Părerea criticului
Este unul dintre cele mai controversate filme ale verii, cu milioane de fani ai vânătorilor originali nemulţumiţi de alegerea unei echipe feminine. Cinemagia îţi recomandă să mergi la cinema cu inima deschisă, pentru că noul Vânătorii de fantome respectă spiritul primelor filme Ghostbusters şi oferă pe deasupra mult umor şi o excelentă chimie între protagoniste. Este genul de film la care spectatorii vor aprecia acţiunea, iar spectatoarele provocările protagonistelor (şi pe Chris Hemsworth), prin urmare premiera de vineri chiar este o alegere bună pentru o seară la cinema cu prietenii sau în cuplu.

Faptul că pe afişul filmului sunt regizorul Paul Feig şi actriţele Kristen Wiig şi Melissa McCarthy dă noii echipei impresia unei reinventări supranaturale a Domnişoarelor de onoare/Bridesmaids, marele hit din 2011 al celor trei, dar Ghostbusters nu profită foarte mult de pe urma acestei asemănări, reuşind să umple perfect calapodul filmelor din 1984 şi 1989. Ba chiar ridică ştacheta cu volatilele relaţii dintre protagoniste şi o analiză feminină a autorităţii, a atracţiei, a rezolvării unor situaţii de criză, dar şi a reacţiilor atunci când nu ţi se recunosc meritele.

În centrul atenţiei este Erin Gilbert (Kristen Wiig), care râvneşte la un post în departamentul de fizică al prestigioasei universităţi Columbia. Când se află că Erin este coautoarea unei cărţi despre fantome, de credibilitatea ei se alege praful, prin urmare Erin nu are nimic de pierdut atunci când o avalanşă de entităţi supranaturale o determină să facă din nou echipă cu vechea ei prietenă Abby (Melissa McCarthy), în continuare obsedată de fantome. Alături de partenerele lor Holtzmann (Kate McKinnon) şi Patty (Leslie Jones), Erin şi Abby vor lupta întru salvarea New York-ului.

Unde intră Chris Hemsworth în poveste? El este Kevin, secretarul cu fizic perfect şi minte puţină al vânătoarelor de fantomă, o reinventare proaspătă şi foarte nimerită a personajelor feminine habarniste dar pline de nuri din filmele Hollywood-ului.

Chiar dacă Erin şi Abby sunt protagonistele evidente ale filmului, rolurile secundare nu dezamăgesc nicio clipă, Holtzmann şi Patty completând una dintre cele mai amuzante echipe văzute în ultimii ani la cinema. Holtzmann, specialista în tehnologie şi gadget-uri a grupului, este şi inadaptată social şi se poate opri oricând pentru a oferi una dintre amuzantele replici în doi peri ale scenariului. Patty, o impozantă angajată la metroul din New York cooptată în echipă datorită elaboratelor ei cunoştinţe despre istoria violentă a oraşului, este şi ea protagonista unor momente amuzante, care distrag atenţia de la faptul că scenariul este, până la urmă, o reambalare a poveştii din 1984, respectând cam toate locurile comune ale filmelor de acţiune de la Hollywood.

Probabil că aspectul care i-a supărat teribil pe fanii filmelor originale este faptul că Ghostbusters le ignoră complet. Un reboot 100%, probabil că producţia ar fi avut de câştigat dacă ar fi fost un sequel, cu actorii originali apărând în chip de mentori ai noilor protagoniste. Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver şi Ernie Hudson au cameo-ori simpatice în filmul din 2016, dar rolurile lor nu au nicio legătură cu filmele originale, de unde şi marea supărare a fanilor. Da, poate că decizia scenariştilor a fost nefericită, dar noul Ghostbusters se descurcă foarte bine să stea pe propriile picioare şi chiar merită văzut la cinema.