Puțin cam prea mult alocat pentru începutul filmului ,devine ceva mai interesant spre final în ultimele 30 de minute ,e ceva ce racaie la filmele americane cu astronauți, politizarea scenelor arătate, e o societate care nu-mi place poate pentru faptul ca pestele se inpute de la cap .Per ansamblu e ok filmul cu scene superbe și acting bun la final de film.
user-63b02ad8a0ee8
pe 11 Martie 2023 12:23
Câți imbecili "știu ei mai bine " ....Americanii au investit enorm in a trimite primii oameni pe suprafața Lunii , pentru a nu pierde și această cursă în defavoarea sovieticilor, care au trimis primii : prima ființă în spațiu= cățelușa Laika ,și primul cosmonaut : Iuri Gagarin ...Aceste două realizări de ce nu le contestă nimeni ?
Nu s-au mai prea efectuat misiuni pe Lună pentru că NU E MARE LUCRU DE DESCOPERIT sau DE IMPORTAT de acolo.....
Luna se poate cerceta foarte bine de aici de pe Pământ ,fără a trimite echipaj la fața locului.....Mare lucru nu e : praf, nisip, rocă, cratere....
ASELENIZARE A FOST O CURSĂ CU VALOARE SIMBOLICĂ ,CÂȘTIGATĂ DE AMERICANI = SUA....
Dar bursa zvonurilor , finanțată de Russia/KGB - FSB funcționează ,vezi : brexit, alegerea lui Trump ca președinte, "adevăruri" despre daci , și finanțarea ecologiștilor.....
user-640b707366603
pe 10 Martie 2023 22:26
Daca acum peste 50 de ani (cu tehnologia de atunci) oamenii au ajuns pe luna...acum ( cu tehnologia avansata din ziua de azi) ar fi trebuit sa mergem pe luna ca si cum am merge in excursie in Poiana Brasov...
user-5f1ee1aa08579
pe 27 Iulie 2020 17:26
Pentru toti cei ce ziceti ca nu aveau americanii tehnologia necesara pentru a merge pe luna, daca tot sunteti atat de destepti si informati, de ce nu explicati ce tehnologie aveau si ce tehnologie ar fi necesara pentru asa o misiune si de ce? Ah, da, pentru ca habar nu aveti despre ce vorbiti, va credeti informati dar nu sunteti, pentru ca nu va puteti explica afirmatiile. Daca ati sti doua boabe despre tehnologia spatiala si astrodinamica, ati realiza ca se putea ajunge si ca nu e nevoie de cine stie ce tehnologie sci-fi sau la ce aberatii va imaginati voi. Si in legatura cu centurile Van Allen, sunt trei zone cu radiatii ridicate, de asta se numesc centuri, intre zone radiatiile sunt la frecvente mai mici, si pe acolo le-a fost setata traiectoria astronautilor, plus ca materialele din care modulul de comanda Apollo era facut, ii proteja de radiatii. Cel mai mare numar inregistrat in programul Apollo a fost de 1.14 rad, nici pe aproape un numar letal. Si daca credeti ca azi nu se poate merge pe luna, cautati programul Artemis.
valentin_s_photos
pe 25 Iunie 2020 00:19
"Houston...Tranquility base here, the Eagle has landed"
Genial film, genial și faptul că au folosit convorbirile originale din 69' ale centrului de control
helsing
pe 19 Martie 2020 21:53
Nu știu cum se face dar toți care neagă aselenizarea sunt creștini practicanți, adicaype bune, crezi in stupizenia cu facere lumii din Adam și Eva dar refuzi un eveniment atât de recent?
hacman_mihaela
pe 29 Februarie 2020 18:18
Bua ziua, mie mi-a placut filmul. Mi-a placut ce a facut din personajul principal RG. Sotia lui Armstrong a fost mai mult decat credibila a fost reala! Cred ca este foarte instructiv da nu stiu daca cei care trebuie instruiti se uita la astfel de filme. Si da am retrait aselenizarea din 11 iulie 1969...a fost prima data cand nu am dormit o noapte intreaga ca sa urmaresc acest "pas urias pentru omenire". Si spre deosebire de rusi care cautau sa iasa primii la orice, americanii chiar au facut un un pas urias!
blacksea_rider
pe 29 Februarie 2020 18:16
8,dar pentru soundtrack,in special
"The Landing" by Justin Hurwitz...
perca_mihai_marco
pe 09 Ianuarie 2020 23:23
Un film bun, dar cu acțiune lentă. Totuși ne învață că acest eveniment istoric, aselenizarea, a fost rezultatul unui deceniu de muncă, de învățări din tragedii (Apollo 1). Un film obligatoriu de vizionat!
balta67verde
pe 06 Ianuarie 2020 12:56
Un actor ca Ryan Gosling garanteaza calitate. Un film destul de bun. Merita vazut, dar n-as avea chef sa-l mai vizionez odata ...
mihai_chindris
pe 17 Septembrie 2019 23:31
Wow. E super interesant. Spune o poveste captivanta, care n-are cum sa nu te atraga. Il recomand.
andystarx
pe 20 Ianuarie 2019 22:33
Aveam asteptari ceva mai mari de la un film cu un premiu globul de aur ,si cu Ryan rol principal,insa un film despre Neil Armstrong, mi se pare ca trebuia pus mult mai in valoare,lung si plictisitor !
claudiu-daniel-lugoj
pe 20 Ianuarie 2019 00:38
Un film bunicel,actiunea e mai lenta nu pune bazele pe emotie acest film.Este un film bunicel dar,preferam putina emotie putina traire si bucurie.Actorii mi se par prea statici fara emotie si trairi,parca ar fi roboti.Imaginile de pe luna sunt formidabile,niste peisaje superbe,dar cam atat.Vream de la acest film emotie si traire dar nu am prea avut parte din pacate.
Sorin87
pe 16 Ianuarie 2019 20:21
Filmul foarte reusit atat povestea cat si grafica filmului, merita vazut pentru ca are ce oferi
blackmore
pe 12 Ianuarie 2019 17:16
O mizerie de film american , lipsit de orice urma de dramatism , deci nimic nou.
MariaAndreea18
pe 05 Ianuarie 2019 08:40
Povestea lui Neil cu momentele ei dureroase. Are cateva scene plictisitoare. De vazut daca iti place povestea primului om care a pasit pe luna.
Argo2013
pe 04 Ianuarie 2019 16:44
Cu siguranta omul a pasit pe Luna. Sceptici sunt multi, la fel si optimistii. Candva urmele pionierilor vor fi descoperite. Copil fiind am fost martorul primului pas al omului pe Luna. Si atunci ca si acum am fost impresionat de maretia momentului si singuratatea cosmonautilor. Doar ei si gandurile lor, care faceau o punte pana pe TERRA. Cam asa imi imaginez si intalnirea cu Creatorul... Merita vazut cu prisosinta fie doar numai pentru rolul impecabil facut de Ryan Gosling.
lavara_laiarna
pe 29 Decembrie 2018 07:56
Mai mult decât o misiune spațială,o misiune personală. .tăcută.
lolozilla
pe 25 Decembrie 2018 11:02
Nota 8 si inca un punct in plus fiindca sunt fanul genului si al explorarilor spatiale, si cred ca orice film cat de cat realist pe genul asta e o initiativa ce trebuie apreciata.
Ca minusuri: ar fi meritat o miniserie. Mi s-a parut ca s-a sarit peste aspecte importante: alte misiuni anterioare, plecarea de pe Luna, pregatirea fizica si mentala (antrenamentele), cate ceva despre rachete, cate ceva despre drumul pe care l-a deschis (misiunile ulterioare), ce s-a mai intamplat cu Neil (macar pe genericul de final), etc. Dar nu ar fi avut timp aici de toate.
In fine, e un film foarte trist (discutabil daca era nevoie), foarte emotionant, Ryan Gosling face ce stie mai bine: sa joace introvertiti.
filmenthusiast
pe 10 Noiembrie 2018 19:49
Intens, tăcut, emoționant.
Povestea arhicunoscută a eroului american, Neil Armstrong, primul om care a pășit pe Lună. Cu toate acestea, în First Man îl vedem pe Neil Armstrong în rolul de tată și soț îndoliat, ducând o luptă interioară. Un film extrem de intim și personal, cu o coloană sonoră ce intensifică toate aceste trăiri. Cadre ce-ți taie respirația, trecând la un moment dat de un format la altul (cei ce l-au văzut în IMAX poate că au observat mai bine lucrul acesta), iar interpretări superbe, ceea ce era cumva de așteptat de la Gosling și Foy.
AeroX
pe 30 Octombrie 2018 11:59
Dupa doua saptamani de cand am urmarit filmul tot imi rasuna in cap muzica aia aia de la aselenizare...The Landing - Justin Hurwitz (chiar si Crater). Macar de ar lua Oscar pentru soundtrack (cel putin nominalizare). Desi mi s-a parut la inaltime in majoritatea aspectelor. Au comentat altii inaintea mea destule si nu vreau sa ma mai repet.
Eu sunt foarte pasionat in general de muzica de film si pot sa spun ca doar piesa aia in mod individual reda exact confruntarea cu imposibilul suprem al omenirii...sau imposibil devenit posibil, in cel mai incredibil mod...sau in cel mai incredibil vis. Pe langa framantarile personajului principal in modul in care isi accepta destinul si sacrificiile intr-o lume a solitudinii in care isi afirma si pierderea unei fiinte dragi. Unul dintre cele mai emotionante momente pe care le-am vazut, unul dureros de-a dreptul. Un film serios, unul care nu trebuie tratat superficial. Cred ca e cea mai buna versiune pe care am vazut-o pentru asemenea eveniment major in istoria umanitatii.
pyl_grimm
pe 20 Octombrie 2018 23:17
Filmul s-a terminat, am coborat scarile, am strabatut tot coridorul de la cinematograf pana in mall, am coborat cu liftul pana la masina si in tot acest timp n-am simtit nevoia sa spun nimic. Chiar si acum mi-e greu sa gasesc cuvinte. Cred ca primul care imi vine in minte este - foarte personal. Este un film incredibil de personal, nu despre un erou al natiei americane ci despre un om, despre o familie, despre prieteni, despre pierderi cumplite, despre curajul extraordinar al unor oameni, despre puterea de a o lua de la capat de fiecare data. Este absolut incredibil. No doubt about it, este filmul lui Chazelle care m-a impresionat cel mai mult (si asta spune multe cand omul are in palmares filme ca Whiplash sau La La Land). Sunt momente in care pur si simplu uiti sa respiri, sunt momente fara cuvinte care fac cat o mie de cuvinte (cum este scena finala), coloana sonora este superba iar Ryan Gosling intr-unul din cele mai bune roluri ale lui, extrem de credibil. Superb.
sorin_paveliu
pe 20 Octombrie 2018 19:38
Am vazut First man fiind profund impregnat de Apollo 13, vazut si revazut poate de 20 de ori. Repede a trebuit sa accept ca orice regizor serios ar fi vazut o constringere in existenta acestui film, aceea de a nu face un prequel. Damien Chazelle evident ne ofera o alta abordare, o cu totul alta maniera, chiar daca in fond este vorba tot de un film biografic, pe o tema comuna, zborurile spre Luna. Parti bune: maniera de filmare, miscat, ca si cum ar fi fost filmat cu o camera de mina, la care se adauga repetate scene in care totul se invirteste in jurul tau. Am gustat aceasta abordare in mod particular. Am avut rara ocazie de a vizita Cape Canavaral, unde pe linga rachete, capsule si navete spatiale adevarate, in care poti intra, exista si simulatoare, citeva dintre ele lasindu-te sa incerci sa te andochezi de o alta nava. Stind intr-o pozitie normala, sezind, este imposibil. In conditiile date, pilotii s-au dovedit nistre supraoameni. Asa ca Ameteala asta perpetua este de natura sa te apropie de sarcina aproape imposibila pe care au trebuit s-o indeplineasca. Senzatia de greata si de claustrofomie indusa de regizor este la locul ei. Practic, oamenii acestia au calatorit zile intregi doar tintuiti in niste cosciuge metalice zburatoare, cu un spatiu de miscare mai mic decit o toaleta de avion, nu asa cum ne imaginam din flilmele StarTreck. Astazi, telefoanele noastre au o capacitate de procesare infinit mai mare decit a navelor spatiale din anii 70, multe din sarcini fiind efectuate folosind creionul, guma si hirtia! Tehnologia folosita pare astazi incredibil de rudimentara. Filmul pune accent pe aspectele psihologice ale personajelor dar intr-un mod cu totul neasteptat, prin interiorizari si taceri adesea apasatoare. Totusi, oare cum ar fi viata traita alaturi de niste savanti cu tente suicidare, de vreme ce au acceptat riscuri atit de mari, motivati doar de visul de a face pasi gigantici in incercarea de a putea sa calatorim in spatiu? Apasatoare, si pentru sotii si pentru copii. Ca un fapt divers, ma gindeam ca Ryan Gosling nu va lua niciodata un Oscar cu astfel de roluri si totusi jocul sau actoricesc este arta. Va avea mereu meritul de a pune in valoare partenera, in cazul de fata Claire Foy avind sanse mari la un trofeu, daca nu apar alte prestatii remarcabile pina la OSCAR. Filmul te pune pe ginduri, viata este nedreapta, a fi primul, indiferent de sarcina, fiind adesea o chestie de noroc, accidentul sau decesul altuia, alinierea astrelor care fac ca totul sa se termine cu bine chiar si cint merg foarte rau. Este primul dintr-o echipa uitata. Este interesent, de exemplu,cum pot tine minte numele lui Amstrong si chiar Aldrin dar imi este imposibil sa-l memorez pe pilotul Columbiei (nava mama de transport), chiar daca este amintit implicit in film de atitea ori. Eroi si eroi. Coloana sonora, este exceptionala, chiar daca nu mai avem de aceasta data melodii noi care sa-ti incinte urechea, ca in cazul La La Land. Lucruri mai putin bune: Lungimea nejustificata. Oricit as fi de amator, as fi taiat la montaj cel putin 15-20 de minute, care nu aduc valoare si te fac din cind in cind sa realizezi ca te afli totusi intr-o sala de cinema. Bugetul filmului nu a fost unul gigantic, poate de aceea scenele ancorate in detalii tehnice si poate chiar o reeditare cinematografica a celor 21 de ore pe Luna nu sunt atit de dezvoltate. Mi-as fi dorit si un alt sfirsit, care sa puna accent pe sacrificiul care-l reprezinta angrenarea in aceste aventuri spatiale, de consecintele ulterioare performantei. In fond traim o singura data. In loc de concluzie - merita vazut la cinematograf (la tV va fi aproape imposibil - 140 de minute presarate si cu reclame face un cosmar vizionarea), nu va duceti cu asteptari de nici un fel, urmariti-l pur si simplu. Nu este o capodopera dar este obligatori de vazut, asa cum ne sugereaza si scara de stelute a Cinemagiei.
user-5a77655308795
pe 19 Octombrie 2018 13:20
In primul rând, eu, personal nu am folosit nici un limbaj trivial si NU îi consider anormali pe cei care cred ca omul a ajuns pe Luna. Sunteti niste visatori si neinformati. Mergeti linistiti
la film, daca acest lucru va relaxeaza! Filmul este excellent, poate, dar numai din punct de vedere cinematografic!!! NU este un adevar istoric, mare atentie!!! Nici in Biblie nu se scrie, CA omul va ajunge vreodata pe Luna. Din punct de vedere stiintific, NU se poate ajunge pe Luna , nici azi, cu technologia din 2018, darāmite cu cea din anii '60????. Eu nu doresc sa va conving, va respect parerea si Voi trebuie sa îmi respectati mie parerea si in general, o parere CE nu Este ca a voastra.???? Asta tine de educatia CE o aveti din scoala si din familie. ???? Catre user-ul CE îsi spune BO6DAN si catre userulb"preda-diana": bāi fato, si bāi tipule ce te crezi "inteligentul lui peste" : In primul rând, nu mi s-a sters contul, in al doilea rând vorbeste civilizat si apuca-te sa mai te informezi de prin cartile de fizicā nucleara, chimie, biologie si alte stiinte exacte, daca al tau creieras mic suportā cu adevarat, CE se intamplā in lumea aceasta. Mai invatati sa respectati si parerile altora si sa nu dati cu "barda" in Dumnezeu, ca s-ar putea sa vā cadā in cap si sa vā rāneascā acolo unde trebuie. Hey dude! Ai auzit de internet si canalul Discovery unde au venit si au marturisit chiar oameni de stiinta de la NASA care au lucrat la programele spatiale, CA omul NU a ajuns niciodata pe satelitul Terrei, numit Lunā. Tine-ti parerile pentru tine si deschide internetul numai la pozele cu animale antropoide, la filmele sexy si la lectiile de machiaj. Informeaza-te correct, vorbesti cu un professor universitar de fizicā atomica si nucleara, adica cu mine, care stiu exact CE se petrecere! Mult success !
mihnea_aspru95
pe 18 Octombrie 2018 17:15
Un review prelungit până-n pânzele albe, scuze pentru asta, dar trebuia :)
La început e posibil să te gândești: De ce "Primul Om pe Lună", și de ce n-a putut fi numit mai simplu "Apollo 11"?! (că tot n-avem un film foarte bun cu acest titlu, doar o dramă-documentar prin 1996. Dacă vă gândiți la un film Apollo popular, e cel din 1995 - "Apollo 13", care e altă mâncare de pește, a fost o misiune eșuată inițial, că n-au avut cum să aselenizeze, dar până la urmă a fost cu succes datorită că niciun om din acel echipaj de 3, n-a murit). Titlul First Man, în special că se vor concentra pe experiențele de dinainte și după ale lui Neil Armstrong, în loc să se axeze exclusiv pe misiunea programului spațial Apollo, Apollo 11 (explorează perioada 1961-1969, cu sacrificiile și prețul plătit atât de Armstrong, cât și de națiunea americană, pentru a duce la bun sfârșit una din cele mai primejdioase misiuni din istorie), mai mult prin ce stări a trecut el, ce-a pătimit în tot acest timp, înainte de lansarea lui Apollo Eleven.
S-au întâmplat și câteva lucruri de care nu știam în totalitate de ele, ca un f. mic exemplu: ce s-a întâmplat în programul Apollo, cu prima misiune (adică Apollo 1 - care a fost un failure mai mare ca Apollo 13) din ianuarie 1967...f*ck, nu mă așteptam la aia, și așa de rapid, o s-o vezi cinefilule, e un pic tulburătoare, te simți al naibii de neputincios la așa ceva.
Programele spațiale erau Mercury (de o singură persoană), Gemini (2) și Apollo (3). Înainte ca Armstrong să intre în misiunea Apollo 11, a fost în martie 1966 în misiunea Gemini 8 (de care știam ceva, dar la fel...nu credeam că o s-o văd așa de explicită/detaliată în film), unde ei trebuiau (că mai era cu unul, aici echipaj de 2, nu 3 ca la Apollo) să andocheze pe Agena (au reușit), dar de acolo "fishy business", out of nowhere - malfunction: un clip oficial de la ei (Universal Pictures)-te dă peste cap (mai ales la propriu :|, te amețește complet, dar stai să vezi extinsul în cinema, e nebunie) https://m.youtube.com/watch?v=mqvA2Majl0k (aveam impresia că asist la SF-ul Gravity (2013)), aici dacă Neil și-ar fi pierdut viața, istoria nu s-ar mai fi scris cu el (ca să facă pasul faimos cu stângul pe Lună :)). Hai că mai mult am scris despre ce s-a întâmplat în istorie decât cum e filmul, dar cam despre asta e vorba când e un film ancorat la realitate :D.
Așa, Chazelle a trecut la multe POV-uri, astfel încât să credem că suntem acolo, în pielea personajului, al lui Gosling (cool așa), ceva nou de la el, ce nu văzusem în Whiplash și La La Land. Damien Chazelle, deja devine noul Nolan sau Villeneuve, nu-l văd deloc dând greș cu orice producție va avea în mână ;)). Production Designer-ul (designer de producție...deoarece estetica imaginii din First Man îmi dădea feeling-ul că văd un film al lui Nolan (sau o fi altcineva suspectul de serviciu :))) aici o fi lucrat pentru filmele lui Christopher Nolan: poate The Dark Knight, dar mai mult Dunkirk și Interstellar, că ceva foarte asemănător vezi și-n First Man, simți amprenta unui om care a lucrat cu Nolan la ceva (m-am gândit că s-ar putea să fie și Directorul de Imagine (datorită acelor unghiuri de filmare, chiar iți dă impresia că a fost un colaborator al lui Nolan, cum era in Dunkirk, cu preferința de a realiza cadre laterale la avionul Spitfire, și, respectiv Interstellar - cu Endurance-ul, dar nu e ăsta (deoarece era Hoyte van Hoytema) dar fiind și unele Point of View shots, ceea ce Nolan nu vrea să folosească). Să trec la alt departament- Soundtrack-ul lui Justin Hurwitz, foarte bun (mai trebuiau vreo 3 levels de ce-a reușit Zimmer să facă în Interstellar, ceva impecabil), altă nominalizare văd la Oscar, dar de data asta nu cred că va mai câștiga, cum s-a întâmplat la La La Land. "Apollo 11 Launch" și "The Landing/Aselenizarea", sunt frumoase: https://m.youtube.com/watch?v=sr2EnBzyjfc (mi-a plăcut mai mult prima menționată de moi, sorry my french :)), așa, deoarece îmi amintește de score-ul din Armageddon), așa OST-ul a semănat în unele momente cu creația proprie din LA LA LAND (în special când erau secvențele din suburbie sau cu cei doi Ryan Gosling și Claire Foy, împreună liniștiți).
Ultimul act (al treilea adică), de la lansarea lui Apollo 11 încolo. Când ajung aproape de Lună, și încep ușor aselenizarea (ei băgând fragmentul muzical "The Landing" simți un pic aceeași intensitate ca la "No Time for Caution" din Interstellar, adică "Docking scene" de acolo, doar că acel moment din 2014 iți făcea părul măciucă, atât de intens era, asta ar fi diferența :)))
Să trec și la controversa penibilă (cea cu steagul american),
bine, nu-s american dar și dacă aș fi fost, tot la fel aș fi gândit, aș zice așa: ignore the ridiculous controversy...na, că cică n-am văzut când au plantat steagul, ce să spun?! Și că n-au dat "zoom in" când îl arătau din "zoom out".....mai zic ce-a mai zis și individul ăsta https://m.youtube.com/watch?v=K0s-OWNjiHE. Dacă vor ceva extrem de patriotic, să caute în filmele lui Michael Bay, acolo vezi steagul fluturând de mii de ori :))), sau în Saving Private Ryan (la începutul, și fix ultimul cadru de la final).
Așa, iar la finalul lui First Man, fix ultimul cadru mi-a dat exact vibe-ul din B.R. 2049: ziceam cu 2 minute înainte: "parcă văd că ăsta se termină ca Blade Runner 2", și cam așa a și fost.
Too bad (nițel) că n-a fost în IMAX la noi (că am stat până la tot credits-ul, în care spun că a fost "special formatat pt. Imax" și "Lunar Sequences filmed with IMAX Cameras" - ceea ce asta ar fi însemnând ecranul complet în IMAX, și o calitate mai bună a imaginii pe acele secvențe "cu primii pași pe Lună", dar e bine și-așa unde am fost eu, că oricum era ecranul complet, doar că se vedea 2K (hai să zicem, slăbuț aici)... și mai e bine că a fost băgat în 2D, dacă l-ar fi făcut și pe ăsta în 3D, catastrofal ar fi fost...:|
E clar, va fi cu siguranță nominalizat la Best Picture, bag all-in...doar că nu și că va câștiga (sunt sceptic aici, dar poate va lua marele trofeu Chazelle, dacă n-a câștigat pt. La La Land, care atunci merita 100%. Dar bine că Damien câștigase pt. Best Director, atunci).
Finally,
8,5 îi dau cu drag filmului (a fost mai ca lumea structurat decât ultimul văzut de mine la cinema: Bad Times at the El Royale).
Mergi categoric la acest film, dacă tot iți faci drum la Mall, și n-ai inspirație în a alege un film foarte bun.
P.S. Atenție mare! Nu confundați, nu-i SF (gen Interstellar), ar fi sci-fi...doar în cazul în care credeți că n-au fost pe Lună :)) (deci pentru cine crede că (Neil Armstrong, "Buzz" Aldrin și Michael Collins) nu au fost, asta înseamnă că e film "science-fiction" pentru tine :-P).
De fapt, este un film biografic și-n același timp istoric, sau poate fi denumit, o dramă-spațială (exact ca Apollo 13, regizat de Ron Howard, cea mai bună comparație...doar că acolo se concentrau mai spre dramatic decât emoție ca în First Man), cu ceva aproape spre film documentar, fiind și o bucată de biopic.
La final, o să zici că Apollo 13 > First Man (așa este, dar nu cu mult)
Alte filme care cred cu tărie că vor fi nominalizate pentru Best Picture/Cel mai Bun Film: A Star is Born și Bohemian Rhapsody (ambele pe genurile Drama și Music, da "music" ... mare atenție, nu trebuie confundat cu Musical, cum a fost La La Land, și cum va fi așteptatul Mary Poppins Returns)
GabrielaSirbu
pe 18 Octombrie 2018 12:16
Foarte bune efectele sonore si filmarile din interiorul navelor, parca ai fii acolo+bine jucat.
Nu-mi plac injuraturile si nici lipsa de respect a unora fata de parerile altora - in legatura cu orice - dar nici eu nu cred ca omul a ajuns pe luna, asta nu inseamna ca-i consider anormali pe cei care cred= fiti blanzi cu limbajul trivial!
Ghemot
pe 15 Octombrie 2018 20:55
L-am văzut aseară la cinema. Nu este atât de spectaculos din perspectivă cinematografică, dar este genial din punct de vedere a relatării subiectului!
preda_diana
pe 14 Octombrie 2018 10:51
Băi, user-5bbfc00e54c31, se vede că ești neinstruit - asta ca să fiu politicoasă. Bine că ți-ai șters contul, că ne-ai făcut pe toți fericiți. Și...un mic sfat....pune mâna și citește că să știi...paradoxal, dar vei descoperi lucruri noi și frumoase despre lumea în care trăiești.
B06DAN
pe 13 Octombrie 2018 12:06
Este incredibil ce riscuri enorme și-au asumat acei oameni minunați și mașinile lor zburătoare... în pofida comentariilor unora în mintea cărora și acum pământul este plat...
user-5bbfc00e54c31
pe 12 Octombrie 2018 00:35
Omul nu a ajuns niciodata pe Luna, este o mistificare, au aparut numeroase probe si documentare pe Discovery chanel. Nu se poate ajunge acolo, nu exista in a tehnologia necesara, Omul nu rezista la radiatiile cosmice degajate de Centura de Radiatiile Van Allen ce inconjoara Terra. Este cel putin pierdere de timp sa vezi un film fake, ce prezinta ca find realitate un vis American care nu s-a realizat niciodata. Inca o prajjturica de film servita de monstrii de la Holywood. Se investeste enorm in mass media si spalarea creierului sa credem ca americanii sunt the best in the world. Again it is fake! Este cel putin trist si ingrijorator cum USA in este C bani enorm in programele cosmice si starnesc razboaie pe toate meridianele planetei si se ignora complet pe Dumnezeu. Unele popoare fac foams si americanii se viseaza pe Luna. Macar de ar fi fost adevarat...
Nu s-au mai prea efectuat misiuni pe Lună pentru că NU E MARE LUCRU DE DESCOPERIT sau DE IMPORTAT de acolo.....
Luna se poate cerceta foarte bine de aici de pe Pământ ,fără a trimite echipaj la fața locului.....Mare lucru nu e : praf, nisip, rocă, cratere....
ASELENIZARE A FOST O CURSĂ CU VALOARE SIMBOLICĂ ,CÂȘTIGATĂ DE AMERICANI = SUA....
Dar bursa zvonurilor , finanțată de Russia/KGB - FSB funcționează ,vezi : brexit, alegerea lui Trump ca președinte, "adevăruri" despre daci , și finanțarea ecologiștilor.....
Genial film, genial și faptul că au folosit convorbirile originale din 69' ale centrului de control
"The Landing" by Justin Hurwitz...
Ca minusuri: ar fi meritat o miniserie. Mi s-a parut ca s-a sarit peste aspecte importante: alte misiuni anterioare, plecarea de pe Luna, pregatirea fizica si mentala (antrenamentele), cate ceva despre rachete, cate ceva despre drumul pe care l-a deschis (misiunile ulterioare), ce s-a mai intamplat cu Neil (macar pe genericul de final), etc. Dar nu ar fi avut timp aici de toate.
In fine, e un film foarte trist (discutabil daca era nevoie), foarte emotionant, Ryan Gosling face ce stie mai bine: sa joace introvertiti.
Povestea arhicunoscută a eroului american, Neil Armstrong, primul om care a pășit pe Lună. Cu toate acestea, în First Man îl vedem pe Neil Armstrong în rolul de tată și soț îndoliat, ducând o luptă interioară. Un film extrem de intim și personal, cu o coloană sonoră ce intensifică toate aceste trăiri. Cadre ce-ți taie respirația, trecând la un moment dat de un format la altul (cei ce l-au văzut în IMAX poate că au observat mai bine lucrul acesta), iar interpretări superbe, ceea ce era cumva de așteptat de la Gosling și Foy.
Eu sunt foarte pasionat in general de muzica de film si pot sa spun ca doar piesa aia in mod individual reda exact confruntarea cu imposibilul suprem al omenirii...sau imposibil devenit posibil, in cel mai incredibil mod...sau in cel mai incredibil vis. Pe langa framantarile personajului principal in modul in care isi accepta destinul si sacrificiile intr-o lume a solitudinii in care isi afirma si pierderea unei fiinte dragi. Unul dintre cele mai emotionante momente pe care le-am vazut, unul dureros de-a dreptul. Un film serios, unul care nu trebuie tratat superficial. Cred ca e cea mai buna versiune pe care am vazut-o pentru asemenea eveniment major in istoria umanitatii.
la film, daca acest lucru va relaxeaza! Filmul este excellent, poate, dar numai din punct de vedere cinematografic!!! NU este un adevar istoric, mare atentie!!! Nici in Biblie nu se scrie, CA omul va ajunge vreodata pe Luna. Din punct de vedere stiintific, NU se poate ajunge pe Luna , nici azi, cu technologia din 2018, darāmite cu cea din anii '60????. Eu nu doresc sa va conving, va respect parerea si Voi trebuie sa îmi respectati mie parerea si in general, o parere CE nu Este ca a voastra.???? Asta tine de educatia CE o aveti din scoala si din familie. ???? Catre user-ul CE îsi spune BO6DAN si catre userulb"preda-diana": bāi fato, si bāi tipule ce te crezi "inteligentul lui peste" : In primul rând, nu mi s-a sters contul, in al doilea rând vorbeste civilizat si apuca-te sa mai te informezi de prin cartile de fizicā nucleara, chimie, biologie si alte stiinte exacte, daca al tau creieras mic suportā cu adevarat, CE se intamplā in lumea aceasta. Mai invatati sa respectati si parerile altora si sa nu dati cu "barda" in Dumnezeu, ca s-ar putea sa vā cadā in cap si sa vā rāneascā acolo unde trebuie. Hey dude! Ai auzit de internet si canalul Discovery unde au venit si au marturisit chiar oameni de stiinta de la NASA care au lucrat la programele spatiale, CA omul NU a ajuns niciodata pe satelitul Terrei, numit Lunā. Tine-ti parerile pentru tine si deschide internetul numai la pozele cu animale antropoide, la filmele sexy si la lectiile de machiaj. Informeaza-te correct, vorbesti cu un professor universitar de fizicā atomica si nucleara, adica cu mine, care stiu exact CE se petrecere! Mult success !
La început e posibil să te gândești: De ce "Primul Om pe Lună", și de ce n-a putut fi numit mai simplu "Apollo 11"?! (că tot n-avem un film foarte bun cu acest titlu, doar o dramă-documentar prin 1996. Dacă vă gândiți la un film Apollo popular, e cel din 1995 - "Apollo 13", care e altă mâncare de pește, a fost o misiune eșuată inițial, că n-au avut cum să aselenizeze, dar până la urmă a fost cu succes datorită că niciun om din acel echipaj de 3, n-a murit). Titlul First Man, în special că se vor concentra pe experiențele de dinainte și după ale lui Neil Armstrong, în loc să se axeze exclusiv pe misiunea programului spațial Apollo, Apollo 11 (explorează perioada 1961-1969, cu sacrificiile și prețul plătit atât de Armstrong, cât și de națiunea americană, pentru a duce la bun sfârșit una din cele mai primejdioase misiuni din istorie), mai mult prin ce stări a trecut el, ce-a pătimit în tot acest timp, înainte de lansarea lui Apollo Eleven.
S-au întâmplat și câteva lucruri de care nu știam în totalitate de ele, ca un f. mic exemplu: ce s-a întâmplat în programul Apollo, cu prima misiune (adică Apollo 1 - care a fost un failure mai mare ca Apollo 13) din ianuarie 1967...f*ck, nu mă așteptam la aia, și așa de rapid, o s-o vezi cinefilule, e un pic tulburătoare, te simți al naibii de neputincios la așa ceva.
Programele spațiale erau Mercury (de o singură persoană), Gemini (2) și Apollo (3). Înainte ca Armstrong să intre în misiunea Apollo 11, a fost în martie 1966 în misiunea Gemini 8 (de care știam ceva, dar la fel...nu credeam că o s-o văd așa de explicită/detaliată în film), unde ei trebuiau (că mai era cu unul, aici echipaj de 2, nu 3 ca la Apollo) să andocheze pe Agena (au reușit), dar de acolo "fishy business", out of nowhere - malfunction: un clip oficial de la ei (Universal Pictures)-te dă peste cap (mai ales la propriu :|, te amețește complet, dar stai să vezi extinsul în cinema, e nebunie) https://m.youtube.com/watch?v=mqvA2Majl0k (aveam impresia că asist la SF-ul Gravity (2013)), aici dacă Neil și-ar fi pierdut viața, istoria nu s-ar mai fi scris cu el (ca să facă pasul faimos cu stângul pe Lună :)). Hai că mai mult am scris despre ce s-a întâmplat în istorie decât cum e filmul, dar cam despre asta e vorba când e un film ancorat la realitate :D.
Așa, Chazelle a trecut la multe POV-uri, astfel încât să credem că suntem acolo, în pielea personajului, al lui Gosling (cool așa), ceva nou de la el, ce nu văzusem în Whiplash și La La Land. Damien Chazelle, deja devine noul Nolan sau Villeneuve, nu-l văd deloc dând greș cu orice producție va avea în mână ;)). Production Designer-ul (designer de producție...deoarece estetica imaginii din First Man îmi dădea feeling-ul că văd un film al lui Nolan (sau o fi altcineva suspectul de serviciu :))) aici o fi lucrat pentru filmele lui Christopher Nolan: poate The Dark Knight, dar mai mult Dunkirk și Interstellar, că ceva foarte asemănător vezi și-n First Man, simți amprenta unui om care a lucrat cu Nolan la ceva (m-am gândit că s-ar putea să fie și Directorul de Imagine (datorită acelor unghiuri de filmare, chiar iți dă impresia că a fost un colaborator al lui Nolan, cum era in Dunkirk, cu preferința de a realiza cadre laterale la avionul Spitfire, și, respectiv Interstellar - cu Endurance-ul, dar nu e ăsta (deoarece era Hoyte van Hoytema) dar fiind și unele Point of View shots, ceea ce Nolan nu vrea să folosească). Să trec la alt departament- Soundtrack-ul lui Justin Hurwitz, foarte bun (mai trebuiau vreo 3 levels de ce-a reușit Zimmer să facă în Interstellar, ceva impecabil), altă nominalizare văd la Oscar, dar de data asta nu cred că va mai câștiga, cum s-a întâmplat la La La Land. "Apollo 11 Launch" și "The Landing/Aselenizarea", sunt frumoase: https://m.youtube.com/watch?v=sr2EnBzyjfc (mi-a plăcut mai mult prima menționată de moi, sorry my french :)), așa, deoarece îmi amintește de score-ul din Armageddon), așa OST-ul a semănat în unele momente cu creația proprie din LA LA LAND (în special când erau secvențele din suburbie sau cu cei doi Ryan Gosling și Claire Foy, împreună liniștiți).
Ultimul act (al treilea adică), de la lansarea lui Apollo 11 încolo. Când ajung aproape de Lună, și încep ușor aselenizarea (ei băgând fragmentul muzical "The Landing" simți un pic aceeași intensitate ca la "No Time for Caution" din Interstellar, adică "Docking scene" de acolo, doar că acel moment din 2014 iți făcea părul măciucă, atât de intens era, asta ar fi diferența :)))
Să trec și la controversa penibilă (cea cu steagul american),
bine, nu-s american dar și dacă aș fi fost, tot la fel aș fi gândit, aș zice așa: ignore the ridiculous controversy...na, că cică n-am văzut când au plantat steagul, ce să spun?! Și că n-au dat "zoom in" când îl arătau din "zoom out".....mai zic ce-a mai zis și individul ăsta https://m.youtube.com/watch?v=K0s-OWNjiHE. Dacă vor ceva extrem de patriotic, să caute în filmele lui Michael Bay, acolo vezi steagul fluturând de mii de ori :))), sau în Saving Private Ryan (la începutul, și fix ultimul cadru de la final).
Așa, iar la finalul lui First Man, fix ultimul cadru mi-a dat exact vibe-ul din B.R. 2049: ziceam cu 2 minute înainte: "parcă văd că ăsta se termină ca Blade Runner 2", și cam așa a și fost.
Too bad (nițel) că n-a fost în IMAX la noi (că am stat până la tot credits-ul, în care spun că a fost "special formatat pt. Imax" și "Lunar Sequences filmed with IMAX Cameras" - ceea ce asta ar fi însemnând ecranul complet în IMAX, și o calitate mai bună a imaginii pe acele secvențe "cu primii pași pe Lună", dar e bine și-așa unde am fost eu, că oricum era ecranul complet, doar că se vedea 2K (hai să zicem, slăbuț aici)... și mai e bine că a fost băgat în 2D, dacă l-ar fi făcut și pe ăsta în 3D, catastrofal ar fi fost...:|
E clar, va fi cu siguranță nominalizat la Best Picture, bag all-in...doar că nu și că va câștiga (sunt sceptic aici, dar poate va lua marele trofeu Chazelle, dacă n-a câștigat pt. La La Land, care atunci merita 100%. Dar bine că Damien câștigase pt. Best Director, atunci).
Finally,
8,5 îi dau cu drag filmului (a fost mai ca lumea structurat decât ultimul văzut de mine la cinema: Bad Times at the El Royale).
Mergi categoric la acest film, dacă tot iți faci drum la Mall, și n-ai inspirație în a alege un film foarte bun.
P.S. Atenție mare! Nu confundați, nu-i SF (gen Interstellar), ar fi sci-fi...doar în cazul în care credeți că n-au fost pe Lună :)) (deci pentru cine crede că (Neil Armstrong, "Buzz" Aldrin și Michael Collins) nu au fost, asta înseamnă că e film "science-fiction" pentru tine :-P).
De fapt, este un film biografic și-n același timp istoric, sau poate fi denumit, o dramă-spațială (exact ca Apollo 13, regizat de Ron Howard, cea mai bună comparație...doar că acolo se concentrau mai spre dramatic decât emoție ca în First Man), cu ceva aproape spre film documentar, fiind și o bucată de biopic.
La final, o să zici că Apollo 13 > First Man (așa este, dar nu cu mult)
Alte filme care cred cu tărie că vor fi nominalizate pentru Best Picture/Cel mai Bun Film: A Star is Born și Bohemian Rhapsody (ambele pe genurile Drama și Music, da "music" ... mare atenție, nu trebuie confundat cu Musical, cum a fost La La Land, și cum va fi așteptatul Mary Poppins Returns)
Nu-mi plac injuraturile si nici lipsa de respect a unora fata de parerile altora - in legatura cu orice - dar nici eu nu cred ca omul a ajuns pe luna, asta nu inseamna ca-i consider anormali pe cei care cred= fiti blanzi cu limbajul trivial!