Comentarii Comentează
  • Smrs
    pe 04 August 2022 17:19
    Este un film complex, dar ciudat, cu care nu pot să spun că am rezonat. Există acest laitmotiv al tobei sparte, care apare de fiecare dată, indiferent câte altele noi ar primi Oskar. Doar că acest lucru se petrece în prima jumătate apoi dispare atât ea cât și țipătul băiatului, iar în tot contextul apăsat și sumbru al poveștii, în toată prefăcătoria și destrăbălarea adulteră a celor ce îl înconjoară, Oskar și darul lui ciudat par un element supranatural inserat aiurea. Îi dau nota 7, speriat de supraevaluările de aici..poate n-am fost eu pregătit pentru așa ceva..
  • sabinalin
    pe 20 Aprilie 2022 08:49
    ,,Toba de tinichea,,. Roman care a socat Germania devenind ulterior bestseller international, capodopera a literaturii secolului trecut. Pretinsa autobiografie a piticului Oscar Matzerath nascut la granita dintre Germania si Polonia in Danzig ( Gdansk, orasul de bastina al autorului romanului), prilej pentru Gunter Grass de a realiza o cuprinzatoare fresca sociala a Germaniei din prima jumatate a secolului XX, fresca sociala in care ne sunt prezentate nazificarea familiilor germane obisnuite, ororile razboiului si miracolul german postbelic, condamnandu-se in acelasi timp nebunia lumii moderne. ,,Un roman formidabil, o capodopera a absurdului,, se afirma in ,,The New York Times,,. ,,Cel mai mare roman scris de un autor contemporan,, pluseaza John Irving. L-am descoperit cu mare placere in luna noiembrie a anului trecut. 600 de pagini dense care trebuie citite cu atentie, care pun cititorul pe ganduri si care te bantuie multa vreme dupa incheierea lecturii.

    ,,Die blechtrommel,,. Regizorul german Volker Schlondorff are meritul de a fi realizat o ecranizare in cea mai mare parte fidela romanului lui Grass, mai putin finalul, filmul se incheie... inaintea sfarsitului romanului intr-un moment pe care va las placerea de a-l descoperi in cazul in care veti proceda asa cum am facut-o eu, adica veti citi cartea si apoi veti viziona filmul. Revelatia este, evident, David Bennent, interpretul rolului principal, 13 ani impliniti in anul premierei, din pacate cariera sa n-a fost pe atat de stralucita pe cat se anunta, acesta a ramas cel mai important rol, privirea lui te urmareste multa vreme dupa incheierea vizionarii. Intr-un rol secundar plin de substanta l-am descoperit cu incantare pe marele sansonetist francez care a fost Charles Aznavour, o alegere cat se poate de potrivita pentru personajul Sigismund Markus. Primul film german premiat cu Oscar la catgoria Best Foreign Language Film, un Palme d Or cat se poate de onorabil ex-aequo cu un alt film mare, ,,Apocalypse now,, al lui Coppola.
  • mihaelatb
    pe 28 Octombrie 2019 13:17
    Filmul prezinta povestea unui baietel nascut in orasul liber Danzig.
    Un oras in care, in acea perioada, populatia majoritara este cea germana, dar exista oarecare libertati si pentru polonezi.
    Oscar este casub dupa bunica si neamt dupa tata, cel putin tatal oficial. Casubii asa cum spune varul mamei lui Oskar, Jan Bronski, interpretat de actorul polonez Daniel Olbrychski, mai putin exploatat-datorita scenariului-si mai sters, fata de filmele care l-au consacrat, filmele lui Andrzej Wajda. Casubii au fost primii care au locuit acest teritoriu, mai inaintea polonezilor si mult inaintea germanilor.
    Oscar vede inca din copilarie duplicitatea oamenilor mari, lipsa de pudoare si rautatea lor, ceea ce-l face sa doreasca sa nu mai creasca. Lovitura la cap pe care a suferit-o in urma caderii autoprovocate, il face sa ramana copil, dar oarecum explica si actiunea filmului, in finalul romanului, Oskar este inchis intr-un azil de nebuni unde isi scrie memoriile.
    Filmul este viata traita de Oskar inaintea si in timpul celui de al doilea Razboi Mondial. O viata plina de personaje, de la proprietarul magazinului de jucarii Sigismund Markus, evreu, la varul mamei( si posibilul sau tata) care simpatizeaza cu polonezii, de la tatal oficial, Alfred Matzerath, fervent simpatizant hitlerist, la bunica sau Maria, prima sa dragoste.
    Nu stiu daca este viziunea personala a regizorului sau asa este scenariul facut dupa carte, dar am constatat un dispret fata de biserica, vezi secventa cu toba si cu statuia lui Isus copil. De asemeni prezentarea actiunilor nazistilor, este oarecum apreciativa. Nu exista nici un pic de compasiune nici fata de polonezi, nici fata de evrei. Multe scene prea explicite de sex, filmul fiind initial interzis in Canada si in unele state din USA, deoarece prezenta scene de sex cu minori.
    Inceputul filmului ca si sfarsitul inchid un cerc, caci un casub nu-si paraseste pamantul. Iar bunica lui Oscar este o casub care- si cultiva si-si culege recolta de cartofi. Nu am citit cartea, nu stiu in ce masura filmul este fidel cartii, insa eu nu am rezonat cu el.
  • lili22
    pe 03 Aprilie 2018 14:40
    Romanul este mult mai vast, scenariul filmului este scris de Gunter Grass care a folosit anumite elemente din carte.
  • Stephen2D
    pe 25 Iunie 2016 16:16
                            
  • cezarika21
    pe 05 Iunie 2013 12:03
    O ecranizare foarte bună a romanului lui Gunther Grass (laureat al Premiului Nobel pentru literatură), reuşind să-l facă mai accesibil publicului. Pentru cine nu l-a citit, romanul are un stil greoi şi este foarte lung, cititorul trebuind să se înarmeze cu o doză mare de răbdare.

    Povestea e un pic stranie, fiind practic formată din amintirile lui Oskar Matzerath, un copil din oraşul liber Danzig care a decis la vârsta de trei ani să nu mai crească în semn de protest faţă de răutatea şi prefăcătoria din lumea adulţilor. El trece prin mai multe perioade istorice (perioada interbelică, ascensiunea nazismului, ocuparea oraşului de către armatele lui Hitler şi moartea prezumtivului său tată în timpul apărării oficiului poştal polonez din oraş, sosirea sovieticilor, perioada postbelică). Toate aceste evenimente sunt privite prin ochii săi, fără a înţelege semnificaţia epocilor istorice trăite, dar sesizând răutatea şi absurdul existenţei umane. Cartea şi bineînţeles filmul sunt o pledoarie împotriva războiului şi a nedreptăţilor, Gunther Grass fiind născut şi el la Danzig (azi oraşul polonez Gdansk), unde a fost martor al evenimentelor descrise în roman.

    Mai trebuie precizat că filmul de faţă a obţinut Premiul Oscar pentru cel mai bun străin şi Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes.
  • cosmin742000
    pe 28 Septembrie 2012 10:32
    O ecranizare exceptionala dupa romanul omonim al lui Gunter Grass
  • aayana
    pe 05 Februarie 2011 14:29
    Oskar este un puști cam ciudățel care privește oamenii maturi cu oarecare înțelepciune și detașare. În fiecare an tatăl îl măsoară la tocul ușii. Când află că peste un an va fi mai înalt, hotărăște să rămână mic. În mod paradoxal, reușește. Anii trec și toate experiențele specifice fiecărei vârste le trăiește diferit față de ceilalți copii. Bineînțeles, mereu cu toba primită cadou la vârsta de trei ani. Atunci când ceva nu-i convine, el bate în tobă și țipă. Așa descoperă că țipătul lui sparge sticlele, geamurile, becurile, etc.

    Relația lui Oskar cu ceilalți membri ai familiei este specială. Pe tată îl vede ca pe un prezumtiv părinte, mama lui iubește doi bărbați iar copilul asistă la jocurile lor, bunica poartă patru fuste sub care copilul iubește să se adăpostească, etc. Vine Primul Război Mondial, vine și al doilea… Finalul rămâne deschis interpretărilor atunci când Oskar se hotărăște să crească. Maturitate sau resemnare? Oricum, trebuie să citesc romanul lui Gunter Grass. Cartea bate filmul de cele mai multe ori.

    Toba de tinichea a câștigat numeroase premii dar cel mai important este Palme d’Or-ul din 1979 de la Cannes.
  • pe 18 Aprilie 2006 21:02
    Cel mai tare film vãzut.Un film care m-a þinut lipit de ecran. M-a surprins þn mod plãcut cum un pitic poate trãi într-un mod la fel de plãcut. Pune accentul pe sexualitate ceea ce l-a fãcut la fel de controversat ca ºi romanul scris de Gunter Grass, dat prin modul în care este prezentatã aceastã chestiune îi dã filmului o rezonanþã aparte inexistente la filmele americane. Un film ce meritã vãtut ºi un roman recomandat celor tari de inimã.
  • TAMARAINSA
    pe 06 Ianuarie 2006 13:48
    EXCEPTIONAL