din care poti invata si trage concluzii despre vremurile dacice.
    Nota:8 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
    Rotaru Mario
  • user-65229c931e200
    pe 08 Octombrie 2023 15:12
    Acest film are loc in anul 1967,fiind vorba despre razboiul dintre daci si romani. Filmul începe pe malul sudic al Dunării,în anul 87 după Hristos.Intre imparatul Domitian si generalii sai Severus si Fuscus existau o anumita tensiune deoarece nu se intelegeau,exista tot timul certuri sau se aflau intr un conflict.Tatal generalului Severus decide sa fie impotriva razboiului contra dacilor Acesta trece Dunarea impreuna cu fiul sau si cu cativa militari.In scurt timp ,imediat dupa ce acesta a ajuns pe teritoriul dacilor Attius este ucis de catre sageata lui Remaxos.Severus jurand astfel razboi si razbunare.Dupa o perioada de timp generalul focus intra in dacia deci sa ii invinga pe acestia .Intrecerea tinerilor se desfasoara langa cetatea Argidava ,fix in fata imparatului Decebal.la acesta participand chiar si fiul lui decebal .Dupa multa lupta romanii au reusit sa treaca Dunarea .Intrecerea tinerilor este castigata de catre fiul lui Decebal,iar acesta este sacrificat si dat zeului Zamolxis.Decebal este ingrijorat de moartea lui Attius, fiind singurul roman ce trebuia tinut in viata.O scrisoare ajunge la Decebal, acesta isi da seama cat de mare este armata si le da ordin oamenilor sa se retraga in munti, tinandu-i pe romani in Argivada.Romanii au atacat și au reușit sa cucerească Dacia .Mesajul trimis de catre Decebal lui Domițian este inteles greșit, aceștia înțelegând că se supun imperiului latin.Serverus afla ca originea tatalui sau era de daca si ca acesta era de mare ajutor in conflicte din ambele parti ,generalul fiind confuz.Domitian fiind mahnit de raspunsul barbarilor trimite o armata in spre
    Sarmizegetuza. Serverus observa planul bine pus la punct ,si ii spune lui Fuscus ca ideea nu este buna,acesta nu il asculta.Serverus ajunge la coliba copiilor lui Decebal.Acolo o intalneste pe Meda ,o fata de o frumusețe rara,care il ingrijeste ,indragostindu-se unul de celalat.
    Acesta trebuia sa lupte alături de romani deoarece era datoria lui sa lupte pentru aceștia.Cand acesta soseste inapoi in tabara se cearta cu Focus.Serverus ajunge la conducerea celor 12 legiuni,ajunsi pe campul de lupta Decebal si severus se dueleaza cu sabia ,acesta fiind ucis de catre dace ,iar apoi incepand razboiul .
    In acest film se evidentiasa si hainele personajelor.Hainele dacilor erau foarte simple,acestia purtau purtau pantaloni de postav,camasa despicata in parti, brau de piele sau panza si o haina cu maneci, peste care puneau o mantie.Femeile aveau mereu parul prins în coc jos și purtau cămăși,fuste sau mantii.Cei mai instariti , numiți nobili sau tarabostes, purtau veşminte bogat ce , aveau mereu o căciulă, pentru a se deosebi de ceilalți care nu erau avuti .Iar romanii erau cei care se imbracau în togi fiind interzise celor saraci,sclavilor și muncitorilor simpli , soldații fiind acoperiți de armura, purtând o casca, casca cu cat era mai frumoasa cu atât gradul era mai mare.
    Dupa parerea mea acest film il voi recomanda si celorlalti deoarece se bazeaza pe istoria noastra ,este un film frumos si in acelasi timp destul de interesant sa atraga privirile celor care il vor viziona .
    Dau nota 8/10 ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐❌
    Crânguș Bogdan
  • user-6522928d4ecdf
    pe 08 Octombrie 2023 14:50
    Filmul ,,Dacii’’ este un film istoric romanesc, din anul 1967.
    • Prima implicare a lui Domitian in campania dacica
    Anul 87 e.n Decebal face sacrifiuciul suprem pt a pastra integritatea poporului sau. Fiul sau, Cotyso este daruit zeilor spre disperarea lui Decebal si a fiicei sale, Meda. Septimius Severus, un tanar roman devotat tarii sale adoptive va fi pus sa aleaga intre originile sale de sange si ceea ce ii fusese spus de catre tatal sau. Filmul se incheie cu batalia, accentuand lupta simbolica dintre Severus si Decebal, avand un final deschis terminandu se cu inceputul luptei.
    Cele doua civilizatii sunt prezentate diferit prin costumatie, detalii, chiar si locul unde traiesc. Dacii se remarca prin austeritate si solemnitate, niste oameni puternici ce traiesc printre munti, fiind asemanati cu acestia. Corturile romanilor au culori calde, in interior sunt acvile metalice, draperii, matase si catifea din abundenta, simbolinzand fundal eroic si lux.
    La nivel vestimentar, coifurile cu pene si armurile cu zale purtate de romani simbolizeaza prestigiul cuceritor. Dacii poarta cusma dacica, ce reprezinta un simbol mitic. Pana si culorile difera, vesmintele romanilor sunt colorate in galben si albastru, in timp ce dacii poarta pe spate cergi in culori gri ce ii fac usor confundabili cu stancile muntilor.
    Actorii ai interpretat destul de bine emotiile, precum, furia, tristetea, supararea. De asemenea si scenele de lupta au fost destul de aproape de realitate.
    Este un film destul de bun, il recomand tuturor, dar in special copiilor de varsta noastra, adolescentilor.
    Nu poti intelege mai bine de atat istoria, filmul iti capteaza atentia si retii informatii fara sa ti bati prea mult capul.
    ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️❌

    In concluzie, merita sa vizionati acest film!
    Brezae Rafaela Andreea 11E
  • user-652286ebbc7e1
    pe 08 Octombrie 2023 14:28
    • Dacii este un film istoric romanesc ,din anul 1967.Subiectul principal in film este bătălia dintre Daci și Romani ,tabere opuse conduse de Decebal și Dominitian .Cand pe malul Dunării ajunge o armata romană condusa de generalul Fuscus ,pregătită să atace Dacia .Decebal află ca romanii invadează Dacia da ordin ca poporul său să se refugieze în munții
    •Costumele lor erau formate din cămașa până la genunchi prinsă la mijloc cu un brâu din stofă ,ele te făceau să te gândești ca sunt istorice ,ca sunt chiar hainele pe care le purtau strămoșii noștri
    •Actorii și-au jucat foarte bine rolul .Erau personaje care au prins viață ,s au adaptat excelent la acele vremuri vechi chiar si la vocabular
    •Scenele de lupta au fost bine lucrate pentru tehnologia care exista in acele vremuri ,scenele erau violente dar asimetrice .Forta dacilor nu se putea compara cu cea a romanilor
    Recomand filmul cu încredere copiilor de vărsată noastră .Este productiv, o să învățați despre viața lor în acele timpuri grele ,obiceiuri ,tradiții ,port
    ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
    Stan Sara
  • user-651fb5cc12c00
    pe 08 Octombrie 2023 13:33
    "Dacii" este un film istoric romanesc tip drama istorica dupa regia lui Sergiu Nicolaescu si dupa scenariul lui Titus Popovici.Filmul acesta ne reprezinta perioda de razboi dintre daci si romani condusi de Decebal si Dominitian.Legiunile Romane se pregateau sa invadeze Dacia iar Decebal afland asta de la scrisoare pe care senatorul Attius a vrut sa negocieze cu el a fost omorat de un strajer dac a aflat ca comandantul Fuscus voia sa invadeze Dacia la ordinele Imparatului Roman Dominitian, Decebal pentru a pastra integritatea poporului sau va trebui sa indeplineasca o dorinta pe care niciun parinte nu si o doreste.Trebuia sa-l sacrifice pe fiul sau,Cotyso.
    Cele 2 armate stau fata in fata iar comandantul legiunilor romane si fiul senatorului trebuie sa ia o decizie sa lupte pentru Daci si sa isi tradeze patria sau sa lupte pentru romani si sa isi tradeze neamul.
    Costumele mi se par foarte potrivite pentru acea perioada mai ales cele ale dacilor, foarte bine lucrate cu pielile de oi si cu coifulire si mai ales cele ale romanilor chiar daca nu sunt alcatuite din mai multe piese sunt foarte bine asezate pe actori mai ales ca Nicolaescu a trebuit sa zboare pana la Roma unde la Columna lui Traian s a inspirat pentru costumatiile romanilor.
    Jocul actorilor a fost excelent mi-au placut emotiile si furia care au aratat-o actorii.Scenele de razboi au fost uimitoare mai ales faptul ca nu s au retras sa arate scene mai putin pentru copii.Recomand filmul asta pentru cei care sunt pasionati de filme mai vechi poate unii dintre voi nu va place pentru ca nu este la fel ca filmele din ziua de azi dar pe vremea aceea acest fiom era unul foarte bun

    ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️????

    Buga Antony
  • annamariiapopa
    pe 08 Octombrie 2023 13:20
    ,,Dacii,, este un film istoric româno-francez ,regizat de Sergiu Nicolaescu, în 1967.Actiunea filmului se petrece între anii 86-88 d.Hr. ,când împăratul roman din acea vreme ,Domitian ,a încercat sa cucerească Dacia.Filmul se încheie cu cucerirea completa a Daciei.
    Jocul actorilor a reușit sa transmită diferite emoții.Decebal mi s-a părut un personaj remarcabil .
    Vestimentația este una potrivita vremurilor de atunci .Astfel încât,poporul dac se încălta cu opinci și ciorapi de lana ,se îmbrăcau cu camasa,brâu,pantaloni de in sau de lana și pelerina din solzi,pe când romanii purtau sandale specifice cu ciorapi de lana ,pantaloni pe vreme rea ,tunica,vesta ,acest fapt dând dovada ca romanii erau mai înaintați la ceea ce tine de vestimentație.
    În opinia mea, scenele de lupta au părut foarte realiste ,punând în evidenta vremurile de atunci.Au fost pline de energie ,punând spectatorii în suspans.Pe lângă asta,scenele captivează spectoarii în lumea istoriei.
    Recomand acest film celor care sunt pasionați de istorie și care au curiozități despre strămoșii noștri.
    9/10
    Popa Ana,11D

    Din punctul meu de vedere,filmul ''dacii'' este un film foarte bun,si are un efect asupra oamenilor de orice varsta,facandu-i pe oameni sa vor sa stie mai multe despre istoria noastra.Cat despre regizorul Sergiu Nicolaescu,a facut o treaba extraordinara pentru anul 1967,este o performanta incredibila.ne putem da seama de cat de complex si bine gandit este filmul din coloana sonora,muzica devenind din ce in ce mai alerta cand urmeaza o parte in care se va intampla ceva rau,si mai linistitoare in scenele lirice,precum scena in care Meda si Severus se plimbau pe campie.
    Actorii s-au descurcat de minune,in ciuda faptului ca nu toti erau romani.scnele au fost foarte bine portretizate,bataliile fiind foarte realiste,se pot obeserva tacticile de lupta ale dacilor cat si ale romanilor.De asemenea m-a impresionat scena in care Decebal isi sacrifica propriul copil lui Zalmoxis.Unele scene prezinta brutalitate maxima dar intr-un mod profesionist,mai mult ca sigur.Este clar multa munca depusa in spatele acestui proiect.
    desi tehnologia nu era deloc avansata pe vremea aceea,imaginea video este surprinzator de buna.Desigur ca exista greseli mici in film,spre exemplu scena in care Severus este omorat imprejurul lui fiind iarba,iar Decebal ii pune in mana pamant,dar in afara de asta si mici alte greseli totul a fost ca la carte.
    In final,eu cred ca filmul ''Dacii'' este un film care trebuie vizionat de adolescentii zilelor noastre si nu numai,prezentand multe inforamtii pretioase legate de Daci si Romani.
    Nota:9/10
    Vintila Alina,11D

    1. Pe malul Dunării, apare armata română .În acest timp, lângă cetatea Argidava, în faţa lui Decebal se desfăşoară concursurile ,apare Remaxos, care anunță că romanii au trecut Dunărea.Cotyso, câştigă concursul și va fi cel sacrificat. Cetatea este cucerită de romani. Decebal îi trimite lui Domiţian ,iar Servus afla că tatăl său, Caius era dac.Fuscus si Severus se luptă .Severus înaintează spre armata dacilor.Severus şi Decebal, se luptă și ei. Severus este învins și omorât.
    2.Parerea mea este ca actorii și-au interpretat rolurile foarte bine.Întâmplarile au fost prezentate cu precizie si seriozitate.Personajul meu preferat a fost Decebal, a transmis emoție și rolul a fost pe măsura sa.
    3.Costumele sunt foarte frumoase și ingenioase.Sunt potrivite pentru lucrurile pe care ei le faceau zilnic si totodata aduce puțin din ideile costumelor noastre tradiționale din ziua de astăzi.
    4.Filmul iese în evidență prin scenele sale.Avem multe de învățat si admirat din felul în care ei se luptau și curajul pe care îl aveau.
    5.Recomand tuturor copiilor de vârsta mea acest film deoarece pot vedea și ei ce viața duceau înainte strămoșii noștrii si ce viață grea aveau, așa putem aprecia mult mai mult ce ni-se oferă nouă acum, vremurile mai ușoare și traiul pe care îl avem.
    10⭐️
    Vasile Andreea ,11D
  • user-61d21969d7a61
    pe 08 Octombrie 2023 13:16
    CRONICA FILMULUI

    Filmul “Dacii”, regizat de catre Sergiu Nicolaescu in anul 1967, ne ajuta sa ne imaginam, sa ne gandim si sa realizam lucrurile exact cum se petreceau cu mult timp in urma. Acest film ne pune la incercare propiile emotii si autoritatea pe care o afisam, datorita bataliei dominante si prezentarea vietii pe timp de razboi.
    Actiunea filmului ia nastere pe malul Dunarii, in anul 87 i.Hr. Armata romana condusa de generalul Fuscus astepta momentul pentru a ataca Dacia. Imparatul Romei refuza intoarcerea la Roma. Senatorul Attius traverseaza Dunarea impreuna cu generalul Severus pentru a incerca negocierea cu dacii. Ajunsi pe mal, Attius este ucis de dacul Remaxos. Domitian afland cele intamplate, dispune atacarea Daciei. Cotyso si Meda erau copiii regelui Decebal, ce locuiau la poalele muntilor Carpati. Decebal afla din scrisoarea trimisa de Attius ca cele 12 legiuni romane vor ataca Dacia. Acesta decide ca populatia sa se retraga in munti. Severus afla ca tatal sau avea origine daca. Domitian decide impreuna cu Fuscus sa atace Dacia. Generalul Severus ajunge la bojdeuca unde statea Meda pentru a fi ingrijit, urmand ca acestia sa se indragosteasca. Ajuns in tabara sa, acesta se cearta cu Fuscus. Severus ajunge sa conduca cele 12 legiuni si ajunsi pe campul de razboi, il provoaca pe Decebal, urmand sa fie ucis.
    Vestimentatia este specifica vremurilor acelea, unde dacii purtau pantaloni (cioareci) mai largi sau mai stramti pe picior, in genul itarilor. Camasa este despicata in parti, la mijloc avand un brau lat din piele sau panza groasa. O haina cu maneci si creturi, o mantie scurta, fara maneci sau o suba de blana. Mantia era prinsa cu o fibula ce avea o gluga cu care dacii isi acopereau capul pe vreme rea. Femeile purtau o camasa incretita, cu maneci scurte si o fusta. Cei bogati purtau vesminte bogate, aveau tot timpul o caciula pentru a se deosebi de cei saraci. Pe cand, romanii erau imbracati in togi ce erau interzise saracilor si muncitorilor de rand. Soldatii erau acoperiti de armura si purtau o casca ce definea gradul lor prin frumusetea ei.
    Jocul actoricesc este foarte bun pentru vremea respectiva. Fiecare moment de lupta si ranirea personajelor pe timpul bataliei, ofera impresia de real. Odata cu imaginea si cadrele, se combina si coloana sonora ce completeaza perfect filmul. In timpul bataliei auzim fanfare, trompete si tobe, instrumente potrivite pentru a ne crea starea de suspans si curiozitate.
    Decorul ne da impresia ca traim si noi in film, fiind unul de lupta, istoric ce ne creeaza viziunea trecutului, punand accent pe peisajele deosebite.
    Recomand acest film deoarece tine treaza istoria poporului roman. Este un film informativ, educativ, captivant si plin de suspans. Merita vizionat pentru a invata cat mai multe despre stramosii nostri.
    10/10
    Enescu Alexia 11E
  • user-65227f56547a8
    pe 08 Octombrie 2023 13:09
    Filmul “Dacii din 1967” care este regizat de Sergiu Nicolaescu este bazat pe batalia dintre armata daca si armata romana , romani au fost primiti de catre daci apoi dacii incearca sa îi atace si reusesc si si patrunda in cetate dar dacii deja plecasera de acolo . Severus îi spune lui Decebal despre tratatul de pace a lui Domitianus dar oferta e valabila doar daca cetatenii îi vor platii 2 galbenii pe an . Severus cu armata romana se intalnesc iar cu dacii si incepe o noua batalie . Severus a fost strapuns de sageata Medei si dus la Decebal . Decebal i a spus cat de mult seamana cu fiul sau si il trimite la Roma unde este nevoit sa lupte cu Fuscus si Decebal . Severus este infrant .

    In opinia mea costumele au fost foarte reusite si foarte autentice pentru acee timpuri .
    Actorii au fost niste oameni desavarsiti cu multa experienta , care stiu sa capteze atentia publicului si sa te tina cu sufletul la gura in cele mai intense momente . Jocul actorilor a fost superb .
    Recomand filmul acesta si copiilor deoarece este un film istoric si este si istoria noastra in spate , de la formarea tarii pana la formarea limbii noastre .
    Unul din cele mai bune filme istorice !
    ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️❌❌

    RADUCA ANTONIO
  • user-652177810d186
    pe 08 Octombrie 2023 13:09
    Cristina Maria C
    În opinia mea filmul “Dacii” este un film realizat foarte bine pentru timpurile de atunci.
    -Filmul este o epopee istorica românească care prezinta conflictele dintre daci si romani în timpul războaielor daco-romane. Este remarcabil pentru scenele de luptă și pentru portretizarea culturii dace.
    -Părerea mea despre costumele din film este una surprinzător de bună, se vede devotamentul de a reproduce în detaliu frumusețea acestora din acea perioadă.
    -Jocul actorilor este excelent , expresiile, mimica, dialectele , toate acestea sunt foarte bine executate de actori cu pasiune.
    -Scenele de luptă sunt realizate cu atenție, lăsând la vedere realismul cu care sunt jucate, în care te lasă în suspans cu o tensiune și acțiune constantă.
    Cu siguranță aș recomanda filmul copiilor de vârsta noastră , pentru că au foarte multe de învățat despre istorie și trecut.
    ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • user-65226f5849a7e
    pe 08 Octombrie 2023 12:38
    “Dacii”este o dramă istorică româno- franceză în regia lui Sergiu Nicolaescu, după un scenariu de Titus Popovici.
    Acţiunea filmului se petrece în anii 86-88, în perioada războiului dintre Imperiul Roman, condus de împăratul Domiţian, şi daci.
    Când senatorul roman Attius, care traversase Dunărea împreună cu câţiva soldaţi pentru a negocia cu dacii, este ucis de de o săgeată trasă de un străjer dac, regele dac Decebal este profund afectat de moartea acestuia. Numai Decebal ştia ca senatorul roman Attius era de fapt dacul Zoltes, un şef de trib care fusese trimis la Roma în urmă cu 40 de ani, luând numele unui patrician roman.
    Citind scrisoarea pe care o avea Attius la el, Decebal află că legiunile romane conduse de generalul Fuscus, se pregătesc să invadeze Dacia la ordinul împăratului Domiţian. Astfel, Decebal, pentru a păstra integritatea poporului său, va trebui să îndeplinească cel mai dureros sacrificiu al unui părinte, cel al propriul său fiu, Cotyso.
    Când cele două armate stau faţă în faţă, gata de luptă, Severus, comandantul legiunilor romane şi fiul senatorului Attius trebuie să ia o decizie dramatică: să fie roman şi să lupte împotriva neamului său, sau să fie dac şi să-şi trădeze onoarea şi legiunile?
    Costumele dacilor au fost greu de realizat. Nicolaescu s-a deplasat pentru documentare la Roma, a copiat costumele de pe Columna lui Traian și a venit cu schițe pentru creatoarea de costume Hortensia Georgescu.Acestea au detalii care reflecta stilul acestora de acum mii de ani.Costumele contine tunici, mantii, armuri din fier si coifuri cu pene pentru romani, iar pentru daci haine traditionale asemanator portului nostru popular.
    Actorii au interpretat personajele istorice cu pasiune si le au adus la viata corespunzator. Actorii principali au reusit sa transmita perfect emotiile si bataliile dintre cele doua imperii.
    Dar, pe langa actorii principali, intreaga distribuitie a facut atmosfera divina si au distribuit cu succes mesajul filmului.
    Realismului scenelor de lupta a fost uimitor si transpus cu mare grija de toti actorii si luptele au fost pline de actiune iar efectele speciale uitmitoare.
    Acest film este o calatorie uimitoare in istoria stramosilor nostri si cu siguranta va va captiva povestea.
    Recomand cu caldura acest film pentru toti elevii care vor sa afle mai multe si sunt pasionati de istorie!
    Oprea A.
    ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️❌
  • user-65226c8abf963
    pe 08 Octombrie 2023 11:54
    "Dacii" este un film istoric românesc din 1967, regizat de Sergiu Nicolaescu, care prezintă evenimente din perioada războaielor dintre romani și dacii conduși de regele Decebal.
    Filmul începe cu cucerirea Daciei de către romani și transformarea sa în provincie romană. Decebal, regele dacilor, decide să lupte pentru independența Daciei și caută sprijin pentru a opri avansul romanilor.
    În cele din urmă, bătălia decisivă are loc între forțele romane conduse de împăratul Traian și armata dacă a lui Decebal. Cu toate acestea, Dacia este învinsă, iar Decebal alege să-și pună capăt vieții în loc să cadă în mâinile romanilor. Filmul se încheie cu cucerirea completă a Daciei de către romani și cu încorporarea ei în Imperiul Roman.
    Costumele au fost concepute cu atenție la detalii și au reflectat stilul vestimentar al perioadei. Acest lucru a contribuit la crearea unei atmosfere autentice și la aducerea la viață a personajelor din acea perioadă istorică.
    Costumele au inclus tunici și mantii pentru personajele romane, iar pentru daci, au fost create costume care arătau ca niște haine tradiționale, cu elemente specifice culturii lor, cum ar fi pieptarele și căciulile dacice. Aceste costume au adăugat autenticitate filmului și au ajutat la conturarea diferențelor culturale dintre cele două grupuri.
    În filmul "Dacii," actorii au interpretat rolurile cu pasiune și au adus la viață personajele istorice din perioada respectivă într-un mod convingător. Amza Pellea a jucat în rolul regelui Decebal, și a reușit să transmită cu succes lupta și hotărârea liderului dac în fața invaziei romane.
    Pe lângă actorii principali, întreaga distribuție a contribuit la credibilitatea filmului prin interpretările lor. Cu toții au adus în fața camerei de filmat emoții și autenticitate, ceea ce a făcut ca relațiile dintre personaje să fie credibile și captivante.
    În concluzie, jocul actorilor din filmul "Dacii" a fost general lăudat pentru capacitatea lor de a aduce la viață personajele istorice și pentru contribuția lor la succesul filmului în transmiterea dramatismului și a complexității evenimentelor din acea perioadă istorică.
    Scenele de luptă au fost bine coregrafiate și au folosit tehnici realiste de luptă cu arme precum săbii, sulițe și arcuri. Costumele și echipamentul purtat de actori au fost create cu grijă pentru a reflecta tehnologia și stilul de luptă din acea perioadă istorică.
    În general, realismul scenelor de luptă din "Dacii" a fost apreciat pentru contribuția sa la autenticitatea filmului și la impresia generală de veridicitate a conflictelor dintre romani și daci. Aceste scene au adăugat dramatism și tensiune filmului și au ajutat la crearea unei experiențe cinematografice captivante.
    Filmul "Dacii" poate fi o opțiune interesantă pentru adolescenții sau copiii care sunt interesați de istorie și epoci antice.

    ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️❌
    Gogoasa A.
  • user-651fb9eaea4ae
    pe 08 Octombrie 2023 10:33
    Filmul "Dacii", este unul istoric românesc din 1967. Acest film ne prezintă lupta epică dintre daci și romani in timpul cuceririi Daciei. Este un film care prezintă cu mândrie istoria și culta noastră, a românilor.
    La nivelul vestimentației, filmul redă atmosfera și estetica vremii. Ele adăugând autenticitatea și contribuind la crearea unei experiențe vizuale remarcabile.
    Jocul actorilor, au reușit să transmită emoții puternice, aducând personajele la viață într-un mod captivant. Personajul care a fost remarcabil este Decebal, mi s-a părut cel mai bun rol jucat.
    La nivelul realismului scenelor de luptă, au fost pline de energie, adăugând o doză de suspans, dar și de acțiune a filmului. Secvențele au fost bine realizate, construind la autenticitatea filmului.
    Nu arata ocazia de a-l viziona, dacă vrei să fii fascinat îți recomand filmul "Dacii". Este o poveste plină de aventură și emoție, conturând realismul istoriei românilor.
    ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
    Soare Loredana
  • user-651fba6c74dc5
    pe 07 Octombrie 2023 22:05
    "Dacii"este o dramă istorică româno-franceză în regia lui Sergiu Nicolaescu, după un scenariu de Titus Popovici.
    Acţiunea filmului se petrece în anii 86-88 e.n., în perioada războiului dintre Imperiul Roman, condus de împăratul Domiţian, şi daci.
    Când senatorul roman Attius , care traversase Dunărea împreună cu câţiva soldaţi pentru a negocia cu dacii, este ucis de o săgeată trasă de un străjer dac, regele dac Decebal este profund afectat de moartea acestuia. Numai Decebal ştia ca senatorul roman Attius era de fapt dacul Zoltes, un şef de trib care fusese trimis la Roma în urmă cu 40 de ani, luând numele unui patrician roman.
    Citind scrisoarea pe care o avea Attius la el, Decebal află că legiunile romane conduse de generalul Fuscus , se pregătesc să invadeze Dacia la ordinul împăratului Domiţia .Astfel, Decebal, pentru a păstra integritatea poporului său, va trebui să îndeplinească cel mai dureros sacrificiu al unui părinte, cel al propriul său fiu, Cotyso .
    Când cele două armate stau faţă în faţă, gata de luptă, Severus comandantul legiunilor romane şi fiul senatorului Attius/dacul Zoltes trebuie să ia o decizie dramatică: să fie roman şi să lupte împotriva neamului său, sau să fie dac şi să-şi trădeze onoarea şi legiunile?

    "Dacii" este primul film realizat de regizorul Sergiu Nicolaescu, fiind pe locul 4 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile.

    Vestimentaţia strămoşilor noştri daci şi romani este detaliată de pasionaţi ai istoriei neamului românesc, care reconstituie fidel ţinuta acestora.Astfel, dacii se încălţau cu ciorapi de lână şi opinci, îmbrăcau pantaloni de in sau de lână, cămaşă, un brâu , pafta şi pelerină din solzi de piele. Pe cap purtau scufia lor tradiţională: pileus. Dacii mai aveau platoşă din piele, apărători de mâini, iar pe umeri - blană.

    Romanii erau mai elaboraţi la vestimentaţie, deşi existau elemente comune cu dacii. Purtau sandalele specifice cu ciorapi de lână, pantaloni pe vreme rea, tunica, vestă , cămaşă de zale cu guler şi o lorică . Foarte eficientă pentru lupte era lorica segmentată, formată din lamele metalice. Picioarele şi le apărau cu cnemide, iar mâinile cu manica. Antebraţul era protejat de piele, umărul de metal. Costumaţia era completată de pelerină şi cască, iar centurionul avea un semn distinctiv - creastă prinsă pe cască.
    Filmul "Dacii" a fost o coproducție româno-franceză realizată de Studioul Cinematografic București și Franco-London Film. După discutarea scenariului la 6 septembrie 1965 în Consiliul Artistic, filmul a intrat în faza de producție în toamna anului 1965. În Actorii din filmul "Dacii" au avut interpretări remarcabile și au reușit să transmită emoție și autenticitate în rolurile lor. Performanțele lor au adus personajele la viață și au contribuit la crearea unei atmosfere captivante în film.Scenariile de luptă din filmul "Dacii" au fost realizate cu multă atenție la detalii și au avut un nivel ridicat de realism. Bătăliile au fost coregrafiate într-un mod impresionant, iar cascadoriile au fost executate cu mare precizie. Efectele speciale au contribuit și ele la crearea unei atmosfere autentice și captivante. A fost o experiență vizuală impresionantă! Dupa parerea mea Filmul "Dacii" este o adevărată capodoperă cinematografică care merită să fie văzută de toată lumea. Distribuția este impresionantă și actorii au avut interpretări remarcabile. Scenariile de luptă sunt pline de acțiune și au un nivel înalt de realism, iar efectele speciale sunt uimitoare. Este o călătorie captivantă în istoria noastră și veți fi cu siguranță captivați de poveste. Recomand cu căldură acest film tuturor celor care sunt pasionați de istorie, acțiune și interpretări actoricești de excepție. Nu veți fi dezamăgiți!
    Buzică C. ♡♡♡
    ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐❌
  • Ghita_Cosmin
    pe 07 Octombrie 2023 19:55
    In filmul "Dacii (1967)" regizat de Sergiu Nicolaescu este prezentata batalia dintre armata romana si armata daca, romanii sunt primiti "cu flori" de catre daci unde, apoi, romanii incearca sa ii atace pe daci unde mai apoi chiar reusesc sa patrunda inauntrul cetatii dar dacii deja fugisera de mult timp. Severus apoi ii face cunoscuta lui Decebal oferta de pace a lui Domitianus. Decebal spune ca accepta pacea oferita de catre Domitianus doar daca fiecare cetatean roman ii va plati 2 galbeni pe an iar Severus pleaca. Mai tarziu insa Severus impreuna cu armata romana se intalnesc cu dacii iar o alta lupta incepe. Severus fiind strapuns de catre sageata Medei apoi fiind ingrijit de aceasta, este dus la Decebal. Decebal ii spune lui Severus cat de mult i se aseamana fiului sau iar apoi il trimite in Roma unde se dueleaza cu Fuscus iar apoi mai tarziu cu Decebal, Severus este infrant iar filmul se sfarseste apoi cu inceputul bataliei cu numarul 3.
    Dupa parerea mea costumele din film sunt foarte bine facute si foarte realiste, sunt de parca au fost luate inca de pe vremea bataliilor.
    Jocul actorilor a fost superb, au pus foarte multe emotii in rolurile lor iar facand asta iti captiveaza atentia asupra filmului.
    Realismul scenelor din lupta totusi pare putin cam slab, luptele nu par atat de adevarate dar pentru anul producerii filmului sunt foarte bune.
    Recomand acest film si altor copii deoarece este un film istoric despre insasi inceputul tarii si limbii noastre.
    Cel mai bun film istoric!!
    ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
  • user-652185f976e63
    pe 07 Octombrie 2023 19:45
    1. Acțiunea filmului are loc în perioada dacilor, în timpul războaielor lor cu Imperiul Roman.
    2. Filmul prezintă povestea lui Decebal, regele dac, și a luptei sale împotriva invaziei romane conduse de împăratul Traian.
    3. Dacii sunt portretizați drept luptători curajoși și mândri, care își apără cu înverșunare și demnitate pământurile și tradițiile.
    4. Filmul își concentrează atenția asupra conflictului dintre cele două culturi și încearcă să prezinte perspectiva dacică în mod echilibrat.
    5. "Dacii" a fost unul dintre cele mai renumite filme românești din acea perioadă, apreciat în special pentru reconstituirea istorică și eforturile depuse în efectele speciale și costume.

    Costumele din film sunt considerate de mulți ca fiind impresionante și bine realizate. Acestea reprezintă cu grijă detaliile și stilurile vestimentare ale timpului, reflectând cultura și modul de viață al dacilor. Costumele sunt bogate în accesorii și ornamente, întruchipând demnitatea și noblețea personajelor din film.

    Este demn de menționat faptul că, având în vedere că filmul a fost creat în anii '60, unele aspecte ale costumelor pot părea un pic datate sau teatrale în comparație cu standardele moderne. Cu toate acestea, în contextul timpului și al resurselor disponibile, eforturile depuse pentru crearea costumelor au fost apreciate și considerate de succes.

    În concluzie, în filmul "Dacii" din 1967, costumele sunt un element important în reprezentarea imaginară a culturii și a timpului în care se desfășoară povestea, contribuind la autenticitatea și frumusețea vizuală a filmului.
    Eforturile depuse în coregrafia luptei și în efectele speciale sunt vizibile în film. Utilizarea de cascadori și dubluri, precum și montajul și regia atentă, au avut ca rezultat secvențe de luptă dinamice și energice. Costumele și decorurile au contribuit de asemenea la atmosfera autentică a acestor scene.

    Cu toate acestea, este important să avem în vedere că filmul "Dacii" este mai mult o dramatizare istorică decât o reprezentare exactă a evenimentelor reale. Astfel, într-o perspectivă strict istorică, poate exista unele elemente ficționale sau exagerate pentru a spori ritmul
    ⭐⭐⭐⭐⭐
    Bonteanu Florin 11E
  • user-651fb9e565084
    pe 07 Octombrie 2023 18:49
    Dacii" este un film epic românesc din 1967, regizat de Sergiu Nicolaescu. Povestea se concentrează pe conflictul dintre romani și daci în perioada războaielor daco-romane. Filmul prezintă luptele, tradițiile și cultura dacilor, precum și interacțiunile cu armata romană
    Costumele din filmul "Dacii" sunt impresionante și foarte bine realizate! Ele reușesc să redea autenticitatea și frumusețea vestimentației din perioada antică. Costumele sunt detaliate și reflectă atât cultura romană, cât și cea dacă.
    Rolurile au fost jucate cu pasiune și autenticitate, iar actorii au reușit să transmită emoții puternice. Performanțele lor au adăugat profunzime și realism poveștii. Este minunat să vezi cum actorii pot da viață personajelor și să te conectezi cu ei în timp ce urmărești filmul.
    Scenele de luptă din filmul "Dacii" sunt realizate cu mare atenție la detalii și transmit un sentiment puternic de realism. Coregrafia luptelor și efectele vizuale sunt impresionante, creând o atmosferă plină de tensiune și acțiune. Este uimitor să vezi cum aceste scene reușesc să redea intensitatea și brutalitatea războaielor din acea perioadă istorică.
    Dacă vă plac filmele istorice și de aventură, vă recomand cu drag filmul "Dacii". Este o poveste fascinantă despre lupta dintre romani și daci, plină de acțiune și costume impresionante. Vă va purta într-o călătorie în timp și vă va ajuta să înțelegeți mai bine istoria noastră.
    Voinea Claudia
    X| E
    ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • piggy
    pe 01 August 2023 09:08
    Un film slab din toate punctele de vedere. Nu deranjează faptul că povestea este diferită de realitatea istorică, ci că este banală - ficțiunea poate funcționa foarte bine, de altfel, dar derapajele scenaristice, regizorale și muzicale lasă mult de dorit, în ciuda resurselor disponibile. Ar fi multe de spus, dar... mai bine nu.
  • user-63b02ad8a0ee8
    pe 11 Martie 2023 19:08
    Dumnezeule.... cât de mult au scris fiecare dintre cei ce au scris aici înaintea mea !" Dacii " e o coproducție româno-franceză reușită
  • user-63519bed04ad2
    pe 20 Octombrie 2022 22:07
    Marius C.
    Mi-a plăcut să vizionez acest film, deoarece m-a captivat, am intrat în lumea lor pe tot parcursul filmului.
    În anul 87 după Hristos, pe malul sudic al Dunării, sosesc armatele romane. Între împăratul Domițian și generalii săi, Severus și Fuscus, există divergenţe. Caius Attius, tatăl lui Severus, se opune războiului împotriva dacilor. El trece Dunărea în fruntea unei solii de pace, dar este ucis de Remaxos, un oştean dac. Romanii se hotărăsc să atace. În fruntea legiunii a V-a, generalul Fuscus intră în Dacia. În acest timp, lângă cetatea Argidava, în faţa lui Decebal şi a căpeteniilor dace se desfăşoară întrecerea tinerilor. Cotyso, fiul lui Decebal, este unul dintre concurenţi. Apare însă Remaxos, care anunță că romanii au trecut Dunărea. Va fi război. După legile pământului, cel mai bun dintre tineri trebuie sacrificat, pentru a duce zeilor dorinţa dacilor de a învinge. Cotyso, câştigătorul întrecerii, va fi cel sacrificat. Cetatea este atacată şi cucerită de romani, cu pierderi numeroase însă. Decebal îi trimite lui Domiţian o solie cu daruri alegorice, simbolizând mândria şi libertatea dacilor, dar romanii le tălmăcesc ca o dovadă de supunere și îl trimit la Sarmisegetusa pe generalul Severus, pentru a impune condiţiile păcii. Aici află de la Decebal că tatăl său, Caius era dac. Tot acum o cunoaşte pe fiica lui Decebal, Meda, de care se îndrăgostește. Deşi are motive să fie legat de daci, onoarea îi cere să continue lupta alături de romani. În absenţa lui, ambițiosul Fuscus decimează armatele lui Severus, pe care îl consideră trădător. El speră astfel să-i ia locul lui Domiţian. Dar Severus se întoarce. În duelul care are loc între ei, Fuscus este ucis. În fruntea legiunilor romane, Severus înaintează spre armata dacilor. Cei doi conducători, Severus şi Decebal, se luptă în faţa soldaţilor, ca doi bărbaţi adevăraţi. Severus este învins.
    Aceștia erau îmbrăcați în costume dacice, istorice, aveau armele necesare pentru luptă. Decorurile erau istorice, vechi, dar impresionante.
    Din punctul meu de vedere, "Dacii" este un adevărat film de artă.
    Recomand acest film oricărei persoane, care iubește filmele istorice și nu numai. Acest film o să captiveze orice persoană care îl vizionează.
  • user-125ufatajkf
    pe 20 Octombrie 2022 18:54
    .................................................................................................................................................
  • user-63502a60c0078
    pe 19 Octombrie 2022 19:59
    Filmul "Dacii" regizat de Sergiu Nicolescu se dovedește a fi unul demn de vizionat, acesta având personaje marcante ale teatrului românesc, precum Amza Pellea si multi altii, care prin autenticitatea actoriei de care au dat dovadă, noi spectatorii am avut plăcerea de a viziona filmul. Într-adevăr, astfel de filme vechi, dar tot o dată, clasice, nu mai au un public destul de mare în zilele noastre, dar consider că ele rămân încă filme de calitate. M-a impresionat în mod special scenele de luptă și de confruntare directă, cât și indirectă, dar și dezvoltarea personajelor principale. Am apreciat atenția la detaliile istorice, cât și la modul de viață din vremea respectivă. În pofida faptului că au mai existat și mici greșeli care nu merită menționate, filmul este un succes și merită vizionat. Recomand acest film tuturor pasionaților de istoria poporului din care ne tragem, dar și celor care doresc un film cum nu se mai găsește în zilele noastre.
  • user-5ee4ecf3aa87a
    pe 19 Octombrie 2022 14:10
    enele care mi-au atras atenția,au fost acelea în care ne sunt prezentate obiceiurile dacilor : probele uluitoare ale pumnalului într-un ritm rapid printre degetele luptătorului, care era legat la ochi; țărâna luată în pumn de cel care moare (în secvența când Decebal îl înfrânge pe Severus, el moare pe iarbă, dar tot îi pune pământ în pumn, ceea ce ne arată puțin neatenția scenarilor); dansurile lor în cerc și întâmpinarea morții cu zâmbetul pe buze (din vina faptului că aceștia duceau o viață grea, venirea pe lume a unui copil însemna tristețe, iar sosirea morții însemna bucurie, pentru ca treceau în altă lume). Împăratul Domițian ne binedispune cu replica sa:"sufăr!" uneori pe neașteptate.
    Imaginea: Fiind un film vechi (1967) iar aparatura nu avea o calitate tocmai mai buna cel putin pentru vremurile contemporane, se redau culori reci in contradictie cu tema filmului (razboiul) ce ne duce cu gandul la ceva trenant, intrigant, extrem. Cadrele alese de Sergiu Nicolaescu ofera o atmosfera cat mai apropiata de istorie, oferindu-ne noua ca privitori, tehnici intalnite pe tot parcursul precum: cadrele de sus in jos, de la stanga la dreapta adesea intalnite in scenele de dialog, cadre de ansamblu prin care sunt redate imagini ale razboiului si nu numai.
    Ni se prezintă drumul spre Dacia cu imagini fabuloase ale munților țării si ale pădurilor.Am remarcat neprofesionalismul scenelor morții, unde nu se vedea foarte bine sângele sau chiar deloc, nici rana, cum se vindecau prea repede actorii răniți, însă compenseaza cu restul imaginilor și cadrelor gândite.
    Coloana sonora tine in suspans vizionatorul prin scenele de lupta tensionate cu muzica isterica al tobelor și a trompetelor ce se îmbina armonios cu lirismul muzical al scenelor dintre Meda și Severus, ce trăiesc in vremea războiul o iubire erotica și n același timp durerea pierderii celor dragi și tensiunea războiului, Severus fiind nevoit sa-și facă datoria.De asemenea, vocile personajelor sunt dublate foarte bine, nici nu se observa ca replicile personajelor sunt de fapt in franceza, iar fiecare glas se potrivea perfect pentru tipologia personajului.Replicile personajelor secundare erau replici scurte sau doar interjecții.
    Mie mi a plăcut cel mai mult relația dintre Meda și Severus, cum au inițiat iubirea între femeia daca și bărbatul roman, fără a tine cont de ura dintre popoare, ba chiar Severus facandu-i tatălui Medei un sacrificiu, pe el însuși.
  • user-634dae471ba04
    pe 17 Octombrie 2022 22:53
    * In opinia mea, filmul "Dacii" este unul foarte reusit pentru vremea respectiva.Tema este razboiul dintre daci si romani.
    * Filmul a fost regizat de catre Sergiu Nicolescu, acesta a reusit sa ilustreze istoria stramosiilor nostri intr-un mod fascinant.
    * Scenariul acestui film a fost realizat de catre Titus Popovici;scenariul este unul destul de bun deoarece respecta destul de mult adevarul istoric;replicile personajelor au fost bine impartite,asa fel incat soldatii si alte personaje secundare sa aiba replici scurte,cu un impact redus asupra publicului
    * Ce ma impresionat pe mine cel mai mult a fost coloana sonora care completa filmul , si anume , în timpul bataliei sau in timpul scenelor care ne țin în suspans auzim pe fundal fanfara de trompete sau tobe care sunt instrumentele reprezentante ale suspansului . Între scenele dintre Meda (fica lui Decebal ) și Severus pe fundal auzim o muzica plăcută, ușoară și lentă care se potrivește cu iubitrea dintre cei doi . Această alternativa a fost făcută special ca spectatorii să nu se plictisească.
    * Actorii au facut o treaba excelent de buna, au reusit sa intre in personaj, cu mimica fetei, miscarile specifice si tonului cu care acestia isi recita replicile, au scos in evidenta personajele.
    * Recomand filmul , este destul de vechi dar și destul de bun
    Nota9/10
    ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️❌

    Cronicar de film : Alexandru M.
  • user-63312a9b679d2
    pe 26 Septembrie 2022 08:21
    Scenariul după parerea mea este unul bine pus la punct, cu mici exceptii. Scenele care mi-au atras atenția,au fost acelea în care ne sunt prezentate obiceiurile dacilor : probele uluitoare ale pumnalului într-un ritm rapid printre degetele luptătorului, care era legat la ochi; țărâna luată în pumn de cel care moare (în secvența când Decebal îl înfrânge pe Severus, el moare pe iarbă, dar tot îi pune pământ în pumn, ceea ce ne arată puțin neatenția scenarilor); dansurile lor în cerc și întâmpinarea morții cu zâmbetul pe buze (din vina faptului că aceștia duceau o viață grea, venirea pe lume a unui copil însemna tristețe, iar sosirea morții însemna bucurie, pentru ca treceau în altă lume). Împăratul Domițian ne binedispune cu replica sa:"sufăr!" uneori pe neașteptate.
    Imaginea: Fiind un film vechi (1967) iar aparatura nu avea o calitate tocmai mai buna cel putin pentru vremurile contemporane, se redau culori reci in contradictie cu tema filmului (razboiul) ce ne duce cu gandul la ceva trenant, intrigant, extrem. Cadrele alese de Sergiu Nicolaescu ofera o atmosfera cat mai apropiata de istorie, oferindu-ne noua ca privitori, tehnici intalnite pe tot parcursul precum: cadrele de sus in jos, de la stanga la dreapta adesea intalnite in scenele de dialog, cadre de ansamblu prin care sunt redate imagini ale razboiului si nu numai.
    Coloana sonora: In perfecta asemanare cu imaginea si cadrele, ofera sentimente de intensitate ,anumite efecte sonore legate de actiunile din film (bataia scuturilor, sunetul specific parca de mirare atunci cand cineva inalt afla o veste nu tocmai buna si are o anumita expresie faciala ce completeaza utilitatea sunetului). Per total instrumentele selectate pentru redarea coloanei sonore sunt in tocmai potrivite, iar personal mi-au oferit o stare foarte buna la fel cu cea pe care actorii prezenti o redau pe ecran.
    Interpretarea actoriceasca mi-sa parut putin cam seaca, m-am simtit de parca personajele nu aveau viata sau spuneau pur si simplu o poezie fara sa-mi transmita emotii puternice, multe scene au fost cam exagerate, moarte personajelor fie secundare fie ele figurante se petreceau intr-o clipita, in schimb un plus consider ca fost faptul ca fiecare actor si voce(tonul glasului) s-a potrivit fizic si auditiv cu personajul din film, in opinia mea Amza Pellea chiar a fost un ,,Decebal'' autentic si bun nevazandu-i inlocuitor.
    Cronicar al filmului Stan Narcis .
  • user-6330631f2a804
    pe 25 Septembrie 2022 17:19
    Ghincea A
    Arta modernă, sincretică și complexa, filmul este o sinteza a mai multor coduri vizuale și auditive, interferând cu pictura prin imagine, cu teatrul prin jocul actorilor, cu muzica prin coloana sonora și cu literatura prin suportul textual valorificat scenaristic, dar trasgresandu-le prin convertirea lor intr-un limbaj propriu, nuanțat și deschis la transformările prezentului.
    Filmul ,,Dacii” din anul 1967 evidențiază războiul daco-roman și trăsăturile perioadei 86-88 dHr, când Domițian, Împăratul roman din aceea vreme a decis sa cucerească Dacia.Regizorul filmului, Sergiu Nicolaescu, pune in lumina povestea războiul redata intr-o forma cronologica.Pe malul sudic al Dunării sosește armata romana condusă de generalul Fuscus, așteptând momentul potrivit de a ataca Dacia.Înainte de a afla dacii intențiile romanilor aceștia desfășurau o bătălie între tineri lângă cetatea Argidava in fata lui Decebal.Remaxos anunța apariția romanilor ce au trecut Dunărea, iar după legile lui Zamolxe trebuie jertfit cel ce a câștigat întrecerea, fiind ,,cel mai curat și cel mai viteaz dintre fiii dacilor”, respectiv, fiul lui Decebal Cotyso pentru îndeplinirea dorinței victoriei.Severus si Meda, fiica lui Decebal, se îndrăgostesc după ce ea are grija de el ca era rănit iar Decebal ii cere acestuia sa- l convingă pe Domițian sa înceapă tratative pt a câștiga timp, însă el spune ca va continua sa-si facă datoria.Ajuns in armata romană Fuscus și Severus se lupta între ei, iar Fuscus este ucis.Domițian ii încredințează lui Severus comanda celor 12 regiuni și ii poruncește sa i atace pe daci.Astfel cele 2 armate se întâlnesc pe câmpul de lupta unde Severus îl provoacă pe decebal la lupta unde este învins Severus, care ii spune :,,Este tot ce am putut sa fac pentru tine”, iar de aici a pornit războiul.
    Replicile actorilor arată importantă lor in film, conducătorii ținând discursuri lungi arătând importantă lor in film.Regizorul coordonează bine acțiunea si ii îndruma in jocul actoricesc pe personaje exact cum trebuie, intonația, mimica, gestica actorilor fiind potrivite fiecărui tip de comportament.Abordarea împăratului roman Domițian este una hotarata,calma și impunătoare ,,Voi fi bun cu barbarii…in fond nu mi plac razboaiele…poate as fi poet, dacă nu mi as aduce aminte de soarta lui Nero” in mod obișnuit, însă când Attius a fost omorât a început ura lui adevarata pentru poporul dac, pana atunci având bucurii doar la aurul dacilor(,,iar barbarii o sa cunoască mânia Romei”).Domițian își spune replicile cu naturalete, fiind chiar ipocrit de cele mai multe ori.
    Discursul lui decebal este încurajator și impunător având o abordare barbara, agresiva și plină de curaj.Acesta ii spune lui Oluper ,,Sa nu îndrăznești sa mori ca un erou ca-ți rup oasele” cu intenția de a-i da încredere, știind ce fel de război urmează a fi.Inițial a dorit pacea Decebal însă firea lui războinică și fără de supunere îl face sa decidă înfruntarea romanilor
    (,,Daca oamenii de pe pământul acesta al nostru vor invata ca pot trai și ca robi ai altora atunci suntem înfrânti pentru totdeauna, dar dacă ne vom bate in așa fel încât de-alungul veacurilor sa le fie rusine și acelora care se gândesc in sinea lor la plecarea grumazului atunci noi am câștigat….Și vom rămâne aici, oricâte furtuni vor trece peste noi”, replici ale lui Decebal).Actorul își intra in rol atât de bine încât și înfățișarea lui se potrivește cu un barbar, și intonația sa dura și prompta.
    Severus este un tip calculat cu suflet bun,corect,războinic și devodat, murind pentru decebal arătând ca el nu dorește războiul împotriva lor datorită idilei dintre el și Meda.
    Fuscus este însetat de sânge și de aceea ajunge sa moara din acel ipocrizism ce zace-n el(,,Ce aștepți Severus?!Ai in fata ta barbarii și ți in loc cea mai buna armata”, ,,Îți ordon sa ataci”).
    Imaginea este creata de cadrele filmate de operator, fiind alternante între imaginile panoramice și cele de spațiu închis, războiul fiind surprins din mai multe unghiuri.Cadrele in care vorbesc personajele principale sunt puse in prim-plan accentuând ceea ce au de spus in discurs.Ni se prezintă drumul spre Dacia cu imagini fabuloase ale munților țării si ale pădurilor.Am remarcat neprofesionalismul scenelor morții, unde nu se vedea foarte bine sângele sau chiar deloc, nici rana, cum se vindecau prea repede actorii răniți, însă compenseaza cu restul imaginilor și cadrelor gândite.
    Coloana sonora tine in suspans vizionatorul prin scenele de lupta tensionate cu muzica isterica al tobelor și a trompetelor ce se îmbina armonios cu lirismul muzical al scenelor dintre Meda și Severus, ce trăiesc in vremea războiul o iubire erotica și n același timp durerea pierderii celor dragi și tensiunea războiului, Severus fiind nevoit sa-și facă datoria.De asemenea, vocile personajelor sunt dublate foarte bine, nici nu se observa ca replicile personajelor sunt de fapt in franceza, iar fiecare glas se potrivea perfect pentru tipologia personajului.Replicile personajelor secundare erau replici scurte sau doar interjecții.
    Mie mi a plăcut cel mai mult relația dintre Meda și Severus, cum au inițiat iubirea între femeia daca și bărbatul roman, fără a tine cont de ura dintre popoare, ba chiar Severus facandu-i tatălui Medei un sacrificiu, pe el însuși.
  • user-632ee6c2e87c3
    pe 24 Septembrie 2022 14:15
    In opinia mea, filmul "Dacii" este un film deosebit , ce depaseste cu mult asteptarile mele fata de un film realizat la acea vreme. Mi se pare absolut uimitor faptul ca a fost posibila realizarea unei astfel de capodopere.
    Regia:Sergiu Nicolaescu ii indruma extraordinar de bine pe actori pe tot parcursul filmului, acestia reusind sa isi intre in rol, precum Amza Pellea, care pare a fi omul perfect pentru interpretarea lui Decebal, Georges Marchal, dar si Pierre Brice.
    Scenariul: Filmul se apropie foarte mult de realitatea perioadei respective, acesta avand un scenariu foarte complex si impresionant (scena sacrificiului), bine pus la punct, dar care totusi are unele puncte mai slabe. Punctele forte, ce marcheaza experienta, abilitatile si viziunea regizorului sunt reprezentate de scene precum dialogurile lui Decebal, lupta dintre Fuscus si Severus si dialogurile acestora. Punctele mai slabe ale scenariului, care conform opiniei mele nu se potrivesc sunt: scena uciderii lui Severus, unde i se pune pamant in palma dupa ce este ucis, desi acestia se aflau pe iarba si scenele in care Domitian se repeta, spunand aproape mereu, la sfarsit de fraza "Sufar".
    Imaginea: Calitatea video, dar si Cadrele însă sunt de asemenea extraordinare, avand in vedere anul realizarii filmului (1967). Se alterneaza scene largi, colective, de ansamblu (scena razboiului celor doua popoare) cu scene mici, inguste din punct de vedere vizual (cu 1 sau 2 persoane, precum dialogul dintre Domitian si Fuscus, unde acestora li se vede doar corpul), se filmeaza scene de la stanga la dreapta (scena razboiului) si de sus in jos (scena mortii fiului lui Decebal), fapt care face filmul sa devina mai captivant pentru privitor . Culorile redau o nuanta rece a imaginii, ducandu-ne cu gandul la razboi, implicit la tema filmului, care este una intriganta.
    Coloana sonora:Are un rol foarte important, da viata actiunilor si te face sa traiesti fiecare scena a filmului. Melodiile sunt bine plasate, se potrivesc, dar tipul acestora difera de la scena la scena. In timpul razboiului se aud tobe , trompete si alte instrumente la un volum ridicat ce au rolul de a oferi suspans si de a intensifica actiunea, iar in timpul dialogurilor, melodiile devin mult mai lirice. De asemenea, dublajul vocii in limba romana este bine realizat, potrivindu-se perfect cu mimica fetei a personajelor.
    Interpretarea actorilor:Actorii si-au facut treaba, au intrat perfect in pielea personajelor, acestia au stiut cum sa-si scoata in evidenta personajele.Prin intermediul expresiilor faciale, a gesturilor si a tonului cu care acestia rostesc anumite vorbe este realizat portretul personajelor, punandu-le intr-o lumina rea sau buna, acest lucru fiind realizabil doar de catre niste actori experimentati, muncitor si talentati, indrumati de o regie buna, precum cea a maestrului Sergiu Nicolaescu.
    Păun M.
  • daria_bufnea
    pe 23 Septembrie 2022 22:19
    Am vizionat filmul ,,Dacii" din anul 1967 in regia lui Sergiu Nicolaescu, un film ce isi depaseste vremea la care a fost facut, atat din cadrele panoramice fabuloase din muntii tarii noastre cat si din coloana sonora ce seteaza starea pe care privitorul o traieste in timpul peliculei.
    Personal, mi s a parut destul de potrivit pentru un elev ce doreste sa afle mai multe despre stramosii tarii noastre deoarece este destul de in armonie cu istoria acestora.
    Actiunea filmului are loc in timpul domniei lui Decebal si al razboiului daco-roman, ne este prezentat conflictul intre cele doua popoare si planurile acestora de razboi si, de asemenea, este prezenta si povestea de dragoste dintre Meda, o femeie de origine daca, si Severus, un general roman.
    Sergiu Nicolaescu nu ne dezamageste nici cu acest film dovedindu ne ca este un mare regizor al generatiei sale coordonandu-si echipa din spatele camerelor si reusind sa si reflecte conceptia filmului si sa si atinga scopul artistic care a rezultat intr un film istoric cu o regie deosebita, insa cu mici greseli ce se puteau observa daca se acorda destula atentie (pamantul din mana lui Decebal care a aparut de nicaieri).
    Din punct de vedere scenaristic replicile cele mai concentrate si cu cel mai mare impact au fost cele ale personajelor principale (Decebal, Meda, Severus).  Dupa parerea mea schimbul de replici dintre personaje contureaza povestea din spatele filmului mai bine decat actiunea in sine.
    Imaginile si coloana sonora sunt unele spectaculoase pentru anul in care au fost produse. Pe parcursul filmului ne sunt prezentate panorame ale asa zisului ,,camp de lupta" al celor doua triburi si drumurile pe care le parcurgeau romanii in Dacia. Putem observa si ca in timpul unei scene unde sunt prezente schimburi de replici importante, personajele sunt ecranizate doar cu bustul si sunt deseori singurele prezente in cadru.
    Coloana sonora pune privitorul in tema cu trairile personajelor, ca de exemplu lirismul prezent in povestea de dragoste dintre Meda si Severus care este intrerupt de catre sinistrul razboiului.
    In final, interpretarea actoriceasca este una de laudat, actorii ce mi s au parut ca si au intrat in personaj si au portretizat caracterele cel mai bine au fost Amza Pellea si Pierre Brice in rolurile lui Decebal in Generalul Severus, cei doi acaparau cadrul in care apareau si nu iti puteai pierde atentia asupra lor.
    De asemenea, de mentionat sunt si actorii de dublaj care, in opinia mea, se potrivesc perfect cu personajele pe care le joaca.
    As recomanda acest film oricarei persoane care doreste sa cunoasca o mica parte a istoriei popurului nostru.
    7.5/10   Daria B.
  • ioanaaaaaaaaaa
    pe 23 Septembrie 2022 22:12
    În opinia mea,''Dacii''este un film interesant care evidențiază trăsaturile perioadei 86-88d.Chr povestindu-ne istoria strămoșilor noștrii și ducându-ne înapoi în timpul războiului ținut între daci si romani.
    Regizorul filmului este chiar Sergiu Nicolaescu care reușește să transforme cu o capacitate de a face o atmosferă incredibilă, scenele de război , îndrumandu-i destul de bine pe actori la realizarea gesturilor , mimicii dar si interpretarea scenariului.
    Decorul filmului a fost realizat de Titus Popovici care ne arată un nivel mare de profesionalism introducand câteva mici erori pe parcursul acestuia . Pe de altă parte limbajul a fost folosit cu atenție , fiind adecvat pentru secolul XX , neavând arheologisme sau cuvinte greu de identificat pentru noi . Dublajul a fost realizat foarte bine , fiind actori francezi , se vedea de parcă vorbeau romana . Am observat cum replicile personajelor principale erau de lungă durată , existând si personaje ( soldații) care aveau replici scurte sau doar interjecții , facându-se remarcabil cum unele personaje obțineau atenția spectatorului indiferent în ce scene jucau .
    Cât despre actori , aceștia au fost indrumați destul de bine in interpretarea rolurilor , reușind ca într-un film de 90 de minute să existe destul de putine greșeli observate de către vizionatori , de exemplu bătălia dintre Decebal si Severus parea destul de reținută pentru o bătălie , amândoi fiind destul de rigizi, iar rănile din bătălii puteau fi puțin mai detaliate sau puțin mai vizibile exact cum a fost detaliata moartea lui Cotyso și oferindu-i vizionatorului un cadru perfect dar și o scenă realistă.
    De asemenea existau alternanțe între cadrele panoramice cât si între cele cu personajele , schimbându-se brusc si lăsandu-ne să analizam trăsăturile faciale pe care le dețineau actorii. Putem să observam cum în scena bataliei de la filnal , se filmează din mai multe unghiuri , oferindu-ne cât mai multe cadre cu soldații , și facându-ne să ne simțim ca și cum eram acolo trăind fiecare sentiment , acela fiind fie de frica , fie de curaj , fie de fericire sau fie de tristețe .
    Ce ma impresionat pe mine cel mai mult a fost coloana sonora care completa filmul , si anume , în timpul bataliei sau in timpul scenelor care ne țin în suspans auzim pe fundal fanfara de trompete sau tobe care sunt instrumentele reprezentante ale suspansului . Între scenele dintre Meda (fica lui Decebal ) și Severus pe fundal auzim o muzica plăcută, ușoară și lentă care se potrivește cu iubitrea dintre cei doi . Această alternativa a fost făcută special ca spectatorii să nu se plictisească.
    Cât despre interpretarea actoriceasca putem spune ca este destul de buna pentru timpurile acelea în comparație cu timpurile noastre . Printre actorii nostri români Sergiu Nicolaescu ( Marcus) și Amza Pellea ( Decebal) avem și actori francezi precum Marie-Jose Nat ( Meda) si Pierre Brice ( Severus) .
    Aș recomanda acest film unei persoare interesată de istoria poporului nostru , dar si pentru ca este printre putinele filme vechi care încă atrage atenția adolescenților .
    - Cristian I.
  • user-632df69d96b32
    pe 23 Septembrie 2022 21:42
    Filmul "Dacii", personal mi s-a parut unul foarte interesant si reusit luand in considerare ca acesta a fost facut in 1967.
    Filmul a fost regizat de catre Sergiu Nicolescu, acesta a reusit sa ilustreze istoria stramosiilor nostri intr-un mod fascinant.
    Scenariul filmului a fost scris de catre Ttius Popovici, acesta le-a dat soldatiilor replici scurte si la obiect pastrand monologuriile pentru personajele importante ale filmului.
    Imaginea filmului pentru mine a fost cel mai bun element al filmului cadrele panoramice alternand cu cadre in spatiu inchis cu fata personajului fiind punctul central. Si pe langa asta au reusit sa spuna multe in anumite scene fara a avea loc dialog. Coloana Sonora este deasemenea alt element ce a facut filmul o experienta memorabila, cu melodii calme si tandre in scenele pasnice si cu muzica intensa si galagioasa folosind tobe si trompete sa creeze o atmosfera tensionata pentru scenele din razboi. Interpretarea actoriilor ce au jucat pesonajele dar si a celor care au dublat peste ei a fost impecabila, nici nu am realizat ca vociile din film nu apartineau actoriilor pana sa imi fii atras cineva atentia.
    Iar scena mea preferata din film a fost cea cu dacii dupa ce fiul lui Decebal a fost sacrificat zeuluii Zalmoxis. Scena asta este o simfonie a haosului, ilustreaza perfect barbaritatea daciilor, toata scena este doar un abis al zapacelii lor.
    In concluzie, sunt de parere ca filmul acesta este un mod bun de ati petrece o ora si jumatate, recomand filmul nu numai iubitoriilor de istorie dar si tineriilor din ziua de azi.
    8 stelute ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
    Coarna A.
  • PaunIonut12
    pe 23 Septembrie 2022 21:28
    Mi-a plăcut mult sa vizionez filmul “Dacii” , cu toate acestea am cateva aspecte de precizat :
    -Regia- Sergiu Nicolaescu , unul dintre marii regizori romani , a avut o regie foarte buna ... Le a atribuit actorilor replici care îi reprezinta . Vestimentația a fost una corect aleasa , acest fapt accentuând diferența dintre personaje , aratand stilul fiecaruia . Printre toate acestea, au fost unele secvente din film care păreau orea artificiale .
    -Scenariul- Un scenariu foarte bine lucrat , cu numeroase replici dar nu a fost interpretat de actorii potriviți . După părerea mea anumiți actori nu prea își aveau rostul în film și nu au reușit să intre în pielea personajului , cel puțin asta mi-a transmis actorul Gyorgy Kovács ( în rolul lui Severus ). Replicile pe care acesta le-a avut au fost puține și destul de prost interpretate spre deosebire de renumitul Amza Pellea ( în rolul lui Decebal ). Amza Pellea a avut un scenariu bogat și bine interpretat , de la cuvintele și arhaismele pe care le folosea , până la mimica și gesturile pe care le avea . Datorită lui filmul a fost unul mai bun.
    -Imaginea- Nu a fost una foarte clară , asta ajutand filmul să pară mai autentic . Cadrele au fost unele spectaculoase , peisajele naturale au fost prezente pe tot parcursul filmului, luptele având loc pe un câmp sau în pădure.
    De cele mai multe ori aceste cadre erau poziționate în așa fel încât să putem vedea totul : vestimentația personajelor , locul în care aceștia trăiau , natura etc.
    -Coloana sonora- A fost una puternica și foarte bine aleasă , aceasta se potrivea cu momentul acțiunii dar și cu imaginile pe care filmul le prezenta. Fiecare instrument folosit în coloana sonoră a fost bine ales și pus la momentul oportun. Complimente oamenilor care au fost implicați în coloana sonoră.
    -Interpretarea actoricească- Aici cred că e diferită de la actor la actor. Sunt de părere că Amza Pellea( Decebal ), Marie Jose Nat ( Meda ) și Pierre Brice ( Severus ) au intrat cel mai bine în rol. Au jucat genial din toate punctele de vedere, nu am nimic de adăugat în legătură cu asta .
    P. Ionut
  • Maartinnn_2
    pe 23 Septembrie 2022 21:21
    In opinia mea, "Dacii" este un film care merita vazut de toata lumea, cu exceptia celor de varste mai fragede deoarece unele secvente pot fi descrise ca fiind putin prea explicite, un exemplu fiind scena cand are loc petrecerea dacilor si acestia "sacrifica" o oaie iar regia nu s a sfiit din a arata o indeaproape, dar si scena in care doi daci consuma o oaie direct de pe protap, insa bineinteles si scenele de lupta. Am fost uimit cand am aflat ca acest film a fost creat in anul 1967 deoarece calitatea acestuia mi se pare una superioara acelor timpuri. Vocile cu care actorii au fost dublati se potrivesc ireal de bine, asa de bine incat daca sunteti atenti la actiune nici nu va puteti sa seama ca sunt dublati, insa exista si mici greseli. O greseala mentionata de mai multe persoane si pe care am observat o si eu este cea cand Decebal a luat un pumn de pamant de pe ce parea a fi un teren plin de iarba. Scenele de lupta filmate de aproape isi pierd farmecul deoarece nu par deloc reale si le pot considera chiar putin banale. Efectele sonore mi s au parut foarte bine realizate, muzica de suspans facandu se prezenta inaintea bataliilor inducandu ti o stare de teroare si nesiguranta deoarece stiai ca urma sa se intample ceva violent. Efectele vizuale nici ele nu sunt de lasat, exista cadre filmate indeaproape, punand accent pe anumite personaje, dar si cadre panoramice, un exemplu fiind cand cele doua mari armate s au facut prezente. Recomand cu caldura acest film celor pasionati de istorie dar si persoanelor care nu se simt foarte atrase de aceasta ramura a filmelor deoarece "Dacii" poate fi inceputul aprecierii a unei noi ramuri. Personal voi acorda filmului nota 9 tinand cont de faptul ca a fost realizat in anul 1967 si calitatea acestuia este una foarte buna! Astept cu nerabdare sa citesc si recenziile voastre! :)
  • Sara01
    pe 23 Septembrie 2022 21:05
    ♥Tema filmui ^Dacii^ regizat de catre Sergiu Nicolescu face referire la istoria celor doua imperii,imepriu roman si imperiul dac.Pe durata filmului ne este prezentata invazia romanilor, inceputul bataliei si relatia amoarasa dintre Meda,fica lui Decebal si imparatul roman,Severus.Pe tot parcurul bataliei se poate observa daruinta daciilor, acestia incercau din rasputeri sa-si apere pamantul lor, insa toate incercarile acestora au fost in zadar deoarece romanii au reusit sa-i infranga.

    ♥Regia: Filmul este o productie francezo-romana, avandu-l ca regirol pe Sergiu Nicolescu,acesta fiind totodata si actor in rolul lui Marcu.Cu toate acestea in film sunt regasite si cateva scene ^bizare^, cum ar fii ultima scena a filmului ^ Scena mortii lui Severus^.Severus este omorat ,acesta se prabuseste intr-un loc plin de iarba,iar Decebal vine si ia o mana de pamant pe care urmeaza sa o puna in palma astuia. In momentul in care pamantul se afla in palma lui Severus se poate observa foarte usor ca acolo nu se afla nici macar un firicel de iarba,avand in vedere locul in care acesta a murit.In acest film se mai regasesc si momente in care cuvintele peronajelor nu coincid cu mimica acestora facandu-le sa para fortate.Insa aceste micute greseli nu arata ca regia nu este na grozava; regia acestui film mi se pare una chiar buna avand in vedere si anul in care acesta afost facut(1967).

    ♥Scenariul:Scenariul acestui film a fost realizat de catre Titus Popovici;scenariul este unul destul de bun deoarece respecta destul de mult adevarul istoric;replicile personajelor au fost bine impartite,asa fel incat soldatii si alte personaje secundare sa aiba replici scurte,cu un impact redus asupra publicului,iar personajele mai importante precum conducatorii imperiilor sa aibe replici mai lungi care transimeau o emotie mai puternica si avea un altfel de impact asupra spectatorilor.

    ♥Imaginea:In acest film scenele se imbina foarte bine,in asa fel incat incat dupa o scena de maxima intensitate( scene din timpul luptelor) sa urmeze o scene linstita in care privitorii se mai pot relaxa;de asemenea senele si alterneaza foarte bine rezultand niste cadre uimitoare.Operatorul flimeaza o imagine panoramica din timplui razboiului apoi apare in cadru o persoana sau doua (de examplu cei doi conducatori ai imperiilor);sau cadre de jos in sus/sus in jos in care ne poate fi aratata cetatea dacica;sau cadre de la stanga la dreapta/de la dreapta la stanga in care ne poate fii aratat un intreg popor.

    ♥Coloana sonora:La fel ca si imaginea,coloana sonora alterneaza.In film se regasesc sunetele specifice de razboi care sugerau cand una din imperii se apropia,sau aceste sunete mai erau prezente si pe parcursul bataliei;in timpui bataliei pe langa acele sunete specifice mai era si o muzica ideala care ne introduce pe noi spectatorii si mai mult in atmosfera sumbra de razboi;de asemenea exista scene in care muzica este una de lirism precum in scenele cu cei doi indragostiti,Meda si Severus.Un alt aspect important al filmului sunt vocile actoriilor;majoritatea actoriilor fiind de origine franceza este logic ca vocile lor au fost dublate.Insa cu toate acestea vocile sau potrivit foarte bine deoarece atitudinea si gesturile acestora au facut acest lucru de neremarcat.

    ♥Interpretarea actoriceasca:Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte ale unui film,deoarece daca actorii nu intra prea bine in pielea personajelor nu reusesc sa transmita o adevarata emotie iar interpretarea se observa ca fiind una falsa,lipsita de gram de emotie.Insa in acest film nu este cazul deoarece interpreatrea acestora este una destul de buna,mai ales in scenele de razboi,cand pe fetele dacilor se putea oberva curajul dar totodata si frica pe care acestia o aveau fiindca nu voiau sa si piarda pamantul.

    ♥Parerea mea:Dupa parerea mea, acest film este unul foarte bine realizat,este foarte interesant,insa nu este intocmai pe gustul meu.Insa cred ca si pentru acest film exista un public destul de numeros care poate fii mult mai incantat de acesta.Nu regret ca l am vazut dar pe viitor nu cred ca voi mai vedea vreun film in acest gen.
    Sara M
  • stanciualexia
    pe 23 Septembrie 2022 21:02
    In opinia mea, filmul "Dacii" este unul foarte reusit pentru vremea respectiva.Tema este razboiul dintre daci si romani.
    Regia: Sergiu Nicolaescu, i-a indrumat excelent de bine pe actori in jocul actoricesc, acestia au portretizat extrem de bine personajele, mai ales Amza Pelea care a fost un actor extraordinar de bun in rolul lui Decebal, la fel si ceilalti precum Pierre Brice, Marie-Jose Nat si Alexandru Herescu.
    Scenariul: Scenariul este unul foarte complex si bogat in arhaisme, dar este si potrivit pentru perioada care ne este portretizata, nu sunt folosite cuvinte moderne. Se construieste o poveste extraordinara, respectandu-se istoria. Acestia folosesc cuvinte mai lungi sau mai scurte in functie de statutul social, de exemplu soldatii mereu folosesc cuvinte scurte si nu au multe replici, insa personajele importante au discursuri intregi folosind cuvinte lungi.
    Imaginea: Imaginea este creata de cadrele filmate de operator, foarte bine executat pentru vremea aceea. Sunt alternate imagini panoramice (scena razboiului dintre daci si romani) cu imagini cu 1 sau 2 persoane (scena dialogului dintre Severus si Decebal). In scenele unde nu iau parte foarte multi oameni si sunt doar cateva persoane, nu le vedem tot corpul, insa in scenele unde exista o multitudine de oameni, le vedem tot corpul, uneori si privelistea din jurul lor. Se filmeaza scene de sus in jos (scena sacrificarii lui Cotyso), de la stanga la dreapta (scena razboiului), acest lucru facand spectatorul sa fie captivat. In scenele de lupta operatorul misca camera pentru a face acea scena mult mai interesanta si mult mai reala.
    Coloana sonora: Coloana sonora are un rol foarte important in acest film, in scenele unde ne este portretizat razboiul, exista o muzica tensionata, se aud tobe, trompete si alte instrumente muzicale la un volum ridicat. In scenele in care exista dialog si sunt pasnice, exista melodii cu un ritm calm, pentru a ne oferii o liniste dupa scenele tensionate. Vocile se potrivesc surprinzator de bine cu personalitatile personajelor si cu infatisarea actorilor, iar dublajul in limba romana este foarte bine realizat.
    Interpretarea actorilor: Actorii au facut o treaba excelent de buna, au reusit sa intre in personaj, cu mimica fetei, miscarile specifice si tonului cu care acestia isi recita replicile, au scos in evidenta personajele. Unele personaje au fost puse intr-o lumina mai buna sau mai proasta insa actorii au stiut cum sa isi joace rolul si sa faca totul sa para foarte real si natural. Unii dintre actorii care au umplut ecranul au fost: Amza Pelea, Pierre Brice si Alexandru Herescu, Georges Marchal. Actorii pe care nu i-am prea remarcat au fost: György Kovács si Geo Barton.
    Recomand filmul deoarece este unul surprinzator de bun chiar daca este vechi, este foarte interesant si fascinant.
    Alexia S.
  • user-632decab84270
    pe 23 Septembrie 2022 20:53
    Văduva Cristiana Simina- Clasa a XI-a E
    Cronica filmului "Dacii"
    Ceea ce mi-a plăcut la film, a fost alternanța dintre imaginile peisagistice liniștite și imaginile tensionate din timpul războiului.
    Tema filmului este războiul dintre daci și romani și iubirea dintre o femeie dac, Meda, și un general roman, Severus, ca urmare a căsătoriei dintre bărbați romani și femei dace, în final apărând poporul român.
    Replica împăratului roman, Domitian, "În fond... nu-mi plac războaiele. Poate aș fi poet... dacă nu mi-aș aduce aminte de soarta lui Nero.", este spusă pe un ton calm, poate și puțin zeflemitor, arătând prin acest gest ipocrizia liderului unui popor cuceritor, care erau romanii. De fapt, Domitian nu urmărea câștigarea conflictului împotriva dacilor, ci obținerea aurului dacic. Tot aceste replici spuse de Domitian par a fi naturale și intonate lejer, care multe dintre ele semnifică faptul că împăratul este un om prefăcut, aceste ultime aspecte aparținând părții de scenariu.
    Discursul lui Decebal este, de asemenea, unul lung datorită importanței pe care o are în film, mai ales din punct de vedere al statului social. Când a sosit generalul roman, Severus, pentru a-l informa pe Decebal că mesajul i-a fost ascultat de Domitian, Decebal a răspuns câ de multă vreme dacii și romanii au avut legături între ei în privința comerțului de vin. Apoi urmează a spune: "Iar mâine vom vorbi despre stăpâni și sclavi, pentru că mâine ne vom cunoaște mai bine."
    Imaginea este creată de cadrele filmate de operator. Se întâlnesc imagini panoramice alternate cu imagini de spațiu închis. Ca exemplificare, imaginea panoramică este reprezentată de armata romană așteptând în poziție de defensă (fiind și o imagine statică) să înceapă atacul asupra dacilor. Într-o parte, armata romană reprezintă un personaj colectiv destul de numeros, iar dacii de pe partea cealaltă reprezintă și ei tot un personaj colectiv, dar sunt mai puțini decât romanii. Ca imagine dinamică se poate da ca exemplu armata romană care vine în alertă spre daci, încercând să asedieze zidurile acestora.
    Imagine plus sunet: Atius și fiul său , Severus, se aflau într-o pădure, iar tatăl acestuia a fost străpuns în spate de o săgeată și a murit. Imaginea este una întunecată, tocmai pentru a induce o stare de suspans și totodată pentru a preveni un eventual pericol. Muzica tensionată redată cu ajutorul trompetelor declanșează deja venirea pericolului și anunță moartea lui Atius.
    La capitolul coloană sonoră, muzica tensionată cu trompete și tobe apare când romanii se îndreptau spre daci; erau încă la Sud de Dunăre. Muzica semnifică tensiune, stare de alertă, un eventual conflict între cele două tabere/popoare rivale: dacii și romanii. Scenele idilice dintre Meda și Severus sunt acompaniate de muzică lirică, iar scenele în care se prevestește un pericol (venirea romanilor) sunt întâmpinate de muzică tensionată, cu trompete și tobe. Vocile actorilor străini sunt dublate de vocile unor actori români. Vocile au fost alese bine, în concordanță cu personalitatea actorilor. Cele care sunt dublate în film sunt vocea Medei și a lui Severus.
    Regizorul Sergiu Nicolaescu i-a coordonat foarte bine pe actori, întrucât personajele care reprezentau marile puteri politice adversare și-au însușit cu rigurozitate rolul de lider. Domitian este un personaj care iese în evidență datoritș posturii lui drepte și demne care inspiră putere; pare a ocupa mai mult spațiu. Statutul de lider îl ajută și îl determină să aibe această poziție și atitudine. Decebal apare și el într-o imagine de spațiu închis cu preotul. Fiind lider, limbajul corpului îl determină să aibe o poziție demnă, iar vocea lui este fermă. Preotul este un fel de ajutor, supus al conducătorului dacilor; poziția este una smerită, umilă, supusă.
  • dxvid
    pe 23 Septembrie 2022 20:52
    "Văd filmul nu atât ca pe un cerc, în felul sanctuarelor rotunde de la Grădiștea Muncelului, cât ca pe elipsa unui scut dacic. O elipsă cu două focare de entuziasm: unul — mai reținut, mai disciplinat, mai „clasic”: scenariul lui Titus Popovici; celălalt — năvalnic, mai liber, mai „romantic”: regia lui Sergiu Nicolaescu. De altfel, pe o dualitate similară se structurează și se echilibrează întreg filmul: de o parte, dacii, de cealaltă romanii, cu tot ceea ce implică zestrea spirituală și material a fiecărui nucleu în parte, până în scena finală, până la ultima fotogramă, când încleștarea vie (dar trecătoare) a oștilor încremenește în aceea inertă (dar eternă) a pietrei de Columnă."- Florian Potra.

    Filmul "Dacii", capodopera marelui regizor si actor Sergiu Nicolaescu, era cu mult inaintea timpului sau, respectiv sfarsitul anilor '60. Acest film a reusit sa capteze perfect, sa faca actual ceea ce era de mult uitat, vechi si demodat, sa faca cunoscut ceea ce era necunoscut de multa lume, si anume perioada expediției generalului roman Cornelius Fuscus în Dacia. Desi istoricii considera acest film fictiune in mare parte, comportamentul, natura, felul de a fi si de a trai, ritualurile, traditiile, tacticile de lupta, graiul si gesturile sunt foarte reale. Este un film pe care nu il vizionam si peste care, din pacate, saream cu privirea si nu aflam niciodata ca exista astfel de comori, chiar in "cetatea noastra". Este un film care m-a pus pe ganduri si m-a facut sa vreau sa stiu mai multe despre proprii mei stramosi.

    Regia filmului, pentru vremea de azi, cand exista atatea filme pline de actiune si efecte speciale, poate ca nu pare atat de buna, dar pentru 1967, este cu siguranta ceva nemaivazut, este viziunea artistica a unui om, sunt ochii mintii unui artist care a stiut ce face, care vede si gandeste diferit. Prin folosirea unor simboluri naționale ca Babele si Sfinxul din Bucegi, regizorul a conferit unor secvențe din film aspectul de mit. Fiecare scena este pozitionata cronologic, legate printr-un fir narativ excelent ce ofera filmului logica si intelegere din partea celor care il vizioneaza. Sergiu Nicolaescu a pus actorii perfect in scena si fiecare cadru pare ca a fost filmat chiar in vremea lui Decebal. Totusi, scenele de lupta pareau facute cu o anume stangacie, erau lente, fara suspans si nu pareau naturale, dar in ciuda tuturor acestor lucruri, am ramas atent si interesat in povestea ce se desfasura in fata ochilor mei. Atmosfera de la fimări a fost descrisă de Alexandru Herescu ca fiind „incredibilă”, iar regizorul zâmbea tot timpul.

    Cat despre scenariu, pot observa accentul pus pe personajele importante, fiindu-le incredintate replici mai lungi, mai complicate, cu dialoguri care durau ceva mai mult fata de cele ale personajelor secundare. Accentul nu pare sa fi fost pus pe actiune cat a fost pus pe schimbul inteligent de replici intre personaje. Prin aceste dialoguri, scrise de scenaristul Titus Popovici, se contureaza o poveste si un fir narativ care include atat o poveste romantica intre Severus si Meda, cat si o tragedie a razboiului nemilos dintre daci si romani. Sunt de parere ca actorii si-au interpretat bine rolurile, iar cei care au dublat au facut o treba minunata. Sergiu Nicolaescu s-a documentat mult despre civilizația dacilor. Costumele dacilor au fost greu de realizat. Nicolaescu s-a deplasat pentru documentare la Roma , a copiat costumele de pe Columna lui Traian și a venit cu schițe pentru creatoarea de costume . Costumele au fost confecționate din in nevopsit și, într-o dimineață de ianuarie, au fost îmbrăcați cu ele 12 cascadori. Când i-a văzut, regizorului i s-a părut că l-a „lovit cineva cu lăuca în cap”, iar „dacii aduceau a mexicani”. El a rugat-o pe Hortensia Georgescu să vopsească costumele în nuanțe de pământ. Sergiu Nicolaescu nu a debutat în acest film ca regizor, ci și ca actor. El a fost nevoit să învețe să călărească, fiind instruit de Ion Apahideanu. Inițial i s-a părut că nu este dificil de călărit, dar și-a dat seama pe parcurs că arta hipică este greu de învățat și de stăpânit.

    Asupra imaginii si coloanei sonore pot spune ca am fost placut surprins. Pentru un film romanesc atat de vechi, calitatea imaginii este foarte buna. Acest film este plin de "tablouri", fel de fel de cadre, care, pe mine cel putin, m-au transpus intr-o lume asemenea cu cea a viselor, sau cea a povestilor antice pe care mi le spunea bunicul meu. Scenele "inghesuite", din interior, pline de persoane( cea a petrecerii sacrificiului, de exemplu) dadeau un anume stres si suspans, tensiunea din aer parea ca poate fi taiata cu cutitul. Scenele cu putine personaje ajutau povestea sa inainteze, acolo se desfasura intriga. Ma pierdeam in peisajele minunate ale muntilor, dar reveneam cu picioarele pe pamant atunci cand vedeam legiunile romane la portile cetatii. Aceste imagini imbietoare erau frumos acompaniate de o coloana sonora care alterna, asemenea imaginilor, intre pasnic si involburare, agitare. Povestea dintre Severus si Meda purta o romanta lirica, lenta, pe fundal era o muzica frumoasa, de basm, care a fost intrerupta de bataia tobelor si sunetul trambitelor care anuntau razboiul inevitabil.

    Recomand acest film tuturor, mai ales celor pasionati de a afla cat mai multe.

    Nota mea: 8/10

    Neatu D.
  • crinaalexandra
    pe 23 Septembrie 2022 20:52
    Filmul romanesc “Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu in anul 1967 mi se pare un film foarte bun pentru anul in care a fost publicat, tehnologia nefiind la fel de avansata cum este astazi.

    Filmul este mai mult un documentar istoric, prezentandu-ne istoria stramosilor nostri, razboaiele prin care au trecut si stilul lor de viata.

    Coloana sonora, pentru anul productiei, mi se pare foarte buna. Stilurile de muzica alterneaza, in momentele de actiune exista muzica tensionata pentru a le crea suspans privitorilor, iar in momentele mai linistite din film exista muzica adecvata care le da cititorilor o stare calma. Aceste stiluri de muzica alterneaza mai mult la final, dand impresia de doua lumi diferite in care se afla personajele.

    Scenariul este unul foarte bun, conducatorii, personajele mai importante au replici mai lungi, in timp ce personajele secundare au replici mai scurte. Personajele folosesc si cuvinte speciale perioadei in care traiesc.

    Regia condusa de Sergiu Nicolaescu este buna, acesta a indrumat bine actorii, creand o poveste frumoasa, plina de suspans, actiune, chiar si cateva momente amuzante.

    Imaginea este cea mai buna parte a filmului, cadrele panoramice cu cele in prim plan alterneaza. In cadrele panoramice se afla personaje multe, cum ar fi cadrul razboiului, iar in cele in prim plan apar doar personaje putine, filmate de la bust in sus, purtand un dialog. La finalul filmului, cand Severus a fost infrant de catre Decebal, a murit pe iarba, iar Decebal i a pus pamant in mana (simbol); aceasta scena mi se pare artificiala, nefiind pamant in jurul lui Servus, neavand nici o legatura cu spatiul in care se afla, dar am trecut cu vederea deoarece pusul pamantului n palma decedatului este un simbol al dacilor.

    Vocile actorilor mi se par foarte potrivite, in film jucand actori francezi dublati de catre actori romani. Personajele mai impunatoare, cu o fata mai “barbara” sunt dublati de actori cu voci mai groase, pentru a arata puterea acestor personaje si pentru a se potrivi cu caracterul acestora.

    Interpretarea actoriceasca nu este la fel de buna; acest lucru se observa in cadrele prim plan, cand actorii mimeaza cuvintele spuse de catre actorii romani, care nu prea se sincronizeaza. In rest, bataliile sunt jucate foarte bine, par destul de reale pentru perioada in care a fost regizat filmul, neexistand efecte speciale.

    Recomand acest film nu doar adolescentilor, ci si adultilor, deoarece este un film care ne invata destul de multe despre stramosii nostri si esteoarte interesant. Nota mea este 8/10

    Crina T.
  • DumitruDenis
    pe 23 Septembrie 2022 20:12
    „Dacii”...un film cu mult inaintea vremii lui. Facand abstractie de micile greseli pe care le intalnim destul de des in majoritatea filmelor, acest film mi-a intrecut toate asteptarile pe care le aveam. Regizat de Sergiu Nicolaescu, desi fiind un film vechi, facut in 1967, este de o calitate clar superioara celorlaltor filme din acea perioada, Sergiu facand o treaba extraordinara. M-a impresionat foarte mult faptul ca acest film, fiind vechi de mai bine de jumatate de secol, nu a avut efecte speciale, dar a reusit sa imi capteze atentia, ceea ce se intampla rar cand vine vorba de urmaritul filmelor. Nu toti actorii erau romani, dar in ciuda acestul lucru, au facut o treaba extraordinara! Actorii francezi au fost dublati cu voci care se potriveau foarte bine personajelor. Dublajul a fost atat de bun incat nici nu am realizat pana la jumatatea filmului ca unele personaje sunt dublate. Scenariul este realizat destul de bine, dar putem gasi niste greseli pe ici colo, cea mai evidenta fiind scena in care Decebal il omoara pe Severus in lupta 1 la 1. Severus este inconjurat de iarba, dar Decebal ii pune in mana un pumn de pamant. Ceea nu mi s-a parut la fel de interesant fata de restul filmului sunt scenele de lupta, care, in opinia mea, sunt lipsite de actiune, incete, nu te tin in suspans la fel de mult si nu pareau naturale. Mi se par grotesti obiceiurile si traditiile lor, mai ales scena brutala in care este sacrificat Cotyso, fiul lui Decebal, pentru a fi sol catre Zalmoxis, zeul mortii si al pamantului si a le da ploi, unire si pace si biruinta asupra dusmanului.
    Imaginile erau de o frumusete nemaipomenita, cu peisaje minunate. Cadrele alternau intre mai multe unghiuri panoramice dar si de lupta, la cele de lupta camera miscand-se, urmarind lupta dintre personaje. Acestea erau filmate in diferite locuri, exterioare sau interioare, cu mai multe personaje sau cu mai putine (scenele in care romanii se pregateau de atac, scenele in care dacii sarbatoreau, conversatia dintre Decebal si Meda, etc.). Cu aceste cadre se imbina foarte bine si coloana sonora. La scenele pasnice, cum ar fi scenele in care Meda si Severus se plimbau pe camp, muzica este mai lenta, lirica, iar apoi cand Severus vede armata romana muzica devine sinistra, tensionata, suna trompetele si se aud bataile tobelor.Tot acest tip de muzica sinistra apare si in scena sacrificarii lui Cotyso. Aceasta alternanta a muzicii este facuta in asa fel incat spectatorii sa nu se plictiseasca.
    Interpretarea actoriceasca este buna, toti actorii au jucat bine, mai mult sau mai putin, dar cel mai mult mi-a placut de Severus sau mai bine spus de Pierre Brice. Cel putin pentru mine, acesta este personajul care atunci cand aparea, umplea ecranul si nu imi puteam lua ochii de la el.
    Recomand acest film, chiar daca nu sunteti un fan al filmelor vechi, acesta chiar nu pare ca este aparut in 1967. Merita vazut si astept si recenziile dumneavoastra!
    Din partea mea acest film primeste 9 din 10 stelute!
    Semnat: Denis D.
  • maarryyyyyyy
    pe 23 Septembrie 2022 19:50
    Personal, mi a placut deoarece este un film interesant care ne prezinta o parte importanta a istoriei stramosilor nostri. Filmul este bazat pe incercarea imparatului roman, Domitian, de a cuceri Dacia, in final fiind ucis de regele dac, in urma unei lupte cu sabia. Regia , este una exceptionala pentru anul aparitiei si creeaza imagini inedite, un om intr-adevar pasionat de meseria sa. Scenariul este unul bun, insa anumite greseli nu trec neobservate (pamantul pe care Decebal l-a luat din iarba, ranile putin vizibile, batalia dintre Decebal si Severus destul de ireala) . Pentru anul realizarii, imaginea cat si coloana sonora sunt acceptabile (dublajul este evident, coloana sonora completeaza perfect povestea , ni se prezinta imagini in ansamblu, cat si in prim plan). Interpretarea actoriceasca se potriveste cu povestea fimului, fiecare actor dandu-si silinta. In toate cele spuse filmul merita nota 7, il recomand pentru cine simte o sete de informatie.
  • user-5fa807a5e3a28
    pe 23 Septembrie 2022 19:31
    În opinia mea, "Dacii" este atât un film documentar care spune povestea oamenilor din care provin și a societății în care trăiesc, cât și o piesă de morală cu teme actuale pentru zilele noastre. Cele două popoare (Imperiul Roman - Dacia) demonstrează persistența luptei pentru libertate și tradiții. Sergiu Nicolaescu și-a folosit în repetate rânduri abilitatea de a transpune în artă un fapt istoric. Decorul filmului a fost creat de Titus Popovici, care dă dovadă de un înalt nivel de profesionalism și încorporează în ansamblu câteva mici erori. Limbajul folosit a fost adecvat pentru perioada de timp și pentru secolul XX, când se desfășoară acțiunea filmului. Am observat că replicile celor mai importante personaje ale filmului au avut o durată de viață mult mai mare decât replicile soldaților sau ale oamenilor de rând prinși în replicile celor două tabere. Este remarcabil modul în care unele personaje reușesc să rețină atenția spectatorului, indiferent de rolul pe care îl joacă în diverse scene. De multe ori, spectatorul împărtășește sentimente cu aceste personaje și nu va dori ca acestea să facă ceva rău. În ceea ce privește scenele din film, se poate observa o tranziție continuă între cadrele cu unghi larg cu numeroase personaje (care, în general, nu se repetă și sunt filmate într-o singură dublă) sau chiar o anumită scenă, cum ar fi imaginile soldaților romani și daci care sunt prezentate înainte de începerea acțiunii, și cadrele dinamice, cu scene create în funcție de autorul Traian, ca exemplu. Având în vedere că distribuția este franco-română, vocile actorilor francezi au fost traduse folosind voci care se potrivesc perfect atât cu vocea personajului, cât și cu vocea imaginară a actorului. Printre actorii care și-au exprimat clar intențiile se numără atât actori francezi, cât și români. Sergiu Nicolaescu (Marcus), Amza Pellea (Decebal), Alexandru Herescu (Costyo-fiul lui Decebal) și Pierre Brice (Severus) au fost simboluri pentru romani, în timp ce Amza Pellea și Marie-José Nat au fost pentru francezi (Meda, fiica lui Decebal).
    Aș recomanda acest film datorită subiectului și distribuției dar și pentru că este unul dintre puținele filme mai vechi care chiar mi-a atras atenția.
    Merită 9⭐️
    Elena G.
  • TaranuD
    pe 23 Septembrie 2022 18:14
    Din punctul meu de vedere,filmul ''dacii'' este un film foarte bun,si are un efect asupra oamenilor de orice varsta,facandu-i pe oameni sa vor sa stie mai multe despre istoria noastra.Cat despre regizorul Sergiu Nicolaescu,a facut o treaba extraordinara pentru anul 1967,este o performanta incredibila.ne putem da seama de cat de complex si bine gandit este filmul din coloana sonora,muzica devenind din ce in ce mai alerta cand urmeaza o parte in care se va intampla ceva rau,si mai linistitoare in scenele lirice,precum scena in care Meda si Severus se plimbau pe campie.
    Actorii s-au descurcat de minune,in ciuda faptului ca nu toti erau romani.scnele au fost foarte bine portretizate,bataliile fiind foarte realiste,se pot obeserva tacticile de lupta ale dacilor cat si ale romanilor.De asemenea m-a impresionat scena in care Decebal isi sacrifica propriul copil lui Zalmoxis.Unele scene prezinta brutalitate maxima dar intr-un mod profesionist,mai mult ca sigur.Este clar multa munca depusa in spatele acestui proiect.
    desi tehnologia nu era deloc avansata pe vremea aceea,imaginea video este surprinzator de buna.Desigur ca exista greseli mici in film,spre exemplu scena in care Severus este omorat imprejurul lui fiind iarba,iar Decebal ii pune in mana pamant,dar in afara de asta si mici alte greseli totul a fost ca la carte.
    In final,eu cred ca filmul ''Dacii'' este un film care trebuie vizionat de adolescentii zilelor noastre si nu numai,prezentand multe inforamtii pretioase legate de Daci si Romani

    Nota:9 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
    Taranu D.
  • user-632dbf7b04486
    pe 23 Septembrie 2022 18:13
    CRONICĂ DE FILM
    Decebal, conducătorul Daciei este dispus să facă sacrificiul suprem și anume de a și dărui fiul Cotyso zeilor.
    REGIA: Sergiu Nicolaescu privește filmul în ansamblu, astfel creează imagini realiste cu ajutorul actorilor. Imaginile din film realizate de Costache Ciubotaru sunt însoțite de coloane sonore realizate de Theodor Grigoriu, cu ajutorul cărora atenția spectatorilor este captată de exemplu: Meda și Severus care erau pe pajiște prinși intr un ansamblu liniștit, observă din cauza muzicii tensionate și zgomotoase, armata romană făcându și apariția acoperită de trompetele și tobele acesteia care reprezentau sosirea războiului. In film, imaginile sunt de două tipuri și anume: imagini panoramice (armata romană observată de Meda și Severus) și imagini cu una sau doua personaje (bătălia dintre Fuscus și Severus).
    SCENARIUL: Titus Popovici este scenaristul filmului. In film ni se prezintă două tipuri de replici care reprezintă importanța personajelor și anume: replicile scurte folosite de către soldați,și popoare și replicile lungi folosite de personajele din centrul filmului cum ar fi : Decebal, Împăratul Domitianus, Fuscus ,Severus, Meda și Cotyso.
    INTERPRETAREA ACTORILOR:
    -personaj reușit,cu o mimică destul de buna (Decebal)
    -personaj liniștit,la locul lui , dar fara mult spirit de a juca (Meda)
    -personaj extraordinar,cu o mimică excelentă și mișcări deosebite (Severus și Fuscus)
    -personaj plin de sine, căruia îi lipsea modestia (Împăratul Domitianus)
    -personaj blând,curajos și iubitor al poporului și pământului său pentru care de altfel și a sacrificat viața (Cotyso)
    In final, filmul "Dacii (1967)" mi a plăcut și îl recomand dacă ești iubitor de istorie.
    8/10????. Rădulescu A.
  • lucalixandru
    pe 23 Septembrie 2022 18:02
    „Dacii” mi s-a părut un film interesant, pe alocuri copleșitor, rodul unei desfășurări de forțe impresionante. Tema filmului este dragostea de țară, strămoșii noștri luptând și jertfindu-se pentru apărarea bogățiile țării considerate ca neprețuite. Dacii sunt prezentați ca având ca principale trăsături cinstea, vitejia și independența, neducând lupte de cucerire și trăind întotdeauna în pace cu vecinii.
    Mi-a plăcut secvența de început, o parabolă. Armata romană ajunge la porțile unei cetăți dacice, iar solul romanilor le cere dacilor să se predea, promițându-le în schimb viața și libertatea. Întrebat cine sunt ei, solul răspunde că ei sunt „stăpânii lumii”, iar străjerul dac rostește o replică memorabilă: „Veți ajunge dacă noi vom pieri”.
    Implicarea lui Sergiu Nicolaescu a fost totală, acesta debutând atât ca regizor, cât și ca actor. Documentarea despre civilizația dacilor este temeinică, regizorul mergând la Roma să copieze costumele dacilor de pe Columna lui Traian, redate apoi cu finețe de creatoarea Hortensia Georgescu.
    Scenaristul Titus Popovici realizează o structură solidă, echilibrată, a povestirii și a personajelor în timp ce regizorul Sergiu Nicolaescu imprimă filmului dinamism, ritm și tensiune. Secvențele care punctează moravurile și obiceiurile dacilor sunt revelatoare: întrecerile între voinici, aruncarea în suliți a tânărului sacrificat, solie trimisă zeilor (ceea ce i întâmplă fiului lui Decebal, curajosul Cotiso); țărâna luată în pumn de cel care moare și însăși întâmpinarea morții cu veselie, dansurile în cerc cu strigături abia schițate, anticipare a horei românești. Scenele de război ocupă jumătate din film, ele surprind profunzimea câmpului cuprins în obiectiv și geometria riguroasă a perspectivei.
    Muzica lui Th. Grigoriu urmărește ritmul și dramatismul imaginilor fiind, când lentă și calmă în secvențele lirice, când tensionată și zgomotoasă în scenele de luptă.
    Actorii români și francezi s-au mulat pe tiparele fizice și morale ale personajelor cărora le-au dat viață: împăratul Domițian interpretat de Kováks György, Georges Marchal în rolul generalului roman Severus și Pierre Brice întruchipându-l pe generalul Fuscus. Roluri admirabile au făcut Geo Barton în Attius și Alexandru Herescu sub veșmintele lui Cotiso. Amza Pellea i-a dat naștere regelui Decebal, în timp ce Marie-José Nat a conturat-o pe Meda, fiica lui Decebal. Vocile interpreților principali au fost dublate de actori români, dar uneori se simte un decalaj, o lipsă de concordanță, un iz artificial.
    Cu plusuri și minusuri, filmul merită văzut – nota 8 din 10.
    Luca L.
  • user-632c491e57161
    pe 23 Septembrie 2022 17:17
    Din punctul meu de vedere, acest film este unul reușit si pot spune ca mi a si placut, deoarece are un efect educațional asupra tuturor prin prezentarea istoriei popoarelor din care noi ne tragem. Dupa cum putem vedea si in film, scopul celor doua popoare era acela de a se cuceri între ele. Regia, condusă de Sergiu Nicolaescu, a facut o treaba buna in legătura cu actorii si replicile fiecăruia, dându le un aer natural si introducând de asemenea si arhaismele. Imaginea, creată de cadrele filmate de către operator si puse in ordine la montaj, continand si imagini panoramice, dinamice, ba chiar si imagini care alternează dupa unghiurile in care sunt filmate, da un efect interesant, special anilor in care a fost lansat filmul. In film, avem, de asemenea, si jucatori francezi precum Marie Jose-Nat (jucând rolul Medei, fiica lui Decebal) care s a încadrat nemaipomenit in pielea personajului atat cu personalitatea, cat si cu imaginea acesteia, si Pierre Brice (Severus). Dintre actorii romani, Amza Pellea (jucându l chiar pe Decebal) a fost de asemenea un personaj reușit dar in acelasi timp si personaj important, Alexandru Herescu (Costyo-fiul lui Degebal) si Sergiu Nicolaescu (aka regizorul, fiind Marcus). Coloana sonora își face apariția atat in scenele liniștite unde apare muzica lirica, si in scenele de lupta unde apare muzica tensionata, ,,isterica”.
    Recomand acest film deoarece iti poti cunoaste istoria mai bine.
    Nota mea finala este: 8⭐️
    Semnat: Cioroi C.
  • mirelutu
    pe 23 Septembrie 2022 15:16
    Consider ca filmul romanesc "Dacii" este foarte bun avand in vedere ca acesta a fost realizat in anul 1967 si regizat de Sergiu Nicolaescu.Filmul este un documentar istoric in care ne este prezentat razboiul dintre Daci si Romani.

    Coloana sonora mi s a parut geniala, aceasta s a imbinat foarte bine cu scenele filmului in functie de atmosfera unde in partea cu razboi tensiunea este foarte mare datorita muzicii prin care ne dam seama ca urmeaza ceva rau iar in scenele lirice este mai lenta, linistitoare spre exemplu scena in care Severus si Meda alearga pe campii.
    Cadrele filmate alterneaza intre cele panoramice si cele de lupta insa cadrele de lupta nu sunt facute destul de bine deoarece nu ne arata in detaliu puterea romanilor ci doar numarul mare de soldati. Cadrul panoramic ne arata piesaje muntoase, cetatea dacilor si pozitia tactica.
    Tehnologia desi nu era atat de avansata pe vremurile acelea, imaginea video este destul de buna.
    Vocile actorilor au fost foarte bune am crezut ca majoritatea actorilor sunt romani pana am observat lipsa lip sink ului voce imagine. Interpretarea actorilor a fost potrivita
    Scenariul este realizat destul de bine dar cu mici observatii, una fiind in lupta cu Severus cand a fost infrant de Decebal, acesta a murit pe iarba punandu i in mana pamant, acest detaliu nu prea ma deranjeaza, ce m a deranjat insa mai mult a fost in momentele de actiune cu batalii unde acestea nu pareau destul de reale ci lipsite de suspans, plictisitoare, nu a fost nici sange nici interactiune intre arme si oameni.
    In final, filmul "Dacii" chiar mi a placut si sigur iti va place si tie mai ales daca esti iubitor de istorie.
    Nota: 8/10
    Cronicar de film:MirelBG
  • Isabella-S
    pe 23 Septembrie 2022 03:34
    Tema filmului ‘‘Dacii’’, regizat de către Segiu Nicolaescu face referire la istoria a două imperii, anume imperiul dac și imperiul roman. Pe toată durata filmului, sunt prezentate bătăliile dintre aceste împărății, totodată în ordine cronologică este arătată o parte din istoria lor.
    Dacia, în antichitate, a fost o țară bogată, având propiul tezaur, anume “Cloșca cu puii de aur”, acesta fiind atracția principală a romanilor. Teritoriul dacic a fost locuit de geto-daci, aceștia se ocupau cu minicultura și ciobănitul în mare parte, trăind în triburi libere, împărțindu-se într-un număr mai mare de state, Pământurile cuprinse de aceștia au fost: Dobrogea, Munții Apuseni, Transilvania, Oltenia. Moneda lor a fost numită „denar”, dar în același timp, prin Daci traversând și monede romane, având comerțuri împreună cu aceștia. Dacii, de asemenea, se plângeau când un copil se năștea, dar se bucurau și râdeau atunci când cineva murea. Erau un popor henoteist, dar având și obiceiuri bizare, precum sacrificarea oamenilor către principalul lor zeu, Zaimoxe.
    Imperiul Roman a fost un popor politeist, cu o personalitate vicleană și diplomată, bărbații fiind în cea mai mare parte din timp ocupați doar cu pregătirea pentru războaie pentru a își destinde imperiul, fiind într-o luptă permanentă cu dacii, încercând dar nereușind să le cucerească tot imperiul, doar Oltenia și o parte din Dobrogea. Ardealul, precum și în zilele de astăzi, folosește nume latinești, având tendința de latinizare.
    Regia filmului, din punctul meu de vedere, a fost bine coordonată de către regizor, care de asemenea a jucat el însuși un personaj, anume „Marcus”, dar care și-a îndrumat destul de bine și actorii, scenele fiind prezente într-o ordine cronologică, astfel având logică între ele.
    Replicile personajelor care au luat parte în acest film sunt de mai multe tipuri, dar fiecare afișând atât personalitatea, cât și emoția trăită în acel moment. Tonalitatea într-o replică este importantă deoarece le arată spectatorilor emoțiile și stările trăite de către personaj în momentul respectiv. Așadar, punctul meu de vedere fiind faptul că discursurile care sunt prezente în film au fost realiste, precum și faptul că interpretarea lor a fost bine pusă la punct, dar și destul de expresivă, precum mimica expresivă a acestora care m-a uluit, fiecare intrând destul de bine în pielea personajelor jucate. Dar faptul că unele personaje avuseseră vocile dublate, precum Severus, Meda și Fuscus, mă miră deoarece vocile lor înlocuitoare, din prima secundă de când le-am auzit, m-au făcut să cred cum că sunt vocile lor reale.
    Imaginile filmului sunt de mai multe feluri, precum scenele de luptă de pe fronturi cu soldații care își pun în aplicare tacticile de luptă, conduși de către regele sau generalul lor pe câmpul de luptă, filmați din față sau dintr-un unghi de aproximativ 45˚, în scene cât mai mari care să cu prindă cât mai mulți războinici, dar în acest caz războinicii respective sunt soldați romani, sau chiar dintr-o parte, precum se poate vedea preț de câteva secunde, în ultimele scenele, anume soldații daci care erau prezenți la bătălia dintre Decebal și Severus, dar aceste imagini se alternează cu cadre mai înguste spațional, anume cadrul care îi prezintă în centru pe Severus și Decebal, împreună cu modul fiecăruia de a se lupta cu o armă unul împotriva celuilalt și arătându-și fiecare tacticile. O scenă filmată din dreapta personajelor spre stânga este aceea în care Meda este pe un deal înverzit împreună cu Severus și îl întreabă unde ei, romanii, se duc după moarte. Secvența filmată de jos în sus este aceea când armata romană, împreună cu doi generali de-ai săi, privesc înainte spre una dintre cetățile dacice, fiind pe cale să o atace. Totuși, aceștia discută despre faptul că cetatea pare părăsite și cum că ar fi prima oară când sunt primiți cu flori. Un cadru filmat de sus în jos este atunci când dacii tind o capcană romanilor, iar aceștia sunt păcăliți, în momentul în care romanii pornesc spre daci, cu gândul de a îi ataca, aceștia nu îi observă pe războinicii rivali care stăteau camuflați pe partea abruptă a munților care împrejmuiau drumul îngust pe unde veneau, astfel atacându-i. Secvența filmată de la dreapta personajelor spre stânga face parte episodului de bucurie din partea dacilor, după ce Decebal și-a sacrificat propriul său fiu cu scopul de a transmite marelui lor zeu, Zaimoxe, un mesaj din partea lor care să îi ajute.
    Coloana sonoră folosită, făcută de Theodor Grigoriu, din punctul meu de vedere, a putut să exprime în de-ajuns de bine emoțiile prezente în film la momentul respectiv, dar au existat și momente în care coloana sonoră din momentul respectiv mi s-a părut destul de zgomotoasă încât pentru mine a fost deranjant acest lucru, sau faptul că m-a luat prin surprindere.

    - Isabella S.
  • Biancaamalia
    pe 22 Septembrie 2022 22:50
    "Dacii" este un film istoric româno-francez în care împăratul roman,numit Damițian încearcă să cucereasca țara dacică.
    Strămoșii noștri,dacii, erau un popor puternic,orgolios și fidel patriei,care erau așezați pe un pămant bogat,dorit de romani. Dacii nu puneau mult preț pe istețime si educație,ci puneau preț pe muncă.
    Regia este făcută de Dergiu Nicolaescu. Consider ca în marea parte a filmului gesturile și acțiunea personajelor pareau foarte naturale,însă în unele momente păreau foarte false,însă,regia este facută într-un mod surprinzător de plăcut,având în vedere perioada în care acesta a fost făcut,având nu cea mai performantă aparatură,ca în zilele noastre.
    Scenele false din acest film nu sunt foarte multe dar nu prezinta o problema mare,fiind totusi observabile.
    Cele mai reușite scene sunt cele în care sunt omorâți oameni și soldați,bătăliile,sacrificiul și ploaia de săgeți.
    Scenariul,făcut de Titus Popovici,după părerea mea nu este ceva extravagant.
    Istoria a fost destul de mult respectată,lucru pe care toți il vrem de la un film istoric-documentar. Replicile nu sunt surprinzătoare,însa nici dezamăgitoare. Nu este un limbaj care iese in evidență cu multe replici speciale,dar nici nu pot să spun ca este groaznic. Consider că se putea mai bine pus la punct și putea să existe un limbaj mai specific perioadei si popoarelor.
    Dar totuși se observa diferenta limbajului dintre cele doua popoare. Dacii erau mai gălăgioși,mai direcți și mai nedelicați,iar romanii aveau un comportament superior,discret,rezervat.
    Privind din zilele noastre și comparând cu aparatura pe care o avem,consider că imaginea filmului nu este una bună,chiar displăcută,dar având în vedere apratura de atunci,când a fost filmul creat,pot spune că imaginea este chiar calitativă și in tema filmului,față de alte filme făcute în aceeași perioadă.
    Cadrele sunt potrivite tematicii filmului,iar faptul că cadrele erau filmate din mai multe unghiuri oferindu-ne o vizibilitate mai bună a acțiunii a fost o alegere corectă din punctul meu de vedere,pentru că putem vedea în întregime acțiunile actorilor,dar în același timp și împrejurimile,analizând totul.
    Despre coloana sonoră pot spune că a fost potrivită. Sunetele instrumentelor muzicale au făcut intriga mai intensă,ceea ce mi-a plăcut,iar vocile dumblate în română li s-au potrivit actorilor.
    De apreciat este si sincronitatea cu vocile,actiunea si muzica.
    Actorii nu au jucat într-un mod rău.În marea parte a filmului totul a fost potrivit. În marea parte a filmului totul a fost potrivit,iar atitudinea și acțiunile fizice ale actorilor au făcut să pară mai real,mai ales personajele principale.

    Bianca. P
  • ElisabethStanciu
    pe 22 Septembrie 2022 22:45
    In opinia mea filmul a fost unul destul de bun avand in vedere ca a fost realizat pe la sfarsitul anilor 60, nu este genul meu de film probabil ca nu m-as fi uitat la el in viata de zi cu zi dar nu regret ca m-am uitat. Tema filmului este batalia dintre romani si daci, mai mult este portretizata invazia romanilor, inceputul bataliei si relatia amoroasa dintre Severus si Meda.
    Din punctul meu de vedere regia a fost una destul de buna, regizorul a reusit sa indrumeze actorii care ii jucau pe daci sa intre in lumea barbara a acestora si sa se comporte exact ca niste daci adevarati care sarbatoreau jertfa facuta de fiul lui Decebal, Cotyso. Asa ca regizorul a procedat corect cu actorii, ajutandu-i sa intre in jocul actoricesc al dacilor.
    Scenariul construieste o poveste si ne baga usor usor in aceasta, fiind interesanta si plina de suspans. Acestia folosesc cuvinte lungi sau scurte in functie de importanta lor in societate, soldatii nu folosesc cuvinte multe deoarece nu au o importanta asa de mare ca aceea a domnitorilor care au dialoguri intregi iar, toate personajele folosesc cuvinte specifice acelei perioade.
    Cadrele filmate sunt panoramice atunci cand ne este prezentata armata romana cu numarul mare de soldati cu arme si armura pe masura, cu peisaje montane si cadre dinamice cu cateva personaje sau cu armata dacilor care era mult mai redusa numeric si tehnic. Niste exemple de cadre ar fi invazia romanilor si la sfarsitul filmului batalia dintre daci si romani.
    Coloana sonora are un rol important in filme in general iar cu aceasta au reusit sa creasca tensiunea spectatorului in scenele de razboi si sa readuca liniste in scenele lirice cand Meda si Severus se rostogoleau pe iarba intr-o poienita iar muzica este mult mai lenta si linistita.
    Vocile dublate peste vocile actorilor li se potrivesc perfect, au luat decizii foarte bune in privinta aceasta si se potrivesc cu fata actorilor.
    Actorul care a iesit cel mai mult in evidenta din punctul meu de vedere a fost Pierre Brice (Severus) care mi-a captat atentia, si-a jucat rolul extrem de bine si l-am cautat prin cadre de fiecare data cand ii aratau pe soldatii romani, gesturile si aspectul acestuia il fac un actor foarte important in film. Un alt personaj important a fost Cotyso, fiul lui Decebal care la fel ca Severus si-a jucat rolul foarte bine iar scena in care a fost foarte natural era atunci cand se certa cu Meda.
    Decebal a jucat destul de bine, a fost natural in mai toate scenele dar nu mi-a captat atentia la fel de mult ca Severus.
  • TRVd
    pe 22 Septembrie 2022 21:55
    In opinia mea, filmul "Dacii" este un film reusit, ce depaseste cu mult asteptarile mele fata de un film realizat la acea vreme. Mi se pare absolut uimitor faptul ca a fost posibila realizarea unei astfel de capodopere.
    Regia:Sergiu Nicolaescu ii indruma extraordinar de bine pe actori pe tot parcursul filmului, acestia reusind sa isi intre in rol, precum Amza Pellea, care pare a fi omul perfect pentru interpretarea lui Decebal, Georges Marchal, dar si Pierre Brice.
    Scenariul: Filmul se apropie foarte mult de realitatea perioadei respective, acesta avand un scenariu foarte complex si impresionant (scena sacrificiului), bine pus la punct, dar care totusi are unele puncte mai slabe. Punctele forte, ce marcheaza experienta, abilitatile si viziunea regizorului sunt reprezentate de scene precum dialogurile lui Decebal, lupta dintre Fuscus si Severus si dialogurile acestora. Punctele mai slabe ale scenariului, care conform opiniei mele nu se potrivesc sunt: scena uciderii lui Severus, unde i se pune pamant in palma dupa ce este ucis, desi acestia se aflau pe iarba si scenele in care Domitian se repeta, spunand aproape mereu, la sfarsit de fraza "Sufar".
    Imaginea: Calitatea video, dar si Cadrele sunt de asemenea extraordinare, avand in vedere anul realizarii filmului (1967). Se alterneaza scene largi, colective, de ansamblu (scena razboiului celor doua popoare) cu scene mici, inguste din punct de vedere vizual (cu 1 sau 2 persoane, precum dialogul dintre Domitian si Fuscus, unde acestora li se vede doar corpul), se filmeaza scene de la stanga la dreapta (scena razboiului) si de sus in jos (scena mortii fiului lui Decebal), fapt care face filmul sa devina mai captivant pentru privitor . Culorile redau o nuanta rece a imaginii, ducandu-ne cu gandul la razboi, implicit la tema filmului, care este una intriganta.
    Coloana sonora:Are un rol foarte important, da viata actiunilor si te face sa traiesti fiecare scena a filmului. Melodiile sunt bine plasate, se potrivesc, dar tipul acestora difera de la scena la scena. In timpul razboiului se aud tobe , trompete si alte instrumente la un volum ridicat ce au rolul de a oferi suspans si de a intensifica actiunea, iar in timpul dialogurilor, melodiile devin mult mai lirice. De asemenea, dublajul vocii in limba romana este bine realizat, potrivindu-se perfect cu mimica fetei a personajelor.
    Interpretarea actorilor:Actorii si-au facut treaba, au intrat perfect in pielea personajelor, acestia au stiut cum sa-si scoata in evidenta personajele.Prin intermediul expresiilor faciale, a gesturilor si a tonului cu care acestia rostesc anumite vorbe este realizat portretul personajelor, punandu-le intr-o lumina rea sau buna, acest lucru fiind realizabil doar de catre niste actori experimentati, muncitor si talentati, indrumati de o regie buna, precum cea a maestrului Sergiu Nicolaescu.
    Rafael T.
  • Peia
    pe 22 Septembrie 2022 21:54
    Tema filmului ‘’Dacii’’ este un film istoric româno-francez din 1967, regizor fiind Sergiu Nicolaescu.Filmul are loc in preajma anilor 86-88, cand Domitian, imparatul roman, a incercat sa cucereasca Dacia.
    Regia, dupa parerea mea a fost o regie buna pentru anii in care s-a facut acest film, cu regizorul Sergiu Nicolaescu in frunte, ajutat de scenaristi si producatori.Este pusa in scena scenariul realizat de către Titus Popovici.
    Scenariul este unul inteligent lucrat, acesta respecta adevarul istoric si toate traditiile pe care dacii si romanii le aveau.
    Imaginea este reprezentate de cadre in plan apropiat, cadre in plan departat, scene de lupta.Avem si scene unde imaginea este de la dreapta spre stanga,scene unde imagine este de la stanga spre deapta, dar si scene unde imaginea este de jos in sus, sau de sus in jos.Scenele in plan departat sunt acele scene unde se evidentiaza luptetele dacilor si a romanilor.O alta scena ciudata este cand Severus moare, iar Decebal ia pamant in mana si il pune pe pieptul lui, dar pe jos era doar iarba.
    Coloana Sonora cred ca este una buna, deoarece aceasta iti atrage atentia.In timpul luptelor, muzica este porivita, pe tot parcursul filmului, avem un sunet care corespunde exact cu ceea ce se intampla, iar actorii francezi care au interpretat acest film cred si-au interpretat bine rolurile.
    Interpretarea actorilor a fost una de success, comunicarea si atitudinea actorilor era una buna, pentru anul in care a fost acest film.Tehnicile de lupte ale acestora erau destul de barbare, dar totusi potrivite pentru acest film.Unele din personajele care au iesit in evidenta sunt Decebal (Amza Pellea), Marcus (Sergiu Nicolaescu)
    Nota: 9 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
    Peia B.
  • user-5a22e4134b9e0
    pe 22 Septembrie 2022 21:40
    In opinia mea, filmul "Dacii" este un film destul de bun care ilustreaza frumoasa istorie a poporului Român. Desi filmul este un film al anilor "60", acesta este si in zilele noastre un film care inca merita vazut, opera a regizorului de neuitat Sergiu Nicolaescu, in care joaca actori foarte cunoscuti precum Amza Pellea. Scenaristul filmului Titus Popovici face ca filmul sa respecte foarte mult realitatea, un lucru de apreciat pentru acest gen de film. Filmul ne pune pe ecrane cele doua razboaie Daco-Romane, cel din 102-103 si cel din 105-106, care se termina cu biruinta Romanilor. Coloana sonora este din punctul meu de vedere foarte buna pentru perioada in care filmul a fost realizat, muzica se imbina foarte bine cu atmosfera de razboi. Imaginea este la fel de buna, fiind afisate cadre dinamice, din diferite unghiuri. Unii dintre actori puteau sa isi joace mai bine rolurile, deoarece incercau sa exprime niste emotii dar nu le ieseau precum isi doreau.
    Nota: ⭐⭐⭐⭐⭐⭐
    Macarie.C
  • Razvan_30
    pe 22 Septembrie 2022 21:39
    Filmul "Dacii" estu un film romano-francez, regizat de catre Sergiu Nicolaescu in anul 1967. Acesta prezinta batalia dintre popoarele dacice si romane.
    Actorii si-au intrat in personaj, insa se simte lipsa de creativitate atunci cand analizam mimica actorilor.
    Consider ca acestia nu prezinta suficient limbaj non-verbal.
    Greselile regizorului se pot observa pe parcursul filmului in mai multe scene. O prima scena este scna cand Severus moare pe iarba, iar Decabal ii pune pamant in pumn, desi era doar iarba in jurul lui. O alta greseala observata este la scana invadarii cetatii dacice de catre romani in care se pot observa anumiti soldati pe fundal ce se imping in zid fara niciun sens.
    Despre replici pot aduga doar faptul ca au fost scurte si la obiect.
    Imaginea filmului a fost realizata admirabil de bine pentru acele vremuri, incluzand cadre cu spatii largi, cum ar fi scena atacului roman, scena filmate din profilul personajelor, cum ar fi dialogul dintre Atius si Fuscus.
    Coloana sonora este pozitionata potrivit la fiecare scena. Scenele de atac incep cu muzica si efecte sonore la volum intens reprezentand perizolul, urmate de strigate de lupta.
    Consider ca vocile dublate in romana se potrivesc de minune pe actorii francezi, putand fi neobservate pe parcursul vizionarii filmului.
    Nota pe care o acord filmului este 7/10, nu din pricina greselilor, aspectului sau povestii filmului, ci doar motivului ca filmul este un film vechi ce noilor generatii li se pot parea putin plictisitor.
  • mariam123
    pe 22 Septembrie 2022 21:25
    Istoria dacilor este un mister si a servit subiect pentru teorii de toate felurile.
    Filmul “Dacii” realizat de Sergiu Nicolaescu in 1966-1967 in epoca de aur incearca sa afirme pe daci ca iubitor de libertate ce lupta pana la sacrificiul suprem . Admir la regizorul Nicolaescu nervul sau epic evidentiat de mare clasa , capacitatea de a face atmosfera ( scenele de razboi) , de a creea ritm si tensiune si de a te introduce in timp .
    Scenariul: este echilibrat , cu un scenarist bine informat in privinta perioadei cand se petrece actiunea (85-86) ce construieste cu rabdare si indemanare o actiune fictiva .
    Actorii: insufletesc si ne introduc in modul de viata dac : religie , datini, port , indeletniciri , arta militara
    Imaginea : unele fotograme au o expresivitate deosebita , unele scene au fost filmate de sus in jos , de jos in sus ( scene nocturna a trecerii lui Attius pe malul stang al Dunarii) .
    Coloana Sonora : alterneaza , sunete speciale si muzica plina de lirism , vocile actorilor francezi au fost dublate de actori romanii de mare clasa si s-au mulat perfect pe imaginea filmului , echipa actorilor , nume importante in cinematografia romaneasca si franceza au insufletit personajele .
    Consider ca filmul este o recunoastere a vitejiei si a spiritului de sacrificiu ale dacilor .
    Nota mea este de 9/10
    Nume : Mihaila M
  • iosif.
    pe 22 Septembrie 2022 21:22
    Din punctul meu de vedere filmul "Dacii" este un film mediocru dar reusit avand in vedere perioada in care a fost filmat.
    Regia este aleasa bine de Sergiu Nicolaescu dar din partea actorilor jocul actoricesc lasa de dorit, in special cel al soldatilor si
    al personajelor secundare ale filmului. Scenariul pot spune ca este unul "lipsit de creativitate" respectand foarte mult adevarul istoric,
    lucru bun dar nu neaparat pentru realizarea unui film. Consider ca s-ar fi putut presara umpic mai multa drama pentru a face filmul
    mai palpitant. Imaginea pentru mine a fost una care ridica nota filmului considerabil avand in vedere perioada in care a fost filmat.
    Scenele sunt organizate bine, atat armatele care sunt aranjate simetric in pozitiile de lupta, lucru care ofera un efect vizual placut
    pentru spectatori. Coloana sonora este una specifica vremurilor, lipsita de gust din perspectiva mea care ar fi putut fi imbunatatita
    in vremurile contemporane, in special sunetele soldatilor cand erau omorati in lupta. Interpretarea actorilor este foarte proasta,
    inteleg ca este un film unde este prezentat un razboi dar actorii ar fi putut sa schiteze mai multa frica in unele scene si sa nu se
    comporte de parca ar fi stiut tot ce urma sa se intample cu o calmitate enervanta. E de apreciat faptul ca la perioada respectiva
    s-a facut un efort imens pentru a aduce actori din vest, lucru care a schimbat filmul si a dat o nota mai mare de profesionalism,
    lipsa acelor actori fiind una cruciala dupa ce vizionezi tot filmul. Consider ca rolul lui Decebal a fost jucat cel mai bine de catre
    Amza Pellea dintre toti actorii principali sau secundari.

    Stefan I.
  • EduardMihai300405
    pe 22 Septembrie 2022 21:14
    Regatul dac se situeaza langa granita Imperiului Roman. Doar fluviul Dunărea desparte cei doi dușmani de moarte. Regele dac Decebal știe că în curând armata romana,superioare dacilor,o sa treaca fluviul și ii vor ataca.Tema filmului “Dacii” este razboiul daco-roman dintre anii 102-103 si 105-106,incheiata cu victoria Romanilor.Filmul arata daruinta pe care dacii o ofera in luptele lor cu romanii si cum acestia lupta cu armata romanilor,care este net superioara,doar pentru a-si apara pamantul lor.Regia filmului este o productie francezo-romana,avandu-l regizor pe cel mai cunoscut si mai vizionat regizor roman,Sergiu Nicolaescu(13 aprilie 1930-3 ianuarie 2013).In acest film,Sergiu Nicolaescu este si actor,jucandu-l pe Marcu.Desi Sergiu Nicolaescu a fost un regizor uimitor,in filmul “Dacii” se regasesc scene “bizare” sau artificiale,in care miscarile actorilor sau replicile acestora sunt fortate.Spre exemplu “Scena mortii lui Severus”.Severus este omorat,cade la pamant intr-un loc cu foarte multa iarba,iar Decebal vine si ia o mana de pamant si i-o pune acestuia in palma.Pamantul nu are nici macar o urma de iarba in el.Insa sunt foarte putine scene bizarre,un numar infirm pentru a spune ca regia nu a fost realizata bine. Scenariul filmului a fost realizat de catre Titus Popovici si adaptat din franceza de catre Jacques Remy.Titus Popovici a facut in asa fel incat scenariul sa respecte pe cat de mult posibil adevarul istoric.In opinia mea,scenariul este un scenariu bun si unul realizat foarte bine. In filmul “Dacii” scenele se alterneaza.Directorul de imagine Costache Ciobotariu,impreuna cu cei 2 operatori ai sai Gheorghe Cricler si Ion Cucereanu au reusit sa imbine foarte bine cadrele.Spre exemplu cadrele dinamice,cele din timpul luptelor,se imbina foarte bine cu cele din plan apropiat,cand pun cadrul pe 2 luptatori.Scenele filmate in departare,cand cele 2 armate se pregatesc de lupta,se alterneaza cu scene filmate de sus. Toate scenele au fost montate de catre Yolanda Mintulescu.Filmul este facut in Studiul Cinematografic Bucuresti si Franco-London Film. Coloana Sonora,la fel ca si imaginea filmului,se alterneaza.In film se regasesc sunete speciale,cat si muzica plina de lirism.De exemplu,sunetele speciale se regasesc cand se pleaca la razboi,armata foloseste trompete pentru a speria inamicul.Muzina plina de lirism se gaseste in scenele cu Severus si Meda.Fiind o productie francezo-romana,vocile actorilor francezi,au fost dublate de catre actori romani,Gheorghe Dinica a fost Fuscus,Ion Besoiu a fost Severus etc.Vocile s-au mulat perfect pe imaginea filmului,facand cadrele sa para naturale. Nu in utlimul rand,actorii.Filmul are cateva nume importante,spre exemplu Amza Pellea,Pierre Brice,Emil Botta,Mircea Albulescu etc.,are actori de nationalitati diferite,dar,dupa parerea mea,Sergiu Nicolaescu si echipa sa,au reusit sa ii faca sa se descurce foarte bine.Mimica lor a fost buna,atitudinea data,o atitudine de razboi,pe fetele luptatorilor se vedea determinarea si curajul pe care trebuiau sa il aibe luptatorii pe front.Atitudinea personajelor bineinteles ca era diferita,spre exemplu Severus era batos,Fuscus era un tip siret,iar Decebal impunea teama,era un tip puternic..Mersul lor,la pas,in coloana a fost realizat cu success,fiind o sincronizare foarte buna.Sergiu Nicolaescu a reusit sa adune niste actori care au fost perfecti pentru rolurile lor. De asemenea,filmul a luat si premiul III la “Festivalul filmului muncitoresc” de la Praga in anul 1968.Si a fost selectat si pentru premiul Festivalului International de Film de la Chicago in anul 1967
    In opinia mea,filmul “Dacii” este un film ce merita vazut,un film ce arata originile poporului roman,un film care este bine realizat,avand in vedere ca este realizat in anul 1967 si care are in compozitie actorii din “Generatia de Aur” a Romaniei.
    Picu E
  • 21vrabie
    pe 22 Septembrie 2022 21:05
    In opinia mea filmul “dacii” este un film documentar, pentru ca ne prezintà istoria popoarelor din care provenim si modul in care s-au unit, cât si un film cu tematica moralizatoare pentru perioada actuala in tara noastra. Cele doua popoare( Imperiul Roman - Dacia ), ne arata faptul ca nu renunta si lupta in continuare pentru libertate si traditii. Sergiu Nicolaescu reuseste sa transforme un fapt istoric intr-o arta .
    Regia, regizorul Sergiu Nicolaescu, ajutat de producätori si scenaristi , pune in scena scenariul realizat de catre Titus Popovici, prin intermediul distributiei. Care este instruit foarte bine de câtre regizor. Comportamentul din scena este unul cât se poate de natural, iar regia isi face treaba intr-un mod potrivit, mai ales pentru perioada in care se realizeazã filmul (anii 1966-1967).
    Imaginea, reprezentata de cadrele care alterneazã dupã unghiurile in care sunt filmate, fie ca panorame ale peisajului natural sau de razboi, fie cadre tip portret ale personajelor, sunt legate la montaj astfel încât sa alterneze si sa creeze un efect foarte spectaculos, alàturi de muzica potrivita cadrelor( muzica de raboi). Relatia imagine-sunet în acest film ne induce starea de lumi diferite ; lumea din câmpul de lupta (scenele cu armatele dace si romane, scenele cu luptele, cu conducãtori ale celor doua popoare, etc.)si viata dacilor si romanilor (cheful de dupa jertfa- traditie, scenele cu Meda si Severus-iubirea, imaginea razboiului din afara lui)
    Cât despre interpretarea actoriceasca, ne putem mândri cu actori noștri romani și cei francezi ca au reușit sa intre bine în pielea personajelor lor. Actorii francezi au fost dublati de voci care s-au potrivit in mod ideal atât cu personajul, cât si cu imaginea acestuia. Actori care sa iasã în evidenta au fost atât actori romani cât si francezi. Dintre cei romani, un simbol a fost chiar Amza Pellea(Decebal), Sergiu Nicolaescu(Marcus), ¡ar personajele franceze au fost Pierre Brice(Severus) si Marie-José Nat(Meda, fiica lui Decebal).
    Recomand vizionarea acestui film deoarece este un film istoric din care poti invata si trage concluzii despre vremurile dacice cat si vremurile 60`-70`.
    Nota mea : 8 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
    Vrabie D
  • user-5e8352bc2df2f
    pe 22 Septembrie 2022 21:01
    Filmul "Dacii" este un film roman-o francez din 1967.
    Sergiu Nicolaescu a fost regizorul filmului .
    Acțiunea se petrece intre anii 86-88 , când Roma încerca să cucerească Dacia.
    O greșeală în film este atunci când Severus moare , iar Decebal îi pune țărână în mână acestuia după un câmp plin de iarba .
    In opinia mea , unii actori nu si-au jucat bine rolurile , având o grabă în replici.
    In plus , scenele au fost bine realizate , atât scenele de grup cât și șcenele pe plan îngust.
    Coloana sonora a fost bine realizata , când scenele filmului erau de luptă muzica atașată era una potrivita.
    Fiecare scenă a filmului avea câte o muzică potrivită.
    Scenele de luptă în care au jucat acești oameni sunt unele accentuate/ barbare .
    Recomand acest film
    Bosnigeanu C
    ⭐⭐⭐⭐⭐⭐
  • user-5faad24c7fc53
    pe 22 Septembrie 2022 21:00
    Filmul "Dacii", este un film istoric in care se povestește despre războiul dintre Daci și Romani. In opinia mea este un film pentru acel an , sunt sigura ca dacă acesta ar fi făcut din nou in zilele noastre ar fi mult mai reușit și frumos.
    Regizorul filmului este Sergiu Nicolaescu . Actorii au jucat bine și au fost îndrumați bine , cu mici excepții ca atunci când Severin moare pe iarba , iar Decebal ia pământ in mâna , de lângă el și îl pune pe pieptul lui Severus.
    Scenariul filmului este realizat de Titus Popovic , după mine as fi făcut replicile mai lungi și mai amănunțite. Rolurile s au potrivit și cu personajele.
    Despre imaginile din film , n am ce sa reproșez sunt cadre foarte bune , cadre din natura , cadre cu armata , cadre filmate de sus in jos , scene statice , scene dinamice.
    Coloana sonora mi s a părut remarcabilă , ne oferă suspans și ne face mult mai atenți la film . Aceasta se potrivește bine cu scenele , au fost alese bine suntele și pentru scenele tensionate , calme , vesele sau triste.
    La interpretarea actorilor as mai lucra puțin , aceștia nu transmit foarte bine toate emoțiile , as lucra mai mult la expresiile lor faciale și la gesturi , dar in rest totul a fost ok.
    Nota:7,5⭐️
    Ana R.
  • AlePanda
    pe 22 Septembrie 2022 20:49
    Filmul "Dacii" , regizat de catre Sergiu Nicolaescu in anul 1967 ne pune la incercare slabiciunile si taria pe care o detine, avand ca principal subiect o batalie, dar si prezentarea vietii pe timpul razboiului.
    Cat despre actiunea filmului, acesta este unul dur, dar totodata prezinta si o iubire intre generalul Severus si Meda. Sunt de asemenea prezentate si zeitatile, obiceiurile si sacrificiile pe care acestia le credeau si le aplicau. Regizorul Sergiu Nicolaescu este unul de admirat, care merita aplauzele pentru filmul realizat. Actorii au fost bine indrumati si coordonati astfel incat intr un film de nouazeci si doua de minute , extrem de putine greseli au putut fi observate de catre vizionatori(pamantul pe care Decebal l-a luat din iarba, ranile de sabie destul de putin vizibile, batalia dintre Decebal si Severus destul de ireala din punctul me ude vedere). Pe de alta parte scenariul a fost unul destul dem doern, neavand arheologisme sau cuvinde de neidentificat. Replicile erau date si sincronizate cu filmul, dat finnd ca era dublat. Imaginea, de asemenea alterna din cadre panoramice schimbare brusc in cadre cu personajele detaliate, lasandu-ne sa vedem si analizam trasaturile faciale pe care actorii le faceau. De asemenea, in timpul scenei bataliei de la final, au fost multiple cadre de la departare aratand toti soldatii daci cat si romani, cu diferite unghiuri, facandu-ne sa credem ca suntem chiar acolo alturi de ei. Odata cu imaginea si cadrele, se imbina si coloana sonora care este exact ce trebuie pentru a completa filmul. In timpul bataliei sau a scenelor importanta cu suspans auzim fanfara de trompete, flauturi si tobe care sunt instrumente specifice suspansului. Pe cand restul scenelor, intre Meda si Severus este o muzica usoara, placuta, lenta care se potriveste cu iubirea pe care cei doi o emana. Interpretarea actoriceasca fiind una relativ buna pentru conditiile din anule 1967, comparand cu cea din zilele prezentului unde multe lucururi sunt schimbate. Actorii si-au dat silinta, pbservand din fim concentrarea si efortul depus pentru realziarea filmului. Prin toate cele spuse, cred ca filmul merita nota 8/10, fiind pe placul meu si destul de informativ.
  • user-632c7ffa66855
    pe 22 Septembrie 2022 19:33
    ♤ Filmul romano-francez "Dacii", este un film istoric realizat în anul 1967, regizorul acestuia fiind renumitul Sergiu Nicolaescu. In opinia mea, este un film reusit, evidentiaza trasaturile acțiunilor petrecute între anii 86-88 d.Chr ale strămoșilor noștri: dacii și romanii; cele doua popoare aflandu-se deja în stadiul inceperii unui viitor război.
    ☆ Sergiu Nicolaescu reuseste sa transforme o simpla idee a filmului într-o arta a acelei vremi. Filmările sunt realizate cu camere care filmau color, mutarea lina a cadrelor este ajutata de comportamentul natural al actorilor.
    ☆ Scenariul filmului este realizat de Titus Popovici, care da dovada de profesionalism, existând câteva greșeli minore în ansamblu. A fost folosit un limbaj potrivit vremii în care se petrecea acțiunea filmului cat și pentru secolul XX. Am remarcat ca replicile oamenilor mai importanți din film erau considerabil mai lungi fata de replicile soldaților sau ale oamenilor de rand aflați de ambele tabere.
    ☆ Despre imaginile din film, observam alternanta între imagini panoramice cu multe personaje (care de obicei nu au de spus replici si sunt filmate in intregime) sau chiar un peisaj anume de exemplu imaginile in care sunt aratati dacii si romanii inainte de inceperea razboiului, și imagini dinamice un exemplu fiind scenele realizate în conformitate cu columna lui Traian.
    ☆ Coloana sonora a fost specifica vremii respective și conform scenariului, alternând de la lirism muzical la tensiune muzicala, exemplul perfect este când Meda și Traian se afla pe câmp, totul fiind intr-un lirism muzical, apoi atmosfera transformandu-se radical din calm și stabilitate în curiozitate și mister când Severus vede armata romana si apare tensiunea muzicala. De asemenea, vocile au fost dublate bine, am aflat de abia la final ca acelea nu erau vocile acelor actori.
    ☆ Cât despre interpretarea actoriceasca, ne putem mândri cu actorii noștri romani și cei francezi ca au reușit sa intre bine în pielea personajelor lor. Nu numai prin rostirea accentuata a replicilor și purtare, cât și prin detalii micuțe la prima vedere cum ar fi: mimica faciala, gesturi, mișcările corpului, sunetele din mijlocul luptelor, etc. Remarcabil este felul cum unele personaje reușesc sa captiveze atenția vizionarului indiferent de rolul acestuia în diferitele scene. De multe ori cel care vizioneaza impartaseste sentimente cu acele personaje și nu-si doresc ca ele sa pățească ceva rău.
    ♤ Recomand vizionarea filmului cu rugămintea de a încerca să înțeleagă că este un film istoric din care poți trage multe concluzii despre vremurile dacice cât și cele din anii 60' - 70'. Sfătuiesc ca vizionarul sa aibă și putina răbdare pentru ca merita văzut.
    ♤ Nota mea: 8⭐️
    ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
    -Didea A.
  • username22222
    pe 22 Septembrie 2022 17:54
    Filmul ”Dacii” este un film istoric român-o francez din 1967, regizat de Sergiu Nicolaescu . Acțiunea filmului se petrece în preajma anilor 86-88 d. Hr, când Domițian, împăratul roman din acea vreme, a încercat să cucerească Dacia.
    Sergiu Nicolaescu s-a documentat mult despre civilizația dacilor. Costumele dacilor au fost greu de realizat . Acest nu a debutat în film ca regizor, ci și ca actor. El a fost nevoit să învețe să călărească.
    O greșeală a regizorului este atunci când Severus moare pe iarbă, iar Decebal ia pământ în mână și-l pune pe pieptul lui Severus.
    Actorii și-au jucat foarte bine rolul. Replicile au fost gândite bine, fiind împărțite în mod egal atât în scenele de grup, cât și în scenele cu spațiul îngust.
    Coloana sonoră ne atrage mult atenția. În timpul luptelor muzica este potrivită unei scene de război. Fiecare scenă din film are câte un sunet care corespunde acțiunilor din momentul respectiv. Stilul de lupta este unul barbar.
    Recomand cu mare drag acest film.
    9/10⭐
    Semnat: Anghel A.
  • user-632c712a76374
    pe 22 Septembrie 2022 17:47
    "Dacii" este, după părerea mea, un film atât documentar, pentru ca ne prezintă istoria popoarelor din care ne tragem și modul în care s-au unit, cât și un film cu tematica moralizatoare pentru perioada actuala în țara noastră. Cele doua popoare, asa cum sunt ecranizate, ne arata faptul ca nu se lasă cumpărate si nu renunta și lupta pentru libertate și atingerea scopurilor propuse de la început.
    Regia, adică regizorul Sergiu Nicolaescu, ajutat de producători și scenariști, pune în scena scenariul realizat de către Titus Popovici, prin intermediul distribuției, care este instruit foarte bine de către regizor. Comportamentul din scena este unul cât se poate de natural, iar regia își face treaba intr-un mod cât de poate de potrivit, mai ales pentru perioada în care se realizează filmul (anii 1966-1967).
    Imaginea, reprezentata de cadrele care alternează după unghiurile în care sunt filmate, fie ca panorame ale peisajului natural sau de razboi, fie cadre tip portret ale personajelor, sunt lipite la montaj astfel încât sa alterneze și sa creeze un efect foarte interesant, alături de muzica potrivita cadrelor. Relația imagine-sunet în acest film ne induce starea de lumi diferite, adică lumea din câmpul de lupta (scenele cu armatele dace și romane, scenele cu luptele, cu conducători ale celor doua popoare, etc.)și viata dacilor și romanilor (scena jertfei- tradiție, cheful de dupa jertfa- traditie, scenele cu Meda și Severus- iubirea, imaginea războiului din afara lui, etc.).
    Distribuția este una romana-franceza, iar actorii francezi au fost dublați de voci care s-au potrivit în mod ideal atât cu personajul, cât și cu imaginea acestuia. Actori care sa iasă în evidenta au fost atât actori romani cât și francezi. Dintre cei romani, un simbol a fost chiar Amza Pellea(Decebal), Alexandru Herescu(Costyo-fiul lui Decebal), Sergiu Nicolaescu(Marcus), iar dintre cei francezi pe Pierre Brice(Severus) si Marie-José Nat(Meda, fiica lui Decebal).
    Recomand acest film, atât pentru tema filmului, distribuție și regie, dar și pentru faptul ca este unul dintre puținele filme vechi românești care chiar mi-a atras atenția!
    Nota mea pentru acest film va fi cea de 9⭐️
    Antonia N
  • user-632a9776b2c1c
    pe 22 Septembrie 2022 17:39
    După părerea mea filmul -Dacii-, a fost unul impresionant, captivant, printre cele mai bune filme istorice românești regizate de Sergiu Nicolaescu.
    Acest film a avut premiera în anul 1967, fiind vorba despre războiul dintre daci si romani. Acțiunea filmului începe pe malul sudic al Dunării, în anul 87.
    Acolo sosește armata romană care era condusă de generalul Fuscus, pregătită să atace Dacia. Senatorul Attius și generalul Severus trec Dunărea cu intenția de a negocia cu dacii, dar Attius este omorât de o săgeată trasă, de un străjer dac. Romanii se pregătesc să atace, iar în frunte era generalul Fuscus care intră în Dacia. Lângă cetate în fața dacilor, se desfășoară întrecerea tinerilor.
    Cotyso, fiul lui Decebal, câștigă întrecerea și este sacrificat pentru zeul Zamolxis. Romanii îl trimit la Sarmisegetusa pe generalul Severus pentru a-i comunica regelui Daciei că împăratul îi primește supunerea, dar Decebal îi spune că mesajul trimis de daci era că vor lupta împotriva celor care le încalcă pământul. Severus este rănit, el rătăcește prin munți și este găsit de Meda, fiica lui Decebal care îi îngrijește rănile. După ce se vindecă se întoarce la romani. De aici se ivește o ceartă între Severus și Fuscus, cei doi se luptă, iar Fuscus este ucis. Severus înaintează spre armata dacilor.
    În cele din urmă, pe câmpul de luptă Severus îl provoacă pe Decebal să se lupte, iar Severus este învins.
    Îmbrăcămintea era una specifică vremurilor de atunci. Dacii aveau cămașa despicată în părți, brâu lat de piele sau pânză. Soldații aveau armură. Femeile purtau cămăsi, fuste.
    Actorii principali în acest film: Amza Pellea, Pierre Brice, Emil Botta, György Kovács. scenarist: Titus Popovici.
    În concluzie, nu am nimic de adăugat negativ la acest film. Merită vizionat!!!
    Ivan Iuliana XI G
  • user-632c6a512e642
    pe 22 Septembrie 2022 17:03
    Tema filmului "Dacii si Romanii" este războiul pentru bogatiile Daciei din vina unei asasinari gresite si obiceiurile acestor 2 popoare antice.Noi,românii putem spune că Dacii sunt strămoșii noștri lundu-ne după teritoriul acestora.
    Regia filmului "Dacii si Romanii" a fost făcută de Sergiu Nicolaescu.In opinia mea regizorul a știut cum sa organizeze actorii.
    In scena primei lupte mi s-a parut ciudat românii au cărat o scara cu pereti deoarece era facuta din lemn si parea foarte grea.
    Replicile din film au fost împărțite atat in scenele de grup cat si in scenele cu putine persoane într-un mod egal.
    Din cate putem vedea in film scenariul si personajele respectă adevarul istoric.
    Scenele sunt filmate profesional,la o calitate in alta pentru anii 1966,l.Operatorii stiau foarte bine ce viziune trebuie filmată si din ce unghi pentru un film cat mai reusit.
    Putem observa ca scenele cu putine personaje sunt facute in mare parte in diferite clădiri iar scenele cu multe personaje sunt facute pe câmpuri din vina numărului mare.
    Coloana sonoră ne atrage cat mai mult in film.In timpul luptelor este o muzica care te face sa te ridici in picioare.Inaintea luptelor românii cântă la trompete.Fiecare scena din film are cate un sunet corespunzător acțiunilor facute in momentul acela.
    Actorii si-au interpretat rolurile cu succes.Rolurile li se potriveau tuturor actorilor de aceea mimica personajelor a fost foarte buna.Stilul de luptă se poate observa ca este unul barbar.
    În final vreau sa spun ca filmul "Dacii si Romanii" este un mare succes si il recomand.9/10 Madalin G
  • robertmarius13
    pe 22 Septembrie 2022 15:48
    Am vizionat filmul „Dacia”, regizat de apreciatul regizor Serge Nicolaescu și pot spune că mi-a plăcut acest film.
    În momentul bătăliei dintre Fuscus și Severus, din câte putem observa, se luptau lângă un râu, care părea a fi într-o râpă, așa că după ce Fuscus a fost ucis, împăratul Domițian și armata romană au apărut de nicăieri. O greșeala a regizorului este scena care apare imediat după cadrul în care copiii lui Decebal se ceartă despre cine ar trebui să treaca primul apa. Putem vedea cu ochiul liber niște soldați purtând blugi moderni, ceea ce nici nu pare firesc pentru vremea respectivă. Totusi în scena bătăliei dintre Decebal și Severus, când Severus este ucis, Decebal ia în tăcere o mână de pământ din spatele corpului lui Severus și o pune pe pieptul lui. Acesta este un gest logic al lui Decebal de a onora traditia mortuala a dacilor.
    Un alt aspect pe care nu l-am putut omite este scenariul. Ignorând câteva greșeli minore, scenariul este exemplar.
    Imaginile sunt partea mea preferata, având în vedere anul în care a fost filmat acest film, 1966, nu este nimic de reprosat fata de calitatea videoclipului. Însă, au fost filmate mici cadre in unghiuri greșite, anumite cadre ar avea nevoie de mici imbunătățiri, dar un aspect demn de remarcat este faptul că sunt multe tranziții între cadre, cu personaje implicate, dar și cadre cu doar câteva caractere, de exemplu, scena în care apar doar Meda și Severus.
    In vremurile in care acest film a fost facut, coloana sonoră era excelentă, în ceea ce privește calitatea audio și perfect sincronizată cu povestea principală.
    Despre interpretare nu am nimic de spus, dar actoria este remarcabila, iar expresiile faciale și mișcările sunt interpretate într-un mod impresionant.

    Nota finală a filmului : 8
  • user-5fa935fe79d9b
    pe 22 Septembrie 2022 15:13
    Filmul incepe cu o secventa din asedierea facuta de romani, asupra cetatii dacilor.Romanii se pregateau sa ii atace pe daci,Imparatul Domitian fiind de acord cu acest razboi,pe cand Attius,spion al dacilor si tatal generalului Severus se impotrivea razboiului.Actorii au avut un joc actoricesc de minune ,luptele fiind bine concepute si cu niste cadre bine luate.Replicile au fost bine gandite emotiile vazandu-se pe fata actorilor.Cea mai buna replica mi s-a parut cea a lui Severus cand Decebal a decis sa il elibereze:"De ce te uiti asa la mine,ce ai vrea sa tradez? Nici ultimul roman nu ar face-o ".Cadrele filmate alterneaza intre cele panoramice si cele de lupta .Cadrele de lupta nu mi se par luate bine ,deoarece nu evidentiaza adevarata putere de lupta a romanilor ,aratand doar numarul mare de soldati si tacticile lor de lupta.Cadrele panoramice sunt bune aratandu-ne cetatea dacilor ,pozitia tactica si atacurile pe neasteptate ale dacilor si peisajele mirifice muntoase.Cea mai buna parte din tot filmul mi se pare coloana sonoara.In acest film mereu o sa-ti dai seama cand urmeaza sa se intample ceva rau ,deoarece cei din echipa coloanei sonore s-au asigurat sa simti aceeasi frica pe care o simteau soldatii in lupta.Avem si scene cu un ritm pasnic cum ar fii scena in care Severus si Meda alearga pe campii dar avem si scene cu un ritm petrecaret pe care il simti la ospatul dacilor.Dublajul este genial ,nici macar nu iti dai seama ca nu toti actorii nu sunt români iar sincronizarea intre miscarea buzelor si voce este bine realizata .Recomand acest film tuturor si sper sa va placa cum mi-a placut si mie.
    Țipău B.
  • user-632c2222ca24c
    pe 22 Septembrie 2022 11:53
    Filmul are loc în anul 1967 , în film este vorba despre raszboiul dintre daci si romani.
    La început , actiunea se petrece pe malul sudic al Dunarii .Generalii Focus și Severus nu se înțeleg deloc cu Împăratul Domitian,aceștia sunt mereu într un conflict. Tatăl generalului Severus și anume Attius decide sa se opună războiului împotriva dacilor .Acesta a ales sa treacă Dunărea dar după scurt timp este ucis fără mila de către oșteanul dac Remaxos.Dupa ceva vreme Romanii s au hotărât sa treacă la atac și sa lupte împotriva dacilor,generalul Focus intra curajos în Dacia hotărât sa ii învingă pe aceștia. Lângă cetatea Argidava se desfășoară întreaga întrecere a tinerilor chiar în fata Împăratului Decebal ,aici îl avem chiar și pe fiul lui Decebal ,în tot acest timp Romanii au reușit după multa lupta sa treacă Dunărea asa cum și au dorit .De aici a început războiul. Cotyso ,fiul lui Decebal a câștigat întrecerea,iar acesta a fost sacrificat și trimis la zeul Zamolxis .Romanii au atacat și au reușit sa cucerească Dacia .Domitian primește în dar de la Împăratul Deccebal numeroase daruri arătând libertatea pe care Dacii o au .Aceștia impun condiții alea păcii.Sarmisegetuza a mers la Împăratul Decebal și a aflat ca tatăl sau era dac ,ceea ce l a șocat aceasta veste,acesta se îndrăgostește de fiica lui Decebal pe nume Meda ,o fata de o frumusețe rara.Acesta trebuia sa lupte alături de romani pentru ca acolo a crescut și era datoria lui sa lupte pentru aceștia. Fuscus îl considera un trădător pe Severus.Acestia ajung sa se lupte,iar Focus sfârșește ucis.Decabal și Severus se lupta cu toate puterile fiind doi bărbați duri și adevărați. După bătălie Severus este cel care este învins.Îmbrăcămintea dacilor, destul de simplă, semăna întrucâtva cu portul popular românesc. Bărbaţii purtau pantaloni (cioareci) de două feluri: mai largi sau mai strâmţi pe picior, în genul iţarilor. Cămaşa, despicată în părţi, o purtau pe deasupra cioarecilor, incingându-se cu un brâu lat, probabil de piele sau, eventual, din pânză groasă. O haină cu mâneci şi cu creţuri, o mantie scurtă, fără mâneci, având uneori franjuri, sau o şubă.Femeile purtau o cămaşă încreţită, cu mâneci scurte, şi o fustă. Columna Traiană ni le înfăţişează purtând uneori şi o manta lungă, bogat drapată. O basma, probabil colorată, le acoperea părul.
    Andrei .B
  • robertros7
    pe 22 Septembrie 2022 10:42
    In opinia mea, filmul ,,Dacii" este un film destul se bine realizat pentru vremea cand a fost regizat, regizorul a facut o treaba buna realizand filmul prin calitatea sonora destul de buna, calitatea video este una medie dar destul de buna pentru vremea la care a fost realizat filmul.
    Scenariul in opinia mea este unul bine pus la punct, cu mici exceptii. Scenele care m.au captivat erau acelea in care ni se prezinta obiceiurile pe care le ave.au dacii, cum ar fi taranca luata in pumn de cel care moare, dansurile in cerc ale acestora, moartea cu zambetul pe buze, Este un scenariu bine detaliat care reda bine ce s.a intamplat in acea perioada, cum vorbeau, comportamentul acestora, imbracamintea, stilul de lupta, esc.
    Romanii erau niste razbunatori, care isi doreau sa castige orice lupta, pe cand dacii se axau pe traditiile lor si bagatii. Cadrele din multe perspective ajuta in prezentarea mai detaliata a filmului, prin prezentarea peisajelor, vestimentatia personajelor, campului de lupta pe campii si paduri, taberele acestora, etc.
    Coloana sonora era una buna protrivindu.se cu intamplarile din film.
    Interpretarea actoriceasca a fost una buna, putin falsa dar cel mai bine au intrat is personaj Pirre Brice (Severus), Amza Pellea (Decebal). Actorii si.au jucat bine rolul, unele scene au fost exagerate, moartea brusca si nerealista a personajelor, neramanand sange pe arme.
    In concluzie filmul a fost destul de bun pentru ani 1967 si il recomand cu drag. 9/10
    Robert R.
  • user-632c042f349d0
    pe 22 Septembrie 2022 09:44
    Mie personal mi-a plăcut foarte mult filmul Dacii și Romanii, toate acestea datorita regizorului. Regizorul este responsabil de întregul film deoarece acesta îndruma jocul actorilor, după cum s-a putut observa și în filmul nostru , actorii știau ce să faca , cum sa se miste exemplu: când a început bătălia actorii știau ceea ce aveau de făcut încât tot jocul actoricesc sa para cât mai real.
    Scenariul filmului consta în textul acestuia, pe care actorii trebuie sa îl învețe și să îl exprime cât mai bine. In filmul Dacii textul a fost unul nu foarte bogat ,actorii vorbesc prea puțin , cuvintele nu sunt cunoscute tuturor, iar mulți dintre ei își încurcă textele , ceea ce poate duce uneori la eșuarea unei părți din film .
    Imaginea are rolul într-un film de a ne prezenta tot ceea ce se întâmplă , responsabil de aceasta parte este operatorul cameraman . Acesta ne prezintă cadre largi din natura , cadre filmate de sus și din lateral cu întregile armate, dar și imagini mici , întru cât acesta ne oferă o alternanță a cadrelor vizionate.
    Coloana sonora consta in efectele sonore , în vorbele actorilor , aceștia trebuie sa interpreteze cât mai bine , pentru ca totul sa para real. Efectele sonore din film sunt provocate de tobele bătute puternic și de strigătele de lupta ale celor două armate .
    Interpretarea actoricească este caracterizata prin mimica , gesturile și acțiunile actorilor. In filmul prezentat actorii au o mimica foarte puțin dezvoltată dar prin gesturile și acțiunile lor au demonstrat multe. Prin acțiuni au demonstrat mai ales faptul că sunt foarte buni luptători.
    In concluzie, mi-a plăcut foarte mult filmul Dacii.
    Cronicar : Marinela
  • MarioD
    pe 22 Septembrie 2022 09:24
    In opinia mea filmul .. Dacii" este unul dintre cele mai bune filme istorice românesti . Scenariul este realizat in mare parte bine dar cu mici observatii . Scenele de lupta mi au atras atentia cel mai mult dar atunci când Severus a fost infrânt de Decebal, acesta a murit pe iarba, punându i pamânt in pumn insemnând imprudenta scenaristilor. Fuscus ordona legiunilor sãi atace pe Dacii, lupta dintre Fuscus si Severus, unde Fuscus este ucis si scena jertfirii fiului lui Decebal pentru a primi bunavointa lui Zamolxe, deoarece Dacii se inchinau Zeilor. De asemenea filozofia Dacilor se referã la faptul ca nasterea copiilor este un moment dureros in care ei plâng pentru ca ei stiu ca va uram o viata grea pentru copii lor iar cand moare cineva toatã lumea se bucura pentru ca aveau credintã ca in viata de dincolo este mult mai bine. Coloana sonora are si aceasta un rol important oferã suspans, viata actiunilor si personajelor, intensifica actiune si ajuta de asemenea si la mimica personajelor.
    Interpretarea actoriceascã reprezintà cea mai important parte a filmului din punctul meu de vedere . Actorii s au Încadrat intr un mod fantastic.
    Tonul vocii aläturi de dublajele lor faceau diferenta .
    In concluzie filmul este unul care merita väzut mai ales de cei carora le plac filmele cu suspans .
  • user-632bf1af5d21e
    pe 22 Septembrie 2022 08:36
    Am vizionat acesc film si pot spune ca este unul bun dar am cateva observatii de facut.
    In primul rand o aa vorbesc despre regia pe care a coordonat-o Sergiu Nicolaescu,aceasta a fost farte buna,dar au existat si cateva greseli,atunci cand unul dintre actori a fost omorat pe iarba,iar dupa moartea acestuia i sa pus in mana nisip.Cand unul dintre soldatii romani a fost taiat cu sabia la gat si acesta a murit fara a vedea un semn pe gatul acestuia.
    Scenariu a fost unu foarte bine pus la punct,nu am nimic de reprosat.
    Cadrele trase de catre operator au fost splendide,succesiune de imagini filmate din stanga,dreapta,de sus,din spate,toate au fost foarte bine facute si clare.
    Coloara sonora m-a deranjat in mod special in momentele culminante pentru ca acele trompete de fundal aveam un volum foarte ridicat si ma zgariau pe urechi.Vocile actorilor au fost bune,clare cu exceptia unor cadre cand nu exista lip sink voce-imagine.
    Interpretarea actriceasca,fara cuvinte!Actorii aveau o mimica foarte minunata,care te facea sa simti niste emotii pe care acestia le aveau.Gesturile lor crd ca au fost putin cam exagerate in unele actiuni de exemplu atunci cand se certau acestia aruncau maine in aer,tipau foarte tare,se intorceau cu spatele si plecau.
  • user-632be81220238
    pe 22 Septembrie 2022 08:14
    In opinia mea filmul ,, Dacii" este unul dintre cele mai bune filme istorice românești . Scenariul este realizat in mare parte bine dar cu mici observații . Scenele de lupta mi au atras atenția cel mai mult dar atunci când Severus a fost înfrânt de Decebal, acesta a murit pe iarba , punându i pământ in pumn însemnând imprudenta scenariștilor . Imaginea filmului ne prezintă culorile reci și sumbre ale filmului . Coloana sonora este una bine pusă la punct .Vocile actorilor s au încadrat perfect pe ritmul bătăii tobelor și scuturilor . Interpretarea actoricească reprezintă cea mai importantă parte a filmului din punctul meu de vedere . Actorii s au încadrat intr un mod fantastic . Tonul vocii alături de dublajele lor făceau diferența . In concluzie filmul este unul care merita văzut mai ales de cei cărora le plac filmele cu suspans .
    Nota mea finala este 9 .
    Pitulice Florentina -11G
  • user-5fa97b4a27ce8
    pe 21 Septembrie 2022 23:31
    După părerea mea , "Dacii" e probabil cel mai bine realizat film românesc. Prezentând campania împăratului Domiţian de a cuceri Dacia din preajma anilor 86-88 ,regizorul Sergiu Nicolaescu a vrut să transmită un sentiment de naționalism românesc.

    Acest film este o superproducție de nivel european, lipsită de clişee, care îmbină epicul luptelor spectaculoase între daci şi romani cu fantezia poetică a spectacolului vizual al spaţiului românesc. Regizorul a compus lupte , cadre dinamice memorabile (ploaia de bolovani și de săgeți aruncată de daci asupra romanilor , sărbătorirea sacrificiului de către daci sau decimarea de către generalul Fuscus a legiunii înfrânte), portrete ale unor personaje istorice, introducând secvenţe (de genul cadrului de la început când toată armata romană parcă a încremenit, doar faldurile mantiilor mişcându-se uşor în bătaia vântului) şi un final deschis care topeşte în frescă oștile romane şi dace aflate față în față pe câmpul de luptă, înaintea unei bătălii decisive.

    Caracterul naţional al pelicului este realizat prin valorificarea plastică a peisajului românesc şi folosirea unor simboluri naționale ca Babele și Sfinxul din Bucegi, conferindu-se aspectul de mit. Deşi o mare parte din "Dacii" este pură ficţiune, ea nu alterează istoria dacilor, deci nu i se poate reproşa filmului că are un caracter protocronist aşa cum au încercat să o facă delatorii antiromâni ce au văzut "Dacii" ca un film de propagandă. Scenariul inteligent, dialogurile pline de dramatism, personajele credibile, interpretările actoriceşti exemplare şi mai ales regia inspirată şi talentată a tânărului Sergiu Nicolaescu sunt punctele forte ale filmului. Din punctul meu de vedere, "Dacii" este un adevărat film de artă, poate cel mai bun film românesc din toate timpurile.