Cu toate că intrigile m-au lăsat rece și au fost destul de forțate, cel puțin cum sunt prezentate aici (nu știu cât de fidelă este ecranizare romanului), mi-a plăcut destul de mult datorită personajelor memorabile și prestațiilor actoricești. Glenn Close, John Malkovich și Uma Thurman, sunt excelenți și fac filmul să fie o experiență foarte captivantă. De notat și faptul că în ciuda tonului de dramă psihologico-romantică are și unele momente de umor care funcționează foarte bine.
ioanaa_ioana
pe 06 August 2018 19:55
Mult prea siropos pentru mine. Creat pe o structura romantica depasita si ireala chiar si pentru acele vremuri. Nota 6.
andystarx
pe 31 Decembrie 2017 17:40
Filmul nu este nici pe departe o capodopera,insa jocul actoricesc este la un nivel foarte inalt,dovada ce distributie a avut acest film ! Pe unii ii poate plictisi teribil,ce tanar era Keanu Reeves aici !
lili22
pe 11 Septembrie 2014 17:44
Nu e o capodopera , capodopera e romanul, dar filmul e bine interpretat.
iulian94
pe 26 Februarie 2014 14:34
Un film despre tradare, inselatorie si manipulare intr-o societate parvenita. Filmul este foarte bun si merita vazut pentru prestatia actorilor si regia excelenta.
psihologu
pe 30 Decembrie 2013 10:37
Imediat după vizionarea unui film, îmi fac o însemnare mică, pe care o postez de obicei și pe Facebook, de la care pornesc ulterior eventuala recenzie a filmului. La deja-clasicul ”Dangerous Liaisons” am scris doar ”Ce filme se făceau pe vremuri!”. Iar vremurile alea chiar nu sunt îndepărtate, dar șarmul acestui film de familie ne îndeamnă să îl considerăm deja, fără nicio problemă, un clasic al cinematografiei și mai ales al genului dramatic. Chiar dacă mulți dintre voi nu pot trece peste micile lui imperfecțiuni.
Pierre Ambroise François Choderlos de Laclos publica în 1782 un roman epistolar în patru volume, intitulat destul de pompos ” romanul ”Les Liaisons dangereuses ou lettres recueillies dans une société et publiées pour l’instruction de quelques autres” (Legăturile primejdioase sau scrisori adunate într-o societate și publicate întru instruirea altor câțiva). Două secole mai târziu, Christopher Hampton adapta acest roman pentru teatru, apoi pentru marele ecran și era răsplătit merituos cu Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat.
Două personaje, două tipare ale personalității umane, sunt în centrul acestui film: Marchiza de Merteuil (Glenn Close) este privită în societate drept o femeie cu înalte standarde morale, dar este în același timp, pentru cei apropiați, o maestră a conspirațiilor, căreia îl place și mai mereu îi și reușește să conducă oamenii și să îi manipuleze spre îndeplinirea propriilor ambiții. Deși nu mai este la prima tinerețe, subjugă încă privirile și mințile bărbaților, deși pare paradoxal că tocmai unul precum Vicomte de Valmont (John Malkovich) este cel care dorește reaprinderea scânteii care i-a călăuzit odinioară.
De ce paradoxal? Pentru că Valmont este un fel de Casanova, dar nu acela care dorește dragostea, nu acela care o caută, ci, din contră, acel tipar de bărbat care dorește să îi dovedească inutilitatea și să o îndepărteze. Lipsit de scrupule, este născut să seducă și să părăsească, este în același timp irezistibil și arogant, căutat și temut de către femei. Faima sa este asemănătoare cu a lui Casanova, îl precede, dar are o inteligență vie și rece care, din nou paradoxal, atrage femeile. Un tipar care, iarăși, transcede veacurile și dacă Laclos a împrumutat personajul din secolul al XVIII-lea, probabil nu s-a gândit că femeile se vor îndrăgosti, cu 200 de ani mai târziu, de aceleași însușiri… înșelătoare.
Așadar, o prinsoare (ce clișeu, nu?): marchiza îi va dărui o noapte de dragoste lui Valmont dacă acesta o va seduce, în cele câteva luni înaintea nunții, pe ”pubera” Cecile de Volanges (interpretată de Uma Thurman, primul rol important al actriței de – atunci – 18 ani). Nimic mai ușor, dar de fapt niciuna dintre cele două femei pe care el le seduce – Cecile și Madame de Tourvel – nu este importantă, ci arsenalul de trăsături umane, mai degrabă negative în accepțiunea conformismului societății moderne, pe care Vicomte de Valmont le manifestă și ni le dezvăluie (Atenție, bărbați, merită studiat!).
Dacă în momentul apariției, a fost lăudată întreaga distribuție, cu un plus important pentru Glenn Close, trebuie privit și analizat cu atenție John Malkovich. Dacă eram femeie, puteam să fac aprecieri probabil și asupra frumuseții actorului; nefiind însă, l-am privit pe Malkovich mai degrabă ca pe un actor neutru din punct de vedere al frumuseții, dar care compensează în personajul Valmont cu inteligența sa, cu posibilitatea de a seduce orice femeie fără milă și care poate fi asemănat de acestea, la început, ca bărbatul perfect, iar la final ca un monstru letal, mincinos și ipocrit. Un porc, în limbaj modern!
Da, ce filme se făceau pe vremuri! O distribuție ce impresiona încă de pe atunci, în ciuda aparentei imaturități a unor actori, cu un subiect mereu actual (infidelitatea și instabilitatea sufletului uman), cu o impresionantă ilustrare a unor timpuri demult apuse, dar ale căror moravuri se pare că nu vor dispărea niciodată. Scandalul, corupția, lipsa de prejudecăți sunt la fel de actuale, iar filmul trebuie privit mai ales sub acest aspect: departe de a fi o capodoperă după standardele genului, ”Dangerous Liaisons” este o lecție de psihologie umană.
Spikos
pe 29 Aprilie 2013 07:28
Un film de epoca (sec.XVIII francez) , bogat in intrigi amoroase , puse la cale mai intotdeauna de persoane declasate , prefacute , ticalosi fara scrupule , intr-un mediu aristocratic decadent , ajuns saturat amoral , care revolta ; pedeapsa sociala nu intarzie : mai sunt 10 - 20 de ani pana la 1789 ! Vicontele de Valmont (John Malkovich) , amantul notoriu , reuseste mai intotdeauna datorita credulitatii uimitoare , plictisului , indeciziei tinerelor , pe care nunumai ca le seduce , dar se amuza , pariind pe morala lor fragila ; cinismul sau fara margini este pana la urma pedeapsa tinerelor victime ; el insusi cade prada unui sentiment desconsiderat : iubirea ! Filmul se bazeaza mai mult pe scenariu , scenografie (acestea au fost premiate) si jocul excelent al actorilor , actiunea fiind putina ; pare un roman de salon ; nota 8 .
amnezia
pe 02 Februarie 2013 23:29
cum dzeu ca nu pot s il vad:| care e on s ma poate ajuta:)))))
Iulidesprefilme
pe 02 Februarie 2013 20:40
O dramă de patru stele în care strălucesc toţi actorii...
radu3455
pe 17 Mai 2012 16:20
o drama foarte bine regizata mi-au,placut in special interpretarile actorilor care au fost foarte bune
xerses
pe 11 Mai 2012 10:11
Un film excelent, in care drama se imbina in mod fascinan cu provocarea si senzualitatea.
Andrei.Ciprian
pe 26 Ianuarie 2012 20:46
Un film cu adevarat bun.Distributie fenomenala,acting foarte bun(Glenn Close si John Malkovich au fost perfecti),un scenariu foarte bun,nu plictiseste si te atrage din start!De vazut!
AimeeLov
pe 25 Iulie 2011 12:41
Film bun cu un sfarsit sfasietor care pe mine m-a emotionat...
healtheworld
pe 03 Mai 2011 00:34
Jos palaria pentru John Malcovich !! Genial genial genial !!
White.Lily
pe 21 Februarie 2011 13:28
Filmul intr-adevar, este foarte reusit. Glen Close este de-adreptul magnifica in rolul Marquisei de Merteuil.
Numai ca mie, mi-a fost ceva mai greu de urmarit, in sensul ca mi-a fost destul de greu sa fiu obiectiva cand am constat ca este practic acelasi film cu Cruel Intentions. Si nu ma puteam sa ma abtin in a face comparatii.
Orisicum, filmul merita, cu siguranta!
Marie_Antoinette
pe 22 Noiembrie 2010 18:15
trebuie ca se plictisea enorm personajul lui Malkovich...ce mai barbat! scopul vietii lui se rezuma la a seduce femei.
de altfel filmul bun...
Lorette09
pe 29 Octombrie 2010 13:59
Foarte buna comparatia lui jasnic .Ambele filme sunt pur si simplu capodopere. In schimb, rolul din Dangerous Liaisons i s-a potrivit manusa deoarece a avut un rol complex in care s-a putut observa ca este in primul rand un actor de teatru, ceea ce ii da un aer de gratie si intelectual rasat.
kenya
pe 08 Octombrie 2010 19:10
Superb.Acesta este un film reusit de dragoste,fara vesnicul sirop gretos si nerealist.Seductia si dragostea sunt jocuri intre barbati si femei in vartejul carora se sacrifica bani,morala,inocenta,chiar viata,intr-o betie a simturilor,uneori rafinata pana la extrem,cu acelasi scop si cu acelasi deznodamant-cuplarea si acuplarea,toata broderia asta de atentii,de intrigi,de jocuri duc in acelasi loc.Simplu,pentru secolul nostru,complicat in epoca baroca,competitia era extrema atunci,nobilii plini de bani si care o fredonau toata ziua,erau extrem de inventivi in a cauta motive de a-si face viata mai intensa si atunci,inventau tot felul de joculete de-astea pasionale.Iar actorii sunt excelenti in rolurile lor.de departe cel mai potrivit este minunat de perversul Viconte de Valmont in interpretarea lui John Malkovich,un actor cu predilectie pentru roluri de acest gen.
claudio
pe 08 Iulie 2010 23:05
pentru toti cei care n-au vazut filmul acesta pana akum, il recomand si eu la randul meu .............foarte taree merita vazutt/.
cl24
pe 06 Iulie 2010 18:34
Este cea mai buna transpunere a romanului in scena.
Valoarea si talentul actoricesc sunt la ele acasa in acest film, desi peste ani, povestea este adusa spre zilele noastre, in filmul "Cruel Intentions", cu alti actori faimosi.
fanfirth
pe 05 Iulie 2010 11:00
Rolul perfect pentru John Malcovich. Filmul perfect pentru un asa rol. Jocul seductiei e unul crud si complex iar personajele principale nu se dau in laturi de la nimic pentru a-si atinge scopurile. Dar gustul victoriei nu e chiar atat de dulce...
artgrl
pe 01 Iulie 2010 03:58
Un film exceptional!!! Sex, minciuni, paveniti, inocenta furata, cinism,manipulare, santaj. Este un film perfect, unul din putinele filme pe care le recomand fara nici o ezitare. Cat despre distributie ...John Malkovich,Glenn Close,Michelle Pfeiffer, un trio perfect, dar sa nu uit de Uma Thurman si Keanu Reeves.trebuie vazut!!!
jansic
pe 05 Mai 2010 18:40
malkovich este absolut genial, i se potriveste rolul cinicului, al omului crud. o interpretare la fel de buna o face in A portrait of a lady.
into_the_labyrinth
pe 15 Ianuarie 2010 01:01
Ecranizarea dupa un scenariu clasic este foarte reusita si credibila si beneficiaza de o interpretare absolut exceptionala din partea actorilor. Toti au fost fantastici, dar John Malkovich mi s-a parut incredibil prin naturaletea cu care a interpretat. Pt. cei nefamiliarizati cu subiectul, de vazut neaparat.
Yufeng
pe 29 Noiembrie 2009 13:28
O ecranizare foarte reușită,devenită clasică, poate fi luată ca model pentru orice transpunere pe peliculă a unei opere literare.
laurentiu1980
pe 19 Octombrie 2009 21:00
Probabil cel mai bun film al tuturor timpurilor. Fidelitatea fata de cartea lui Choderlos de Laclos e insotita de o executie geniala si fara cusur din partea celor trei actori principali.
Dragosh02
pe 12 Martie 2009 14:55
Superb,genial sunt doar o frantura din adjectivele care le merita filmul acesta.Avem parte de niste caractere foarte bine conturate,jucate impecabil,o poveste intortocheata dar in acelasi timp simpla,si o epoca cel putin interesanta.Genul fimului poate fii Drama,Romantic,Suspans,Psihologic dar cu siguranta este un film de 5 STELE.
Daca am presupune k filmul asta(in forma actuala),ar fii fost lansat in 2009,si nu 1988,eu cred k ar fii luat cel putin 1..2..3.. 6 premii oscar,si la restul categoriilor cate o umila nominalizare(comparand cu ultimile 2, mega premiatele filme,No Country for Old Men si Slumdog Millionaire).E genul de film REALY must see...
pe 15 Iunie 2006 10:31
Extraordinar film. Incerc de ceva timp sa fac rost de el sa-l revad dar din pacate fara reusita. Daca cineva ma poate ajuta contra cost sa fac rost de el ma poate contacta la [email protected]
Va multumesc
Cu toate că intrigile m-au lăsat rece și au fost destul de forțate, cel puțin cum sunt prezentate aici (nu știu cât de fidelă este ecranizare romanului), mi-a plăcut destul de mult datorită personajelor memorabile și prestațiilor actoricești. Glenn Close, John Malkovich și Uma Thurman, sunt excelenți și fac filmul să fie o experiență foarte captivantă. De notat și faptul că în ciuda tonului de dramă psihologico-romantică are și unele momente de umor care funcționează foarte bine.
Pierre Ambroise François Choderlos de Laclos publica în 1782 un roman epistolar în patru volume, intitulat destul de pompos ” romanul ”Les Liaisons dangereuses ou lettres recueillies dans une société et publiées pour l’instruction de quelques autres” (Legăturile primejdioase sau scrisori adunate într-o societate și publicate întru instruirea altor câțiva). Două secole mai târziu, Christopher Hampton adapta acest roman pentru teatru, apoi pentru marele ecran și era răsplătit merituos cu Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat.
Două personaje, două tipare ale personalității umane, sunt în centrul acestui film: Marchiza de Merteuil (Glenn Close) este privită în societate drept o femeie cu înalte standarde morale, dar este în același timp, pentru cei apropiați, o maestră a conspirațiilor, căreia îl place și mai mereu îi și reușește să conducă oamenii și să îi manipuleze spre îndeplinirea propriilor ambiții. Deși nu mai este la prima tinerețe, subjugă încă privirile și mințile bărbaților, deși pare paradoxal că tocmai unul precum Vicomte de Valmont (John Malkovich) este cel care dorește reaprinderea scânteii care i-a călăuzit odinioară.
De ce paradoxal? Pentru că Valmont este un fel de Casanova, dar nu acela care dorește dragostea, nu acela care o caută, ci, din contră, acel tipar de bărbat care dorește să îi dovedească inutilitatea și să o îndepărteze. Lipsit de scrupule, este născut să seducă și să părăsească, este în același timp irezistibil și arogant, căutat și temut de către femei. Faima sa este asemănătoare cu a lui Casanova, îl precede, dar are o inteligență vie și rece care, din nou paradoxal, atrage femeile. Un tipar care, iarăși, transcede veacurile și dacă Laclos a împrumutat personajul din secolul al XVIII-lea, probabil nu s-a gândit că femeile se vor îndrăgosti, cu 200 de ani mai târziu, de aceleași însușiri… înșelătoare.
Așadar, o prinsoare (ce clișeu, nu?): marchiza îi va dărui o noapte de dragoste lui Valmont dacă acesta o va seduce, în cele câteva luni înaintea nunții, pe ”pubera” Cecile de Volanges (interpretată de Uma Thurman, primul rol important al actriței de – atunci – 18 ani). Nimic mai ușor, dar de fapt niciuna dintre cele două femei pe care el le seduce – Cecile și Madame de Tourvel – nu este importantă, ci arsenalul de trăsături umane, mai degrabă negative în accepțiunea conformismului societății moderne, pe care Vicomte de Valmont le manifestă și ni le dezvăluie (Atenție, bărbați, merită studiat!).
Dacă în momentul apariției, a fost lăudată întreaga distribuție, cu un plus important pentru Glenn Close, trebuie privit și analizat cu atenție John Malkovich. Dacă eram femeie, puteam să fac aprecieri probabil și asupra frumuseții actorului; nefiind însă, l-am privit pe Malkovich mai degrabă ca pe un actor neutru din punct de vedere al frumuseții, dar care compensează în personajul Valmont cu inteligența sa, cu posibilitatea de a seduce orice femeie fără milă și care poate fi asemănat de acestea, la început, ca bărbatul perfect, iar la final ca un monstru letal, mincinos și ipocrit. Un porc, în limbaj modern!
Da, ce filme se făceau pe vremuri! O distribuție ce impresiona încă de pe atunci, în ciuda aparentei imaturități a unor actori, cu un subiect mereu actual (infidelitatea și instabilitatea sufletului uman), cu o impresionantă ilustrare a unor timpuri demult apuse, dar ale căror moravuri se pare că nu vor dispărea niciodată. Scandalul, corupția, lipsa de prejudecăți sunt la fel de actuale, iar filmul trebuie privit mai ales sub acest aspect: departe de a fi o capodoperă după standardele genului, ”Dangerous Liaisons” este o lecție de psihologie umană.
Numai ca mie, mi-a fost ceva mai greu de urmarit, in sensul ca mi-a fost destul de greu sa fiu obiectiva cand am constat ca este practic acelasi film cu Cruel Intentions. Si nu ma puteam sa ma abtin in a face comparatii.
Orisicum, filmul merita, cu siguranta!
de altfel filmul bun...
Valoarea si talentul actoricesc sunt la ele acasa in acest film, desi peste ani, povestea este adusa spre zilele noastre, in filmul "Cruel Intentions", cu alti actori faimosi.
Daca am presupune k filmul asta(in forma actuala),ar fii fost lansat in 2009,si nu 1988,eu cred k ar fii luat cel putin 1..2..3.. 6 premii oscar,si la restul categoriilor cate o umila nominalizare(comparand cu ultimile 2, mega premiatele filme,No Country for Old Men si Slumdog Millionaire).E genul de film REALY must see...
Va multumesc