Sinopsis

Un criminal în serie își implică băieții în ceea ce crede el a fi o "cruciadă divină": eliminarea demonilor deghizați în oameni.

Un thriller psihologic cu o premisă provocatoare și o distribuție bine aleasă, filmul de debut al lui Bill Paxton este o înfricoșătoare mostră de gotic american. Agentul FBI Wesley Doyle (Powers Boothe) care lucrează la cazul unei criminal din Texas, autointitulat Mâinile lui Dumnezeu, primește o vizită de la un tânăr politicos pe nume Fenton Meiks (Matthew McConaughey). Meiks susține că știe identitatea ucigașului, iar Doyle, sceptic dar neputând să refuze o pistă, acceptă să-i audă povestea despre nebunie și crimă. Aceasta începe în 1979, când Fenton, pe atunci un puști de 12 ani (Mattew O’Leary) și fratele lui de 9 ani, Adam (Jeremy Sumpter), trăiesc în orășelul Thurman cu tatal lor, proaspăt vaduv, un mecanic care muncește din greu. Cocoloșiți de tată într-un mic univers rural care nu le oferă mari surprize, frații trăiesc o copilărie neremarcabilă care are toate șansele să îi transforme în adulți deloc remarcabili. Asta până în noaptea în care tatăl îi trezește și le împărtășește un secret tulburător: a fost vizitat de un înger care i-a spus că lumea e condusă de demoni deghizați în ființe umane și că Dumnezeu l-a ales ca să-i lichideze. Tot Dumnezeu le va trimte arme și o listă cu demonii care trebuie uciși. Curând, tatăl aduce acasă un topor, o bucată de țeavă și o pereche de mănuși industriale (dacă atinge unul dintre demoni cu mâinile goale, odioasele lor crime împotriva umanității li se vor înfățișa într-o binecuvântată revelație divină). Adam, încă la vârsta super-eroilor din benzile desenate, e instantaneu atras de aspectul justițiar al situației și îmbrățișează misiunea sfântă a tatălui său fără a o pune la îndoială. Fenton e mai puțin sigur și, după ce își dă seama că dorința sa ca lucrurile să se întoarcă la normal nu i se poate îndeplini, încearcă să oprească dezastrul care ia amploare.

Actorul Bill Paxton își face debutul în regie demonstrând o mână forte și un simț al perfectei dozări, construindu-și filmul în flashback-uri ce revelează o tensiune crescândă dintre părinte și tânărul Fenton care crede că tatăl a luat-o razna. Veteranul operator Bill Butler acoperă familia Meiks în culori rustice calde, subliniind sentimentul unei familii fericite, obișnuite, care are un hobby ciudat.

Stârnind reacții entuziaste de la criticii americani care l-au intitulat unul dintre cele mai bune thriller-uri psihologice ale ultimilor ani, dar și de la Stephen King, Sam Raimi și James Cameron, Frailty e o peliculă inteligentă, complexă, subtilă (violența e de cele mai multe ori subînțelesă și nu arătată), un studiu al nebuniei extrem de actual și atmosferic. Fraza: e tata nebun sau chiar există demoni printre noi? e dusă până la ultimele consecințe. E un horror special, unul dintre acelea care, din când în când, salvează genul de la banalitate. Ca și alte reușite recente ("The Others" și "The Sixth Sense"), Frailty are la bază o construcție meticuloasă care ne ascunde și ne dezvăluie, prin alternanță, adevăruri și care lasă locul unor delicioase întoarceri de situație. Filmul e plin de duplicitate, duble înțelesuri, ambiguitate morală și personaje realiste. Docilul (și totuși) înspăimântătorul Franton e interpretat de Matthew McConaughey ("Contact"), care are unul dintre cele mai convingătoare roluri ale sale. Bill Paxton, tatăl, e pur și simplu măreț: el reușește să pară mereu perfect corent, responsabil și logic... chiar atunci când agită un topor și le oferă demonilor o moarte brutală.