Părerea criticului
Primul Deadpool, lansat în 2016, schimba definitiv fața benzilor desenate, adresându-se unui public mai matur, pregătit pentru un film cu supereroi nerecomandat minorilor, pentru obrăznicia protagonistului, obscenități, ironie şi bufonerii. Totodată, „Deadpool” reinventa comedia de acţiune. Filmul a fost nominalizat la Globul de Aur la categoria „Comedie sau musical” iar Ryan Reynolds, la categoria „Cel mai bun actor”. Deadpool devedea, așadar, primul film de acţiune cu super-eroi care primea o nominalizare la Globul de Aur la categoria „Comedie sau musical”. Filmul a primit, de asemenea, o nominalizare la Writers Guild of America, la categoria „Cel mai bun scenariu adaptat” şi o nominalizare la Premiul PGA pentru „Cel mai bun film”.

Mai puţin subtil decât prima parte, în ceea ce priveşte calitatea umorului, în sequel protagonistul continuă să se adreseze direct spectatorilor. Deadpool este permanent conștient de faptul că este un personaj; ne face permanent cu ochiul (metaforic mai ales), nouă spectatorilor. Ia peste picior alţi supereroi Marvel (mai ales membri X-Men), producțiile DC, lenea scenariștilor, face trimiteri destul de des la alte filme (scena antologică din Basic Instinct devine în Deadpool 2 un moment grotesc, dar provocator de hohote de râs). Pe de altă parte, superputerea lui Deadpool de a se autovindeca e exploatată în cele mai sângeroase, scabroase, amuzante și ireverenţioase moduri. Un punct în plus îl merită filmul pentru renunțarea la stereotipuri: în Deadpool 2 vedem o variantă „expandată” a supereroului Firefist, sub forma tânărului mutant supraponderal Russell Collins.

Dacă în primul film, Wade Wilson (Ryan Reynolds) luptă bună parte din film ca să aibă parte de o operaţie estetică (fost soldat în Forţele speciale, se va trezi cobai în programul Weapon X, program ce îi va oferi puteri supraumane, dar îl va lăsa desfigurat), în Deadpool 2 Wade Wilson își deplânge soarta și caută tot soiul de metode să se autolichideze. Dar puterile lui autoregenerative îi vin de hac și îl mențin viu. Ca să îi dea un scop în viață, Colossus îl cooptează în prima misiune, ce îl are pe dolofanul Firefist cap de afiș. Lucrurile se complică atunci când din viitor apare Cable (Josh Brolin). Deadpool trebuie acum să formeze o trupă cu care să îi vină de hac villain-ului cu braț robotic.

Ryan Reynolds a jucat rolul principal, a participat la scrierea scenariului şi a produs Deadpool 2. Chiar dacă locul regizorului Tim Miller a fost luat în timpul filmărilor sequelului de David Leitch, regizorul filmelor „John Wick” şi „Atomic Blonde”, există o continuitate coerentă între original și Deadpool 2.

Pe de altă parte, tinând cont că Disney și Twentieth Century Fox, companiile care dețin drepturile pentru Marvel respectiv pentru X-Men, sunt în curs de fuziune,ne putem aștepta ca Deadpool să apară nu doar în povești individuale, ci și în viitoarele filme X-Men ori poate în viitorul Spiderman.

Nu rataţi cele două secvenţe de după generic, ca să vedeţi ce se poate face cu un dispozitiv de călătorit în timp. Autoironia îl salvează pe Deadpool şi pe Ryan Reynolds.

Dedic această cronică prietenei mele Felicia, cu care am văzut primul film și care astăzi nu mai este printre noi.