Comentarii Comentează
  • gbanescu
    pe 12 Aprilie 2019 00:41
    Am vazut „Damascus Cover” la cate zile dupa ce am vazut mini-seria Netflix „Inside the Mossad” (excelenta; nu stiu de ce nu e listata pe cinemagia..). M-a atras la "Damascus Cover" titlul si faptul ca ii avea in distributie pe Jonathan Rhys Meyers si pe John Hurt.
    Rezultatul ? Pierdere de vreme: un film slab.
    Ideea filmului nu e rea – un ofiter Mossad este trimis in Siria pentru a extrage o sursa aflata in pericol de deconspirare (“Ingerul”), scopul fiind de fapt inducerea in eroare a serviciilor de securitate siriene: exfiltrarea trebuie sa se realizeze cu tam-tam, astfel incat sirienii sa ramana convinsi ca cel pe care l-au scapat printre degete este sursa Mossad cu numele de cod “Ingerul”, cand de fapt cel recuperat era doar o sursa “obisnuita” a Mossad, iar adevaratul agent “Ingerul” sa poata ramane si actiona in continuare in Siria.
    Asadar, ideea filmului e interesanta, dar filmul in sine e praf. Si surprinzator pentru mine, prestatia lui J.R. Meyers este in cel mai bun caz modesta (comparand-o, de exemplu cu cea din Match Point).
    O ultima remarca: mi s-a parut deplasat si faptul ca au gasit de cuviinta sa foloseasca numele de cod “Ingerul” intr-un astfel de film (cand puteau folosi atatea altele). Acest nume de cod a fost atribuit, in realitate, poate celei mai bune surse pe care a avut-o vreodata Mossad - Ashraf Marwan, care a indeplinit o perioada indelungata functia de sef de cabinet al presedintelui Egiptului si insarcinat cu probleme speciale al acestuia. Ashraf Marwan a murit in 2007, in Londra, in conditii neelucidate (foarte posibil asasinat).