Nu vei mai privi niciodată la fel în farfurie.
Metodele folosite astăzi în industria alimentară sunt, în mare parte, răspunsul la creșterea rapidă a industriei fast-food din anii '50. Producția de alimente, în întregul ei, s-a schimbat drastic de atunci, așa cum nu s-a schimbat niciodată în mii de ani. Controlată de o mână de corporații multinaționale, politicile de producție și prelucrare a alimentelor urmăresc, ca pe un cod nescris, scoaterea pe piață a unor cantități imense de produse, cu costuri de producție reduse (cel mai des fiind, de fapt, minime). Rezultatul este, bineînțeles, un profit uriaș; profit ce, la rândul lui, permite coloșilor din industrie să controleze direct aprovizionarea globală cu produse alimentare.
"Esti ceea ce mananci". Este o expresie simpla, insa poarta cu ea implicatii infricosatoare pe care regizorul Robert Kennerisi bazeaza documentarul, pornind de la reportajele mistuitoare ale autorilor Eric Schlosser si Michael Pollan. Exploreaza modul in care evolutia productiei alimentare supune la riscuri grave sanatatea si mediu. Scriitorii nu sunt radicali si nici macar vegetarieni, dar cand vine vorba de expunerea problemelor si numirea vinovatilor, acestia se transforma in cruciati adevarati.
Food, Inc da veridicitate criticilor sale luand spectatorii ca martori ai vietilor oamenilor care se revolta. Explica modul in care corporatiile au exploatat legile si subventiile pentru a crea monopoluri socante. Dintr-un exemplu aflam cum conglomeratul alimentar Monsanto si-a extins controlul asupra soiei de la 2% din piata americana pana la 90% in ultimii 12 ani. Monsanto are puterea legala asemanatoare cu o decizie a Curtii Supreme, ceea ce le-a permis sa conteste agresiv impotriva micilor fermieri. Decizia a fost semnata de judecatorul Clarence Thomas, care se intampla sa fie un fost avocat al companiei Monsanto.
Relatiile confortabile intre afaceristi si guvern (din ambele partide politice) sunt atent disecate in acest documentar. In opozitie cu aceste interese puternice, intalnim oameni din toate categoriile sociale, de la o mama care si-a pierdut fiul de 2 ani prin otravire cu E. coli, la fondatorul fermelor ecologice de iaurt Stonyfield, care privesc cu dispret dogmele conventionale vazand si o latura pozitiva la Wal-Mart.
Pe parcurs descoperim povesti sfasietoare si indignante, dar filmul canalizeaza cu atentie aceste emotii inspre oportunitatile pentru activism. Chiar daca nu reuseste altceva, acest film va starneste un apetit puternic pentru mese mai sanatoase.