Comentarii Comentează
  • blacksea_rider
    pe 21 August 2022 21:28
    "Acest film nu a folosit trucaje. Exploziile, explozibilul folosit (dinamita/TNT), elicopterele IAR-Ghimbav ale Armatei, mașinile Pompierilor, toate au fost reale! Nimic nu s-a jucat „cu mască”. Acest film este unul din puținele care redau fidel și cu exactitate realitatea de atunci. Impactul momentelor din timpul turnării filmului asupra populației a fost unul cât se poate de pozitiv".Wiki
  • TitoJacksana
    pe 11 Septembrie 2021 03:33
    Un film foarte bun, cam ca orice film romanesc facut in perioada comunista, actori de valore, printre putinele filme romanesti facute dupa subiecte de genul, mai este "Cuibul salamandrelor", al doilea film cu Gica Oprisan care merita urmarit de asemenea
  • user-5d8eb2a1ae3b3
    pe 09 August 2020 17:50
    Omologul prefectului de azi era prim-secretarul județului - numit de Partid, deci nu-i propagandă.
    Filmul are chiar o "șopârlă" la adresa "rolului masselor în istorie" - acțiunea voluntaristă a muncitorilor se soldează cu moartea echipajului șalupei. Încă o șopârlă: în RSR mai existau hoți care ar fi tâlhărit și cadrave.
  • Tweeknax
    pe 05 August 2020 22:13
    Un film romanesc foarte bine realizat pentru anul 1973 redescoperit dupa explozia din Beirut.
  • Deceoare
    pe 12 Iunie 2020 12:48
    Filmul dramatizează un fapt real petrecut în anul 1970, incendiul navei „Poseidon”, care transporta 4.000 tone de azotat de amoniu, pe Dunăre, în apropiere de Galați. Abandonarea navei amenință cu extinderea incendiului încărcăturii, ceea ce ar fi putut produce distrugerea orașului Galați și a Combinatului Siderurgic. Doar cooperarea unor locuitori simpli ai Galațiului, printre care și a unor nuntași, a muncitorilor Șantierului Naval, împreună cu autoritățile, pot îndepărta pericolul.Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Jean Constantin actori care au jucat bine împreună atât dramă(Explozia) cât și comedie(seria Brigada Diverse).
  • blackmore
    pe 24 Octombrie 2019 09:52
    Un film romanesc foarte bun facut in vremurile cand in aceasta tara se mai si muncea, nu ne uram intre noi ca intre cei mai mari dusmani si mai presus de toate eram foarte mandri (aveam si motive ) ca suntem romani.
  • ionut_nelu2004
    pe 23 Decembrie 2018 05:03
    "pe un vapor sunt 30 de cadavre si deasupra lor o sticla cu rom... Ce ti sau umezit pantaloni?"
    Cum știe omul sa faca haz de necaz.. Mare actor :)
  • mirceapopa79
    pe 21 Octombrie 2018 00:13
    Singurul aspect pozitiv este PLEIADA de URIASI actori care joaca MAGISTRAL la un film de COMANDA pentru a arata rolul SALVATOR al PARTIDULUI E-N TOATE inclusiv in prevenirea DEZASTRELOR provocate de dusmanii capitalisti. De remarcat scenaristul Ion Grigorescu care e un scriitor propagandist PCR ist mare culturnic venit din orasul Ploiesti cu traditie muncitoreasca care l-a dat pe Stefan Gheorghiu dar si pe ideologul marxist CD GHerea a carui STATUIE troneaza cu rushine in orasul dezolant. E de remarcat o replica jegoasa intre Caragiu si Beligan.Beligan:"Dumnezeu cu mila ce va fi" Caragiu:"Nu-mi place deloc mila lui Dumnezeu".Regizorul si scenaristul faceau FRUMOS in fatza culturnicilor PROPAGANDISTI ATEISTI care negau orice divinitate ca sa aiba privilegii si sa intre in gratiile unora batandu-si joc de Dumnezeu. Uite ca Dumnezeu l-a batut pe Caragiu si a murit stupid la CUTREMUR. Mesajul e clar:nu sperati ca va salveaza Dumnezeu la dezastre ci PARTIDUL E-N TOATE.
    Un film facut la comanda dupa un fapt real ce servea ca manual pentru MAHARII de PARTID cum sa procedeze cand un dezastru venea si risca sa scape de sub control inclusiv controlul maselor. Daca ne gandim in acei ani se sistematizau marile orase si tzaranii erau scosi de la sate si facuti oraseni in mamutii industriali bagati in cutii de chibrituri si pusi sa se puiasca fortzat. NU intamplator apare si secventa nuntii tzaranesti si nuntasii care vor sa se implice in salvare.
  • romeo_bucur_andronache
    pe 20 Septembrie 2018 04:04
    Acest film este ARTA pe piine ,fiindca este ARTA in intregime,ceea ce insemneaza ca este ,cu adevarat,o CAPODOPERA,in care Actorii vorbesc mai putin (dar asezat si cu rost,cu gindire apriga si veghetoare,dar si cu hotarire de neclintit),punindu-se accentul intii pe expresiile fetelor actorilor si miscarile scenice profunde ale acestora (care impreuna acestea alcatuiesc,de fapt, ARTA filmului).In orice film de ARTA se vorbeste mai putin si se joaca in profunzime mai mult si mai elaborat (mai intins si mai elastic),avind temelia pusa in jocul de miscare scenica al actorilor si mai putin pe aventura din film. Acest film "Explozia" face parte din categoria celor PUTERNICE ca pilde de urmat in viata,fiind un apogeu al carierei exceptionale ale Maestrului Gheorghe DINICA ,un DINICA complet ca actor si FULMINANT ca joc actoricesc filmic. DINICA avea in singe meseria de Actor de ARTA (vezi si rolul lui numit "Bastos" dintr-un film romanesc istoric exceptional ) , fiind ARTA insasi in Cinematografie,dar si in Teatru ( vezi rolul din "Gaitele"). Pe aceeasi linie cu Dinica,ii mai avem pe Toma CARAGIU, pe George Motoi ,pe Radu Beligan, pe Leopoldina Balanuta, pe Dorel Visan, pe Florin Piersic, pe Constantin Codrescu,pe Ilarion Ciobanu,pe Ion Besoiu, pe Mircea Anghelescu, pe Ion Dichiseanu, pe Ana Zeles,pe Maria Ploaie, pe Ilinca Tomoroveanu, pe Aimee Iacobescu, pe Amza Pellea, pe Maia Morgestern,pe Dan Condurache, pe Victor Rebengiuc,pe Gheorghe Cozorici, pe C-tin Diplan,pe Stefan Mihailescu-Braila,pe Marin Moraru,pe Zepi Alsec,pe Lorin Florescu,pe Mircea Diaconu, pe O I Moldovan, pe Draga Olteanu,pe Nineta Gusti,pe Jean C-tin,pe George C-tin, pe Mitica Popescu,pe Ileana Gheorghiu, pe Valeria Seciu,pe Radu Panamarencu,etc.care au putut sa faca usor si trainic citeva filme de ARTA nemaipomenite (de mare succes de casa),in vremuri de napraznica saracie in toata Romania si privatiuni antiumane (care decimau norodul de rind al Tarii) pentru NEtovarasi socialisti-comunisti (adica pentru cei de origine "NEsanatoasa").S-auzim de bine.
  • cezarika57
    pe 02 Iulie 2018 22:10
    Fikm bazat pe fapte reale, despre care la momentul respectiv nu s-a facut nici un comentariu in media.
  • balta67verde
    pe 18 Octombrie 2016 16:29
    Un film excelent, dupa un fapt real. L-am revazut acum cateva saptamani a nu stiu cata oara si nu m-am plictisit deloc. Filmul are tot ce isi poate dori omul: Suspans, actiune, actori de superclasa ... un film foarte bun.
  • cezarika21
    pe 15 August 2015 18:34
    Un vas panamez în flăcări plutește în derivă pe Dunăre, în apropiere de Galați, după ce fusese abandonat de marinari. Declanșarea iminentă a exploziei încărcăturii de 400 de vagoane de azotat de amoniu riscă să radă orașul de pe fața pământului. Începe o luptă dramatică cu focul...

    Inspirat din fapte reale, filmul „Explozia” omagiază efortul eroilor necunoscuți care apar în diferite momente grele, salvând vieți omenești și bunuri materiale, pentru a reveni apoi în anonimat. Camaraderia și spiritul de sacrificiu, responsabilitatea în asumarea deciziilor și implicarea în rezolvarea crizelor sunt calități rar întâlnite în cinematografie și ar trebui cultivate mai mult pentru a-i face pe oameni să conștientizeze că nu trăiesc izolați și că ar trebui să învețe să se ajute unii pe alții.

    Acțiunea filmului este destul de tensionată, stârnind un interes ridicat și emoții puternice. Este o tensiune fizică produsă de efortul amânării catastrofei, dar și o tensiune psihică cauzată de găsirea celei mai potrivite soluții care să reducă la minim pierderile de vieți omenești și pagubele materiale. Simți aproape în fiecare moment aerul cum fierbe. Omul devine în acel moment o piesă într-un angrenaj, care trebuie dirijat cu răspundere și disciplină.

    Drama de pe nava Poseidon are autenticitate în majoritatea timpului, dar introducerea unor secvențe comice și nepotrivite precum apariția Dragăi Olteanu cu un coș cu merinde pe vasul în flăcări și prezența complet nepotrivită a lăutarului Jean Constantin printre salvatori duce parțial acțiunea în derizoriu. Sunt introduse, de asemenea, în scop propagandistic un grup de secvențe neverosimile, precum cele care prezintă schimbul democratic de idei de la ședințele colective conduse de primul secretar sau voluntarismul demonstrativ al muncitorilor din oraș, plus precizarea clară „și eu sunt comunist” a eroului Salamandră (Gh. Dinică).

    Eforturile organizatorice ale realizatorilor de a surprinde o catastrofă în plină desfășurare merită însă tot respectul publicului.
  • cosmin742000
    pe 14 August 2015 21:27
    Un film romanesc catastrofa , excelent cu mult suspance", dupa mine cel mai bun film catastrofa facut vreodata.Pe vremea aceea si Galatiul semana a oras.Daca filmul ar fi fost facut de americani si ar fi " beneficiat" de prestatile unor "actori" , ca Arnold , Van Damme , Tom Cryuse , Vin Diesel, nu ar fi avut cum sa fie de mai mult de nota 2Solidaritatea romanilor din acele vremuri nu este deloc de mirare.Singurul lucru care m-a mirat nepotrividu-se deloc cu realitatile acelor vremuri , este existenta hotilor de pe epava.Ma mira si cum de le-a venit producatorilor asa o idee pentru ca pe vremurile acelea nu existau astfel de hoti .Daca actiunea -ar fi petrecut azi nu ar mai fi avut loc nicio explozie , connationalii nostriii ar fi furat tot , nemaiavand ce sa explodeze.Plus ca o explozie in ziua de azi nu ar fi constituit nicio paguba materiala, intrucat obiective industriale nu mai avem.
  • Vegetarian
    pe 26 Iunie 2014 14:27
    True Story = Filme inspirate din cazuri reale = la sfarsitul filmului scrie ca este inspirat dintrun caz real ..
    Orasele prin care trec vapoare sau ambarcatiuni cu incarcaturi periculoase pot fi pacatoase pt mii de locuitori care locuiesc sau lucreaza in zona .

    Acest film a fost difuzat si la postul german RTL , dublat in limba germana , prin 1990 , pe la ora 03 . Probabil era reluare filmul fiind difuzat si la o ora mai matinala . Este printre putinele filme romanesti cumparate de televiziunea germana . Probabil filme ca si acesta facute dupa caz real prezenta interes pt televizomanii germani sau pt administratia germana .. !?

    In Canada un vapor a explodat si au fost mii de morti , de raniti si sute de orbiti permanent . Intamplarea este descrisa in flmu Shattered City: The Halifax Explosion (2003)
  • ciprian34
    pe 02 Septembrie 2013 22:30
    Film care are o distributie de actori "mari'' realizat dupa un fapt real
  • Iulidesprefilme
    pe 15 Decembrie 2012 14:34
    Un film reuşit, inspirat dintr-un caz real, cu mari actori.
  • ALIN_CODRUT
    pe 25 Martie 2012 14:15
    Eu ma numar printre admiratori marelui regizor roman Mircea Dragan, precum si a filmelor sale, printre care se numara si " Explozia". Faptele dupa care s-au inspirat realizatorii acestui film ( regizorul Mircea Dragan si scenaristul Ioan Grigorescu ) au fost absolut reale, iar evenimentele in speta au avut loc la Galati inainte de 1973, iar eu fiind copil pe atunci imi amintesc ca si Presa si Radio-ul si Televiziunea, au mediatizat destul de mult acest caz. Analizand filmul cu toata atentia, am ajuns la concluzia ca oamenii, la oricare varsta pot lua ca modele in viata pe acele personaje din " Explozia", iar calitatile lor, --curaj absolut, putere, interventia oportuna, calmul in situatiile cele mai grele, responsabilitatea si asumarea riscurilor, devotamentul, spiritul de echipa si spiritul de sacrificiu,-- toate acestea sunt demne de urmat. In concluzie, consider ca filmul " Explozia" este cu certitudine, una dintre cele mai mari " VICTORII ", ale Cinematografiei Romane.
  • cetateanu
    pe 11 Septembrie 2010 18:12
    Foarte bun filmul si un rol bun realizat de Gheorghe Dinică in rolul lui Gica Oprisan, zis Salamandra.Apare si Florin Piersic dar este de nerecunoscut si nici nu are vreo replica.
  • pe 14 Mai 2008 17:34
    Putini din stiu insa ca filmul are la baza un subiect real si ca intamplarile au fost , intr-o oarecare masura desigur, adevarate. Desigur , exista si o oarecare exagerare din punctul de vedere al scenaristului Ioan Grigorescu in privinta rolului jucat de PCR dar asta se explica oarecum prin nevoia de a trece cum , necum de cenzura.
  • CIPRYX
    pe 29 Mai 2004 10:14
    Am vazut aseara acest film si marturisesc ca mi-a placut mult.Pentru vremurile de atunci cred ca poate fi considerat o super-productie.Daca voi mai avea ocazia sa-l vad, ma voi uita iar cu siguranta.