Părerea criticului
Finnik, prietenul lui Christine, își pierde invizibilitatea atunci când readuce la viață puterea unui toiag fermecat. Împreună ei trebuie să salveze lumea spiridușilor.
Regizorul rus de animație Denis Chernov se întoarce cu o continuare a multipremiatului său film pentru copii lansat în 2022 – pe care nu e necesar să îl fi văzut ca să înțelegi cu ușurință povestea, datorită micilor detalii inserate în scenariu. Finnik 2 îi regăsește pe spiridușul titular și pe prietena lui din specia umană Christine într-o încercare de se adapta la schimbările din relația lor: acum că fata a devenit adolescentă, are nevoie de mai multă intimitate. Însă atunci când protagonistul se joacă cu o bucată dintr-un toiag antic și îi activează magia, întreaga lume a spiridușilor este în pericol. Vor reuși ei să o salveze?
Spiridușii din Finnik 2 nu arată ca cei la care v-ați putea gândi: sunt blănoși, în diferite culori vibrante, au urechi lungi și seamănă mai degrabă cu un câine mare sau cu un urs mai mic. Totuși, încă din vremuri străvechi, aceste creaturi au ajutat oamenii să supraviețuiască, la fel ca eroii din animația recentă Super elfii salvează orașul. Fiecărui spiriduș îi este atribuită o casă, iar acesta are sarcina de a avea grijă din umbră de oamenii din respectiva locuință. Finnik s-a împrietenit cu tânăra Christine în primul film, așadar acum ea știe de existența acestuia, dar e singura care îl poate vedea.
Relația dintre ei devine tensionată atunci când fata își face noi prietene: o influenceriță superficială ce își urmărește propriul interes și cele două marionete care o urmăresc la orice pas, după modelul tipic Mean Girls. Finnik 2 atinge astfel tangețial un subiect tot mai prioritar pentru copii și părinții lor, acela al idolilor nocivi de pe internet și cum aceștia ne pot schimba viața în rău dacă alegem să credem orbește în tot ce debitează. Totuși, când prietenul ei se află în pericol, Christine își dă seama destul de repede că trebuie să se concentreze pe oamenii (sau creaturile) cu adevărat importante din jurul ei. Împreună cu Tim, un nou coleg misterios, ea pleacă să salveze lumea spiridușilor și în special pe Finnik, fugărit de un vânător cu experiență determinat să onoreze misiunea familiei sale, veche de generații întregi.
Comedia animată pentru întreaga familie garantează să poarte copiii și părinții deopotrivă printr-o călătorie plină de peripeții, prin baruri de rockeri, muzee de istorie și peșteri magice. Scenele dinamice într-o cromatică strălucitoare sunt acompaniate de melodii diverse, de la recurentele note din Dunărea Albastră de Johann Strauss II, până la interpretarea lui Finnik la karaoke a hit-ului Backstreet Boys, I Want It That Way.
Printre datorii de familie, trădări și aventuri periculoase, cei trei companioni vor înțelege în cele din urmă că prietenia se află mai presus de toate. Divergențele moștenite nu își au rostul atunci când credințele se dovedesc eronate. Doar pentru că cineva este diferit de noi, asta nu îl face periculos. Doar pentru că nu ne dorim să îl înțelegem pe celălalt, asta nu înseamnă că nu putem. Dacă doar am asculta pentru câteva minute, s-ar putea să ne dăm seama că am greșit. Compasiunea și bunăvoința sunt întotdeauna o cale mai potrivită decât violența.