Părerea criticului
Fac cei de la Disney ce fac şi, o dată la câţiva ani, reuşesc să readucă la viaţă copilul din noi. De această dată au reuşit cu Frozen/Regatul de gheaţă, o animaţie inspirată de basmul "Crăiasa zăpezii" care nu ar trebui să lipsească din programul de Sărbători al famiilor cu copii. Un film distractiv şi colorat, cu un subiect învăluit într-o iarnă posibil veşnică şi o iniţiativă plină de abnegaţie, ar putea fi interesant şi pentru restul spectatorilor, mai ales că sezonul duce lipsă de premiere conectate la spiritul Sărbătorilor.

Totul începe în Arendelle, un regat însorit şi aflat în bune relaţii cu toţi vecinii săi. În familia regală, micile Anne şi Elsa sunt cele mai fericite prinţese din lumea întreagă. În joaca lor, profită de puterea Elsei, în stare să transforme totul din jur în gheaţă, şi umplu sălile palatului cu derdeluşuri, bulgări, ţurţuri şi oameni de zăpadă. Doar că un accident le va arăta tuturor că puterea Elsei poate fi mortală, iar fata va trebui să-şi acopere mâinile cu mănuşi şi să se retragă ani de zile în camera ei din palat, ignorând complet chemările Annei. Ani mai târziu, Elsa (Idina Menzel) va aduce o iarnă veşnică asupra regatului şi va fugi în munţi, iar Anne va trebui să plece în căutarea ei...

În ciuda unor personaje destul de schematice şi a unei reambalări evidente a mega-hitului Tangled/O poveste încâlcită, Regatul de gheaţă ţi se bagă repede pe sub piele şi, deşi ecranul se umple cu perfecţiunea matematică a fulgilor de zăpadă (prima animaţie care foloseşte cuvântul "fractal"), te vei topi în faţa energiei Annei, a giumbuşlucurilor omului de zăpadă Olaf (Josh Gad) şi a pasiunii pentru morcovi a renului Sven. Începutul destul de plat al filmului este repede uitat când apare în scenă Olaf, un zăpăcit om de zăpadă care-i însoţeşte pe Anna şi pe ursuzul Kristoff (Jonathan Groff) în călătoria lor în căutarea Elsei.

Josh Gad oferă unul dintre cele mai bune roluri vocale auzite vreodată, iar efectul său în animaţie este evident: nu trebuie decât să apară într-o scene pentru ca publicul să se cutremure de râs, iar asta într-o poveste mult mai dramatică decât Tangled. Sunt toate şansele ca Gad să facă o lungă carieră în roluri comice, căci, după ce l-am văzut în 21, The Internship şi Jobs, actorul va jura rolul titular din varianta pe marele ecran a lui Gilligan's Island, serial comic foarte apreciat în SUA anilor '60.

Ca şi în Tangled, aventurile personajelor sunt însoţite de cântece, dar, dacă animaţia din 2010 se apropia ca stil muzical de Broadway-ul clasic, Frozen sună mult mai modern. Ai impresia că vezi un Glee animat, iar asemănarea este cu atât mai pregnantă cu cât Idina Menzel, interpreta Elsei, este una din noile achiziţii ale serialului Fox. Ei îi revine şi categoric cel mai frumos cântec al animaţiei, Let It Go, în care Elsa, eliberată de temerile să nu-i rănească pe cei din jur, îşi foloseşte puterile în vârful munţilor pentru a-şi crea un fabulos palat de gheaţă.

Frozen vine în România în mai multe versiuni, dublat sau subtitrat, 2D sau 3D. Nu ştim cum este versiunea 3D dublată, dar poţi sacrifica bucuros 3D-ul pentru a asculta vocile şi cântecele originale în versiunea 2D subtitrată. Chiar merită.