Părerea criticului
Epic/Regatul secret 3D rulează în premieră săptămâna aceasta la cinema, oferind o perspectivă animistă asupra lumii; copiii vor vedea că fiecare floare, copac, frunză, omidă ori melc e o fetiţă sau un băiat, că au propriile vise, o familie, şi că sunt însufleţiţi de emoţii şi sentimente. Flori care vorbesc, păsări pe post de cai de luptă, omuleţi care protejează pădurea - sunt elemente care îi vor face pe cei mici să înţeleagă că pădurea este vie. Animaţia ar putea fi o alternativă educativă mult mai colorată la poezia Elenei Farago, Gândăcelul.

Adulţii vor recunoşte în Regatul secret teme clasice din cărţile copilăriei lor - protagonista Mary Katherine (Amanda Seyfried) este o Alice în Ţara minunilor, însuşi înţeleptul Regatului secret e o omidă impunătoare – cunoştinţele sale îl fac un element cheie în bătălia pentru salvarea pădurii; pe de altă parte, tatăl lui Mary Katherine, omul de ştiinţă, e un fel de Gulliver, rătăcit într-o lume pe cale să o descopere. Relaţia tată-fiică este motorul emoţional al poveştii, iar miza este ecologismul.

Momentele amuzante lipsesc din film. Adulţii vor zâmbi, poate, la apropourile fără perdea ale limaxului curtenitor din Regatul secret, pe care copiii nu le vor înţelege. Acţiunea include multe momente de luptă şi urmăriri, ce vor ţine treaz interesul şcolarilor mai mari. Copiii, per total, vor avea multe personaje din care să-şi aleagă eroii.

În versiunea dublată, actorul Şerban Pavlu dă glas lui Ronin, comandantul elitei de războinici care apără pădurea, iar în versiunea originală îi veţi auzi pe Colin Farrell (Ronin), Beyoncé Knowles (regina Tara, o păpuşă Barbie animată, poate cel mai neinspirat desenat personaj), Christoph Waltz (Mandrake).