Comentarii Comentează
  • saiaj
    pe 19 Septembrie 2015 18:54
    De ce cred asta, explic in detaliu pe blogul meu, mai jos: http://infrasunete.eu/filme-de-aventura-genghis-khan-1965/
  • Iulidesprefilme
    pe 21 Iulie 2014 09:59
    În anii ' 60 - '70 era curentul filmelor de mare montare istorică...în cinematografia noastră, Sergiu Nicolaescu a realizat "Dacii", "Mihai Viteazul"...
    Aşa cum domnitorul unificator şi martir a vrut să-şi împlinească visul "POHTA CE-AM POHTIT-O EU", aşa am remarcat şi la Temujin / GENGHIS HAN realizarea unui ideal: unirea tuturor mongolilor, POHTA lui pe care a dus-o la bun sfârşit după lupte grele şi propriul sacrificiu...
    Filmul impresionează prin distribuţia de excepţie: Sharif, Boyd, Mason, Wallach, Savalas...
  • cezarika21
    pe 21 Iulie 2014 07:12
    Fără a pune un accent prea mare pe acurateţea istorică, "Genghis Khan" este un film istoric realizat după toate regulile genului, cu lupte minuţios realizate, cu conflicte puternice şi cu interpretări reuşite. Filmul conturează imaginea unui strateg militar strălucit, un idealist înzestrat cu calităţi politice şi diplomatice deosebite şi cu voinţa de a unifica triburile mongole într-un singur popor, dar fără a se insista pe aspectele critice ale domniei sale sângeroase. Nu cunosc măsura în care evenimentele relatate corespund realităţii, dar ceea ce a fost prezentat pe ecran este realmente grandios. Interpretarea lui Omar Sharif este foarte bună, atrăgând admiraţie şi simpatie pentru un personaj cunoscut drept un tiran sângeros.

    Principalul minus al filmului îl constituie folosirea ca interpreţi a unor actori americani şi europeni, complet nepotriviţi ca fizionomie rasială, iar unii dintre ei fiind chiar blonzi. Nu înţeleg de ce nu s-a apelat la actori cu trăsături orientale precum Yul Brynner sau Charles Bronson şi au fost preferaţi actori care nu seamănă nici în clin, nici în mânecă cu mongolii. Unele improvizaţii au fost anormale şi au părut de-a dreptul ridicole. Astfel, actorii care i-au interpretat pe împăratul chinez şi pe sfetnicul său au fost machiaţi şi li s-au alungit ochii încât să semene a chinezi. Cea mai mare greşeală de distribuţie a fost însă prezenţa franţuzoaicei blonde Françoise Dorléac în rolul lui Bortei, soţia lui Gingis Han.

    Ignorând lipsa de acurateţe istorică şi distribuţia nepotrivită, filmul este interesant, distractiv şi chiar merită văzut.