Netflix
×
Utilizator
×
Comentarii Comentează
  • dan_loghin
    pe 17 August 2019 19:03
    Un film deosebit, cu replici remarcabile ,actori superbi ,frumoși si talentați....O imagine vie a unei epoci demult apuse in contrast cu o eră a ,,noului " țesută pe o frumoasă poveste de dragoste a doi intelectuali...Memorabil ...
  • cezarika57
    pe 03 Iulie 2018 20:47
    Primul film al regizoarey Malvina Ursianu. Mai mult decat pkictisitor,
  • cosmin742000
    pe 31 Iulie 2016 10:08
    Un film romanesc foarte bun , produs in singura perioada in care in Romania , se muncea , nimeni nu fura , nu exista infractionalitate , adica in comunism.
  • Deceoare
    pe 07 Octombrie 2015 21:53
    Fiecare epocă are mentalităţile şi trăirile ei . Dacă nu ai trăit în epocă , dacă nu ai înţeles acele vremuri sau dacă nu ai fost în stare să realizezi ceva atunci , este mult mai uşor să arunci cu noroi mult după acele timpuri . 1967 - 2011 = 44 ani C.T.P.
  • cezarika21
    pe 11 Mai 2013 07:54
    Critică subtilă a intelectualității tipică anilor '60, ”Gioconda fără surâs” este o creație propagandistică menită să arate diferența între intelectualii utili regimului comunist și intelectualii fără vreun rost în noul sistem politico-economic. La rândul lor, intelectualii utili sunt doar tolerați, cât timp nu devin ei-înșiși adevărați oameni ai muncii, abandonând cartea în schimbul practicii pe șantiere.

    Filmul are unele merite (în principale legate de psihologia şi dilemele intelectualilor), dar replicile sunt seci, vorbe goale rostite într-o limbă de lemn greu de digerat. Parcă e o colecţie de texte din cărţile cu eseuri ale marilor filozofi, nimic original, totul pare fals. Personajele îşi rostesc replicile într-un mod neutru, fără pic de pasiune, fără trăire. Cristian Tudor Popescu le-a asemănat cu niște ”bule de vid vorbitoare” şi chiar aşa par.

    "Gioconda fără surâs" este format dintr-un număr mare de prim-planuri care potenţează ideea că intelectualii sunt nişte rataţi care vorbesc mult şi fără rost. Doi foşti iubiţi (care şi-au trăit iubirea vieţii lor) nici măcar nu se îmbrăţişează, dau mâna între ei tovărăşeşte, poetul recită versuri din creaţia proprie despre o lume a geometriei, iar femeia îi răspunde că ea trăieşte într-o lume de crom şi sticlă. Cred că un discurs de la congresul partidului ar fi putut avea mai multă substanţă decât aceste replici searbede şi fără sens.

    Impresia pe care ţi-o lasă acest film este că intelectualii ar fi nişte paraziţi, oameni fără rost şi fără speranţa de a fi vreodată fericiţi. Mai mult chiar, sunt priviți în anumite momente și ca oameni malefici. Mama lui Cosma își atenţionează fiul la un moment dat că inginera celibatară Irina i-ar putea deochea copiii. Propagandă antiintelectuală la kil mascată sub forma unei poveşti de dragoste neconvingătoare.
  • ciprian34
    pe 07 Aprilie 2013 23:30
    O productie realizata in stalinism,despre tarani,cum e ''Desfasurarea'',are mai multa viata decat ''intelectuala''Gioconda fara suras''-Cristian Tudor Popescu(Filmul surd in Romania muta,2011).