Comentarii Comentează
  • sabinalin
    pe 15 Aprilie 2022 12:03
    N-am citit cele doua mari romane ale lui Sadoveanu in copilarie pentru ca n-am avut de unde. ,,Neamul Soimarestilor,, nu-l aveam deloc in vreme ce din ,,Fratii Jderi,, am gasit in biblioteca doar volumul 2. Abia in momentul in care Jurnalul National a venit cu excelenta initiativa de a redescoperi valorile literaturii romane am reusit sa achizitionez cele trei volume ale romanului a carui actiune se petrece in perioada 1469-1475 si abia luna trecuta le-a venit randul la lectura. Nu-mi pare rau ca am citit ,,la batranete,, acest minunat roman, asa am putut aprecia mult mai bine savoarea speciala a prozei celui care a fost marele scriitor Mihail Sadoveanu. Daca tot am citit cartea, am considerat ca e momentul potrivit sa descopar si filmul regizat de Mircea Dragan, genul de film care nu se mai face in zilele noastre intr-o cinematografie a mizerabilismului si s ciudateniilor ridicate la rang de normalitate. Chiar daca in materie de filme istorice Mircea Dragan nu se ridica la nivelul lui Sergiu Nicolaescu, ecranizarea romanului ,,Fratii Jderi,, e una cat se poate de onorabila si in proportie mare fidela primului volum intitulat ,,Ucenicia lui Ionut,,. Bineinteles ca un mare merit la reusita filmului il are distributia luxurianta ce reuneste actori din doua generatii excelente ale teatrului si filmului romanesc. Numai enumerandu-i pe George Calboreanu, Geo Barton, Marcel Anghelescu, Emanoil Petrut, Iurie Darie, George Motoi, Florin Piersic, Sabastian Papaiani, Colea Rautu ne dam seama ca n-avea cum sa iasa rau chiar daca marele critic de film Tudor Caranfil a strambat serios din nas reprosandu-i regizorului abordarea festivista supusa incusiv compromisurilor vremii. Are si Tudor Caranfil dreptatea lui insa e greu sa ramai rece la o interpretare precum aceea a lui Gheorghe Cozorici care-l portretizeaza impecabil pe marele domnitor moldovean . Scena memorabila: Stefan cel Mare si starostele Nechifor Caliman purtand un dialog la inceputul filmului, in rolul lui Nechifor Caliman il vedem pe George Calboreanu, la randul sau un mare Stefan cel Mare in memorabila piesa ,,Apus de soare,, a lui Delavrancea.
  • GiulianoDirt
    pe 26 Septembrie 2021 19:10
    Iar comentează imbecilul! Băi, pulă cu urechi! Decât Blackmore mai bine era Shitmore. Oricum ești tot dobitocul retardat din Focșani, Cosmin 742000. Cred că nu ai citit decat rezumatul de la Frații Jderi, și ăla pentru corigență.Dacă ar fi ecranizat cartea mot-a-mot, ieșea un mini serial. In rest, numai tu știi ce nu respectă referitor la roman. Ești mai bou decât manifestanții PSD-AUR.
    Comentariul care mi-a plăcut a fost al lui Cezărikă. Oricum, recomand și citirea cărții lui Sadoveanu.
    Filmul merită pe deplin un 7.
  • blackmore
    pe 31 Mai 2020 22:13
    Un film mult mai bun decat cartea dupa care a fost facut, pe care oricum nici nu o prea respecta
  • carmen_angelus_romila
    pe 11 August 2018 21:04
    Din nou o adaptare de exceptie al unui roman romanesc, o poveste istorica rupta din vremurile marelui nostru domnitor moldovean.
  • balta67verde
    pe 21 Octombrie 2016 21:29
    Un film istoric de aventuri foarte bun. Papaiani joaca foarte bine, Cozorici e excelent in rolul lui Stefan cel Mare
  • romeo_bucur_andronache
    pe 09 Ianuarie 2016 13:40
    Basmul numit ”Fratii JDERI” (alcatuit din 2 parti) este INCINTATOR ,si deci una dintre MARILE CAPODOPERE ale Filmografiei mondiale(ca alcatuire launtrica,ca asezare in roluri a tuturor actorilor ,ca actiune istorica,ca indeminare si pricepere regizorala,ca intriga de poveste,ca intinderea bataliei,ca imbracaminte a actorilor,ca multime de actori si oameni figuranti,ca peisaje cuceritoare pamintesti,ca importanta aducere aminte istorica,ca insemnatate a unui URIAS Domnitor al Tarii Moldovei si deci al Romaniei Mari,ca FEL (model) de Cirmuire a unei Tari -inconjurata numai de vrajmasi nemilosi si lacomi-,si ca mod de gindire in FACEREA filmului a unor Actori exceptionali meseriasi).Este o PLACERE DEOSEBITA sa vezi un astfel de Film URIAS,chiar daca l-ai mai vazut in vremile din urma. Asemenea ACTORI si REGIZORI trebuia,si trebuie si acum (daca nu s-a facut la vremea cuvenita),RASPLATITI cu bani imparateste (fiecare Actor si Regizor sa primeasca din partea Statului Romania cel putin cite 1.000.000 de Euro in mina, adica aceia care au jucat si facut Filmul acesta) .Asa trebuiesc rasplatiti toti Actirii si Regizorii romani care au TRUDIT IMENS si AU FACUT astfel de Filme uriase in cei din urma 100 de ani pina in ziua de azi.Ca sa doivedim lumii intregi ca sintem o Tara ADEVARATA si nu o Tara gunoi cirmuita de niste venetici inapoiati si muritori Trebuieste sa dam astfel CINSTEA CUVENITA unor astfel de Actori si Regizori MINUNATI care au adus si aduc FALA Romaniei pe tot pamintul .Daca nu au fost rasplatiti pina astazi ,poruncesc Statului Romania ca la fiecare Actor si Regizor care au JUCAT si FACUT Filme pe vremea regimului Ceausescu (in conditii de mizerie si suferinte cumplite),adica intre anii 1950 si 1990,sa le DEA IN MINA,pina in luna Mai a anului 2016(care sint morti,sa le dea familiilor acestora,dupa gradul de urmasi), CITE 1.000.000 de EURO (pentru intreaga lor activitate pusa in slujba propasirii culturale a Romaniei). Numai astfel,prin FAPTE, Statul Romania dovedeste ca stie sa PRETUIASCA totdeauna asemenea Romani de neuitat. Daca Statul Romania nu implineste INTOCMAI Porunca aceasta,insemneaza ca este un Stat PUTRED. Abia astept sa vad din NOU filmul acesta uimitor.Multumesc la Canalul turcesc numit ”Canal D” ca DA acest Film pe post. Iata cum un Canal TV strain stie astfel SA PRETUIASCA ARTA Romaneasca ADEVARATA. Vreau sa vad filmul acesta si pe TVR International,si pe TVR 1,si pe TVR 2, cit mai grabnic,daca TVR mai este cu adevarat un TVR. Domnul ISUS sa binecuvinteze Romania si tot norodul ei,intotdeauna,dupa voia Lui. ROMEO un rob al lui ISUS HRISTOS.
  • Vegetarian
    pe 17 Octombrie 2014 19:03
    Acest film este reluat periodic si difuzat online la National 24 Plus in 17 oct 2014 . Putine filme sunt difuzate pe net , si reluate gratis de catre televiziuni ..
  • xerses
    pe 30 August 2013 12:52
    Un film foarte bun, si in ziua de zi, ii "salveaza" pe elevi de a citi si romanul.
  • deadlord
    pe 19 Martie 2013 18:57
    un film foarte bun ce chiar respecta carte. distributia este superba si foarte buna, regia este foarte buna si filmul in general este foarte bun.
  • cosmin742000
    pe 28 Februarie 2013 13:57
    Un film plictisitor , totusi mai putin plictisitor decat romanul lui Mihail Sadoveanu,
  • cezarika21
    pe 20 Noiembrie 2012 11:36
    Ca urmare a faptului că în ianuarie 1975 se împlineau 500 de ani de la Bătălia de la Podu Înalt, s-a dorit să se aniverseze acest eveniment prin realizarea unui film despre personalitatea domnitorului moldovean Ștefan cel Mare (1457-1504). Au fost realizate astfel două filme: "Frații Jderi" și "Ștefan cel Mare - Vaslui 1475". Scenariul primului film a fost realizat după "Ucenicia lui Ionuț" (1935), primul volum al trilogiei "Frații Jderi" de Mihail Sadoveanu.

    Eu nu am citit cartea, dar filmul mi s-a părut a fi foarte bine făcut. Nu mi s-a părut mediocru cum au spus unii, ci înălţător. Spre deosebire de alte regiuni ale ţării, filmul este perceput diferit de cei din Moldova. O pagină de patriotism transpusă magistral în film, iar coloana sonoră este înălţătoare.

    Filmul mi-a trezit o emoţie artistică, în ciuda naraţiunii teatrale, a interpretărilor cu un aer solemn şi a lipsei elementelor cinematografice în montaj şi imagine. Epoca lui Ştefan cel Mare este descrisă exact prin ceea ce ar trebui să rămână în memoria românilor: eroism, dreptate, dorinţă de libertate şi credinţă.
  • Iulidesprefilme
    pe 10 Noiembrie 2012 14:04
    Inspirată ecranizare, care reînvie personalitatea marelui domnitor moldovean şi imaginea oamenilor săi de încredere din familia Jderilor.
  • Fychy
    pe 12 Martie 2012 16:30
    http://video.google.com/videoplay?docid=8946279608630722610
  • ciprian34
    pe 05 Martie 2012 20:49
    Nici nu vreau sa imi inchipui acele timpuri ale sec XV cand grele si tulburi erau vremurile, mereu sub amenintarea otomana si tatara,este un fim mare cu niste actori pe care n-o sa-i mai avem in veacul veacurilor.
  • legolas05
    pe 19 Ianuarie 2011 00:45
    am citit cartea si este foarte interesanta.....astept acum sa vad filmul ca sa pot sa dau o nota....nota pe care am dat-o este provizorie
  • cetateanu
    pe 11 Septembrie 2010 18:20
    Majoritatea filmelor istorice facute inainte de revolutie sunt filme foarte bune cu distributi care cuprindeau tot ce avea mai bun in acel moment Romania in materie de actori.
  • cicrc
    pe 16 Februarie 2010 13:35
    Am citit cartea, am vazut filmul, la unele scene parca simti un fior pe sira spinarii cand te gandesti ce au facut altii pentru un ideal, iar in ziua de azi cei mai muti nu stiu decat sa critice pe altii si sa isi planga de mila. Pacat ca nu mai sunt oamenii ca in alte vremuri.
  • pe 27 Ianuarie 2007 16:17
    as dori sa am filmul ca asta e dorinta mea si sa stiti ca e un film de treaba
  • pe 23 Ianuarie 2007 18:40
    sunteti tari.bbravo.tinetio totoasa
  • pe 31 August 2006 15:52
    va rog sami trimiteti acest film pe email-ul meu
    va roggggggggggg!
    plisssss
    am nevoe mult de el plissssssssss