Daca sunteti un fan al filmelor cu monstri sigur o sa va placa.
cezarika21
pe 02 August 2014 12:20
Plecând de la un caz real de deversare în râul Han (sursa de apă potabilă pentru o bună parte din populaţia Seul-ului) a 120 de litri de substanţe toxice de către un asistent coreean de la o bază militară americană, regizorul Joon-ho Bong realizează un film complex în care combină elemente SF şi horror, momente comice şi satira politică. Poluarea iresponsabilă conduce în câţiva ani la apariţia unui monstru amfibiu, un amestec ucigaş de Godzilla (care era, de fapt, un produs al radioactivităţii de la Hiroshima) şi Predator. Acţiunea filmului se axează pe eforturile izolate ale unei familii dezorganizate de coreeni simpli de a o salva pe micuţa Hyun-seo, rămasă în viaţă în mod miraculos după ce fusese atacată de monstru. În mijlocul unui haos realizat de administrarea anarhică a situaţiei de către autorităţi, familia Park se constituie într-un comando ce încearcă cu disperare să găsească fetiţa şi să ucidă creatura mutantă.
"Gwoemul" e într-un fel diferit de alte filme cu monştri datorită faptului că realizatorii săi se concentrează nu atât pe senzaţionalul apariţiei unui monstru lihnit de foame, ci pe iresponsabilitatea şi incompetenţa omenească în faţa unei situaţii neprevăzute. Eram obişnuiţi să vedem asiatici care fac poze cu telefonul mobil atunci când văd un accident, dar chiar să fotografieze un monstru care vine înspre ei să-i înghită era greu de imaginat (ceva de genul "uite, mamă, o poză cu tata şi cu monstrul care l-a înghiţit"). Ceea ce remarcăm în primul rând este omenescul personajelor, lipsite de aura de erou gen Rambo sau John McClane. Personajele sunt realiste, mediocre şi ratate, gafează aproape permanent şi tocmai de aceea sunt credibile. Monstrul este original, are o oarecare viclenie şi graţie vizibilă mai ales în secvenţa în care o prinde pe Hyun-seo cu un tentacul şi o lasă uşor pe podea, timp în care se preface adormit.
Autorităţile sunt prezentate în mod clişeistic ca fiind paranoice şi depăşite de situaţie, negăsind ca soluţie decât tactica pământului pârjolit adică deversarea unei cantităţi de otravă care să omoare monstrul, dar ale cărei efecte secundare ar putea fi mult mai grave. Reacţiile lor sunt paranoice, iar medicii americani presupun că monstrul trebuie să poarte un virus letal, dar care nu este identificat la niciunul dintre presupusele persoane infestate, o aluzie subtilă la acuzaţia falsă adusă Irakului de administraţia americană că ar deţine arme de distrugere în masă pentru a avea astfel un motiv să-l invadeze şi să-şi impună lideri obedienţi. Filmul poate fi privit şi ca un manifest social împotriva autorităţilor iresponsabile şi incompetente ce intervin prea târziu, în loc să prevină acţiunile ce au riscul de a pune în pericol viaţa cetăţenilor.
Sorin87
pe 21 Mai 2014 16:36
foarte interesant filmul si mai ales monstrul este foarte bine realizat
Miiku
pe 15 Martie 2013 19:16
Unul din preferatele filme horror pe care le`am vazut. Eu zic ca merita vazut.
alexcretu75
pe 07 Ianuarie 2013 17:21
mai bine nu......te plictisesti si pe mine `pestele` ala a fost de toata jena
alex_il_fenomeno
pe 10 Septembrie 2012 13:35
un film mult mai bun decat ceea ce credeam a fi , prezentand efectele dejectiilor toxice in ape si efectele lor intr-o maniera mult mai impresionanta decat ti-ai imagina , rezultatul constituind intriga acestui film , pentru ca lucrurile sa scape total de sub control si sa ai impresia ca urmaresti un film post apocaliptic , cu oameni care se ascund prin magazine pentru a avea hrana , neputinda de a circula liberi pe strazi , caractina la orice pas ... merita urmarit , asiaticii reusind din nou sa ne arate ca stapanesc foarte bine aceste genuri de filme .
alinserea
pe 08 August 2012 00:16
Gwoemul, un film care tinde sa impresioneze in special prin ideea originala de a pune o monstruozitate creata prin intermediul unui virus mutant in prim planul actiunii. Desi pare tentant, filmul nu stiu daca poate sa primeasca atat de multe laude, avand in vedere efectele destul de slabute care stau la baza creaturii. Laudabil este faptul ca dramatismul nu lipseste si starneste deseori curiozitatea celui ce vizioneaza filmul. Nu zic ca ar fi o pierdere totala de timp pentru a fi incercat, dar nu poti cataloga o asemenea creatie ca fiind o capodopera.
o "evolutie" a horror-ului contemporan inclescat cu comicul de situatie si chiar cu spasmul thriller-ului de "baza" care surprinde....
mihai.s.
pe 30 Iunie 2012 16:00
Tembel de tot. Ridicol de prost acest film...un scenariu de 2 lei si doar creatura aia ce mai e de ea, care la randul lui e n-are nicio treaba, e si el pe acolo...slabbbb
her122122
pe 30 Iunie 2012 00:01
In general imi place sa vad un film SF de calitate, iar despre acest film pot spune doar atat: Me Gusta
pisicuta1
pe 29 Iunie 2012 21:23
la m vazut si mi a placut e un alt fel de film bun ,interesant care imbina mai multe genuri!
margott
pe 20 Mai 2012 17:30
Destul de interesant, insa depinde de preferintele fiecaruia. Daca va plac filmele gen Godzilla, o sa va placa si Gwoemul.
cosmin_kedii
pe 09 Aprilie 2012 16:18
cateva secvente de groaza, dar poveste bună şi conexiunea dintre membrii familiei este ceea ce conduce cu adevărat acest film
kakapiciu
pe 05 Octombrie 2011 18:27
Acea creatura este singurul lucru atragator la acest film. Scenariul si personajele sunt foarte slabe.
Radu1711
pe 06 Martie 2011 23:13
un monstru de temut si foarte hidos, nu ma asteptam sa fie asa reusit filmul, mi-a placut ca monstrul a aparut de mai multe ori in film nu ca si in alte filme
psihologu
pe 12 August 2010 17:19
cei care au comentat mai sus folosind asemenea cuvinte de genul: dramatism, umor negru,merita vazut si partea cea mai tare ,, credibil cat de cat ''............este o porcarie monumentala..............nota 10 pentru ca au reusit coreenii sa faca un film SF inaintea noastra.......
Un film extrem de interesant ,are o tenta de umor negru.
Personajele sunt destul de caraghioase si dincolo de povestea cu monstrul care tot vomita, cred ca filmul e captivant.
nota mea: 9 dat fiind ca este cel mai de succes film coreean al tuturor timpurilor.
Liviu-
pe 06 Mai 2010 22:51
The Host e unul din cele mai bune filme ale genului si nu numai. E o combinatie foarte reusita de comedie, drama, actiune, aventura, thriller, horror, SF si transcende cu mult genul de filme cu monstri, gen Godzilla. E foarte bine regizat, jucat si are un scenariu subtil pe alocuri.
Sa nu mai spun ca evita cliseele americane in general, incepand cu cel mai mare dintre toate poate, tipul ala de e si destept si fortos si tot ce mai vrei tu nu exista in filmul asta, in schimb e o familie de 4 membri, toti cu nu prea multa minte si nici cine stie ce aptitudini fizice. Personajele sunt departe de a fi cool, ba chiar comice in prostia lor, dar cu toate astea personajul principal, prost cum e, devine extrem de motivat ca orice om in situatia aia, de unde si faza cu anestezia la care am ras bine.
S-ar putea spune ca inceputul filmului e un cliseu, cel cu deversarea deseurilor. Nici macar ala nu e. E o replica inteligenta indreptata spre americani in sensul ca desi filmul e unul asiatic, iar personajele americane pot fi numarate pe degete, persoana responsabila e un american. Apoi un (presupus) american ajuta la salvarea unui om cand apare prima data monstrul, acesta moare, desi avea bicepsi si pectorali mult mai umflati decat personajul principal. Uite ca si americanii sunt oameni. Mai departe tot americanii sunt responsabili de falsul zvon al virusului si mai sunt cateva lucruri mai subtile despre ei.
Inca o faza foarte inteligenta are loc cand niste pietoni asteapta semaforul, avand langa ei un monitor pe care zice ca simptomele virusului sunt cele ale unei banale gripe. Un tip incepe sa tuseasca, iar un altul isi trage subtil sotia de langa el, apoi "virusatul" scuipa in baltoaca de pe strada din fata lui, o masina trece si ii stropeste pe toti, acestia speriindu-se ca vor fi infestati. Suna cunoscuta paronoia asta? Gripa aviara, porcina?
The Host iese cu mult din tiparul genului de film in care aparent se afla, iar o privire superficiala asupra sa nu arata decat o superficialitate a insusi privitorului.
ishizaki
pe 26 Februarie 2010 11:47
Un film de actiune peste multe blockbustere americane pompate cu FX de ultima generatie. Acelasi regizor care a facut Memories of Murder in 2003. Din pacate am inteles ca americanii vor face remake dupa Gwoemul :))
Monkey see monkey do :)
TheGreatOne
pe 13 Octombrie 2009 23:20
Mi s-a parut un film extrem de bun. Neavand nimic din micile ingrediente hollywoodiene care strica deobicei majoritatea filmelor...
Un film ce merita vazut fara indoiala, nu pt monstru ci pt legaturile dintre personajele foarte interesante,pentru o abordare diferita si nu in ultimul rand pentru cadrele exceptionale. (umorul ala nu m-a deranjat chiar de loc :P ba din contra)
Alexx
pe 18 Februarie 2009 21:28
Credibil cat de cat, muult mai bun decat majoritatea filmelor americane de gen si ... mai infricosatoare sunt erorile umane in film, decat monstrul in sine
pe 13 Iunie 2007 09:29
Un film pentru pusti sub 12 ani, amatori de filme cu monstrii ... Slab si la efecte..
gabonne1
pe 10 Iunie 2007 18:54
Un film cum numai americanii nu puteau sa faca. Asta nu inseamna ca "The Host" este un film ce trebuie vazut neaparat, dar este superior din toate punctele de vedere lui "Godzilla" cel american. "The Host" are dramatism, in adevaratul sens al cuvantului, dar, din pacate, are si momente comice de doi bani, iar amestecul tragi-comicului nu iese deloc bine. Oricum, prin zona asiatica s-a bucurat de mare succes, asa ca nu ar fi deloc exclus fie sa vedem o continuare, fie sa vedem un remake de doi bani facut de americani.
"Gwoemul" e într-un fel diferit de alte filme cu monştri datorită faptului că realizatorii săi se concentrează nu atât pe senzaţionalul apariţiei unui monstru lihnit de foame, ci pe iresponsabilitatea şi incompetenţa omenească în faţa unei situaţii neprevăzute. Eram obişnuiţi să vedem asiatici care fac poze cu telefonul mobil atunci când văd un accident, dar chiar să fotografieze un monstru care vine înspre ei să-i înghită era greu de imaginat (ceva de genul "uite, mamă, o poză cu tata şi cu monstrul care l-a înghiţit"). Ceea ce remarcăm în primul rând este omenescul personajelor, lipsite de aura de erou gen Rambo sau John McClane. Personajele sunt realiste, mediocre şi ratate, gafează aproape permanent şi tocmai de aceea sunt credibile. Monstrul este original, are o oarecare viclenie şi graţie vizibilă mai ales în secvenţa în care o prinde pe Hyun-seo cu un tentacul şi o lasă uşor pe podea, timp în care se preface adormit.
Autorităţile sunt prezentate în mod clişeistic ca fiind paranoice şi depăşite de situaţie, negăsind ca soluţie decât tactica pământului pârjolit adică deversarea unei cantităţi de otravă care să omoare monstrul, dar ale cărei efecte secundare ar putea fi mult mai grave. Reacţiile lor sunt paranoice, iar medicii americani presupun că monstrul trebuie să poarte un virus letal, dar care nu este identificat la niciunul dintre presupusele persoane infestate, o aluzie subtilă la acuzaţia falsă adusă Irakului de administraţia americană că ar deţine arme de distrugere în masă pentru a avea astfel un motiv să-l invadeze şi să-şi impună lideri obedienţi. Filmul poate fi privit şi ca un manifest social împotriva autorităţilor iresponsabile şi incompetente ce intervin prea târziu, în loc să prevină acţiunile ce au riscul de a pune în pericol viaţa cetăţenilor.
Personajele sunt destul de caraghioase si dincolo de povestea cu monstrul care tot vomita, cred ca filmul e captivant.
nota mea: 9 dat fiind ca este cel mai de succes film coreean al tuturor timpurilor.
Sa nu mai spun ca evita cliseele americane in general, incepand cu cel mai mare dintre toate poate, tipul ala de e si destept si fortos si tot ce mai vrei tu nu exista in filmul asta, in schimb e o familie de 4 membri, toti cu nu prea multa minte si nici cine stie ce aptitudini fizice. Personajele sunt departe de a fi cool, ba chiar comice in prostia lor, dar cu toate astea personajul principal, prost cum e, devine extrem de motivat ca orice om in situatia aia, de unde si faza cu anestezia la care am ras bine.
S-ar putea spune ca inceputul filmului e un cliseu, cel cu deversarea deseurilor. Nici macar ala nu e. E o replica inteligenta indreptata spre americani in sensul ca desi filmul e unul asiatic, iar personajele americane pot fi numarate pe degete, persoana responsabila e un american. Apoi un (presupus) american ajuta la salvarea unui om cand apare prima data monstrul, acesta moare, desi avea bicepsi si pectorali mult mai umflati decat personajul principal. Uite ca si americanii sunt oameni. Mai departe tot americanii sunt responsabili de falsul zvon al virusului si mai sunt cateva lucruri mai subtile despre ei.
Inca o faza foarte inteligenta are loc cand niste pietoni asteapta semaforul, avand langa ei un monitor pe care zice ca simptomele virusului sunt cele ale unei banale gripe. Un tip incepe sa tuseasca, iar un altul isi trage subtil sotia de langa el, apoi "virusatul" scuipa in baltoaca de pe strada din fata lui, o masina trece si ii stropeste pe toti, acestia speriindu-se ca vor fi infestati. Suna cunoscuta paronoia asta? Gripa aviara, porcina?
The Host iese cu mult din tiparul genului de film in care aparent se afla, iar o privire superficiala asupra sa nu arata decat o superficialitate a insusi privitorului.
Monkey see monkey do :)
Un film ce merita vazut fara indoiala, nu pt monstru ci pt legaturile dintre personajele foarte interesante,pentru o abordare diferita si nu in ultimul rand pentru cadrele exceptionale. (umorul ala nu m-a deranjat chiar de loc :P ba din contra)