Comentarii Comentează
  • Dragos.87
    pe 17 Aprilie 2024 22:45
    Un film frumos, atât de natural totul..oamenii, locurile în care se petrece toată acțiunea, absolut totul..Vremuri de neuitat în care oamenii însemnau ceva pentru fiecare dintre noi, recomand cu încredere!
  • user-62536dbeb67ed
    pe 03 August 2022 21:59
    Un film care respecta în mare viața din liceele bune din perioada comunistă, dar parcă prea sărăcăciosă casa d-nei doctor, iar pedespsa aplicată băieţilor prea drastică.
    Despre actori, Teodora Mareş de frumuseţe monumentală, noroc cu acele timpuri, in ziua de azi ar fi trebuit să dea "vamă" să primească acest rol. Adrian Păduraru exemplar de frumos și conştiincios, păcat că în ziua de astăzi l-au doborât viciile.
    Muzica, deși cu nuanţe triste, este de o calitate de "love story".
  • user-60bbd8084643b
    pe 06 Iunie 2021 15:26
    Aseară la ora 20:30 filmul a fost difuzat pe Pro Cinema
  • MiereaNeagra
    pe 15 Decembrie 2020 23:48
    Unul din filmele de excepție ale adolescenți mele. Ma bucur sa-l fi putut urmări atunci.
  • user-5a60e11b63bd7
    pe 13 Septembrie 2020 12:33
    Am revăzut astăzi filmul !

    Când l-am văzut prima dată (in Epocă) am ieșit entuziasmat (dealtfel atunci și când am ieșit de la "Lovitura fulgerătoare" eram încântat...)

    Însă mărturisesc că acum, l-am revăzut cu alți ochi ...
    Deși jucat foarte bine, duios, credibil și concupiscent, scenariu scârțâie a stupid ...Clasamentul
    3. Plecatu pe șantier la "nea Tăticu" ...o apologie burlescă a santierismului pompieristic al Epocii
    2. Sancționarea cu "amânarea BAC-ului ...care era posibilă doar dacă era arestat făptașul
    1. Medalia de aur ! Sunatul la 2 noaptea la mă-sa lu ibovnicu, pă fix și și sunatul procurorului tot la doo noaptea să-l roage să-l anunțe pe tac-su (arestat) c-a intrat la facultate ...

    E primul film indian făcut pe românește ...(scenariu, dansurile , castele)

    Un succes de casă nebun ...(venise în piața aridă după euthanasierea Cenaclului Flacăra) ...

    Noroc că filmul se termină mișto ...
  • Domolul
    pe 02 Februarie 2020 02:06
    Privind cu ochii de acum, si binenteles ochi infectat deja de filmul ”Liceenii”, care este mai nou, filmul ”Declarație de dragoste”este o poveste destul de trista. Nu stiu cat de mult face apologia comunismului acest film, poate ca regizorul s-a strecurat in zig-zag printre diverse șicane la care se astepta dinspre cenzură. Mai stim noi ce este aceea o comisie de cenzură? Cea care, după ce regizorul era gata cu un film, montat, aranjat, gata de dat la cinema, venea o comisie care-l viziona și tăia din el, ce nu dădea bine pentru partidul comunist sau ajungeai să ți se taie tot filmul. Genericul acela de inceput cu poze de pe șantier, pare a fi băgat la ordin. Munca de pe șantier, practic acțiunea heirupist-comunistă din poze nu se vede în film, poate că regizorul chiar a vrut să evite acest subiect dar n-a avut încotro și atunci a cosmetizat la montajul final, a aruncat niște poze cu niște muncitori pe șantier, care aveau legătură cu filmul dar le-a pus chiar în generic poate chiar cu scopul de a convinge cenzura de la început, să-i aprobe filmul.
    Asta cu diferentele sociale dintre indivizi, este o chestie tare ciudată, asa cum a pus-o în film. Teoretic comunismul era goarna egalitatilor sociale, inegalitatile trebuiau excluse. Dar George Sovu a scris cartea aceasta printre alte 25 de carti pe care le-a scris, ce o fi vrut să scrie în ea? Sa fie vorba doar de vechea poveste a omenirii: un baiat iubea o fata dar nu se potriveau, pentru că ea era săracă și el era bogat, sau invers, ea era bogată și el era sărac? Subiect tot tocit prin romane. Sau poate că Șovu a avut curajul să arate cu degetul spre societatea comunistă: iată că nici voi nu ați reușit sa tăiați diferențele dintre oameni! De ce ? Fiindcă familii pornite la început cu șanse egale, au crescut diferit, chiar în această societate egalitaristă pe care voi ați creeat-o și în final, au ajuns din nou să fie diferențe sociale, au crescut sub ochii egalității dar acum sunt unii săraci și alții bogați. Exact ceea ce nu au vrut bolșevicii să se întâmple. Asta da, ar putea să fi fost o problemă pe care poate că cenzura ar fi lăsat-o intenționat. Fiindcă și ei, membrii cenzurii, in viața familială începuseră să se lovească de asta. Noii îmbogățiți creeau probleme sociale. Dar ăștia erau îmbogățiți pe propria lor muncă cinstită, pe propria lor inteligență, deși porniseră egali. Și culmea era că nu te puteai văita in gura mare despre ei, fiindcă majoritatea celor care erau noii îmbogățiți erau ori comuniști ori aveau pe cineva prin partid care îi proteja, deci nu te puteai atinge de ei. Mai bine stăteai cuminte decât să te iei de ei.
    Cine știe care din cele două variante? Pentru a ne convinge care din cele două variante: poveste de dragoste sau protest, semnal de alarmă, whistle blowing (cum se mai spune pe la noi), poate că ar trebui să citim cartea .
  • Horatiucrisan
    pe 18 Februarie 2019 14:08
    Un love story romanesc care idealizeaza societatea comunistă prezentând entuziasmul tinerilor dornici să lucreze pe șantierele patriei dar scoate în evidență și diferențele sociale, inchistarea si rigoarea mentalităților din perioada de tristă amintire, inchistare prezenta atât în cadrul școlii unde profesorii dețin adevarul absolut si acționează ca atare, cat si in cadrul familiilor unde tronează principiul inegalității sociale. Alexandru, fiu de medic si inginer nu este încurajat să continue relația cu Ioana, fata pe care o iubea dar care avea o condiție socială modestă, un tată cu statut social inferior de simplu muncitor. Evident, o sa avem parte de un happy end. Desi presărat cu multa propaganda, filmul reprezintă o pată de culoare în cinematografia anilor 80 în care "grosul" era reprezentat de filme cu si despre șantiere, fabrici sau CAP-uri.
  • carmen_angelus_romila
    pe 05 Septembrie 2018 09:08
    Pelicula de referinta al tineretii noastre, un film cu si despre adolescenti, cu un mare impact emotional si romantic, deschizator de drum al realizarilor de acest gen.
  • mitza2003ro
    pe 27 Iulie 2017 08:31
    Unul dintre cele mai frumoase filme romanesti cu o poveste de dragoste extraordinara. Coloana sonora "Balada pescarusilor albastrii" este de asemenea minunata.Mi-ar fi placut sa traiesc in acele vremuri cand intr-o relatie se punea pret intr-adevar pe sentimente si nu pe lucruri superficiale ca in aceste zile.
  • balta67verde
    pe 22 Octombrie 2016 14:51
    Un film frumos. O poveste de dragoste pentru tineri cu o Teodora Mares ametitor de frumoasa.
  • Bogdan.Alexandru
    pe 29 Iulie 2015 13:00
    Un film care merita vazut indiferent de varsta. Superb !
  • Vegetarian
    pe 11 Aprilie 2014 13:31
    Acest film a fost difuzat online la TVR international in 11 aprilie 2014 . Putine filme sunt difuzate gratuit pe net de catre televiziuni si reluate dupa mai multe luni sau ani ..
  • Ciprian_2007_tl
    pe 02 Ianuarie 2014 13:22
    Un film de dragoste excelent ! Povestea romantica a doi tineri liceeni de conditie sociala diferita, Ioana si Alexandru, care raman impreuna in ciuda tuturor obstacolelor sociale si familiale.
  • xerses
    pe 25 August 2013 14:35
    L-am revazut azi cu placere; filmul acesta isi pastreaza o prospetime, in mare parte datorita interpretarilor convingatoare ale actorilor.
  • mebubu2007
    pe 28 Martie 2013 01:27
    un film romanesc de dragoste foarte bun. vazut ca licean il vei intelege mult mai bine :) il recomand!
  • cosmin742000
    pe 28 Februarie 2013 17:15
    Una dintre cele mai bune comedii romantice romanesti, la care am si plans , coloana sonora super , nu mizeriile care se asculta azi
  • Iulidesprefilme
    pe 27 Octombrie 2012 09:32
    Povestea din acest film de dragoste despre liceeni, a încântat o întreagă generaţie de tineri şi am speranţa că nu şi-a pierdut farmecul şi este gustat şi de tinerii din ziua de azi...
  • pisicuta1
    pe 02 Septembrie 2012 14:07
    l am vazut si revazut de mai multe ori!
    merta de vazut de cei mai tineri,pacat ca lor nu le plac asfel de filme ,
  • cezarika21
    pe 04 Iunie 2012 18:03
    Apariția filmului „Declarație de dragoste”, regizat de Nicolae Corjos după scenariul inspectorului școlar George Șovu, a reprezentat o rază de soare într-o epocă cenușie, denumită pompos „Epoca de Aur”, în care populația sufocată de sărăcie și tot mai apatică își pierduse de mult speranța în viitor. A fost, fără îndoială, meritul regizorului Nicolae Corjos că a transformat un scenariu conformist cu personaje schematice într-un film sincer și emoțional, cu momente poetice, care a trezit din amorțire generația tânără și i-a preschimbat scepticismul în optimism, sădind germenii revoltei antisistem din 1989.

    Urmărind un grup de elevi din clasa terminală a unui liceu bucureștean înaintea examenului de bacalaureat, „Declarație de dragoste” sondează mentalitatea tinerilor la vârsta primelor trăiri romantice și a formării caracterelor. Relația de dragoste dintre Alexandru și Ioana înfruntă opoziția părinților și a unor profesori, respingând prejudecățile și compromisurile sociale caracteristice epocii și afirmând necesitatea păstrării propriilor convingeri și sentimente în fața tuturor adversităților. „Ca să prinzi rădăcini îți trebuie pământ bun altfel te poate smulge așa orice val”, concluzionează la final unul dintre personaje.

    În ciuda prezenței unor aspecte propagandistice inerente, filmul impresionează prin trăirile sale autentice și prin momentele sale poetice (secvența primului sărut între Ioana și Alexandru, în decorul primăvăratic al parcului, încercările Mihaelei de a-l seduce pe Alexandru sau îmbrățișarea celor doi îndrăgostiți în lumina orbitoare a apusului de soare) acompaniate de muzica sentimentalistă a lui Florin Bogardo. Tinerii Adrian Păduraru și Teodora Mareș formează un cuplu fermecător, convingând prin sinceritatea jocului lor. Toate acestea adunate conferă filmului un parfum puternic, care continuă să-i atragă pe spectatori.
  • bosoiro
    pe 24 Iulie 2011 12:07
    merita vazut! "cand te nasti spui si cand mori spui ...de aici vine cuvantul " :X:X
  • sweetangry
    pe 17 Mai 2011 20:16
    Dragostea nu a fost niciodata mai dulce ca in filmul asta
  • bea_mara
    pe 12 Decembrie 2010 21:53
    Intradevar acest film te unge pe suflet. L-as vedea de nenumarate ori...
  • Impecabilul
    pe 02 Septembrie 2010 14:48
    Un film romanesc de colectie ce nu a murit nici azi.E frumos si nostagic.L-as revedea oricand cu placere .
  • alex_il_fenomeno
    pe 01 August 2010 16:02
    acesta este un alt film de colectie marca Nicolae Corjos , realizatorul a numeroase filme nemuritoare !
  • caroldaniel67
    pe 01 Mai 2010 15:29
    Ehei...Ce vremuri! Atunci i-as fi acordat nota 10 (l-am vazut de vreo 10-15 ori numai la cinema), acum insa i-am dat un 6, asa in memoria vremurilor trecute...
  • Dahaka
    pe 16 Aprilie 2010 17:46
    Tare rau imi pare ca nu am trait in perioada aceea , cand lumea te iubea pt ceea ce eshti nu dupa cum arati , shi sa se miroasa in aer romantismul
  • virgil64
    pe 24 Ianuarie 2010 20:53
    Ne-a marcat adolescenta celor din generatiile mai vechi. Sali pline, goana dupa bilete.. Epoca de aur a cinematografiei romanesti (apusa se pare iremediabil)
  • pe 06 Septembrie 2008 15:28
    Un film superb. Mi-a placut de la premiera pe marile ecrane ~1986-87. Putini tineri de astazi pot percepe dragostea si sentimentele dintr-o relatie. E un film de exemplu.
    Actorii Teodora Mares, Adrian Paduraru acum au succes in teatru.
  • pe 06 Ianuarie 2008 21:37
    este filmul cel mai drag al adolescentei mele...amintiri nenumarate ,vise,romantism nebun,toate acestea se contopesc in acest minunat film.cred ca daca las fi vazut astazi,poate nu as mai fi simtit la fel.acei ani grei d.p.d.v. social neau facut sa traim totul cu mult mai multa intensitate.sunt bucuros si nostalgic ori de cate ori revad acest film simbol al generatiei mele.
  • pe 30 Iulie 2007 16:39
    superb...mie una imi place la fel de mult ca extemporal la dirigentie si liceenii ...imi pare f rau ca nu stiu cum se numeste si cine interpreteaza melodia din film...
  • pe 06 Mai 2007 20:21
    Am vazut filmul de vreo 13 ori pentru Teodora Mares k si Splendoare in iarba pentru Natalie Wood. Actritele seamana si la destin oarecum.
  • pe 28 Februarie 2007 07:15
    Absolut superb!
    Denota talentul actorilor dinainte de '89 de asa zisa Revolutie.
    Din pacate, Liceenii si foarte putin Extemporal la dirigentie au reusit intr-o mai mica masura sa tina pasul.
  • pe 29 August 2006 15:23
    Mi-a placut enorm!! Il am si pe caseta si sunnt mandra de asta! Teodora Mares si Adrian Paduraru s-au potrivit si au creat un cuplu superb! am regretat ca n-au fost impreuna si-n realitate..Melodia din film impresionanta m-a insotit mult timp..
    Un film sensibil si"curat"...pe gustul meu.
  • pe 26 Decembrie 2005 23:01
    Extraordinar