Comentarii Comentează
  • mirceapopa79
    pe 10 Martie 2020 11:25
    Un BIOPIC MUZICAL REUSIT care reda viata si cariera de succes a marii cantaretze de opera nu numai a Romaniei ci si a planetei HARICLEA DARCLEE. Cu cateva mentiuni. Comunistii au considerat-o victima perfecta a capitalismului si a legionarilor si fascistilor adica a regimului burghezo-mosieresc care a lasat-o sa moara in cea mai crunta mizerie de aceea i-au facut un film odata cu centenarul ei. In film se pomeneste despre liberalii interbelici(dusmanii de clasa) care nu sunt interesati de cultura. Nu apar in film mentiuni despre ultimele zile ale vietii ei pentru ca trebuia pomenite de perioada cand comunistii actualii diriguitori de atunci se aflau in inchisori ca ilegalisti si in plus trebuia pomenit dictatura carlista si ascensiunea legionarilor ca DARCLEE a murit in 1939 adica in vremuri politice tulburi mai precis in 12 ianuarie 1939 la 78-79 de ani.Apoi o alta mentiune: fiul lui DARCLEE a fost un dirijor si compozitor cunoscut care a dirijat Orchestra Radiodifuziunii dar ce este esential este ca a compus si multe cantece proletcultiste adica patriotice de propaganda ideologica deci a imbratisat din convingere comunismul si datorita faptului ca fi-su lui Darclee(care apare in film) a cantat in ode regimul stalinist a fost posibil sa se faca acest film ca pesemne ca daca ar fi fost impotriva noului regim instalat dupa 1945 nu s-ar fi facut filmul in vecii vecilor. De remarcat ca e un regizor tanar de 27 de ani MIHAI IACOB (Emigrat in 1972 in SUA capitalista unde a sfarsit-o prost el nemaiactivand in domeniu filmului ci prestand munci necalificate) scolit in poerioada stalinista ca facea parte din generatiile care indurasera efectele razboiului si foametea. Sa nu uitam ca in 1960-61 ne aflam in plina dictatura a lui Gheorghiu-Dej.Pe generic apare numele lui Alfred Mendelson unul din marii compozitorii de ode staliniste.
    Remarcam un actor excelent Cristea Avram unicul sot al Olgai Tudorache a carui stea s-a stins peste cativa ani cand a emigrat ilegal in Franta(pentru ca avea o relatie cu celebra actritza Marina Vlady) odata cu Mircea Crisan si el tot evreu asta pentru ca stia ca Ceausescu nu prea ii inghitea pe evrei. Apoi SILVIA POPOVICI a jucat excelent. Cu o mentiune. Era casatorita cu un mare MAHAR COMUNIST de origine evreiasca pe nume MAX BERGHIANU care atunci avea o mare functie in PCR si in stat ca dupa Revolutie SILVIA POPOVICI a fost marginalizata si a murit la doar 60 de ani.Pacat de ea !
  • Deceoare
    pe 19 Februarie 2020 15:15
    Așa cum stă scris și pe afișul prezentat ca poster, numele interpretei de operă se scrie cu accent pe primul E : Darclée. Citinduse ca atare.
    Un film biografic/muzical despre viața și opera Haricléei Darclée, de etnie greacă, dar născută la Brăila pe 10 iunie 1860 în Țara Românească și decedată pe 12 ianuarie 1939 în Regatul România.
  • cezarika57
    pe 03 Iulie 2018 20:13
    Biografia romantata a sopranei Hariclea Darclee cea pentru care Puccini a compus opera Tosca
  • victor_homescu
    pe 15 Decembrie 2017 16:25
    La vremea lui, in anii 1960, filmul Darclee s-a bucurat de un succes stralucit, nu numai la Bucuresti ci chiar in inima showbiz-ului american, in cinematografele de pe Broadway.
  • cosmin742000
    pe 22 Septembrie 2016 09:18
    Un film romanesc biografic bun despre viata Haricleei Darclee
  • Vegetarian
    pe 24 Iunie 2014 00:21
    True Story = Filme inspirate din cazuri reale scrie in sinopsit .

    Un film pt cei iubitorii de opera . Tipic pt un film romanesc muzica este la un nivel mult mai mare decat dialogurile dintre actori , mai mult soptite .. Daca ar fi daclilotritat filmul nu ar fi atat de enervant la frecventele alternante intre pasajele cu opera , si discutii ..

    Politicienii mint din vocatie , ii zice un barbat lui Darcle in acest film . Mereu se va satura populatia de politicieni romani daca mereu mint .

    Acest film a fost difuzat online la Tvr 2 in 21 iun 2014 la ora 03 . Putine filme sunt difuzate pe net , si reluate gratis de catre televiziuni ..
  • cezarika21
    pe 22 Iunie 2014 16:39
    Încercare cinematografică de a reconstitui începuturile dificile ale carierei artistice ale celebrei cântăreţe de operă Hariclea Hartulari Darclée, prezentată în paralel cu eforturile muzicienilor români de a fonda Opera Națională din Bucureşti, filmul "Darclée" este în primul rând un omagiu adus uneia dintre cele mai cunoscute artiste române care a cântat zeci de ani pe scenele operelor din Paris sau Milano, încununându-se de faimă.

    Filmul redă aspecte romanţate din viaţa marii artiste, precum şi fragmente din cele mai importante spectacole de operă care i-au adus faimă Haricleei Darclée. Scenariul are accente melodramatice evidente, care par astăzi desuete, şi interpretări prea teatrale ale marilor actori români, dar intenţiile realizatorilor sunt lăudabile, iar eforturile lor au fost imense pentru acele vremuri grele. Merită apreciate interpretările pline de patos ale Silviei Popovici şi a lui Cristea Avram, care reuşesc să dea viaţă pe scenă unor cunoscute personaje de operă.
  • Iulidesprefilme
    pe 22 Iunie 2014 16:17
    În opinia mea este, mai curând, un film - document...bine că s-a făcut ! Altfel, încă o valoare a culturii noastre, în speţă a scenei lirice româneşti, ar fi intrat în umbră...
  • lupescu_dan
    pe 29 Septembrie 2013 16:28
    Filmul artistic de lung metraj - film DE ARTA, nu surogat comercial - a fost realizat in 1960, marcand centenarul marii interprete din Romania, care a murit intr-o situatie sordida, in hotelul Bulevard din Bucuresti. Autoritatile romane din acea vreme au fost atat de ticaloase incat nu au fost in stare sa-i asigure funeraliile pe care le merita. A fost inhumata pe cheltuiala Ambasadei Italiei la Bucuresti. In film, vocea Haricleei DARCLEE este aceea a ARTEI FLORESCU. Discurile si matritele discurilor cu vocea sa, imprimate la Milano, au disparut in bombardamentele din al doilea razboi mondial. Se pastreaza, cu vocea sa, a colosalei HARICLEEA DARCLE, doar doua prelucrari folclorice. ...Azi, 29 sept. 2013, TVR 2 a difuzat filmul din 1960, regizat de MIHAI IACOB.
  • cosmin_kedii
    pe 20 August 2013 08:52
    filmul inca rămâne un lucru frumos, semnificativ și profund uman .,, un film pe care vi-l recomand din inima,,,
  • ciprian34
    pe 28 Februarie 2013 20:14
    In acest film apar fosti mari actori Silvia Popovici,Geo Barton dar si viitori mari actori Victor Rebengiuc,Ion Dichiseanu,Amza Pelea.
  • catalin_otelariu
    pe 13 Februarie 2011 12:05
    Nu am vazut filmul Darclee. De abia astept sa-l vad. Imi place foarte mult Victor Rebengiuc (daca filmul este facut in 1960 cred ca avea 27 de ani pe vremea aceea). Cat despre Amza Pellea si restul distributiei ce sa mai spun? Jos palaria.
  • cetateanu
    pe 18 Septembrie 2010 18:51
    Ce bine ar fi daca am sti si in prezent sa ne apreciem adevaratele valori si sa le aducem cate un mic omagiu.
  • pe 17 August 2005 23:58
    Unul din cele mai bune filme românesti. Aþi uitat în distribuþie pe Silvia Popovici ºi Victor Rebengiuc, în schimb l-aþi pu primul pe Amza Pellea care apare 1 minut. ! Sunteþi total neserioºi