Comentarii Comentează
  • angel69
    pe 28 Noiembrie 2023 17:21
    Un sf modest....ideea a fost buna insa filmul a fost prea static......sfarsitul a fost interesant....recomand vizionat odata.
  • gbanescu
    pe 11 Februarie 2022 00:14
    Un film foarte bun, de fictiune a viitorului. Consistent si vizionar, chiar daca ingrijorator.
    Tema este desteapta, dialogurile sunt inteligente, actorii sunt la superlativ. Oscar Isaac – excelent. Scena in care danseaza impreuna cu Kyoko este memorabila.
    Finalul este interesant, dar are mici brese de credibilitate, care, dat fiind nivelul la care am perceput filmul, il afecteaza intr-o oarecare masura.
  • crome
    pe 24 Ianuarie 2022 22:06
    Un sf destul de bun, o perspectiva a unei eventuale lupte intre oameni si roboti umanoizi de ultima generatie.
  • raresbarbu.xyz
    pe 16 Noiembrie 2021 20:00
    Comentariu publicat in articolul "5 Filme Science-Fiction pe care să le vezi dacă nu ești fanul genului"
    https://raresbarbu.xyz/5-filme-sf/
    Un tânăr este selectat să participe într-un experiment care are ca scop evaluarea calităților umane ale unei Inteligențe Artificiale.

    Debutul regizorului Alex Garland este o realizare cinematografică superbă.

    Ex-Machina este un film aproape impecabil despre traumă, abuz și lucrurile care ne fac să fim oameni. Aparențele? Comportamentul?

    Garland filozofează despre condiția omului, societate și Inteligență Artificială în probabil cel mai bun film Science-Fiction al decadei care tocmai se încheie.
  • GiulianoDirt
    pe 07 Septembrie 2021 19:47
    Un fel de SF dramă, destul de slab, chiar plictisitor. Oricum, la Oscar sunt nominalizate în ultimii ani toate bălăriile. 4
  • carmen_angelus_romila
    pe 20 Octombrie 2018 10:13
    Premiat la mai multe festivaluri de gen, pelicula "Ex Machina" intruneste toate atuurile unui sf, de exceptie, aducand in prim plan, interventia omului asupra naturalului si contopirea sa cu cea a inteligentei artificiale.
  • claudiu-daniel-lugoj
    pe 13 Martie 2018 19:57
    Un film bunicel dar care se putea face si mai bine ca potential era.Ideea e una ciudata si interesanta in acelasi timp,cum un robot vrea sa devina uman si reuseste scapind din acel laborator.Uneori filmul e si plictisitor dar merita vazut o data.
  • kasmyn
    pe 14 August 2017 20:23
    sper sa-l reprogrameze la din nou la hbo!! a\s dori sa-l vad!!
  • mihai_chindris
    pe 09 Februarie 2017 00:32
    Probabil un "SF" la care nu ne-am fi asteptat, pe motiv ca nu imprumuta caracteristicile unuia tipic. "Ex Machina" pune accent pe alte detalii, precum personaje, schimb de replici, atitudini, care parca fac sa conteze mai mult decat efectele speciale dintr-un SF obisnuit. Cu toate acestea, te captiveaza, si te face sa deslusesti actiunea, in loc sa fi doar un simplu observator care se minuneaza la orice efect vizual care apare pe ecran.
  • into_the_labyrinth
    pe 21 Noiembrie 2016 23:38
    Superb! Nu am crezut că voi da o notă foarte mare şi voi adăuga în favorite un SF de dată recentă şi despre care ştiam că nu are o idee total nouă, dar iată că s-a întâmplat! Deci: după cum am spus, fireşte că tema inteligenţei artificiale şi chiar cea a relaţiei om-cyborg nu e nouă. Dar Ex Machina are un scenariu perfect gândit, care te va ţine cu sufletul la gură pe tot parcursul filmului, nelăsându-te să întrezăreşti finalul (cel puţin mie asta mi s-a întâmplat, deşi am încercat să ghicesc cum se va termina), nelipsind nici momentele dramatice şi răsturnările de situaţie (nu precizez care anume, pentru a nu crea spoilere). Are dialoguri extrem de inteligente, care te fac să reconsideri ceea ce ştiai despre om şi despre roboţi, întrebându-te unde începe şi unde se sfârşeşte artificialul, ce anume ne dă personalitate şi dacă acest ”ceva” special se poate transfera şi unui robot - filmul spune că da, şi din câte ştiu şi ştiinţa în domeniu. Prezintă o lume ireală, aproape hipnotică, în care te întrebi mereu cât este aportul ”creatorului” Nathan şi cât s-a dezvoltat pe parcurs. Atracţia sexuală, care se va dovedi a avea o importanţă aparte în desfăşurarea evenimentelor şi în modul de a se comporta al tânărului (prezentat mai curând ca un idealist) Caleb este prezentată într-un mod superior, rafinat, şi nu vulgar sau agresiv ca în alte filme. Finalul este absolut năucitor, merită să urmăriţi cu atenţie tot filmul pentru a ajunge la un deznodământ neaşteptat (de asemenea, nu spun care). Astfel încât, după părerea mea, filmul ”Ex Machina”... trece cu brio testul şi, deşi pleacă de la premise cunoscute, se constituie într-o realizare originală, inteligentă şi plină de suspans. (Şi cu decoruri foarte reuşite).
  • -aix-
    pe 14 Noiembrie 2016 01:08
    Știam că nu poți avea încredere în oameni dar văd că nici roboții nu-s mai brezi. :))
  • Mitza_MvP
    pe 13 Noiembrie 2016 15:29
    Un SF foarte bun,desi actiunea se desfasoara lent,daca ai rabdare finalul o sa merite asteptarea...
    Sincer raman cu cateva intrebari dupa acest film...A fost Ava programata sa evadeze??
    A fost constienta ca a fost programata sa-i suceasca mintile bietului baiat introvertit si timid???
    A simtit vreodata ceva pentru Caleb??
    Viclenia,empatia si farmecul ei au fost lucruri programate de Nathan??
    Oricum sunt intrebari la care raspunsul nu o sa fie vreodata exact,banuiesc ca asta a fost si intentia regizorului,sa lase privitorul cu cateva intrebari..
    Si totusi,parerea mea e ca Ava a fost constienta ca este un test si a simtit FRICA,ceva uman,frica de a nu sti ce ce va intampla cu ea daca va pica testul,iar aceasta frica i-a activat cumva instinctul de supravietuire specific oamenilor,si punand cap la cap cunostintele acumulate a dat curs reactiilor perfect normale si umane de a face orice pentru a supravietui,iar finalul este rezultatul acestor circumstante...
    S-a comportat exact ca un om..A VRUT SA SUPRAVIETUIASCA
  • Kuhaylan
    pe 04 Noiembrie 2016 20:39
    .....................................................
  • PiticVerde
    pe 07 Mai 2016 20:11
    Acest film a facut o referire la nerespectarea legilor roboticii care poate pare sf dar chiar exista.
    Legea 1
    Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei ființe umane, sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe omenești să i se facă un rău.
    Legea 2
    Un robot trebuie să se supună ordinelor date de către o ființă umană, atât timp cât ele nu intră în contradicție cu Legea 1.
    Legea 3
    Un robot trebuie să-și protejeze propria existență, atât timp cât acest lucru nu intră în contradicție cu Legea 1 sau Legea 2.
    Unii au considerat ca acest film este o mare porcarie si prostie ,dar regizorul cred ca s-a adresat unei anumite clase de oameni.
    Astrofizicianul britanic Stephen Hawking(unul dintre cei mai mari oameni de stiinta ai lumii in momentul de fata), care se deplasează într-un scaun cu rotile şi comunică prin intermediul unui computer, din cauza unei boli grave, a declarat într-un interviu recent că dezvoltarea inteligenţei artificiale ar putea semnifica sfârşitul omenirii,iar cand a explicat mai pe larg acest lucru a afirmat ca el este convins ca inteligenta artificiala va duce intr-un final la exterminarea oamenilor de pe planeta Pamant.
  • CostelloMunteanu
    pe 12 Martie 2016 13:04
    I-am dat puncatj maxim pentru tema aleasa (creatie/creator) si modul in care a fost pusa in opera...bine gandit ,nemaipomenit jucat si excelent perceput...
  • omucuvaloare
    pe 15 Februarie 2016 22:52
    O idee absolut originala...care bulverseaza...intriga...in, fine, nu te poate lasa indiferent! Nu stii ce sa faci: sa vizionezi pana la capat, sa revezi la nesfarsit anumite secvente, sa faci o pauza si sa te gandesti de la ce a pornit totul;
  • AlexandruDragosStegaru
    pe 24 Ianuarie 2016 13:39
    Nu sunt în măsură să îi acord o notă, pentru că nu sunt un critic, ci doar categorisesc filmele și serialele pe care le urmăresc în plăcut/neplăcut. Fiecare film/serial are povestea sa și nu le poți compara, pentru că au diferite teme. Pe acesta îl încadrez la plăcut. Cele 10 stele pe care le acord sunt pentru că îmi place, la cele care nu-mi plac acordând o stea.
  • andystarx
    pe 21 Ianuarie 2016 00:30
    Tinand cont de faptul ca filmul a fost si nominalizat la oscar,nu m-a impresionat foarte tare ,pentru un sf !Alicia a jucat bine,dar scenariul m-a dezamagit ! Sub asteptari ! Recomand Chappie,super sf !
  • gabbyy3
    pe 18 Ianuarie 2016 19:52
    Mda, ce sa spun despre acest film, la prima vedere ar fi multe de vb, dar dupa un scurt timp iti dai seama ca nu e chiar asa. Mi'a placut Ex Machina, dar numai in timpul vizionarii, o data cu terminarea lui, a disparut si satisfactia sau placerea de a vedea un film bun. Tema lui ar fi buna, desi ideea nu e una originala. Dupa parerea mea, scenaristul si-a batut joc de aceasta idee sf, care de altfel e una fascinanta. Ar fi fost mult mai interesant daca personajul Caleb era si el robot, lucrurile incluziv finalul, ar fi fost altfel. Asa, tot ce am putut sa inteleg din acest film, este firea femeii. Uite, ca femeia ramane tot curva si pe interes, chiar si din postura de robot. In orice forma ai pune'o, ea ramane vesnic neschimbata. Daca si din postura de robot, ea ramane la fel de perfida, chiar nu mai avem nici o sansa. Extraordinar mesaj!

    Pentru cine nu a vazut inca acest film, le recomand sa nu o faca. Decat sa vezi asa ceva, mai bine vizionez de 100 ori, Artificial Intelligence: AI 2001. Cel mai bun film realizat pe aceasta idee!
  • andyy
    pe 14 Decembrie 2015 00:21
    Un film interesant, despre beneficiul sau pericolul adus de evolutia uimitoare a tehnologiei. Pe langa zona SF care tinde din ce in ce mai mult spre realitate, este un film care iti da si de gandit asupra drumului noastru ca omenire...evolutie sau autodistrugere.
  • bondarenko
    pe 10 Decembrie 2015 07:09
    o tampenie de film teatru . pierdere totala de timp. baiatu' nu i in stare sa seduca/tavaleasca nici macar un robot.
  • Alcyndor
    pe 06 Septembrie 2015 10:42
    Filmul e cam slabut. Daca vreti sa vedeti un film bun cu AI, uitati-va la I,Robot. Ex Machina nu e deloc impresionant si uneori ii cam lipseste logica. De exemplu, unde sunt ceilalti cercetatori? E cam greu de crezut ca un singur om poate sa creeze o duzina de AI. Cum ar putea un betiv sa construiasca asa ceva?! De ce Ava a ales sa plece singura de pe insula? Ar fi putut sa-l ia cu ea pe baiat si, eventual, sa se foloseasca de dansul in continuare, mai ales ca acesta ar fi putut-o ajuta sa se integreze mai usor in societate. Cum de nimeni n-a intrebat de baiat? Chiar si filmele sf trebuie sa aiba o oarecare logica...
  • kenya
    pe 28 August 2015 22:05
    Dincolo de artificial,sau cum sa-ti depasesti conditia,fie ca esti om fie ca esti robot.Manipulare,comunicare,convingere.Se pare ca nu carnea te face OM.Nici sentimentele....Un film si un SF tulburator,plin de provocari,chiar si in lipsa cliseelor,sau mai ales datorita lipsei cliseelor.Scenariu solid,actori bine alesi.
  • klute
    pe 22 August 2015 23:03
    Dacă una din condițiile esențiale pe care trebuie să le îndeplinească un film de acțiune este derularea poveștii ca o cursă contracronometru, atunci Ex Machina, spus pe șleau, nu este un film de acțiune. Cînd și cum se întîmplă ceea ce trebuie să se întîmple contează într-o mult mai mică măsură decît ceea ce se întîmplă efectiv în acest SF filozofic, dezinteresat de efecte speciale și în care iataganele cu laser cedează locul unui banal cuțit de sushi. Însă, pe cît de nespectaculos este din această perspectivă, Ex Machina este tot pe atît de incitant din punct de vedere al decorurilor, al personajelor și discuțiilor dintre ele, al regiei și jocului actoricesc.

    Locul unde se desfășoară acțiunea este o reușită combinație de peșteră și buncăr hipertehnologizat, tensiunile și contradicțiile regăsindu-se și la nivelul protagoniștilor umani și... umanoizi. Astfel, Nathan este un adevărat geniu, un Mozart al programării pe computer, care a creat un megamotor de căutare în Internet, precum și cîteva generații de roboți, dar nimic din aspectul ori din comportamentul său nu indică acest lucru: e tuns perie ca un pușcăriaș, însă are o barbă generoasă amintind de omul peșterilor, mănîncă și se îmbată tot timpul, lovește cu talent în sacul de box, scuipă pe jos, pe scurt, lui pare să i se aplice cel mai bine dictonul latin "edite, bibite, coite, post mortem nulla voluptas" (mîncaţi, beţi, împreunaţi-vă, căci după moarte nu mai e nici o plăcere). La rîndul lor, Kyoko și Ava (care sînt androide) constituie un amestec straniu de senzualitate feminină și frigiditate high-tech, fiind învăluite într-o enigmă greu descifrabilă: au sau nu conștiință de sine, sînt atît de supuse pe cît par, sau sub aparența de inofensivitate mocnește revolta?

    Printre problemele majore pe care le ridică filmul (el ar putea fi citit și în cheie feministă) se numără și aceea a identității umane în contextul tehnologiei informației și al inteligenței artificiale. Nu e vorba doar de a ști dacă pot fi creați roboți cu conștiință de sine (ceea ce ar consta, pentru om, în pierderea centralității și condiției sale privilegiate), ci și de a ne întreba, pornind de la faptul că roboții vor fi similari ca aspect cu creatorii lor și din ce în ce mai capabili să imite comportamentul uman (pînă la confuzia totală), dacă omul are cu adevărat o conștiință de sine, sau, mai precis, dacă această conștiință este o calitate a unei ființe prevăzute cu suflet, rațiune și libertate ori este rezultatul unei "programări" impersonale, un "accident" efemer de sorginte biochimică. În acest sens, scena de demență paranoidă, avîndu-l ca protagonist pe Caleb, în care păgubosul informatician - terifiat de sentimentele sale pentru Ava și de faptul că este incapabil să perceapă vreo diferență esențială între ea, el și oricare altă ființă umană - ajunge să se taie și să încerce să-și smulgă pielea pentru a vedea dacă sub ea nu se ascund circuite electronice în loc de sînge și țesuturi, mi se pare una emblematică.
  • SYNDJ
    pe 17 August 2015 03:08
    Extrem de plictisitor (acţiunea se desfăşoară extrem de lent într-o singură casă cu doar 3-4 personaje) DAR finalul este cât de cât mai interesant şi neaşteptat. Nota de pe IMDb şi Cinemagia este extrem de mare, ca de obicei, filmele slabe au note mari.
  • Tim22
    pe 30 Iulie 2015 17:15
    Ce-i asta? O drama SF???? Ce porcarie..... Un film oribil.
  • Mihai2508
    pe 17 Iulie 2015 09:57
    Un film in care Alicia Vikander joaca foarte bine, si in care se prezinta un posibil viitor inceput al sfarsitului omenirii. Un film simplu in esenta, cu dialoguri bine gandite, putine personaje si putine detalii. Daca nu ai altceva de facut, merge vazut.
  • mariuszmeu
    pe 17 Iulie 2015 03:38
    si mai interesanta a fost reactia robotului . cam prin toate filmele , scenaristii aleg ca un android o sa fie egoist ...o sa minta , o sa insele .
  • pawan
    pe 12 Iulie 2015 11:51
    Un film bun, mi-a placut numai ca sfarsitul a fost putin neplacut.
  • dorin_zeldea
    pe 10 Iulie 2015 20:27
    un film reusit cu doar 3 actori. Finalul... eu ma asteptam la un final ca acela. un robot nu are sentimente
  • Dana04
    pe 10 Iulie 2015 14:08
    Personal nu mi s a parut cine stie ce filmul acesta. M am cam plictisit.
  • andrei_antonescu
    pe 07 Iulie 2015 03:53
    2 ore pierdute, nu se intampla nimic....
    Iar cei care spun ca povestea, filozofia si bla bla bla si cum ca trebuie sa ai o studii sunt genul de frustrati care duc o viata lipsita de insemnata
  • claudia_cla
    pe 01 Iulie 2015 16:42
    Numai inteligente sclipitoare in tara asta, pe culese ! In ce limba trebuie sa se explice faptul ca aceasta rubrica este strict sa spui IMI PLACE Sau NU IMI PLACE ! Nu sa stai sa te chinui sa copiezi sinopsis ul de pe alte site-uri sa pari inteligent , Nu sa stai sa copiezi criticile altora si sa le pui aici ( asa cum avem aici acces la tehnologie , pe aceasta pagina, am avea si la criticile de pe alte site-uri si le-am citi chiar de la "mama lor" nu copy-paste-uri) . Ba mai mult, știm 99% si Engleza si nu avem nevoie sa ne spună cineva aici in mod plagiat:)) . Ca sa nu mai spun , cine intra la
    Comentarii aici, se așteaptă la recomandări pro si contra de a merge la film , NU sa ne explicați voi pe limba voastră cum ați inteles filmul , ca nu toți avem aceleași viziuni ... In concluzie ..... Chiar daca m-am abătut mult de la subiect .... Mi-a placut filmul ! :)
  • chetta
    pe 27 Iunie 2015 14:53
    interesant sa-i spun asa... ma asteptam la mai mult .. ideea in sine este ok... nu stiu ce sa zic...
  • DamnRadulescu
    pe 26 Iunie 2015 02:47
    Un film despre prezent care tinteste viitorul si invers.
    Nu este foarte greu, este un test simplu, unul pe care privitorii mai neevoluati, dar cu pretentii false, il pot pica foarte usor, regizorul ofera totul in dialog, doar ca unii privesc dupa gard si pierd esenta, care e chiar in fata, poate si d-asta multe pareri natangi, elegant spus.
  • Kul
    pe 24 Iunie 2015 00:35
    Ex Machina (2015)

    – frumoase settinguri
    – misto tehnica
    – dar previzibil. barbosul usor psihopat si moldovean ademeneste un nerdy nu mega-muci sa se indragosteasca de o jucarie cu_curbe care la un moment isi va pune intrebarea: “dar eu cine sunt?”. si cei doi cocosei o sa se bata intre ei, si cineva are sa moara.
    – misto si atmosfera
    – cu power-cuts as script-hacks
    – si la un moment dat o sa apara aia de la AAA la cat bea moldoveanul, mai la fiecare cadru. oare regizorul vrea sa ne transmita ceva? :)
    – robotzica de un uman si mai ales un micro-uman total unfakeble. vorbim de arhetipuri nu de AI.
  • BETRulleR
    pe 23 Iunie 2015 22:28
    Dupa primele treizeci de minute, am fost inmarmurit de cat de bun poate fi acest film. Nu-mi venea sa cred. Incet-incet insa, scenaristul si producatorii au vrut sa arate ca pot da cu batul in balta. Ma rog. Filmului ii lipsesete pana la urma justificarea si nu are substanta. E prea lichid. Fetele nu au putut umple cu prezenta lor, ce e gaunos. Si nici cei doi baieti.
    Ideea de robot uman este foarte tare doar daca nu faci din ea o varza. Credeti ca un robot poate fi invatat sa minta si sa ucida? Sau poate alege sa faca asta??
    Nu cred in maleficitatea masinilor. Se spunea intr-un film (bun): "Natura e cruda, dar nu diabolica" Masini care baga cutitul usor si lin, cu o mirare animata si umana, imi repugna. Ideea o refuz si o resping. Bomba atomica nu a gandit. Altfel nu sunt chiar sigur ca ar fi ajuns pa Pamant. O masina cu suflet si ratiune nu este un aragaz. Nu poate fi. Lasati frica de roboti. Oamenii au o spaima ancestrala fata de A.I. Cu toate ca nici pe departe, automobilele fac mii de victime lunar. Asta e!
    De savantul genial si mare bogatas, ce sa mai zic? Alcoolicii nu dau randament decat 30-40% din potential. Un betivan nu ar fi fost in stare SINGUR sa creeze atatea generatii de roboti umanoizi si mai ales UMANI. O munca asidua, stand tolanit pe spate, cu o sticla in mana si capul plin de alcool, e o bazaconie!
    Si cand te gandesti ca motorul principal al filmului este dorinta omului de a fi Pigmalion... Creatorul nostru, putea iesi mai ieftin cu niste papusi gonflabile tinute prin dulapuri. Nu era nevoie de constiinta, pentru haremul lui. Ideea principala PUTE URAT.
    Nu a fost numai fiere totusi. Scena cu Ava imbracandu-se a fost emotionanta. Si totul, in primele treizeci de minute. Pana la prima pana de curent.
    Doar nota SASE.
    Sunt dur cu filmele S.F. de la care am mai multe pretentii. Daca vreau sa stau ca o leguma, ma duc la un film cu Jim Carrey, care e plin de subintelesuri. Ei asi!
  • nyuszi
    pe 21 Iunie 2015 23:17
    Avand in vedere cat tam-tam s-a facut in jurul sau, ma asteptam la mai mult. Vizual e foarte frumos, si actorii mi-au placut, dar, sincer, povestea si "filozofia" din spatelele ei nu m-au impresionat. Am vazut cateva comentarii mai sus care mentioneaza "I, Robot", sau "Bicentennial Man", si trebuie sa subscriu: mi s-au parut mai bune acelea.

    Nu m-a deranjat faptul ca filmul nu a dat un raspuns concret unor intrebari pe care mi le-a pus tot el. E okay. Nu m-a deranjat nici ca nu stiu ce s-a intamplat cu personajele dupa ce s-a terminat totul. M-a deranjat faptul ca nu mi-a dat suficiente informatii despre aceste personaje ca sa-mi pese. Nu gasesc, de asemenea, nimic profund filozofic in film. Intrebarile astea (sunt masinile capabile de emotii? daca par a le avea, le imita doar, sau sunt reale? care e diferenta intre oamenii "reali" si masini? au drepturi? etc) au mai fost puse de alti autori/regizori/scenaristi/filozofi si Garland nu aduce nimic inovator. La urma urmei, pana si "Star Trek: The Next Generation", mi-a prezentat intr-un mod mai interesant un AI. :/

    Ca sa o dau in generalizare, am impresia ca in ultimul deceniu (sau, mai degraba, de la 2000 incoace, in mare), atat criticii cat si publicul tind sa aprecieze in mare masura filme care doar zgarie suprafata unor idei cu adevarat incitante. Imi vin in minte "Interstellar", "Gravity", si filmul asta. Mai sunt multe altele. Comparatia cred ca ar fi intre balta si lac: ambele contin apa, dar balta se evapora dupa ploaie si nu lasa nimic in urma, pe cand in lac te poti balacii in voie, te poti scufunda sa cauti ce e pe fund, si, daca ai chef de o baie mai traziu, e tot acolo. :/
  • radu3455
    pe 21 Iunie 2015 10:27
    un film cu si espre roboti foarte interesant,scenariu e bine gandit iar prestatiile actorilor sunt reusite,recomand nota 8
  • Iulix_73
    pe 21 Iunie 2015 02:49
    Genul de film pe care daca il vezi e ok daca nu ... nu ai pierdut mare lucru . Dar mai bine sa-l vezi ...
  • Horace_H
    pe 15 Iunie 2015 16:02
    Foarte profund, perspectiva e incitanta ,farmecul SF ului nu sta intotdeauna in efectele speciale
  • gigel_urlea
    pe 10 Iunie 2015 00:43
    Atentia este foarte mare Recomand acest film celor care vor cu adevarat ceva diferit si bun. . Atentie peste 18 ani scene obscene
  • mtraianc
    pe 09 Iunie 2015 21:59
    interesant , dar plictisitor ........................................................................................
  • GALD
    pe 09 Iunie 2015 07:12
    Oare sa intram in profunzimea ideilor transmise? Cadenta actiunii cam asta impune. Invitabil vom fi absorbiti de ganduri cu moralitate 0-1-0-1-1-1-0-0....
  • Utube
    pe 08 Iunie 2015 00:00
    Filmul se încadrează la categoria sci-fi şi prezintă o poveste cu o temă care a iscat foarte multe dezbateri şi discuţii culminând cu instituirea chair a unor legi care să guverneze fenomenul, pentru că scăparea lui de sub control devine un pericol de nivel cataclismic şi ajunge a fi peste posibilităţile umane de stăpânire, deşi fenomenul este chiar rezultatul creaţiei umane. Mai concret este vorba despre Inteligenţa Artificială (AI), despre realizarea de roboţi care să posede acea înfricoşătoare capacitate de a gândi singuri, de a fi conştienţi de sine ca existenţă şi de celelalte fiinţe din jurul lor, adică dobândirea calităţii care ne defineşte ca oameni: conştiinţa.

    Titlul filmului provine din limba latină iar versiunea completă este „Deus ex machina” şi era folosită pentru a exprima coborârea pe scenă a actorilor, care interpretau zeităţi ca şi cum ar fi coborât din cer, cu ajutorul unei maşinării formată din scripeţi şi frânghii. Mai târziu expresia a început să fie utilizată şi cu sensul de a rezolva o problemă sau o situaţie datorită intervenţiei divine. Prin urmare, înţelesul pe care a dorit producătorul să-l dea expresiei pentru a defini filmul este evident. Şi ca o informaţie cu caracter general, Testul Turing a fost creat de Alan Turing, un inventator englez a cărui biografie a fost foarte reuşit prezentată în filmul „The imitation game” – 2014.

    De remarcat faptul că cinematografia a speculat, încă de la începuturile ei, şi această temă, cu mai multe realizări sub diferite forme, prima fiind cea care îl are ca personaj pe Frankenstein, în filmul cu acelaşi nume realizat în 1931. Au urmat multe altele, cu diferite entităţi care deţineau această temută calitate, mai remarcabile fiind Hal 9000 din „2001 – A space odyssey” – 1968, David din reuşitul şi foarte sensibilul „Artificial Intelligence” – 2001 sau mult cunoscutul Data din serialul şi saga „Star Trek”.

    Revenind la „Ex-Machina” scenariul se bazează pe aceeaşi idee, de realizare a inteligenţei artificiale, modul în care este construită povestea în jurul ei fiind unul original care oferă posibilităţi foarte interesante de dezvoltare şi realizare. Pe alocuri se poate spune că scenaristul a reuşit să fie original şi să prezinte ceva nou spectatorului, ca puncte bune fiind reuşita în a creea o poveste care se dezvoltă treptat, logic şi cursiv, dezvăluind cu fiecare scenă aspecte inedite care în final vor concluziona evenimentele, reuşind foarte bine chiar să creeze senzaţia de suspiciune vis-a-vis de un fapt care este evident prezentat la începutul peliculei – persoana testată.

    Tot ca aspect bun este şi modul în care este prezentat vechiul conflict de natură Prometeică, creaţia împotriva creatorului şi misterul ce încojoară scopul experimentului. Ca aspecte negative, deranjante şi unele chiar penibile, ar fi excesul de sexualitate utilizat, motivul pueril al creării doar de roboţi femei şi un alt fapt, care rezultă din acesta, dominaţia masculină asupra femeilor şi utilizarea acestora ca simple obiecte de uz personal.

    La capitolul realizare, pelicula suferă foarte mult. Primul aspect de menţionat ar fi numele personajelor care sunt inspirate din Biblie, lucru banal şi evident un clişeu. Al doilea aspect, foarte nereuşit, este modul în care a fost conturat super-geniul Nathan – aici este punctul care şubrejeşte toată construcţia care ar mai fi dat valoare peliculei. Este absurd să creionezi un super-geniu, care reuşeşte să se apropie prin muncă de Creator, ca un adolescent rebel şi plin de viciile specifice pubertăţii – asta este o greşeală monumentală. Laboratorul în care are loc testul este absurd de banal şi simplu, lipseşte tehnologia „top- notch” care ar fi fost necesară realizării unei astfel de invenţii iar pe Nathan nu-l vedem lucrând nici măcar o clipă la geniala invenţie.

    Filmul are multe greşeli de continuitate, factuale şi de logică, două greşeli de logică fiind flagrante şi uşor observabile, una din ele se întâmplă exact la final iar alta ţine de inexistenţa protocoalelor de securitate care să controleze o astfel de invenţie.

    Oscar Isaac, în rolul super-geniului inventator, reuşeşte o interpretare foarte bună, pentru ce avea de interpretat, nereuşita conturării personajului fiind vina scenariului. La fel şi Domhnall Gleeson, care-l interpretează pe Caleb ce lucrează ca programator la firma lui Nathan, reuşeşte foarte bine să transmită spectatorului sentimentele contradictorii care se nasc în personajul interpretat. Foarte bune în interpretare sunt şi cele două femei distribuite în peliculă, Alicia Vikander în rolul robotului Ava şi Sonoya Mizuno în rolul lui Kyoko, servitoarea lui Nathan. De fapt acestea sunt toate personajele care joacă în film – patru la număr.

    Finalul este atipic, în scenele de sfârşit care închid acţiunea fiind nu mai puţin de trei greşeli mari de logică şi filmul se termină lăsând posibilitatea realizării unei continuări.

    Vizionare plăcută!
  • Mihai_Moise
    pe 04 Iunie 2015 18:49
    Un film cu un subiect greu, realizat surprinzator de bine.
    Cateva intrebari esentiale puse, cu dilemele de rigoare, in special, cea legata de moralitatea unei creatii si milenara lupta Bine - Rau, ce se va purta "till the end of times"...
    Atrage si manipularea, omniprezenta in zilele noastre, nu numai intre relatiile dintre barbatii - femeie, dar si finalul deschis, in care umanitatea este invinsa de dorinta de libertate a unei Inteligente Artificiale, ce nu discerne prea mult intre idealuri si valori...
    Il recomand! :-)
  • emy_sinaia
    pe 31 Mai 2015 23:14
    Dupa mine este cel mai reusit film facut pana acum cu si despre roboti umanizati. Ava aproape ca nu face diferenta, cu inteligenta ei , dar si deznonamantul este neasteptat.
    Merita vazut.
  • ryco0984
    pe 29 Mai 2015 00:12
    Este un film care se adreseaza unei categorii de oameni, cu o viziune mai ampla a vietii si cu ceva studii. Este un film foarte bun, dar nu este pentru toata lumea.
  • Sorin87
    pe 27 Mai 2015 00:19
    Un film de vazut, foarte buna povestea filmului, bine ar fi sa mai fie o continuare
  • geo_gabi
    pe 25 Mai 2015 09:44
    Rol foarte bun pentru Alicia Vikander ( Ava ) cu "aspecte interesante" ........
    Nota 8.
  • kakapiciu
    pe 23 Mai 2015 16:48
    Foarte buna povestea insa finalul oare lasa loc pentru o continuare?
  • xerses
    pe 18 Mai 2015 17:04
    Mi-a placut enorm; ceva inedit in toata aceasta galerie de masinarii create de om pentru a se descurca singure si a servi oamenii.
  • lolozilla
    pe 17 Mai 2015 21:43
    Film placut vizual, multa culoare, dialoguri la un nivel ridicat, dileme inteligent puse (chiar foarte), dar linistit, regizat monoton. E clar ca punctul forte nu e nicidecum actiunea.
    De la mine are un 6.5. Daca nu era abundenta de filme cu AI din ultima vreme (The Machine 2013, Automata 2014, Transcendence 2014, Chappie 2015, Terminator Genisys 2015), poate ca as fi ramas mai impresionat.
    Subiectul AI-urilor e interesant dar sa-l epuizezi in halul asta in doar 2 ani, nu e prea nimerit.
  • Fiske
    pe 17 Mai 2015 21:34
    Bai, in final, filmu' cu roboti principal pe care l-as recomanda tot ramane "I, Robot".
    Asta nu inseamna ca asta nu merita o vizionare.

    Spre deosebire de ce-a spus tipu' de mai sus, eu consider ca scopul SF-urilor nu este sa inoveze, ci sa sublinieze conditia umana in contexte mai putin terestre sau normale.

    In privinta lui Machina, pot sa spun ca atinge cateva din intrebarile specifice genului "roboti impotriva oamenilor", insa nu prea aprofundeaza.

    Era de asteptat ca factorul uman a fost cel ce-a primit cea mai mare atentie, insa poate ca n-a fost o miscare prea inteleapta, in cele din urma.

    Actorii si-au facut treaba, si efectele s-au ridicat la inaltime, insa scenariul putea sa vireze in directii mult mai interesante, cred.
  • makomomo
    pe 17 Mai 2015 02:14
    Un film SFensibil cu un end devastator pt cineva care si-a pus sperante ca totul se termina cu happy-end.La urma urmei oameni buni, intr-o lume cu AI voi chiar credeti ca AI poate...iubi, poate avea constiinta?Ei bine, da si nu.Poate ca nu s-a indragostit insa...poate ca scanteia nu a existat,trebuia mai mult flux de putere,mai multe caderi de curent :)

    Acum, filmul merita vazut fara dubii deoarece ne consolideaza ideea ca AI, calculatoarele nu vor fi niciodata in stare sa iubeasca chiar daca sunt construite fizic si estetic ca o femeie,oricat de frumoasa si sexy ar fi ea facuta.Tousi,filmul are scapari.Exista aceasta viclenie artificialo-inteligenta in Ava care ne duce cu gandul ca se poarta ca o femeie care isi urmareste scopul, abuzand de vaporii sexisti pe care ii emana si pacalind unicul mascul care ar putea-o ajuta sa evadeze...Da o dovada de mare viclenie si nepasare lucru care ma duce la urmatoarea intrebare...exista rau si exista bine automat - exista viclenie si rautate in "creierul" Avei...si nu exista totusi compasiune,iubire sau macar...mila pt bietul Caleb?A fost doar o unealta pt ea?Cam da...ei bine atunci, suna cam...umana treaba asta.Ava, asa fac oamenii, asa se comporta ei, asa iti intorc spatele dupa ce ii ajuti, ce faci Ava, tu nu cumva esti prea...umana? :)
    Este o scapare mare, nu cred ca AI poate evolua ca umanitatea, prin viclenie si minciuna,este exagerata povestea...In acest film Ava actioneaza ca o fiinta umana care vrea sa evadeze!Asa vrea ea sau asa a fost programata??Este Ava mai avansata decat versiunile AI create doar pt placere?Iar daca este mai avansata de ce este rau si nu bine intentionata?La urma urmei Caleb ar fi ajutat-o sa iasa afara si oricum ar fi fost libera...

    Filmul iti rascoleste mintea spre final unde iese totul la iveala si nu prea e roza treaba...
    Il recomand insa se putea mai bine...totusi, filmul este oarecum original si apreciez ideea diferita dar prea dur dezvoltata pt evolutia AI.
    PS:Ce diferenta intre acest film si Automata cu Banderas :/
  • mc_chaos
    pe 16 Mai 2015 23:57
    Un film cu idee buna pentru un S.F. dar cu multe lacune din pc. meu de vedere. Un pic de suspans pe final dar in rest tern si destul de neconvingator. Am avut senzatia tot timpul ca actiunea s-a derulat pe repede inainte si ca a lipsit ceva pentru a da substanta filmului.
  • Pantaleon
    pe 16 Mai 2015 21:10
    Un SF modest, care nu impresioneaza cu nimic. Un film caruia nu trebuie sa-i cauti subtraturi filosofice de genul ''ce-o fi vrut sa spuna aici sau acolo", e simplu si clar ca lumina zilei, îl iei, pur si simplu, asa cum e. Adica modest si de duzina. Departe de ceea ce inseamna un SF solid, care sa inoveze si sa surprinda placut.
  • morarmarius
    pe 16 Mai 2015 13:53
    daca ati diseca mai bine filmul in bucatele , el este plin de subintelesuri.
  • pisicuta1
    pe 15 Mai 2015 23:45
    foarte bun !........
    desi nu sint o adepta a filmelor SF!
  • Alex_Paun_Valentin
    pe 21 Februarie 2015 17:36
    Pare un film cu multe asteptari.Este interesant.Cand apare in Romania?
  • Fy_ana
    pe 04 Noiembrie 2014 12:35
    Dar data de lansare in Romania...cand va fi oare???
  • Alexuxxx
    pe 01 Noiembrie 2014 18:17
    pare un film care are detoate ,actiune ,dragoste,suspans,abia astept sal vad