Părerea criticului
Spre deosebire de alte filme de gen, Deepwater Horizon: Eroi în largul mării este inspirat dintr-un caz real: catastrofa din 20 aprilie 2010 din Golful Mexic, soldată cu victime și urmată de o altă catastrofă, cea ecologică, atunci când - după stingerea incendiului - puțul de petrol nu a putut fi sigilat iar efectele asupra Golfului au fost devastatoare. Principalul vinovat, corporația British Petroleum, a fost pusă în situația să își asume vinovăția plătind daune într-un cuantum fără precedent (aproape 18 miliarde de dolari).

Acest aspect este surprins în film tranșant și fără menajamente: British Petroleum și oamenii săi - numele nu au fost schimbate față de realitate - sunt eroii negativi, dacă genul disaster poate avea eroi negativi. Într-adevăr, Don Vidrine și Robert Kaluza sunt persoane reale, cei doi reprezentanți BP de la bordul platformei, care au scăpat la limită în 2015 de acuzații de omor din culpă, iar acum au „onoarea” să se vadă demonizați pe marele ecran.

Dincolo de subiectul non-fictiv, care face filmul emoționant, producția are prea puține noutăți față de rețeta genului, dar cazul în sine face Deepwater Horizon spectaculos: personaje care prefigurează viitoarea lor postură de eroi, un loc primejdios în care se conturează gradual premisele unei catastrofe (platforma de foraj), derularea incidentului care dă ocazia posibililor eroi să devină eroi, o reacție subțire din partea restului lumii (salvarea din exterior vine prea târziu) și finalul relativ „fericit” - 11 oameni și-au pierdut viața din cei peste 100 de pe platformă. Desigur că respectarea veridicității a jucat aici un rol important.

Merită făcută paralela cu filmul Explozia, probabil disaster-movie românesc avant la lettre. Realizat în 1973, deși are clar o inspirație de la Hollywood (am cita aici The Andromeda Strain), subiectul era un caz real și „fresh” la momentul respectiv: un vapor încărcat cu explozibil luase foc în 1972 în apropierea portului Galați, și numai curajul și ingeniozitatea românilor (echipajul, în film, e ori decedat ori pur și simplu absent) a oprit, în realitate și pe ecran, o catastrofă de proporții. Aici am da o notă bună filmului românesc.

Deși precede Deepwater Horizon cu peste patruzeci de ani, Explozia reușește să aibă mai multă culoare locală precum și inclusiv note de umor (Gheorghe Dinică, odihneste-te în pace!) care punctează acțiunea și subiectul grav, față de ritmul relativ monoton și parcursul din Deepwater Horizon.

A fost o plăcere să-l urmărim pe John Malkovich, în rolul Don Vidine și jocul de forțe cu personajul lui Kurt Russell. Mark Wahlberg portretizează din nou eroul american.