Sinopsis

Narat de ecologista si actrita canadiana Neve Campbell, acest mult anticipat film-documentar al regizorului nominalizat la Oscar, Leslie Iwerks, merge mult in culisele lumii minate din Alberta, Canada. Aici, vastele nisipuri toxice aprovizioneaza SUA cu petrol. Vazut prin ochii oamenilor de stiinta, ai Marilor Petrolieri oficiali, ai politicienilor, medicilor, ecologistilor si ai cetatenilor aborigeni direct afectati de „cel mai mare proiect industrial de pe planeta”, documentarul exploreaza ambele parti ale frontierei pentru a descoperi taxa emotionala si ireversibila pe care aceasta „goana dupa aurul negru” i-o ia planetei noastre.

Filmul este produs de castigatorul unui premiu Emmy, Alberstat Filip, nascut in Alberta si co-produs de catre canadienii Mark Cranwell si Randy Bradshaw.

Faptul ca majoritatea necesarului de petrol pentru America este importat din Canada si nu din Orientul Mijlociu este foarte putin cunoscut. De ani de zile, americanii alimenteaza ceea ce a fost trambitat ca cel mai poluant si mai mare proiect industrial de pe planeta din zilele noastre. Extractia de petrol din nisipurile bituminoase emite de trei ori mai multe gaze cu efect de sera decat extractia conventionala de petrol si foloseste de patru ori mai multa apa si caldura pe baril de petrol. Cererea si taxa pe care acest proces o ia solului, aerului, apei si faunei salbatice din jurul raului Athabasca si comunitatilor din aval de Ft. McMurray, nu este numai una toxica, ci si ireversibila. Dirty Oil infatiseaza o problema care nu este doar o poveste a Albertei sau a Canadei, ci una globala. Nisipurile petroliere au atras o atentie tot mai mare asupra tuturor unghiurilor problemei.

Aceasta atentie internationala a ridicat gradul de constientizare asupra nisipurilor petroliere, dar odata cu aceasta atentie au venit si confuzia si polarizarea. Industria si guvernul spun ca miturile despre nisipurile de petrol au depasit adevarul, in timp ce pentru ecologisti, nisipurile au devenit un paratrasnet pentru miscarea de reducere a emisiilor gazelor de sera. Altii s-au axat pe folosirea unor cantitati enorme de apa din sol si din rau, si pe namolurile toxice care au ramas in iazurile din apropierea comunitatilor locale.

Dirty Oil exploreaza lupta dramatica dintre industrie, guvern, comunitatile locale si protectia mediului. Din inima nisipurilor de petrol din nordul Albertei, Dirty Oil urmareste conductele de petrol pana la rafinariile din zona central-vestica a SUA, pentru a fi martori la modul in care rafinariile, foarte asemanatoare cu omoloagele lor din Canada, incearca sa creasca descarcarea deseurilor toxice in Marile Lacuri. Aceste povesti profund tulburatoare ilustreaza pretul pe care petrolul murdar il ia ambelor state.

Printre aparitiile din film se numara autori de renume mondial, oameni de stiinta, ecologisti, politicieni si experti, cum ar fi Lester Brown (autorul cartii „Planul B”), Andrew Nikiforuk (autor al cartii “Nisipurile bituminoase”), David Schindler (om de stiinta), Mel Knight (Ministrul Energiei al Albertei), Dr. John O'Connor, Henderson Henry (NRDC). Fiecare isi prezinta punctul de vedere asupra situatiei, a trocului, a provocarilor si a solutiilor posibile pentru situatia complexa si lupta pentru a echilibra nevoile de astazi cu nevoile pe termen lung din viitor.

Aceasta este povestea zdrobitoare despre industrie si despre guvern, care pun banii mai presus de sanatatea si securitatea poporului sau si a mediului. Dupa opt ani de guvernare a presedintelui Bush, gruvernare condusa de interese petroliere, Dirty Oil urmareste si progresul pe care administratia Obama l-a introdus prin politica mai ecologica si mai durabila. Exista o speranta pentru dependenta de petrol, iar Dirty Oil exploreaza si inspira noi posibilitati si actiuni salvatoare pentru planeta noastra.