Părerea criticului
Filmul Animale fantastice şi unde le poţi găsi pornește de la o valiză ce ascunde o faună exotică, o adevărată paradă de creaturi ce îi va bucura pe cei mai mici/tineri dintre spectatori și continuă cu investigarea unei prezențe magice întunecate în orașul New York al anilor 1920.

Deși plasat cu decenii înaintea acțiunii din Harry Potter, protagonistul nu este atât de diferit: un tânăr puțin stângaci, însă cu o inimă mare, inteligent și cu stofă de erou, care va combate prin aceleași mijloace vrăjitorești implacabilele forțe ale răului.

Totuși, este primul film Harry Potter plasat într-un mediu urban: până acum, protagonistul evolua undeva în preajma școlii Hogwarts, unde totul invita la magie. De data asta, protagonistul este în mijlocul halucinantului New York al anilor 1920: acei „Roaring twenties”, cu mașini de epocă, femei în ținută „flapper” și cu gangsteri (vrăjitori plus creaturi fantastice) pregătindu-se de afacerile ilegale cu alcool din perioada Prohibiției. Iar filmul aduce prima oară lupta între bine și rău (pentru că baghetele magice se vor încinge și de data asta) într-un context urban, în care scenele de distrugere le concurează cu succes pe cele din filmele cu supereroi.

Altfel rețeta este aplicată destul de consecvent: răul stă la pândă și, ca de obicei, este carismatic, deși - de data asta - scenele care înfățișează forțele malefice nu sunt doar spectaculoase, ci reușesc să frizeze prin acumulările de tensiune genul horror. De altfel, filmul are câteva locuri comune cu genul horror (copii posedați) pe care nu le-am mai văzut în seria Harry Potter.

Cu povești de dragoste și plasat în altă parte decât între zidurile unei școli britanice (fie ea și de magie), noul Fantastic Beasts and Where to Find Them reușește să se adreseze unui public mai larg decât seria Harry Potter. Povestea câștigă un fundal cu care ne-am obișnuit în alt gen de filme și care, surprinzător, ar putea să ne fie mai familiar.

Ce reușește echipa formată din J.K. Rowling şi Warner Bros. este să creeze un univers față de care - deși avem pe alocuri senzația unui déjà vu - e nou, complex, consistent, capabil să se susțină și să fie fundația pentru o nouă saga cu vrăjitori.

Eddie Redmayne este Newt Scamander, care lucrează la cartea ce a dat și titlul filmului, din care studiază Harry Potter în timpul primului an la Hogwarts. Redmayne creează un personaj timid, stângaci, pe alocuri excentric, care arată o afecțiune infinită față de creaturile din valiză, creaturi pe care le studiază, iar personajul său are unul dintre cei mai simpatici adjuvanți - luat din lumea Încuiaților (acum numiți Nu-Magi) - și anume pe Jacob Kowalski (jucat de Dan Fogler), de care se leagă mai toate momentele hazlii din film.

Personajele și interpretările de forță vin și de la Ezra Miller, un băiat orfan, Samantha Morton - lidera unei mișcări împotriva vrăjitoriei, mama adoptivă a zeci de orfani, Ron Perlman, în rol de goblin gangster care face trafic cu creaturi fantastice și Colin Farrell, Șeful serviciilor de securitate în probleme de magie. Johnny Depp își face și el intrarea în serie cu o scurtă apariție. În film vom vedea și un soi de frate al lui Groot junior, cel din Gardienii Galaxiei Vol. 2, o creatură arboricolă afectuoasă, care se dovedește esențială într-un moment tensionat din film.