Părerea criticului
“Die Weisse Massai”, tradus la noi prin “Indragostita de un masai”, este un film dupa o carte autobiografica. Corrine Hofmann, autoarea cartii, devenita in film personajul Carola (interpretat de actrita germana Nina Hoss) pleaca in vacanta spre Kenya. Aceasta calatorie ii schimba radical cursul vietii…

Este un film pitoresc pe care e pacat sa-l ratati; e plin de aventura fara sa fie un film de actiune; dezvaluie pitorescul culturii samburu prin vesminte si bijuterii, asezari vernaculare, dans si obiceiuri la vremea nuntii, botezului; intriga prin cutume precum circumcizia fetelor ajunse la varsta adolescentei, consumarea de sange proaspat de capra, evitarea atingerii persoanelor despre care se crede ca sunt blestemate chiar daca acestea se zvarcolesc intre viata si moarte si ar putea fi salvate de o mana de ajutor din partea celorlalti. Si toate acestea fara ca filmul sa fie un documentar despre populatia samburu. Campul uscat, plin de tufisuri al Barsaloiului, piata colorata din Nairobi, lumea aceea obisnuita sa traiasca altfel- fascineaza.
In fata acestei intamplari nu putem decat sa luam lucrurile ca atare; nu exista explicatii pentru alegerile pe care le face personajul principal, Carola; e doar dragoste care are ca suport, se pare, fascinatia europencei aflata in fata unui razboinic african. “Nu-mi pot intoarce privirea de la el. Asa cum sta, in apusul de soare, arata ca un zeu tanar” precizeaza Corrina Hofmann in cartea “Indragostita de un masai”. Aceasta fascinatie este suficienta pentru Carola care lasa in urma o viata fericita in Elvetia.
Mombasa- Nairobi- Maralal- Barsaloi- Baragoi sunt locurile parcurse de Carola pentru gasirea lui Lemalian. Malaria, necunoasterea limbii, a oamenilor, a obiceiurilor acestora, un stil de viata total diferit- sunt lucrurile pe care le invinge pentru a ramane cu el.
Cu toate astea, filmul parca nu surprinde tresaririle iubirii; totul se intampla la suprafata, e o trecere in revista a intamplarilor; nu patrundem in mintea personajelor. Parca nu ajungem la esenta a ceea ce s-a intamplat.
Cartea, aparuta la editura Allfa, ofera insa explicatiile dupa care tanjim in film; mai degraba povestire decat roman, scrisa intr-un stil colocvial, se citeste usor, atragand naturaletea cu care autoarea se confeseaza. De altfel, “Die weibe massai” este cotat ca best-seller mondial.
Elementele principale ale firului narativ sunt reluate fidel in film. De asemenea, Lemalian, interpretat de Jacky Ido, este intr-adevar razboinicul rece pe care l-a descris in cartea sa Corinne Hofmann, omul cu care nu a reusit practic sa comunice niciodata in toti anii pe care i-a petrecut alaturi de el.
“Die Weisse Massai”/ “The white massai” este un film despre diferentele de cultura si curajul de a ti le asuma, atunci cand iubesti, indiferent de consecinte.
de root