Declamând versuri din opere shakespeariene, regele și doctorul întrerup citatul...E ceva putred...da, tocmai acolo, în țara lor, Danemarca, pe care doctorul chiar o slujește cu prețul vieții...
lavvw
pe 27 Aprilie 2020 19:03
Foarte bun filmul. Actori exceptionali. Intriga destul de sustinuta. Captivant si fascinant pentru amatorii genului.
user-5c9f8c2e87074
pe 02 Martie 2020 01:42
Am rezistat 30 min. Extrem de plictisitor. Dialoguri plate artificiale. E departe de scoala adevarata de film daneză. Într-adevăr imaginea bine lucrată fotograful maestru. Nu am putut deloc intra in film nu mi-a provocat nicio traire.
mihaelatb
pe 27 Noiembrie 2019 10:01
apreciez valoarea educativa si de informare a filmelor istorice, dar nu cred ca un actor isi poate exploata la maxim talentul in astfel de filme. Poate face incercari de asemanare fizica cu personajul pe care-l intrupeaza, dar felul de a fi, esenta ramane schematica, ambigua. Nimeni nu poate veni sa spuna daca Johann Friedrich Struensee, era asa cum l-a imaginat si jucat Mads Mikkelsen. Deci, nu pot spune decat ca realizarea artistica a fost OK! Nu cunosteam istoria Danemarcei, nu stiam nimc despre Christian al VII-lea, iar filmul mi-a imbogatit cultura mea generala. In ceea ce priveste jocul actorilor, mi s-a parut mai bun Mikkel Boe Følsgaard in rolul regelui, decat Mads Mikkelsen.
Aishor
pe 06 Mai 2019 07:57
Mi-a placut foarte mult. Desi difuzat la ore tarzii, filmul m-a tinut captiva pe toata lungimea lui. Actorii foarte foarte buni. Filmul-o capodopera pe care nu ar trebui sa o ratati! Nota 10!
carmen_angelus_romila
pe 22 Aprilie 2019 19:05
Bazandu-se pe o poveste istorica veridica, plasata la sfarsitul secolului al-XVlll-lea, atunci cand iluminismul si conceptul revolutionar al schimbarii, debuta pe scena politica al tarilor europene, acest film captivant, entuiasmeaza atat criticii de gen, cat si o mare parte al iubitorilor cinefili de pretutindeni...!
serban_ionescu
pe 17 Aprilie 2018 21:50
Un film complet si foarte bine realizat care ingemaneaza cu deplin succes multiple genuri cinematografice, astfel incat alaturi de genul primordial istoric de baza, se asociaza intr-un mod foarte bine articulat si chiar la fel de important si genurile drama, dragoste si romantic, ceea ce-i confera in plus si un maxim de interes deosebit de captivant publicului spectator !
Un bonus suplimentar il reprezinta fara indoiala tanara, frumusica, deosebit de atractiva si chiar angelica (in acest film) bruneta actrita suedeza Alicia Vikander, care face si o interpretare foarte reusita in rolul Reginei Danemarcei Caroline Mathilde din aceeasi perioada istorica zbuciumata a luptei pentru schimbarea in bine a obiceiurilor obscurantiste, profund retrograde ale evului mediu cu cele ale Iluminsmului progresist european, deschizator definitiv a cailor spre noua oranduire sociala capitalista.
Dupa cum era de asteptat in acest context istoric zbuciumat, filmul contine din plin aspecte istorice deosebit de interesante si mai ales captivante, foarte bine realizate, despre intrigi, tradari, lupte subterane de culise, dragoste interzisa, romantism, lupta acerba intre nobilimea feudala intens majoritara de la curtea regala in sprijinul pastrarii si chiar amplificarii privilegiilor lor devenite arhaice, intens retrograde, umilitor-maxim asupritoare pentru popor si minoritatea deosebit de inteligenta insa, reprezentata de tanara Regina Caroline si in special de medicul de origine germana Johann Struensee, deosebit de abil si devenit printr-un simplu concurs de imprejurari atat medic al regelui Christian VII si al curtii sale regale, cat si unicul lui adevarat consilier DE MAXIMA INCREDERE, adept ABSOLUT al curentului Iluminist european, progresist.
Toate aceste aspecte deosebit de captivante se desfasoara in conditiile in care Coroana Regala daneza era detinuta de catre tanarul Christian al-VII-lea, posesor al unei personalitati ABSOLUT NEPOTRIVITE unui rege, caracterizata printr-un infantilism dus de multe ori pana dincolo de granita patologicului, foarte usor de manevrat ca atitudine de catre cei de la Curtea Regala, astfel incat toate evenimentele descrise in inlantuirea lor firesca de acest film, se desfasoara ca o consecinta tot fireasca a personalitatii si caracterului jalnic al lui Christian VII.
Inchei nu inainte insa de a preciza ca personal consider ca desi binecunoscutul actor danez Mads Mikkelsen a interpretat destul de bine rolul medicului consilier regal Johann Struensee, totusi ar fi fost mult mai indicat ca pentru acest rol sa fi fost gasit un actor mult mai tanar, mai chipes si implicit mai carismatic.
P.S. Adaug acest film in categoria filmelor mele favorite !
Darkayn
pe 19 Ianuarie 2016 15:45
Neașteptat de bun! Am o slăbiciune pentru filmele istorice și sicer sa fiu nu am mai simțit ceva asemănător de pe vremea Gladiaor,Troy, Braveheart etc. M-a ținut într-o permanentă tensiune și nerăbdare, chiar dacă pe alocuri puțin previzibil naivitatea mea infantilă se lovea cap în cap cu logica, în ultima speranța de a triumfa dreptatea. Dar binele trebuie să-l plătești, chiar mai scump decât răul. Am început eu de la un timp să iubesc mai mult filmul european, mai profund, mai curat, mai aproape de inimă.
narcisson
pe 20 Septembrie 2014 01:46
O drama exceptionala, iar din cate am citit, reflecta in detaliu ceea ce s-a intamplat in realitate; de cele mai multe ori anumite personaje sau intamplari sunt ''inflorite'', pentru a da un plus de autenticitate si suspans; nu este cazul si aici. Filmul ne prezinta o mica parte din istoria Danemarcei, insa una foarte importanta, despre care se invata si in scoli. Intr-un Ev Mediu tarziu, un reformator, un ganditor, o persoana care poate schimba destinul a milioane de oameni, nu este privit cu incredere, iar nobilii si poporul nu accepta progresul. Foarte interesant este ca in scurtul timp in care a domnit, Struensee a schimbat legislatia daneza din temelii, toate masurile fiind benefice la vremea aceea. Tin sa mai mentionez ca societatea daneza nu se deschidea catre nou si a mai trebuit sa sufere cel putin o generatie (de la perioada evocata in film) pana cand taramul de vis al lui Hans Christian Andersen sa patrunda in lumea ''civilizata''. Povestea este cunoscuta, nu are rost sa intru in detalii; iar pentru cei curiosi, se pot gasi toate informatiile necesare pe internet.
Desi filmul este danez, s-a turnat in Cehia, insa recuzita, decorurile au fost impresionante. De asemenea, un alt punct forte este distributia, dar mai ales prestatia actorilor. Alicia Vikander a intrat perfect in rolul reginei tradate de apropiati si tara, Mikkel Folsgaard (studentul la actorie la acea vreme) a avut o prestatie excelenta pentru care a fost si premiat, iar cu Mads Mikkelsen deja ne-am obisnuit, si el a fost impecabil. Din toate acestea a rezultat o drama adevarata, plina de intriga, cu niste oameni indoctrinati de religie, superstitii si principii, carora le-a fost foarte greu sa accepte noul in viata lor. Recomand cu mare placere, nota mea este 8-Foarte bun.
Helensie
pe 05 Februarie 2014 02:17
Uimitor; m-a emoționat. Cel mai bun film de epocă pe care l-am văzut până acum.
Îl recomand tuturor simpatizanților genului.
gbanescu
pe 08 Decembrie 2013 13:04
Mads Mikkelsen a intrat deja în categoria celor "grei", care te fac să te uiți negreșit la filmele din a căror distribuție fac parte.
Şi filmul e bun, dar, poate, mai mult ca frescă a unei perioade istorice a Danemarcei.
Miiku
pe 21 Octombrie 2013 22:42
Mi s-a parut pur si simplu superb filmu`. O drama foarte reusita.
bondyro
pe 21 Octombrie 2013 10:37
O capodopera cinematografica..actori, scenariu, fir al naratiunii si subiectul in sine, DE EXCEPTIE!!..un film de o intensitate maxima, starneste emotii si sentimente puternice..dragoste, intriga, tristete..o pagina de istorie autentica..si o poveste de dragoste emotionanta..il recomand cu caldura!!! Nota 10+
pe 07 Septembrie 2013 17:43
[...] http://www.magpictures.com/aroyalaffair/ Sites: IMDb Rotten Tomatoes Metacritic CinemaRX Cinemagia Like&Share Pin ItMai multEmailShare on TumblrPocketDiggPrintLike this:Like Încarc... By [...]
vladimir84
pe 08 August 2013 21:51
Actori foarte buni intr-o poveste incantatoare. Trebuia sa castige oscarul pentru cel mai bun film strain.
dido
pe 28 Iulie 2013 19:09
Dintotdeauna mi-a fost mila de femeile din trecut,maritate de copile,fara voia lor,cu tot felul de specimene masculine,abrupte,vulgare,sadice si libertine cat cuprinde...care culmea! puteau sa se destrabaleze cat voiau!Totusi in filmul de fata mie mi-a fost mila un pic de rege...aruncat de mic intr-o ambianta ostila,cu o mama vitrega rau intentionata si inconjurat de nobili manati de propriile interese ce sa te astepti la sanatate mintala si fermitate...Foarte bine redata ambianta searbada de la curte.Recomand filmul!
iulian94
pe 28 Iulie 2013 15:22
Un film exceptional facut de danezi care mi-a placut enorm de mult. Are o poveste frumoasa care ne arata o bucata din istoria Danemarcii
PseudonimulMeu
pe 26 Iulie 2013 13:45
Un film foarte interesant ce nu trebuie ratat!! Mi-a placut enorm!
lili22
pe 24 Iulie 2013 22:38
Un film exceptional, foarte bine jucat, cu actori de mare calibru.Scenariul impecabil, povestea te tine tintuit in fata ecranului .Cum sunt sufocata de prostiile americane acest film era chiar ce imi lipsea.
mebubu2007
pe 25 Mai 2013 16:57
un film bun despre o parte a Danemarcii pe care nu o stiam. au existat anumite momente cand filmul devenea plictisitor...dar in mare e un film bun.
sabinalin
pe 20 Aprilie 2013 13:59
Nu, in viata nu poti sa le ai pe toate. Nu, nu te poti dedica numai placerii, intervine si sentimentul datoriei. Nu, destinul nu-i intotdeauna unul fericit si cateodata omul trebuie sa lupte pentru a-si usura viata, pentru a imbunatati pentru ca nu traim decat o singura data sub aceasta forma... Hotarat lucru in 2012 Mads Mikkelsen a fost un actor privilegiat aparand in roluri principale in cele doua mari filme daneze ale anului. Aici nu are parte de o partitura tot atat de ofertanta precum era aceea exceptionala din "Jagten" insa memorabilul Lechiffre reuseste si de asta data o prestatie de forta creand un nou personaj ce ramane la loc de cinste pe retina cinefilului. Alaturi de el impresioneaza Alicia Vikander si Mikkel Boe Folsgaard, ea prin eleganta si prin puterea pe care o emana in ciuda aparentei fragilitati, el prin felul in care stie sa jongleze cu trairile foarte schimbatoare ale lui Christian al VII-lea. Singurul lucru pe care i-l pot reprosa lui "En kongelig affaere" este faptul ca insista in anumite momente sa puna semnul egal intre religie si intuneric ceea ce, bineinteles, este fals...
psihologu
pe 12 Martie 2013 10:00
Doctorul meu recomandă cel puțin un film nordic la două luni. Limba exotică, imaginile tăioase și întunecate specifice unei lumi mai aspre, și din punct de vedere cinematografic, nu numai climatic, actorii care nu-s culeși de regizori după mutrele drăguțe mă atrag de fiecare dată. Iar dacă din echipa de producție face parte și Lars Von Trier, atunci chiar că n-am cum să rezist unui film din nordul bătrânului continent.
Așa că să-i dăm bătaie, copii, și să urmărim A Royal Affair/ En kongelig affære, producție daneză, 2012, în regia lui Nikolaj Arcel care-a fost și scenarist la The Girl With The Dragon Tattoo, (varianta nordică), și care mai are în portofoliu, în calitate de regizor, o grămadă de titluri care fac cu ochiul. Filmul a fost turnat în Cehia, după un scenariu realizat de von Trier (despre care, sper eu, nu mai este nevoie de detalii). A Royal Affair este și propunerea Danemarcei la premiile Oscar 2012, deci ar cam trebui să începem să-i urmărim traiectoria în lumea cinematografică.
Povestea este una inspirată dintr-un fapt istoric real, și anume alunecarea Danemarcei spre epoca Iluminismului, într-o perioadă în care pedepsele corporale, relațiile de vasalitate, accesul interzis la educație pentru marea masă a populației păreau că nu mai pot fi niciodată înlăturate.
A Royal Affair își face excelent treaba în calitate de ecranizare a unui fapt istoric. De la costume, până la personaje, totul pare autentic. Jocul regelui nebun, interpretat de un student danez la actorie te prinde până în cele mai mici gesturi, iar subtilele zâmbete ale reginei și ale doctorului fac mai mult decât 100 de replici scrise de scenariștii de la Hollywood.
Personajele sunt foarte bine conturate, dar parcă aș fi vrut să văd mai mult contrastul între țărănimea săracă și fala și luxul nobilimii, contrastul dintre cele două lumi fiind tocmai motivația necesității unei schimbări în legislația daneză. Ce-i drept, avem cadre cu șobolani mișunând prin piețele țărănimii și muncitorimii și cu țărani torturați până la moarte, dar aș fi vrut mai mult – sunt eu sadică.
Propunerile europene la Oscar sunt de obicei cele mai interesante filme din competiție, astfel încât vă sfătuiesc să nu ratați nicio ocazie de a vă clăti ochii cu astfel de producții. A Royal Affair primește de la mine un 8 din 10 și muuulte succesuri! Nu mai multe decât cele transmise lui După dealuri, să ne-nțelegem!
Get0dac
pe 17 Ianuarie 2013 12:11
Mai oameni buni. Tineti minte de la mine un lucru. Indiferent de situatie, nu futeti nevasta celui mai bun prieten, cu atat mai mult a celui ce are drept de viata si de moarte asupra ta. Nimic bun nu poate iesi din asta. Un film bun, asa cum de altfel am fost deja obisnuiti de catre cinematografia nordica. Un film despre idealuri, despre iluzia invincibilitatii, despre ingratitudinea popoarelor. Il recomand amatorilor de istorie reala. Vizionare placuta.
Marginal
pe 16 Ianuarie 2013 18:40
Ce ar putea oare face azi conducatorii pe care-i avem -daca ar vrea si nu ar fi corupti + incompetenti? Aceasta este intrebarea cu care am ramas vizionand filmul. A, si cum noi am cunoscut iluminismul mult mai tarziu decat ei...
emi4bt
pe 14 Ianuarie 2013 15:15
o pagina din istoria Danemarcei, o poveste captivantă, a unei iubiri care a schimbat o naţiune întreagă.un film foarte, foarte bun si in cursa pentru premiul Oscar la categoria Cel mai bun film strain. Mads Mikkelsen - de un calm bolnavicios joaca foarte bine
pablo2009
pe 26 Decembrie 2012 18:21
Merita vazut si atat. Departe de a fi excepional dupa parerea mea.
Utube
pe 22 Decembrie 2012 07:44
Este un film istoric inspirat din fapte reale, a cărei acțiune se desfășoară în secolul XVIII la curtea imperială a Regatului Danez, într-o perioadă în care au loc, în întreaga Europă, schimbări fundamentale, când Iluminismul câștigă tot mai mult teren în detrimentul dogmelor religioase, clătinând astfel supremația bisericii. Pelicula este ca o intruziune în viața ce se desfășoară în spatele ușilor regale, inaccesibile plebimii, prezentând existența de zi cu zi, plină de vicii, trădări, murdării și suferințe dar și de iubire și compasiune, ascunsă privirilor și pe care o trăiesc cei care conduc destinele unei națiuni.
Primul lucru ce ar fi de menționat este interpretarea actorilor, care este mult peste media iterpretativă, toate personajele principale fiind foarte bine conturate de actorii care le dau viață pe ecran, o apreciere distinctă meritând actorul care-l interpretează pe Regele Christian VII (Mikkel Boe Følsgaard) care realizează un act interpretativ de zile mari. Și ceilalți actori sunt foarte buni, prin modul original și profesional, credibilizându-și foarte mult personajele.
Scenariul este foarte bine scris, acțiunea desfășurându-se logic, fără sincope, cinefilului fiindu-i foarte ușor să urmărească și să înțeleagă evenimentele care se desfășoară pe ecran. Totuși, ca un minus, ar fi faptul că deși mișcarea Iluministă, care a lovit întreaga Europă, a avut un impact major asupra, în special, oamenilor de rând, scenariul trece oarecum tangențial în prezentarea vieții sărmanilor oameni din slujba nobililor care erau, în majoritatea cazurilor, tratați mai rău decât animalele.
Costumele și decorurile sunt de asemenea foarte bine realizate și cu multă atenție la detalii, destul de credibile, accentuând astfel senzația de autenticitate a întâmplărilor prin aceasta reușind să ”tragă” spectatorul în miezul acțiunii, accentuând sentimentele și trăirile pe care doresc actorii să le transmită. Coloana sonoră este și ea o reușită, punctând momentele culminante din scenele ce se derulează pe ecran.
Ca idei ce reies din peliculă sunt mai multe printre care, de enumerat, ar fi imposibilitatea ca cineva, în acest caz regina, să-și împartă inima între datorie și dorința de a fi fericită și iubită, nerecunoștința oamenilor, a maselor care sunt manevrate foarte ușor atunci când sunt mințite, trădarea aproapelui, minciuna și manevrele de culise Machiavelice fără scrupule și nu în ultimul rând pericolul nebuniei.
Filmul are un moment de turnură, aproape de final, atunci când ascensiunea glorioasă a doctorului Struensee (Mads Mikkelsen), bazată inițial pe idei mărețe, de libertate, respect și cinste, se oprește și începe decăderea morală prin însăși renunțarea la idealurile ce au însuflețit și animat implementarea mișcării Iluministe, acesta fiind dominat și orbit, pe de-o parte, de poziția dobândită în conducerea Regatului și pe de altă parte de glasul inimii, al iubirii, a cărui inimă și iubire glas, demonstrează, dacă mai era nevoie, că întunecă, aproape de fiecare dată, rațiunea.
Finalul, în care este pecetluită soarta protagoniștilor din rolurile principale, este ușor dezamăgitor pentru cinefil dar, în contextul derulării evenimentelor, total previzibil. Ca și realizare în schimb, prin explicațiile din ultima scenă, sfârșitul este cam ”expeditiv” realizat, creând senzația că ”împachetează” pelicula, din acest motiv obținându-se o diminuare a trăirilor și sentimentelor generate de scenele premergătoare acestuia.
Este un film destul de reușit, despre iubire, bunătate, prietenie, onoare, trădare și idealuri, lupte interioare, dezamăgire, glorie și moarte.
Vizionare plăcută!
AliceT
pe 21 Decembrie 2012 08:18
Foarte foarte bun.Ma bucur ca incep sa depasesc limita urmarind si alte filme decat cele in limba engleza.Frumoasa poveste, din orice unghi te-ai uita.
D.Ionut
pe 17 Decembrie 2012 21:00
Inca o data se demonstreaza ca dragostea din filmele istorice are un alt iz fata de cea din filmele a caror actiune se petrece in zilele noastre. Frumos film, merita vazut!
________________________________________________________________
Nota: 8
guzzy92
pe 02 Decembrie 2012 17:53
un film exceptional. Nota 10....
Merita vazut!
.....
Manusa
pe 01 Decembrie 2012 18:28
Acest film a primit nenumarate laude, si sunt meritate. A reusit sa ma impresioneze prin povestea lui. Struensee a facut multe lucruri bune pentre Danemarca in acea perioada, dar regele nu a fost unul care sa fie stapan pe sine si a fost foarte usor de convins, ca si atunci cand el nu a vrut nicicum sa semneze ordinul de executie a lui........restul aflati voi :). Actiunea, povestea este una foarte buna, iar actorii au avut o prestatie excelenta. Un film ce nu trebuie ratat.
Issabbella
pe 25 Noiembrie 2012 10:51
Este un film care te tine in suspans de la inceput si pana la sfarsit. Remarcabila interpretarea rolurilor. Il recomand din toata inima.
chetta
pe 14 Octombrie 2012 17:11
un film interesant,bun...mi a placut....il recomand....
GabrielaSirbu
pe 09 Octombrie 2012 12:08
Un film foarte, foarte bun - eu cred ca se va auzi de el si la Oscar - despre o Danemarca in devenire = bilete+sala de cinema+inchideti-va telefoanele+nu mancati din pungi fosnitoare=vizionare placuta!!!
cristinaco71
pe 03 Octombrie 2012 09:13
Mi-a placut foarte mult acest film; nordicii fac filme din ce in ce mai bune iar actorii sunt de nota 10
pe 01 Octombrie 2012 10:49
[...] unele ipostaze in care destinul ne poate pune intrece imaginatia celui mai creativ scenarist. A Royal Affair este povestea adevarata a familiei regale daneze, care a domnit in secolul XVIII, pe fundalul [...]
Costirik
pe 30 Septembrie 2012 17:58
in maxim un an fac si americanii un remake:)))......................................................
pe 28 Septembrie 2012 13:45
[...] istoric, A Royal Affair, a fost deja desemnat ca reprezentantul danez in cursa pentru premiul Oscar la categoria Cel mai [...]
Un bonus suplimentar il reprezinta fara indoiala tanara, frumusica, deosebit de atractiva si chiar angelica (in acest film) bruneta actrita suedeza Alicia Vikander, care face si o interpretare foarte reusita in rolul Reginei Danemarcei Caroline Mathilde din aceeasi perioada istorica zbuciumata a luptei pentru schimbarea in bine a obiceiurilor obscurantiste, profund retrograde ale evului mediu cu cele ale Iluminsmului progresist european, deschizator definitiv a cailor spre noua oranduire sociala capitalista.
Dupa cum era de asteptat in acest context istoric zbuciumat, filmul contine din plin aspecte istorice deosebit de interesante si mai ales captivante, foarte bine realizate, despre intrigi, tradari, lupte subterane de culise, dragoste interzisa, romantism, lupta acerba intre nobilimea feudala intens majoritara de la curtea regala in sprijinul pastrarii si chiar amplificarii privilegiilor lor devenite arhaice, intens retrograde, umilitor-maxim asupritoare pentru popor si minoritatea deosebit de inteligenta insa, reprezentata de tanara Regina Caroline si in special de medicul de origine germana Johann Struensee, deosebit de abil si devenit printr-un simplu concurs de imprejurari atat medic al regelui Christian VII si al curtii sale regale, cat si unicul lui adevarat consilier DE MAXIMA INCREDERE, adept ABSOLUT al curentului Iluminist european, progresist.
Toate aceste aspecte deosebit de captivante se desfasoara in conditiile in care Coroana Regala daneza era detinuta de catre tanarul Christian al-VII-lea, posesor al unei personalitati ABSOLUT NEPOTRIVITE unui rege, caracterizata printr-un infantilism dus de multe ori pana dincolo de granita patologicului, foarte usor de manevrat ca atitudine de catre cei de la Curtea Regala, astfel incat toate evenimentele descrise in inlantuirea lor firesca de acest film, se desfasoara ca o consecinta tot fireasca a personalitatii si caracterului jalnic al lui Christian VII.
Inchei nu inainte insa de a preciza ca personal consider ca desi binecunoscutul actor danez Mads Mikkelsen a interpretat destul de bine rolul medicului consilier regal Johann Struensee, totusi ar fi fost mult mai indicat ca pentru acest rol sa fi fost gasit un actor mult mai tanar, mai chipes si implicit mai carismatic.
P.S. Adaug acest film in categoria filmelor mele favorite !
Desi filmul este danez, s-a turnat in Cehia, insa recuzita, decorurile au fost impresionante. De asemenea, un alt punct forte este distributia, dar mai ales prestatia actorilor. Alicia Vikander a intrat perfect in rolul reginei tradate de apropiati si tara, Mikkel Folsgaard (studentul la actorie la acea vreme) a avut o prestatie excelenta pentru care a fost si premiat, iar cu Mads Mikkelsen deja ne-am obisnuit, si el a fost impecabil. Din toate acestea a rezultat o drama adevarata, plina de intriga, cu niste oameni indoctrinati de religie, superstitii si principii, carora le-a fost foarte greu sa accepte noul in viata lor. Recomand cu mare placere, nota mea este 8-Foarte bun.
Îl recomand tuturor simpatizanților genului.
Şi filmul e bun, dar, poate, mai mult ca frescă a unei perioade istorice a Danemarcei.
Așa că să-i dăm bătaie, copii, și să urmărim A Royal Affair/ En kongelig affære, producție daneză, 2012, în regia lui Nikolaj Arcel care-a fost și scenarist la The Girl With The Dragon Tattoo, (varianta nordică), și care mai are în portofoliu, în calitate de regizor, o grămadă de titluri care fac cu ochiul. Filmul a fost turnat în Cehia, după un scenariu realizat de von Trier (despre care, sper eu, nu mai este nevoie de detalii). A Royal Affair este și propunerea Danemarcei la premiile Oscar 2012, deci ar cam trebui să începem să-i urmărim traiectoria în lumea cinematografică.
Povestea este una inspirată dintr-un fapt istoric real, și anume alunecarea Danemarcei spre epoca Iluminismului, într-o perioadă în care pedepsele corporale, relațiile de vasalitate, accesul interzis la educație pentru marea masă a populației păreau că nu mai pot fi niciodată înlăturate.
A Royal Affair își face excelent treaba în calitate de ecranizare a unui fapt istoric. De la costume, până la personaje, totul pare autentic. Jocul regelui nebun, interpretat de un student danez la actorie te prinde până în cele mai mici gesturi, iar subtilele zâmbete ale reginei și ale doctorului fac mai mult decât 100 de replici scrise de scenariștii de la Hollywood.
Personajele sunt foarte bine conturate, dar parcă aș fi vrut să văd mai mult contrastul între țărănimea săracă și fala și luxul nobilimii, contrastul dintre cele două lumi fiind tocmai motivația necesității unei schimbări în legislația daneză. Ce-i drept, avem cadre cu șobolani mișunând prin piețele țărănimii și muncitorimii și cu țărani torturați până la moarte, dar aș fi vrut mai mult – sunt eu sadică.
Propunerile europene la Oscar sunt de obicei cele mai interesante filme din competiție, astfel încât vă sfătuiesc să nu ratați nicio ocazie de a vă clăti ochii cu astfel de producții. A Royal Affair primește de la mine un 8 din 10 și muuulte succesuri! Nu mai multe decât cele transmise lui După dealuri, să ne-nțelegem!
Primul lucru ce ar fi de menționat este interpretarea actorilor, care este mult peste media iterpretativă, toate personajele principale fiind foarte bine conturate de actorii care le dau viață pe ecran, o apreciere distinctă meritând actorul care-l interpretează pe Regele Christian VII (Mikkel Boe Følsgaard) care realizează un act interpretativ de zile mari. Și ceilalți actori sunt foarte buni, prin modul original și profesional, credibilizându-și foarte mult personajele.
Scenariul este foarte bine scris, acțiunea desfășurându-se logic, fără sincope, cinefilului fiindu-i foarte ușor să urmărească și să înțeleagă evenimentele care se desfășoară pe ecran. Totuși, ca un minus, ar fi faptul că deși mișcarea Iluministă, care a lovit întreaga Europă, a avut un impact major asupra, în special, oamenilor de rând, scenariul trece oarecum tangențial în prezentarea vieții sărmanilor oameni din slujba nobililor care erau, în majoritatea cazurilor, tratați mai rău decât animalele.
Costumele și decorurile sunt de asemenea foarte bine realizate și cu multă atenție la detalii, destul de credibile, accentuând astfel senzația de autenticitate a întâmplărilor prin aceasta reușind să ”tragă” spectatorul în miezul acțiunii, accentuând sentimentele și trăirile pe care doresc actorii să le transmită. Coloana sonoră este și ea o reușită, punctând momentele culminante din scenele ce se derulează pe ecran.
Ca idei ce reies din peliculă sunt mai multe printre care, de enumerat, ar fi imposibilitatea ca cineva, în acest caz regina, să-și împartă inima între datorie și dorința de a fi fericită și iubită, nerecunoștința oamenilor, a maselor care sunt manevrate foarte ușor atunci când sunt mințite, trădarea aproapelui, minciuna și manevrele de culise Machiavelice fără scrupule și nu în ultimul rând pericolul nebuniei.
Filmul are un moment de turnură, aproape de final, atunci când ascensiunea glorioasă a doctorului Struensee (Mads Mikkelsen), bazată inițial pe idei mărețe, de libertate, respect și cinste, se oprește și începe decăderea morală prin însăși renunțarea la idealurile ce au însuflețit și animat implementarea mișcării Iluministe, acesta fiind dominat și orbit, pe de-o parte, de poziția dobândită în conducerea Regatului și pe de altă parte de glasul inimii, al iubirii, a cărui inimă și iubire glas, demonstrează, dacă mai era nevoie, că întunecă, aproape de fiecare dată, rațiunea.
Finalul, în care este pecetluită soarta protagoniștilor din rolurile principale, este ușor dezamăgitor pentru cinefil dar, în contextul derulării evenimentelor, total previzibil. Ca și realizare în schimb, prin explicațiile din ultima scenă, sfârșitul este cam ”expeditiv” realizat, creând senzația că ”împachetează” pelicula, din acest motiv obținându-se o diminuare a trăirilor și sentimentelor generate de scenele premergătoare acestuia.
Este un film destul de reușit, despre iubire, bunătate, prietenie, onoare, trădare și idealuri, lupte interioare, dezamăgire, glorie și moarte.
Vizionare plăcută!
________________________________________________________________
Nota: 8
Merita vazut!
.....