Cum stăm și noi, în 2024, iluminați în lumina trecutului, vedem acest film din 2005 drept prototipul filmelor marca Wes Anderson. E genul de film care nu s-ar mai putea realiza astăzi (nu doar din cauza situației actuale din Ucraina) din cauza că ar risca să fie ridiculizat pe motiv de imitație sau preocupări regizorale care pur și simplu țipă „student la arte”. Filmul lui Schreiber a fost suficient catalogat drept „La Vita e Bella” a est-europenilor. Această afirmație nu este departe de adevăr. Filmul pornește pe premisa unui ton serios ca mai apoi să se adîncească în umor lingvistic. Este o strategie interesantă, pentru că aceste instanțe umoristice realizate de jocul actoricesc al lui Wood și Hutz se află în contrapunct cu stările meditative pe care le impune Leskin pe ecran. Încet-încet, filmul divaghează de la tonul ludic și trece la gravitatea situației: trecutul.
Filmul arată o realitate umană conform căreia trecutul nu este doar un moment pe care îl înțelegem în raport cu o axă cronologică, ci este chiar un spațiu care încă zace încapsulat în prezent, care chiar stă la baza genezei clipei prezente. În fond, întreg filmul este construit pe baza dihotomiilor: Jonathan-Alex, trecut-prezent, est-vest. Vedem cum, încetul cu încetul, aceste spații nu sunt antitetice, ci, așa cum reaminteam, dihotomice, două părți a unui singur concept, conceptul de umanitate. În final, Jonathan preia tot ce ar putea lua de la Alex pentru a-i ajuta emanciparea și existența pe Pămînt, la fel cum va face și Alex (de notat tonurile vestimentare între care alterează Alex în incipit și deznodămînt).
Finalul este magistral. Personajul lui Wood, reîntors în America, are această impresie aievea că toate figurile din spațiul natal sunt figuri cu care s-a întîlnit în Ucraina. Aici, în această secvență, putem extrage seva filmului: convingerea că ar trebui să nutrim sentimente de empatie, că ceea ce ține de cronotopie sau indici culturali nu e suficient pentru a diferenția materia primă care stă la baza existenței noastre, anume umanitatea. Filmul pledează pentru empatie pentru toate ființele, negînd necesitatea unor clasificări de tip cultural, rasial ș.a.m.d. . Cînd tragem linia unei analize a acestui film, realizăm că mesajul este ceea ce probabil am auzit din gura profesorilor noștri de istorie: „Istoria trebuie studiată pentru a nu fi repetată.”. Filmul alterează această idee, probabil susținînd că „Istoria trebuie studiată pentru a ne înțelege prezentul.”.
serban_ionescu
pe 08 Mai 2018 23:52
Un film in general foarte bine realizat in ansamblul lui si in acelasi timp bine spre foarte bine interpretat actoricesc, dar care in opinia mea contine si importanta hiba (neclaritate) a faptului ca nu a fost suficient de clar oglindita motivatia sinuciderii bunicului lui Alex. Tocmai acest aspect a fost cel care m-a determinat sa acord acestui film doar o nota de 7,5, sa-l plasez in acelasi timp numai la jumatatea distantei dintre calificativul "bun" si "foarte bun", si sa-i acord doar 7 stele cu plus si nu 8 stele asa cum as fi fost tentat, daca nu ar fi existat neclaritatea despre care am amintit.
Remarc in schimb atat mimica faciala, atitudinea si gestica comico-umoristica de buna calitate, cat si comicul de situatii de aceeasi buna calitate din prima jumatate a filmului in special, care intr-un mod deosebit de abil contine si o fina ironie cu caracter vadit compasional fata de situatia deplorabila a societatii ucrainiene si implicit a statului ucrainian ca si fost stat sovietic vasal direct al Moscovei bolsevice in cadrul fostului U.R.S.S., chiar si in primul deceniu al sec. XXI, atunci cand are loc actiunea acestui film.
catacris2003
pe 23 Februarie 2018 18:27
O porcarie de film. De vazut daca chiar nu ai nimic de facut. Nota 4.
lili22
pe 27 Aprilie 2015 16:09
Altfel e fantezie totul, cum puteai sa pleci din URSS in America inainte de razboi?
Rippa
pe 11 Martie 2014 09:53
O drama cum de mult timp nu am mai vazut cu umor negru si personaje in aparenta simple
Spaghete
pe 05 Septembrie 2013 02:10
Sau cum sa faci o comedie dintr-o teribila drama, lantul cauzal devenind o ...placuta penitenta, totul fiind la superlativ : umor, imagini, muzica. Printre superbele melodii Ie-am depistat si pe cele ale nebunilor de la Gogol Bordello, de fapt, Eugene Hutz, unul din membrii marcanti e in unul din rolurile principale.
Povestea lui "Jonfen", Alex ...Sammy Davis Jr. Jr si Grandfather dau viata trecutului, actualizandu-l, generand un haos de senzatii si sentimente.
xerses
pe 31 August 2013 00:53
Pe mine nu m-a impresionat acest film....Cateva momente de umor, dar si multa drama ...insa nu am gasit emotii ....
YgReK
pe 30 August 2013 05:07
Comedie combinata cu drama.
Un film reusit,o poveste captivanta.
Merita vazut!
iulian94
pe 24 Iunie 2013 11:51
Un film foarte frumos cu o coloana sonora la fel de frumoasa.
CostelloMunteanu
pe 25 Mai 2013 11:13
Cred ca este cel mai frumos,adevarat,expresiv, film pe care l-am vazut vreodată.
cosmin_kedii
pe 08 Mai 2013 18:38
O bijuterie de film, cu o imagine splendida, semnata de Matthew Libatique ..
Ancient
pe 12 August 2012 20:24
Foarte interesanta imbinarea comediei cu drama - la un moment dat ma simteam prost ca rad.
cosmin742000
pe 13 Decembrie 2011 02:05
Cartea este bestiala , unul din putinele romane ale unor autori tineri scoase dupa 2000 care merita atentie.
Ammelie
pe 08 Noiembrie 2011 11:21
Filmele despre evrei sunt intotdeauna dificil de urmarit, nu? Intotdeauna incarcate cu suferinta si cu vinovatie. Ei, acesta este un alt fel de film. Suferinta, vinovatie, regretele - sunt prezente toate, dar modalitatea de prezentare este atat de placuta, incat nu stii daca sa razi sau sa plangi. Un fel de La Vita e Bella regizat de Kusturica (asociere fortata, desigur - dar undeva pe acolo), M-a surprins placut si il notez cu 8/10. As vrea sa citesc si cartea.
ionutt-
pe 22 Februarie 2011 22:05
Un film ce imbina foarte bine comedia cu drama. Tre` sa remarc coloana sonora superba si personajele foarte bine alese, cel putin mosu’i pericol :))
myulica
pe 13 Ianuarie 2011 16:49
initial am crezut ca e filmat in Romania...apoi am vazut drumurile si m;am convins ca nu e :))
Milla
pe 13 Octombrie 2010 19:30
Foarte reușit filmul, dar pentru orice eventualitate recomand și cartea care este un pic mai interesantă.
corigeb
pe 17 August 2010 23:47
Superb... pare cumva desprins din filmografia lui Kusturica prin modul in care muzica este imbinata cu imaginile pitoresti si umorul de calitate..
klaudya_e
pe 06 Iulie 2010 00:09
Liev Schreiber, desi e incepator in regie, a reusit sa imbine foarte bine comedia cu drama...coloana sonora e excelenta....personajele sunt foarte bine alese si mai ales f. bine jucate
alexandru_d
pe 05 Iulie 2010 23:45
O drama cum de mult timp nu am mai vazut cu umor negru si personaje in aparenta simple. Coloana sonora merita reascultata "over and over" ... te intristeaza si in acelasi timp iti aduce totusi si un zambet pe buze.
ibrahimovik
pe 25 Martie 2010 12:40
un film foarte foarte reusit !..f interesant ..recomand :)
Alina B
pe 16 Martie 2010 15:27
Cartea a fost ceva incredibil, cred ca si filmul a resuti sa prinda cate ceva de acolo.
Ilila
pe 05 Septembrie 2009 09:55
Este interesant mesajul de la sfarsit.. oamenii din aeroport sunt aceiasi care i-a intalnit in Ucraina.
Cristi Weed
pe 12 Mai 2008 18:54
Uimitor acest film ! Wood este un mare actor :) !
pe 01 Martie 2008 13:36
De mult nu am mai vazut un film atat de bun...Exceptzional as zpune...
Nu il pot compara decat cu TRENUL VIETII ...
Restul e tacere.
pe 02 Februarie 2008 21:00
Un film extraordinar. Sincer, il recomand tuturor, iar chiar si cei mai exigenti spectatori vor fi impresionati. Umor de mare calitate, o muzica divina, mult suflet. Si, oricum, am spus putine. O sa fiti mult mai intelepti dupa vizionarea acestui film.
pe 02 Februarie 2008 21:00
Un film extraordinar. Sincer, il recomand tuturor, iar chiar si cei mai exigenti spectatori vor fi impresionati. Umor de mare calitate, o muzica divina, mult suflet. Si, oricum, am spus putine. O sa fiti mult mai intelepti dupa vizionarea acestui film.
pe 24 Septembrie 2007 21:48
De mult n-am vazut un film atat de....FRUMOS! Adica ...pur si simplu FRUMOS, Bine facut, excelenta distributie, iar muzica senzationala (recunosc: mor dupa Gogol Bordello). Merita vazut, simtit si daca puteti inteles,
pe 25 August 2006 17:10
Vai,cat am putut sa rad la acest film!Foarte hazliu si reflecta foarte bine realitatea din tarile sud-estice europeane.Ganditi-va la Cehia(unde s-a filmat o parte din film),la Ucraina si de ce nu,Romania!Cate scene mi s-au parut rupte de pe la noi!Spre ex faza cu pustiul de la camp care le-a cerut personajelor noastre mita drept guma de mestecat,iar apoi dupa ce si-a primit "rasplata" le-a intepat cauciucul de la trabant!Ha!Ha!Ha!Sau cainele ghidului,mica jevrita care se invarte dupa propria coada si care seamana izbitor cu Laica noastra de la tara! Ma rog,nu asta este ideea principala,dar oricum filmul merita vazut!Si ca sa pomenesc de Elijah Wood, era aproape imposibil sa urmeresti un film cu el care sa nu aiba si un pic de drama!Vorbesc aici de finalul filmului care ne trimite cu gandul la trecut si care este deosebit de emotionant!Inca o data spun ca este un film dragut,simplu,fara mari efecte speciale,de familie cu multe scene comice dar si drama spre final,un film care merita vazut in orice ora a zilei alaturi de familie sau prieteni!Felicitari regizorului,actorilor si cainelui!
pe 24 Mai 2006 15:44
mi-a placut mult; cea mai super este faza cu cartoful.
iar actorii joaca intr-adevar foarte bine. (sunt si subiectiva, pt ca Elijah este idolul meu :-))
pe 27 Februarie 2006 04:56
interesant film, mie mi`a placut, un film destul de complet. actorii joaca bine
Filmul arată o realitate umană conform căreia trecutul nu este doar un moment pe care îl înțelegem în raport cu o axă cronologică, ci este chiar un spațiu care încă zace încapsulat în prezent, care chiar stă la baza genezei clipei prezente. În fond, întreg filmul este construit pe baza dihotomiilor: Jonathan-Alex, trecut-prezent, est-vest. Vedem cum, încetul cu încetul, aceste spații nu sunt antitetice, ci, așa cum reaminteam, dihotomice, două părți a unui singur concept, conceptul de umanitate. În final, Jonathan preia tot ce ar putea lua de la Alex pentru a-i ajuta emanciparea și existența pe Pămînt, la fel cum va face și Alex (de notat tonurile vestimentare între care alterează Alex în incipit și deznodămînt).
Finalul este magistral. Personajul lui Wood, reîntors în America, are această impresie aievea că toate figurile din spațiul natal sunt figuri cu care s-a întîlnit în Ucraina. Aici, în această secvență, putem extrage seva filmului: convingerea că ar trebui să nutrim sentimente de empatie, că ceea ce ține de cronotopie sau indici culturali nu e suficient pentru a diferenția materia primă care stă la baza existenței noastre, anume umanitatea. Filmul pledează pentru empatie pentru toate ființele, negînd necesitatea unor clasificări de tip cultural, rasial ș.a.m.d. . Cînd tragem linia unei analize a acestui film, realizăm că mesajul este ceea ce probabil am auzit din gura profesorilor noștri de istorie: „Istoria trebuie studiată pentru a nu fi repetată.”. Filmul alterează această idee, probabil susținînd că „Istoria trebuie studiată pentru a ne înțelege prezentul.”.
Remarc in schimb atat mimica faciala, atitudinea si gestica comico-umoristica de buna calitate, cat si comicul de situatii de aceeasi buna calitate din prima jumatate a filmului in special, care intr-un mod deosebit de abil contine si o fina ironie cu caracter vadit compasional fata de situatia deplorabila a societatii ucrainiene si implicit a statului ucrainian ca si fost stat sovietic vasal direct al Moscovei bolsevice in cadrul fostului U.R.S.S., chiar si in primul deceniu al sec. XXI, atunci cand are loc actiunea acestui film.
Povestea lui "Jonfen", Alex ...Sammy Davis Jr. Jr si Grandfather dau viata trecutului, actualizandu-l, generand un haos de senzatii si sentimente.
Un film reusit,o poveste captivanta.
Merita vazut!
Nu il pot compara decat cu TRENUL VIETII ...
Restul e tacere.
iar actorii joaca intr-adevar foarte bine. (sunt si subiectiva, pt ca Elijah este idolul meu :-))