Un altfel de film. Este interesant,însă plauzibil. Oricât ti-ai dori,este o mașinărie care îți spune ce vrei sa auzi. Finalul este bun. Îl recomand! Totusi cred ca un om cu capul pe umeri,nu s-ar îndrăgosti de o mașinărie…însă interesantă tema!
Salbaticul
pe 01 Ianuarie 2021 00:00
Ce dracului de film e ăsta,"femeia" aia cu mustață își plânge de milă din pricina unei femei adevărate? Chiar că este un fătălău! Nota 1,monument! Vă doresc tuturor un "La mulți ani" plini de sănătate și bucurii!
lavara_laiarna
pe 10 Iunie 2020 18:08
Fătălău pur inocent trece pe lacrimi după primul hop mai serios,iar restul bărbaților nu plâng. .niciodată.
Aishor
pe 04 Iunie 2020 11:20
Daca inca esti deprimat si nu ai de gand sa iesi din starea asta, filmul "Her" e perfect ca sa te afunde si mai tare. Nu recomand acest film. Pe mine m-a intristat, ba chiar m-a plictisit. Vocea lui Scarlett? Inconfundabila, da, dar nu s-a potrivit acestui rol.
liana10
pe 16 Mai 2020 00:37
Indiferent de sisteme și de inteligență artificială, oamenii vor rămâne cu oameni, pentru că sistemele se vor defecta, dispărea și schimba. Muzica excelentă m-a făcut cât pe ce să adorm. Cam mult 2h, prea lung.
_xXx_
pe 15 Mai 2020 22:51
Joaquin..un actor complet; Scarlett..o voce deosebita! Un film foarte bun, nu trebuie ratat!
gbanescu
pe 31 Octombrie 2019 00:02
Nu doar oamenii ranesc oameni. Si inteligenta artificiala raneste oameni.
Filmul este ecranizarea unui amor platonic intre Theodore (Joaquin Phoenix ), un timid insingurat, izolat de lume dupa despartirea de sotia sa, si Samantha (Scarlett Johansson), un sistem de operare inteligent si intuitiv, creat pentru a-i oferi utilizatorului o experienta personalizata si unica.
Daca ar incerca cineva sa te convinga sa te uiti la acest film, rezumandu-l in cateva cuvinte („o poveste de dragoste dintre un tip si un sistem de operare”), cel mai probabil e ca nu ai fi deloc tentat sa il vezi. Si totusi, Spike Jonze reuseste un film deosebit de sensibil: o combinatie extraordinar de inspirata intre scenariu si dialoguri (Spike Jonze), jocul actoricesc al lui Joaquin Phoenix, Amy Adams, Olivia Wilde si Rooney Mara, vocea lui Scarlett Johansson (foarte buna alegere, super voce: caldura, intonatie), cu coloana sonora (Arcade Fire, Karen O. & Spike Jonze) – toate acestea imbinate in mod fericit de acelasi Spike Jonze, in calitate de regizor.
Asadar, filmul este nu este doar regizat, ci si scris de Spike Jonze. Sunt curios daca si scrisorile superbe ale personajului Theodore au fost concepute tot de scenaristul Spike Jonze. Probabil ca da ?
Melodia The Moon Song – compusa de Karen O. & Spike Jonze si interpretata de Joaquin Phoenix si Scarlett Johansson: https://www.youtube.com/watch?v=CxahbnUCZxY.
AdriAdrianna98
pe 19 Martie 2018 18:16
Mi-a placut subiectul mult dar finalul mi-a placut si nu mi-a placut. *SPOILER* : mi-a placut ca intr-un final a demonstrat ca tot o masinarie e, ca nu are propria gandire si ca "ce simte" pentru Theodore, simte si pentru alte sute de barbati in functie de ce vor ei ca ea sa simta. Nu mi-a placut (nu pentru ca vai, s-a "dus lantul de iubire") ci pentru ca la ce film bun am avut in fata, cu parcurs psihologic si asa mai departe, parca finalul a fost usor basic, m-as fi asteptat la ceva mai wow. Un parcurs wow, un final meh. Finalul mi se pare ca e singurul care strica filmul.
Oricum *PUTETI CITI RANDUL ASTA, PROMIT CA NU MAI E SPOILER*, tot il recomand oricui, merita vizionat cu siguranta, si din pacate nu suntem deloc departe de acest nivel, avand in vedere masinariile si robotii deja aparute, le mai lipseste capacitatea de a purta o conversatie atat de complexa precum cel din film.
Ghemot
pe 13 Septembrie 2017 00:14
Un film care se vede că a fost făcut pentru Oscar, dar nu excelează. Cel puțin, nu la categoria filme cu inteligența artificială.
În orice caz, merită văzut!
mihai_chindris
pe 29 Martie 2017 17:05
Cred ca tot ce trebuie sa intelegem din acest film este ca nu ar trebui sa ne lasam condusi de asa zisa inteligenta artificiala, care devine din ce in ce mai buna si se comporta ca un autodidact, in viitorul apropiat, caci am putea ajunge ca tipul din film, adica frustrati, anxiosi, depresivi, din cauza unei chestii care nici macar nu e palpabila. In schimb, ar trebui sa pastram mai stranse interactiunile umane decat cele "artificiale".
Genial! Uluitor de bun la toate capitolele, m-a uimit prin însăși dimensiunea enormă a emoțiilor ce-au răsărit pe parcursul vizionării, nu degeaba a luat Oscar pentru scenariu deși imaginea și muzica și tot nu au fost mai prejos. Ajunsesem la momentul când pe o fracțiune de secundă pierdusem simțul contactului cu spațiul și timpul. Îți dă posibilitatea să urmarești o dragoste dincolo de limite și cu groază să faci o privire în viitor - e al dracului de tristă acea închipuire dulce , oare unde se pierde omul? Dacă nu s-a pierdut deja.
Anubys
pe 23 Martie 2016 19:27
Interesanta partea cu OS-ul, cam asa va arata viitorul. Un film ce spune multe, un soft nu poate avea sufletul unui om si nu poti avea o relatie cu acesta. Filmul e frumos, dramatic, romantic oarecum si atragator.
radu3455
pe 23 Septembrie 2015 10:57
o drama-sf foarte interesanta,mi-a placut mult scenariu cat si interpretarea luiJoaquin Phoenix,un film care ne pune pe ganduri,sper sa nu se ajunga la un astfel de scenariu si in viata reala,merita urmarit nota 8
ashling92
pe 23 Decembrie 2014 15:16
Poveste de dragoste dintre om si o masinarie.....nimic deosebit in viitor! :|
lili22
pe 30 Noiembrie 2014 14:39
Daca asta ne rezerva viitorul, ca un barbat sa vorbeasca noaptea cu un sistem de operare ....ce plictiseala, chiar asa degenereaza barbatii?
After_Eight
pe 03 Octombrie 2014 10:49
Wow, uite ca dau si eu nota 10 unui film ( ! ). Si asta datorita unui singur fapt : substratul psihologic evocat este vast si profund. E o meditatie asupra relationarii online, asupra iubirii in general, si a vietii. Putine filme reusesc sa faca asta si de aceea in opinia mea, filmul merita nota maxima.
Mihai_Moise
pe 12 Septembrie 2014 17:04
Nu stiu daca as mai putea scrie ceva despre ideea scenariului, ante-comentatorii mei au exprimat aproape totul!
Cateva remarci totusi voi face...
E unul din cazurile extrem de rare cand cei de la Academia Americana de Film au premiat ceva care merita! E primul film pe care il vad realizat de S.Jonze...insa am devenit un fan. "Her" e genul de film care cucereste usor fara a epata, tocmai pentru ca propune o idee ce revine mereu in atentia publicului, mai ales a celui adult, pentru care experienta de viata ii ajuta sa interpreteze altfel acest gen de iubire imposibila. Nu stiu daca trebuie sa mai adaug ceva despre jocul lui J.Phoenix...omul este foarte talentat... cat despre vocea guturala si extrem de sexy a interlocutoarei "cibernetice" S.Johansson...e inutil sa fac vreo categorisire!
Aa, nu pot incheia fara a sublinia sensibilitatea lipsita de vulgaritate a scenei de sex virtual!!! ;-)
tony_mondyalu
pe 15 August 2014 03:15
deci....wow!!! chiar nu ma asteptam sa imi placa si sa ma tina atat de atent acest film, un film cu multi actori de prima clasa, iar interpretarea lui Joaquin Phoenix m-a lasat ''masca'', o consider una aproape excelenta, desi foarte amuzanta ''tinuta'' actorilor de gen masculin(cu pantalonii ridicati aproape pana la gat), filmul are o tenta romantica si dramatica in acelasi timp, chiar mi-a placut foarte mult, recomand !!!
andyy
pe 19 Mai 2014 00:26
Foarte frumos, un film pe care il poti analiza si il vedea in feluri diferite. Tie poate parea un film ciudat, un film emotionant, ca o confesiune, ca un interviu cu propriul eu, ca o descoperire a ceea ce suntem, ceea ce vrem si simtim.
nicoux
pe 15 Mai 2014 09:15
Un film excelent, un actor excelent , un scenariu extraordinar, demult nu am mai vizionat un asemenea film care sa-ti produca atata emotie si atatea trairi.
Sorin87
pe 13 Mai 2014 20:32
Interesant filmul si mai ales ideea de a avea alaturi de tine un "sistem de operare" de care pe urma sa te mai si indragostesti
simpleminds
pe 10 Mai 2014 19:34
Inainte de a fi Sci-fi, Her este un film de dragoste,cea absoluta.Orice secventa este arta,mesaj,sensibilitate,uimire si sens.Un film care nu te lasa sa-l uiti si sa treci cu usurinta la altul.Un film care te lasa coplesit ,speriat ca l-ai fi putut rata si care lasa in urma destul de multe filme gratulate cu Oscar.O voce (Scarlett Johansson) de care,tu insuti, te-ai putea indragosti.
bondarenko
pe 29 Aprilie 2014 19:52
Daca il privesi ca o piesa de teatru este bun dar daca vrei un film , dupa parerea mea nu prea este.
Marius-Cristian
pe 29 Aprilie 2014 15:11
Un scenariu absolut nerealist...Ma intreb ce tip de orgasm avea sistemul de operare cu voce de operatoare de la linia erotica a lui Theodore in momentele lui de onanie,clitoridian sau vaginal?Cum poate sa inteleaga un program de computer ce inseamna dragostea cand abia noi,oamenii putem intelege ce e "iubirea platonica"?
Ideea filmului nu e chiar neinteresanta dar trebuia slefuita mai mult.Pana la urma un ''soft'' e o insiruire de intreruperi de curent,o multime de cifre,calcule matematice si variabile.Poate pe viitor vor aparea noi tipuri de calculatoare dar scenariul ar fi fost mai veridic daca Samantha ar fi fost o femeie gonflabila care ar fi incorporat tehnologia necesara sa proceseze stimuli olfactivi,hormonali,tactili,gustativi...Altfel putem lua in considerare si posibila idila romantica dintre un utilizator P.C. si un personaj din Simcity pentru adulti.
Sa nu uitam ca alegerea ca S.O. sa fie o femeie a apartinut utilizatorului ei si ca acesta(sitemul de operare) putea fi si un barbat.Samantha cica evolua si devenea mereu altceva/altcineva insusindu-si noi aptitudini si capatand chiar constiinta de a agrea sau nu ceea ce este.Ma amuza ideea ca intr-o zi,cand ar fi apelat,sistemul de operare al lui Theodore sa raspunda cu voce de barbat si sa se recomande ''Sam'',specificand ca nu-si mai dorea sa fie femeie si sa mai fie si gay.(activ sau pasiv?care ar fi fost diferenta?)
Nota mea e vreo 3 dar pentru momentul cu mata moarta(a se citi "matza"),ii mai dau un punct.
Spaghete
pe 28 Aprilie 2014 14:23
Dincolo de orice, in film este vorba despre nevoia omului de a iubi. Acolo unde nu e iubire, e un vid. Cu toate astea vidul, ne da o potentialitate absoluta, oferindu-ne alternative. Astfel putem iubi un caine, un copac, o stea...un seaman de acelasi sex....sau chiar o constiinta imateriala a unui soft de calculator. Toate astea din nevoia de a umple acel vid.
Nu e vorba nicidecum de o iubire maladiva, filmul nu vrea sa scoata deloc in evidenta asta ! Promiscuitatea lui Theodore, nu este atat de remarcabila, iubirea este adevarata lui hrana, nu o relatie ce merge din inertie.
Poate doar feministele s-ar putea sa aiba o trauma - "Cum sa iubesti o masinarie ?!"
Beastmaster
pe 26 Aprilie 2014 16:40
Nu mi-a placut de actorul principal, puteau alege o persoana mai carismatica. M-a contrariat si dezamagit Sistemul de Operare, vocea ei, inflexiunile vocii, totul parea fals, cred ca puteau foarte usor sa gaseasca alta voce mai credibila. Prietena din copilarie a eroului din realitate,a jucat superb, ca o ploaie rece de vara de care nu-ti vine sa fugi ci dimpotriva, s-o absorbi cu totul.. Apoi o prezenta foarte fresh, aproape ireala, surogatul pentru sex gasit de S.O. - Portia Doubleday, sper s-o vad in cit mai multe filme. In rest o tona de imagini poetice care nu se prea potriveau cu ceea ce emiteau majoritatea actoilor, iar falsitate si incercari disperate de a te duce altundeva decit in realitatea virtuala a filmului. M-a bucurat sa vad (raritate) un film cu o nota mai mica aici decit pe IMDB, iata ca romanii sint mai putin de acord cu alunecarea asta spre autoizolare personala a lumii vestice. Putinele perechi aratate in film au fost vulgarizate intentionat , desi mesajul filmului parea sa incline spre avertisment. In realitate finalul filmului a contrazis totul si a ridicat pe o treapta inca mai inalta aceasta inteligenta artificiala. S.O depasesc conditia izolata si incastrata intr-o masina si evadeaza (probabil intr-un server secret) ca un Dumnezeu atotputernic in devenire.
flopozippo
pe 30 Martie 2014 16:10
Un film de actualitate in care omul modern apare ca un sclav al masinariei si al iluziei. Omul ca fiinta sociala intr-o lume robotizata. Aparent un film de dragoste, in realitate o drama complexa cu un final optimist.
claudiu-daniel-lugoj
pe 23 Martie 2014 16:40
Un film interesant,poate un film protest fata de cea ce vor deveni socializarile in spatiul virtual.Un film putin ciudat,dar care arata pericolul care ne paste in sistemul online de operare.Acest film ne arata foarte bine ca ajungem dependenti daca nu am si ajuns de spatiul virtual online si ca uitam sa mai socializam fata in fata cu persoane reale si nu cu avatare.Un film bunicel care poate sa ne dea de gindit.Filmul este interesant din multe puncte de vedere si din cel al dragostei care o putem avea real linga noi,dar preferam sa ne refugiem online in ceva ce nu exista cu adevarat.Filmul are si morala are cam tot ce ii trebuie unui film de acest gen.Acum dupa ce am vizionat acest film ma intreb cit de plicticoasa poate sa fie o relatie de acest fel cu un ''avatar'' fata de o persoana reala.Poate pina acum nu m-am gindit sau am omis sa ma gindesc dar intodeauna relatile de acest fel adica spatiul online virtual este o prostie si nu vei gasi dragostea adevarata niciodata in acest spatiu.
Marmotan
pe 21 Martie 2014 15:42
Imi place ca filmul e ingrijit si delicat, ca iti da cateva subiecte de gandire, ca are atmosfera si ca vorbeste despre relatii, inadaptare si esec emotional intr-un mod neostentativ si nedemonstrativ. Nu am simtit nicio secunda ca mi se tine o predica despre blestemul alienarii pe care ni-l va aduce societatea ultra-tehnologizata.
Filmul nu e despre asta.
Nu se insinueaza ca e ceva bolnav in relatia dintre Samantha (sistemul de operare) si Theodore, iar povestea se desfasoara surprinzator de natural, ca o poveste de dragoste cu elemente clasice de indoiala, gelozie sau surpriza integrate foarte firesc. Daca e ceva in neregula in tot acest angrenaj decide spectatorul.
Miezul povestii mi se pare mai degraba ideea de acceptare a unui nou mod de viata si de relationare, ca o posibila cale spre implinire. In film (aproape) toata lumea adopta cu lejeritate noua forma de constiinta in viata lor, si paradoxal, in ciuda aparentei tehnologizari si instrainari, personjele raman pana la finalul filmului investite cu emotii puternice.
OS-ul Samantha functioneaza ca un ecou al unui sine profund al lui Theodore. Aparent ii adanceste insingurarea dar, de fapt, in realitatea filmului, el devine din ce in ce mai fericit. Felul in care isi redescopera echilibrul si sinele in legatura virtuala cu o constiinta adaptabila lui aduce subtil in discutie o problema destul de familiara: aceea ca in relatie cu o constiinta nepalpabila, imaginata, poti fi tu insuti, echilibrat, regasit, dar in relatie cu ceilalti din jur, nu. Fix din perspectiva filmul redefineste notiunea de singuratate si devine imposibil sa judeci personajul sau ideea filmului cu totul, de asemenea e destul de greu sa nu te puna pe ganduri.
Acuma, este foarte adevarat ca luat la bani marunti filmul are suficiente imperfectiuni, unele mai mari, altele mai mici, care il duc intr-o directie patetic-adolescentina.
Inca nu m-am lamurit, de exemplu, daca scena de "sex over IP" era sau nu necesara, in ciuda ecranului negru si a cut-ului inteligent care exclude orice miscare fizica. Este relevanta abordarea sexuala, de acord, dar cred ca extazul sistemului gemand "I can feel my skin" a fost overdone si putin ridicol, ca si cum trebuia sa punctam cat mai bine ca e mai mult decat o masturbare in fata calculatorului.
Monologul de despartire al Samanthei despre... cosmogonia incalcita a firilor care se vor reintalni intre stele si alte prostii m-a trimis si el la somn. Ma rog, ca sa iau putin in gluma lucrurile, ce putea sa zica, biata, care sa fie pe intelesul nostru. Ca tot vorbeam mai sus de constiinte impalpabile.
Problema este ca lucrurile astea si altele mai marunte graviteaza prea aproape de granita cliseului si reduc simtitor din potentialul filmului de a fi memorabil. Iti place sau cel putin nu te lasa complet indiferent, il rumegi o vreme si apoi se cam disipeaza.
guliver2010
pe 16 Martie 2014 17:28
Un film foarte slab , care de altfel ne indica clar drumul pe care paseste omenirea : insingurare , multa tehnologie in jur care iti tine loc de de toate ( binenteles este valabil pentru cei care se complac in astfel de lucruri ) .Oricum dpdv artistic a fost foarte slab realizat comparativ cu Surogate de ex.
emy_sinaia
pe 11 Martie 2014 01:04
Un film trist despre singuratate, sper totusi ca viitorul sa nu ne rezerve astfel de optiuni.
Un film bun merita nu im place finalu ma gandeam ca o sa se vada cumva .... o sa faca o persona ..dar ceva trebuia merita oscar...
GabrielaSirbu
pe 26 Februarie 2014 19:58
Ce este iubirea? Pai daca Adam si Eva ar fi stiut, sigur nu se mai facea filmul asta. Si sa nu dam vina pe tehnologizare si tehnologii pentru ca astea suntem noi si le vom tot inventa si aplica tocmai pentru ca nu stim ce este iubirea.
Film obligatoriu de vazut = 9 stelute, din punctul meu de vedere nu va lua Oscar-ul, in schimb Joaquin Phoenix si Leonardo DiCaprio au mari sanse, din ce am vazut eu pana acum.
Azi 27.02.14, citind ba pe aici ba prin alte parti am vazut ca Joaquin Phoenix NU este nominalizat la Oscar = foarte rau, pentru ca eu cred ca sa joci aproape singur dar sa redai trairi si momente asa cum a facut-o el...e ceva.
cezarika21
pe 25 Februarie 2014 12:48
Un oraş futurist, o societate automatizată în care oamenii nu mai sunt capabili să-şi exprime sentimentele şi apelează la specialişti care să le scrie scrisorile de dragoste sau de regret, sisteme de operare înzestrate cu inteligenţă artificială capabile să-şi dezvolte o conştiinţă proprie ce evoluează în mod permanent. Pare utopic sau e doar un pas în evoluţia către societatea descrisă în "Matrix"? Indiferent de răspuns, singurătatea oamenilor din acest film nu e o iluzie. Oameni care trec indiferenţi unul pe lângă celălalt, iubiţi tot mai egoişti, o societate tot mai alienată în care oamenii preferă să butoneze un telefon decât să vorbească cu un semen.
Povestea descrisă în acest film este predictibilă , dar cu toate acestea extrem de emoţionantă. "Dragostea e singura formă de nebunie acceptată social" îl anunţă o prietenă pe protagonist, dar relaţia nefirească între un om şi o maşinărie iese din sfera nebuniei acceptate, e doar o formă de alienare a sufletului ce ar merita tratată într-un studiu psihologic al unui savant. Cum poţi trăi senzualitatea unui contact interuman, starea de beatitudine atunci când iubeşti de-adevăratelea sau fiorul dragostei care-ţi face pielea de găină? Într-o lume lipsită de iubire, oamenii sunt condamnaţi la singurătate şi acceptă acel surogat al iubirii virtuale. Chiar mai mult, oamenii înşişi devin un fel de maşinării care se mişcă absent şi mecanic precum muncitorii din "Metropolis". Starea maximă de alienare individuală este exprimată prin gelozia trăită de protagonist atunci când sistemul de operare cu voce senzuală îl anunţă că are relaţii în acelaşi timp şi cu alţi indivizi. Ştiu că pare nebunesc, dar societatea tinde tot mai mult să evolueze în această direcţie.
Filmul îţi provoacă o stare deprimantă, dar totodată te invită să meditezi cu privire la viaţă, la relaţiile interumane, la necesitatea de a te deschide faţă de lume şi nu doar de a trăi limitat într-un univers închis. Mulţi dintre cei care au zis că nu le-a plăcut filmul s-au identificat probabil cu protagonistul şi imaginea acestuia i-a speriat. Lor mă adresez cu replica "Viaţa e atât de scurtă" cu care Amy i se adresează lui Theodore. Scenariul filmului este original şi foarte bine scris, calitatea imaginii este excepţională (am văzut nişte grosplanuri emoţionante, precum şi panorame superbe), iar interpretarea lui Joaquin Phoenix merita o nominalizare la Premiul Oscar.
IGGI
pe 23 Februarie 2014 15:03
Un film bun si trist ...Trist pentru ca lumea se indreapta spre acest punct, din pacate.
bloodthirst
pe 22 Februarie 2014 14:33
Modul exceptional in care si-a jucat Joaquin Phoenix rolul,scenariul si filmul ca idee pot spune ca sunt trei lucruri demne de apreciat.Adevarat, nu e un film usor de urmarit dar, cred eu ca a meritat.
Macabru
pe 13 Februarie 2014 17:36
Ce e funny, asa ca fapt divers, e faptul ca si-n zilele noastre sunt multe persoane care sunt "atasate" de Siri, acel program de pe iPhone. Daca i-ar baga si vocea lui Scarlett Johansson pe urmatorul iPhone7-8-9 etc, ar face ravagii.
Denisse2000
pe 10 Februarie 2014 14:31
Un film emotionant cred ca cel mai bun pe care l-am vazut anul acesta. Extrem de impresionant in special pentru persoanele singure. Tehnologia poate suplini temporar lipsa de afectiune sau te afunda mai mult in singuratate? Theodore se indragosteste de Samantha (un SO) iar Amy, care trece printr-o perioada dificila, are un SO drept prietena. Sentimentele lor sunt reale dar relatia in sine este o iluzie. Un film recomandat pentru orice varsta. Joaquin Phoenix (in rolul lui Theorore) nu a primit din pacate o nominalizare la Oscar....
pe 07 Februarie 2014 11:56
[...] acest punct începe materialul controversat al filmului Her: relația intimă dintre un om și un sistem de operare. Închis într-o animozitate [...]
pe 06 Februarie 2014 18:45
[Titlu in limba romana: Ea]
KoolRank: 8.5/10
- atmosfera & entertainment: 8.5/10
- regie: 8/10
- actori: 8/10
- scenariu: 9/10
- montaj: 8/10
Nota IMDb: 8.4/10
Regie: Spike Jonze
An: 2013
Actori: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson
Genul: SF, dragoste, drama
Am mers sa o vad, pe Ea, fara sa stiu nimic despre, nici macar un trailer nu am deschis. Stiam doar posterul siclam cu prim-plan-ul lui Joaquin si a lui privire usor sociopata. Cu toate ca filmul este categorizat drept o drama ce isi dezvolta actiunea intr-un viitor nu prea indepartat din Los Angeles, sunt foarte dese momentele in care ...
goldenleaves
pe 06 Februarie 2014 13:01
O analiza sociologica a alienarii, a relevantei tehnologiei si a modului in care ea afecteaza relatiile inter-umane. Problema singuratatii si ,,refugiul'' pe care oamenii incep sa il gaseasca in tehnologie este o problema de actualitate. Oare ce se va intampla cu noi in viitor?
ieri am citit o idee deja mentionata in film, un roman a inventat o platforma pe care poti stoca toate informatiile legate de tine pentru ca apoi sa creeze un avatar care va interactiona dupa moartea ta cu cei dragi ai tai pe retelele de socializare...
ps : interpretare de exceptie a lui Joaquin Phoenix, dar ne-a obisnuit deja
vlado_
pe 06 Februarie 2014 08:03
Asa cum spunea cineva ca nu a putut sa se uite la Behind the Candelabra pentru ca era cu gay (ce timpenie !!!) , tot asa si eu m-am fortat sa urmaresc filmul mai ales dupa un punct : acela in care omul si-o trage cu calculatorul - mult mai scarbos decat atunci cand si-o trag doi barbati. Poate si pentru ca nu ma atrage tehnologia extrema si pentru ca nu-i vad rostul. Din moment ce pe planeta sunt peste 7 miliarde de oameni, iar jumatate sufera de singuratate eu nu inteleg cine mai crede ca tehnologia ne ajuta sa evoluam.
Intorcandu-ma la film, nu am gasit nimic bun - nici macar pe Joaquin Phoenix pe care alta data il indrageam. Plictisitor ! Oare si voi, cei care laudati filmul, ati renuntat sa traiti sau sa urmariti povesti cu OAMENI? Citi "prieteni" pe care nu i-ati vazut in viata voastra ati strins pe site-urile de socializare? Cit de mult va doriti sa fiti in locul lui Theodore? Cit de mult va doriti noul sistem de operare ? Citi dintre voi aveti pe cineva care va spune "Buna dimineata" ?
Apreciez scenariul numai pentru faptul ca a incercat sa aduca ceva nou. In rest, repet, totul este nonsens.
pe 05 Februarie 2014 22:01
Dacă în prezent tehnologia pare a fi doar un subiect care naște discuții pe tema dezumanizarării, în viitorul nu foarte îndepărtat imaginat de Spike Jonze totul devine o certitudine și își atinge apogeul printr-un sistem de operare atât de inteligent încât te ascultă, te înțelege, te cunoaște și îți satisface orice dorință, suplinind nevoia de … Continue reading →
dark56
pe 05 Februarie 2014 21:50
Am incercat sa il vizionez pana la sfarsit , dar nu am reusit ! nu m-a sensibilizat deloc ! Nu merita sa castige oscarul !
vangabriel
pe 02 Februarie 2014 20:46
Her, poate cel mai bizar/ ciudat film pe care l-am vazut in 2013. Scenariul funambulesc, iese din previzibil, dar, finalul este stereotipic. Tehnologia pare ca este dintr-un viitor destul de indepartat, dar vestimentatia este specifica anilor '80. Regizorul, Spike Jones, pune accentul pe tehnologie, ignorand detaliile, iar Joaquin Phoenix interpreteaza foarte bine acest rol, de om nu atat suferind de singuratate, cat de om bolnav psihic.
Un film care se poate supune exegezei intr-o pestritie de moduri, dar cel mai mult m-a impresionat lumea aceea singura. Peste tot erau numai oameni, dar miserupisti intre ei. O lume de oameni singuri! Atat de singuri, incat pana si sistemele de operare relationau intre ele. Mi-e teama, ca acea lume singura nu e dintr-un viitor indepartat, nici dintr-un viitor apropiat, ci, chiar din prezent.
Tashy
pe 01 Februarie 2014 01:06
Va recomand din toata inima filmul Her. Nu am mai vazut niciodata un asemenea film. Iti provoaca o stare ciudata. Este SENZATIONAL! Nominalizat la 5 premii Oscar, 1 premiu si 2 nominalizari la Globul de Aur. Sper din tot sufletul sa castige Oscarul in 2014. Premiera in Romania va fi pe 7 februarie in cinematografe. Eu nu am avut rabdare pana atunci, dar o sa merg si atunci sa-l vad pentru a doua oara. In topul meu, aces film se afla pe primul loc, alaturi de The Notebook. Vi-l recomand!
spiritul
pe 31 Ianuarie 2014 01:07
Abia astept sa vad filmul !! E super tare ideea,ar fi bine si in realitate sa existe asa ceva. Tipul din film e ca mine,mai singuratic.. si cateodata avem nevoie de cineva,un suflet cald aproape sau macar cineva cu care putem conversa. Nu neaparat s-a indragostit de vocea ei cum am mai vazut scris pe aici,probabil s-a indragostit de "grija" de care da dovada si pentru ca poate comunica cu cineva care chiar "tine" la el. Si daca e un aparat cu voce de femeie,ce daca? Cum sunt sentimente pentru diverse obiecte,amintiri sau ceva daruit de o persoana draga asa sunt si sentimentele fata de aparatura aceea care chiar uneori te face sa crezi ca este o persoana reala. Numai ca sunt sentimente mult mai puternice,care pot degenera intr-o boala mentala.
nouvellevague
pe 30 Ianuarie 2014 21:52
Un film extraordinar . Cine nu este indragostit de vocea lui Scarlett Johansson ?
dido
pe 26 Ianuarie 2014 09:37
Sau mai bine zis un upgrade al situatiilor posibile de suferinta in ,,dragoste"...Grozav de dezamagit Theodore,lovit amarnic in ego-ul sau cand si-a dat seama ca nici macar telefonul sau nu in acorda exclusivitate...a ce suna asta ?Cred ca a egoism exacerbat,de unde deduc ca si nevasta o fi avut ea un motiv bun sa fuga de el...Foarte bine facut filmul,jocul lui Joaquin Phoenix convinge cu minim de mijloace,orasul futurist redat perfect iar cea mai ciudata si neavenita in filmul asta este chiar natura...Ce aiurea arata Theodore in padurea inzapezita,nu?Recomand filmul si stati departe de telefoanele prea performante!!!!:)))
zahar_brun
pe 25 Ianuarie 2014 19:02
Este incredibil!!! Te face sa traiesti in trei suflete simultan. Astept Oscarul.
marin_nicolae
pe 25 Ianuarie 2014 11:15
Imi pare rau ca m/am uitat la acest film la o ora tarzie si putin obosit. Nota de pe imdb cel putin te incinta daca nu este mai mult.... N/am auzit de filmul asta... de ce este asa sus?Pur si simplu este frumos si te intriga. Eu eram obosit si o optiune era sa ma culc.. filmul insa nu m/a lasat. In plus mi/a placut m/a facut sa mi doresc sa vad ce au spus ceilalti care l/au vizionat. In primul rand nici mie in trecut nu mi/a placut actorul principal dar surpriza imi plac toate filmele mari in care a jucat. Ceea ce a facut sa/mi schimb mult parerea. Mie mi sa parut ca filmul trateaza intr/o maniera interesanta legaturile de durata. Problema este ca noi ne dezvoltam tot timpul intr/o relatie si daca nu ne putem accepta acest lucru esuam. Din film rezulta ca este imperios necesar sa comunicam cu cei de langa noi pentru a nu fi mai multi singuri intr/o relatie. In final filmul ne propune sa avem puterea sa nu ne para rau pentru dragostea pe care am oferit/o celor de langa noi. . Mai mult sa avem puterea sa le dam libertatea celor pe care ii iubim .. cred ca asta face el cand semneaza actele de divort si programul cand il paraseste. Fara egoism, sacrificiul dragostei personale pentru celelalt practic urci pe trepte inalte ale iubirii. Si pentru cel care se sacrifica in scenele finale se intrevede un posibil inceput, ceva nou in orice caz speranta... iesirea la suprafata... aiciin film...pe acoperisul blocului pentru a vedea sper cerul. Vizionare placuta
cosmin_kedii
pe 25 Ianuarie 2014 08:28
Spike Jonze este într-adevăr un povestitor minunat iar actorul Joaquin Phoenix ne arată încă o dată ca are talent
sabinalin
pe 23 Ianuarie 2014 14:56
"Si baietii plang cateodata
Si baietii plang, nu-i asa,
Si baietii plang cateodata
Cand nu-i vede nimenea..."
Traim intr-o lume din ce in ce mai tehnologizata, o lume in care masina a devenit mai importanta decat fiinta umana. Capitalismul ii izoleaza pe oameni din ce in ce mai mult, emotiile sunt din ce in ce mai greu de exprimat, comunicarea sufera tot mai frecvent, predomina lipsa de responsabilitate, lipsa de empatie... Suntem tot mai sensibili la suferinta, tot mai putin dispusi la compromis. "Her" e, din multe puncte de vedere, un film deprimant, greu suportabil dar care merita urmarit cu atentie. Performanta filmului ii apartine, fara putinta de tagada, lui Joaquin Phoenix care ne obisnuise cu prestatii excelente in roluri de psihopati. De asta data Phoenix portretizeaza, cu admirabila economie de mijloace, un barbat vulnerabil, un barbat care incearca sa-si gaseasca perechea ideala intr-o lume tot mai grabita catre nicaieri...
Tyybi1
pe 23 Ianuarie 2014 14:55
Daca avea mai multa actiune era bun pentru ca are un subiect foarte interesant. Scenariul de nota 10 !
mihaelatb
pe 23 Ianuarie 2014 14:29
Nu am putut rezona sub nici o forma cu povestea de dragoste, dintre Theodore ( jucat de un actor pe care nu-l agreez) si sistemul sau de operare. Sau cum spunea fosta nevasta a eroului, „ai o relatie cu laptopul tau? ”
Este un fel de amestecatura de A.I. a lui Spielberg si Solaris a lui Tarkovsky, numai ca Spike Jonze, nu are talentul niciunuia dintre cei doi.
Uneori a trenat si am rezistat eroic pana la sfarsit.
Cele mai reusite momente au fost cand Theodore se opreste la intrarea/ iesirea din metrou si-i priveste pe oameni, majoritatea, care nu mai comunica unul cu altul, ci comunica cu niste …sisteme de operare. Si momentul reclamei din spatele lui Theodore, o bufnita imensa( pasarea simbol a zeitei Minerva- la romani) care parca il prinde in gheare pe eroul asezat pe o banca in L.A.-ul atat de septic si atat de pustiu, caci oamenii se duc acasa sa se intalneasca …cu sistemele lor de operare, relatiile interumane sfarsindu-se in general cu divorturi.
HAL (2001: A Space Odyssey) ar fi fost multumit si s-ar simti oarecum razbunat sa vad un om "parasit" de un computer.
viorel_marius_laz_r
pe 22 Ianuarie 2014 20:34
Singura treabă interesantă din film a fost "sistemul de operare", motiv pentru care are 3 puncte, în rest, un "băbălău" stă de vorbă cu acest "sistem de operare". Stupid film, stupid scenarist, actorul ar fi putut să joace în "House M.D" ca bolnav pe patul de moarte.
Mi-am pierdut timpul aiurea, doar pentru că am așteptat să se întâmple ceva.
Nota 3 din partea mea
malina_timofanovici
pe 22 Ianuarie 2014 18:55
de atatea intrebari. incepand cu cea mai importanta: eu as putea fi el?
uitati-va la film, merita. inedit scenariu.
mariuszmeu
pe 20 Ianuarie 2014 03:28
misto si interesat . ma gândeam ca e Joaquin Phoenix .interesant scenariu. era un filosof neamt, nu imi aduc aminte in momentul asta , care spunea si sustin ,ca mintea omului nu poate concepe idei irealizabile , altfel spus , tot ceea ce ne imaginam este posibil, sau ..real ,intr-un viitor apropiat. amuzant e ca scriitorul,editorruil, a impins-o mai departe .initial dadusem un 10 ,apoi am scazut la 9, pentru final .dar parca , totusi... 10 ..e mai bun ?
xerses
pe 19 Ianuarie 2014 18:52
Un film de exceptie; l-am "savurat" in totalitate.
ddonpandy
pe 19 Ianuarie 2014 12:48
doar ce lam descarcat de pe torent si miam spus mama ce film belea la ce nota are pe imdb si reviul si mai e si sf exact ce mi place mie dar mai mult de 20 min nu mam uitat o mare pierdere de timp cine da notele astea mari de pe imdb
bitter_moon
pe 12 Ianuarie 2014 21:37
Einstein spunea cândva următoarele: “Mi-e teamă de ziua când tehnologia va înlocui interacţiunea umană. Lumea va avea o generaţie de idioţi”.
Filmul de faţă ne duce undeva în viitor şi vedem că acea zi a sosit. Ne aflăm într-o eră supertehnologizată, în care fiecare obiect, pe lângă faptul că atinge înalte performanţe tehnice, este şi armonios încadrat în decor, estetica având o deosebită importanţă în această lume nouă.
Însă tehnologia avansată nu a condus la acea generaţie de idioţi, observând că modul de viaţă este neschimbat, oamenii având responsabilităţi similare celor din prezent şi trăind după aceleaşi norme sociale. O altă consecinţă nefastă ne este însă prezentată în film, iar aceasta este singurătatea care se insinuează în mijlocul tuturor gadget-urilor, aparaturii moderne şi celorlalte obiecte dintr-o casă care, în lipsa familiei, nu poate atinge valoarea spirituală de cămin.
Un bărbat singur îşi umple nopţile apelând la servicii care oferă companie uşor bizară pentru noi, cei de acum, căci vocea unei femei care ajunge la el pe calea undelor electromagnetice îi procură plăceri care în cele din urmă îl trimit la somn.
Însă un serviciu excepţional este sistemul de operare care îi pune la dispoziţie o prezenţă vocală feminină aptă a-i oferi compania permanentă de care avea nevoie.
Ştim că proiecţia face percepţia, iar nevoia bărbatului de a-şi umple golul sufletesc specific singurătăţii îl împinge într-o poveste de iubire atipică, inteligenţa sistemului de operare inducându-i convingerea că prin acea verbalizare îşi găseşte împlinirea sentimentală. Nici nu este greu de admis, la urma urmei comunicarea fiind baza apropierii între două fiinţe. Iar felul în care interlocutoarea lui a ştiut să îl asculte, să îi dea replica, să îl amuze, să îl completeze a transformat-o sub aspect spiritual în femeia ideală.
Multe iubiri reale s-au născut în spaţiul virtual, societatea îndrepându-se cu paşi repezi către lumea prezentată în acest film, aşa că din punctul meu de vedere povestea nu este doar copleşitoare sub aspect emoţional, spectaculoasă sub aspect estetic, ci şi perfect verosimilă ca întâmplare.
Vizionare plăcută !
wildinthecountry
pe 12 Ianuarie 2014 10:52
Un film incredibil, unic prin insasi viziunea regizorala, introspectiv, meditativ , plin de subtilitati si sensibilitate.Este filmul pe care doresti sa il mai revezi ori de cate ori e posibil pentru a-l intelege mai bine, poentru a-l aprofunda si a-i intelege multiplele sensuri.Genul de film care te poate bantui imediat dupa ce l-ai vazut si ramai mult timp cu gandul la el si la tot ce ai vazut ,facandu-te sa te intrebi daca asa ceva va fi oare posibil intr-un viitor candva..
Actiunea filmului are loc intr-un viitor tehnologizat al orasului Los Angeles, care este portretizat ca fiind foarte curat si deloc poluat..un oras de o frumusete aparte..
In acest viitor lumea se bazeaza pe alte tehnici de comunicare mult mai avansate astfel incat comunicarea interumana este aproape in totalitate inlocuita de tot felul de device-uri inteligente...
Inca din primul cadru avem un close-up cu fata si mustata sexy a lui Theodore(Joaquin) care lucreaza undeva la o firma unde dicteaza prin comanda vocala Love Letters personalizate pe calculator.Theodor este foarte priceput in ceea ce face.Este un om bun,cu suflet cald, un barbat sensibil,usor timid,nu prea sociabil,vizibil afectat de divortul prin care trece.Seara il vedem singur in apartamentul sau, plictisit, cantand la ukulele sau vorbind cu un alien,alb, mic, funny si spurcat la vorbe intr-un joc supertehnologizat..Ii simtim durerea,singuratatea,empatizam cu el si ne dorim parca sa isi gaseasca pe cineva uman..real..
Filmul trateaza niste subiecte delicate precum singuratatea, dragostea traita la un alt nivel decat cel fizic,uman, frica de conexiune,frica de un alt esec, nesiguranta.
Joaquin Phoenix se transforma de la un film la altul. Dupa rolul de forta facut in The Master, in acest film joaca un personaj diametral opus.
Scarlett Johansson aduce o contributie majora filmului prin vocea Samanthei , acel sistem inteligent de operare ,de care Theodore se va indragosti.Actrita in sine nu m-a impresionat in mod deosebit in filmele jucate, dar vocea ei dulce si senzuala te fac sa intelegi in film ca totul e posibil,ca un om ca Theodore se poate indragosti de o voce placuta...de o prezenta pana la urma spirituala.Daca s-ar premia la Oscar doar vocea atunci cu siguranta Scarlet ar castiga in acest an pentru ca doar prin voce ii aduce Samanthei un sarm inegalabil, ca un magnet care te atrage.
Amy Adams este ca de obicei o prezenta placuta in rolul vecinei lui Theodore, fata simpla..cum ii zic americanii..the girl next door.
Cromatica,cinematografia,vizualul,coloana sonora...toate acestea-i confera filmului un plus de sensibilitate si te fac sa participi mult mai usor la actiunea filmului, care este un amestec de romance,drama si SF.
Pe parcursul filmului urmarim cu sufletul la gura transformarea incredibila a Samanthei,care continua sa invete despre comportamentul uman si sa se dezvolte,trecand de la stadiul de simplu program,asistent personal pana la stadiul de confident si ulterior partener al lui Theodore...
Filmul ridica multe semne de intrebare:Te poti indragosti de un sistem de operare?Poate iubirea depasi planul fizic,uman? Intr-o lume in care te folosesti de tehnologie ca sa cunosti pe cineva si sa te indragostesti ,te poti amoreza de insasi ,EA, tehnologia? Ce se intampla daca un sistem de operare se upgradeaza si devine ceva mai mult decat tu poti intelege?
Nu ramane decat sa ne uitam la acest film minunat si apoi sa incercam sa ne raspundem singuri la aceste intrebari....
izzy19
pe 10 Ianuarie 2014 11:22
Mi-a placut foarte mult filmul, chiar daca pare ca totul stagneaza, dragostea neimpartasita te face sa visezi cu ochii deschisi, si nu te lasa sa te plictisesti. de asemenea ideea filmului este una revolutionara, te va uimi avansul tehnologiei. Frumos, sensibil. Va recomand!
NOVEMBER
pe 10 August 2013 17:20
Mi-a placut primele imagini ale filmului,,,si va fi la sigur un film de oscar, sau ma rog, asa pare. Din nou Joaquin Phoenix are un rol straniu dupa The Master... si daca in acel film a fost nominat, cu rolul din Her mi se pare ca punteaza si mai sus. Va avea concurentie mare in acest an, dar eu sper ca el sa fie printe marii favoriti.
Filmul este ecranizarea unui amor platonic intre Theodore (Joaquin Phoenix ), un timid insingurat, izolat de lume dupa despartirea de sotia sa, si Samantha (Scarlett Johansson), un sistem de operare inteligent si intuitiv, creat pentru a-i oferi utilizatorului o experienta personalizata si unica.
Daca ar incerca cineva sa te convinga sa te uiti la acest film, rezumandu-l in cateva cuvinte („o poveste de dragoste dintre un tip si un sistem de operare”), cel mai probabil e ca nu ai fi deloc tentat sa il vezi. Si totusi, Spike Jonze reuseste un film deosebit de sensibil: o combinatie extraordinar de inspirata intre scenariu si dialoguri (Spike Jonze), jocul actoricesc al lui Joaquin Phoenix, Amy Adams, Olivia Wilde si Rooney Mara, vocea lui Scarlett Johansson (foarte buna alegere, super voce: caldura, intonatie), cu coloana sonora (Arcade Fire, Karen O. & Spike Jonze) – toate acestea imbinate in mod fericit de acelasi Spike Jonze, in calitate de regizor.
Asadar, filmul este nu este doar regizat, ci si scris de Spike Jonze. Sunt curios daca si scrisorile superbe ale personajului Theodore au fost concepute tot de scenaristul Spike Jonze. Probabil ca da ?
Melodia The Moon Song – compusa de Karen O. & Spike Jonze si interpretata de Joaquin Phoenix si Scarlett Johansson: https://www.youtube.com/watch?v=CxahbnUCZxY.
Oricum *PUTETI CITI RANDUL ASTA, PROMIT CA NU MAI E SPOILER*, tot il recomand oricui, merita vizionat cu siguranta, si din pacate nu suntem deloc departe de acest nivel, avand in vedere masinariile si robotii deja aparute, le mai lipseste capacitatea de a purta o conversatie atat de complexa precum cel din film.
În orice caz, merită văzut!
Cateva remarci totusi voi face...
E unul din cazurile extrem de rare cand cei de la Academia Americana de Film au premiat ceva care merita! E primul film pe care il vad realizat de S.Jonze...insa am devenit un fan. "Her" e genul de film care cucereste usor fara a epata, tocmai pentru ca propune o idee ce revine mereu in atentia publicului, mai ales a celui adult, pentru care experienta de viata ii ajuta sa interpreteze altfel acest gen de iubire imposibila. Nu stiu daca trebuie sa mai adaug ceva despre jocul lui J.Phoenix...omul este foarte talentat... cat despre vocea guturala si extrem de sexy a interlocutoarei "cibernetice" S.Johansson...e inutil sa fac vreo categorisire!
Aa, nu pot incheia fara a sublinia sensibilitatea lipsita de vulgaritate a scenei de sex virtual!!! ;-)
Ideea filmului nu e chiar neinteresanta dar trebuia slefuita mai mult.Pana la urma un ''soft'' e o insiruire de intreruperi de curent,o multime de cifre,calcule matematice si variabile.Poate pe viitor vor aparea noi tipuri de calculatoare dar scenariul ar fi fost mai veridic daca Samantha ar fi fost o femeie gonflabila care ar fi incorporat tehnologia necesara sa proceseze stimuli olfactivi,hormonali,tactili,gustativi...Altfel putem lua in considerare si posibila idila romantica dintre un utilizator P.C. si un personaj din Simcity pentru adulti.
Sa nu uitam ca alegerea ca S.O. sa fie o femeie a apartinut utilizatorului ei si ca acesta(sitemul de operare) putea fi si un barbat.Samantha cica evolua si devenea mereu altceva/altcineva insusindu-si noi aptitudini si capatand chiar constiinta de a agrea sau nu ceea ce este.Ma amuza ideea ca intr-o zi,cand ar fi apelat,sistemul de operare al lui Theodore sa raspunda cu voce de barbat si sa se recomande ''Sam'',specificand ca nu-si mai dorea sa fie femeie si sa mai fie si gay.(activ sau pasiv?care ar fi fost diferenta?)
Nota mea e vreo 3 dar pentru momentul cu mata moarta(a se citi "matza"),ii mai dau un punct.
Nu e vorba nicidecum de o iubire maladiva, filmul nu vrea sa scoata deloc in evidenta asta ! Promiscuitatea lui Theodore, nu este atat de remarcabila, iubirea este adevarata lui hrana, nu o relatie ce merge din inertie.
Poate doar feministele s-ar putea sa aiba o trauma - "Cum sa iubesti o masinarie ?!"
Filmul nu e despre asta.
Nu se insinueaza ca e ceva bolnav in relatia dintre Samantha (sistemul de operare) si Theodore, iar povestea se desfasoara surprinzator de natural, ca o poveste de dragoste cu elemente clasice de indoiala, gelozie sau surpriza integrate foarte firesc. Daca e ceva in neregula in tot acest angrenaj decide spectatorul.
Miezul povestii mi se pare mai degraba ideea de acceptare a unui nou mod de viata si de relationare, ca o posibila cale spre implinire. In film (aproape) toata lumea adopta cu lejeritate noua forma de constiinta in viata lor, si paradoxal, in ciuda aparentei tehnologizari si instrainari, personjele raman pana la finalul filmului investite cu emotii puternice.
OS-ul Samantha functioneaza ca un ecou al unui sine profund al lui Theodore. Aparent ii adanceste insingurarea dar, de fapt, in realitatea filmului, el devine din ce in ce mai fericit. Felul in care isi redescopera echilibrul si sinele in legatura virtuala cu o constiinta adaptabila lui aduce subtil in discutie o problema destul de familiara: aceea ca in relatie cu o constiinta nepalpabila, imaginata, poti fi tu insuti, echilibrat, regasit, dar in relatie cu ceilalti din jur, nu. Fix din perspectiva filmul redefineste notiunea de singuratate si devine imposibil sa judeci personajul sau ideea filmului cu totul, de asemenea e destul de greu sa nu te puna pe ganduri.
Acuma, este foarte adevarat ca luat la bani marunti filmul are suficiente imperfectiuni, unele mai mari, altele mai mici, care il duc intr-o directie patetic-adolescentina.
Inca nu m-am lamurit, de exemplu, daca scena de "sex over IP" era sau nu necesara, in ciuda ecranului negru si a cut-ului inteligent care exclude orice miscare fizica. Este relevanta abordarea sexuala, de acord, dar cred ca extazul sistemului gemand "I can feel my skin" a fost overdone si putin ridicol, ca si cum trebuia sa punctam cat mai bine ca e mai mult decat o masturbare in fata calculatorului.
Monologul de despartire al Samanthei despre... cosmogonia incalcita a firilor care se vor reintalni intre stele si alte prostii m-a trimis si el la somn. Ma rog, ca sa iau putin in gluma lucrurile, ce putea sa zica, biata, care sa fie pe intelesul nostru. Ca tot vorbeam mai sus de constiinte impalpabile.
Problema este ca lucrurile astea si altele mai marunte graviteaza prea aproape de granita cliseului si reduc simtitor din potentialul filmului de a fi memorabil. Iti place sau cel putin nu te lasa complet indiferent, il rumegi o vreme si apoi se cam disipeaza.
Film obligatoriu de vazut = 9 stelute, din punctul meu de vedere nu va lua Oscar-ul, in schimb Joaquin Phoenix si Leonardo DiCaprio au mari sanse, din ce am vazut eu pana acum.
Azi 27.02.14, citind ba pe aici ba prin alte parti am vazut ca Joaquin Phoenix NU este nominalizat la Oscar = foarte rau, pentru ca eu cred ca sa joci aproape singur dar sa redai trairi si momente asa cum a facut-o el...e ceva.
Povestea descrisă în acest film este predictibilă , dar cu toate acestea extrem de emoţionantă. "Dragostea e singura formă de nebunie acceptată social" îl anunţă o prietenă pe protagonist, dar relaţia nefirească între un om şi o maşinărie iese din sfera nebuniei acceptate, e doar o formă de alienare a sufletului ce ar merita tratată într-un studiu psihologic al unui savant. Cum poţi trăi senzualitatea unui contact interuman, starea de beatitudine atunci când iubeşti de-adevăratelea sau fiorul dragostei care-ţi face pielea de găină? Într-o lume lipsită de iubire, oamenii sunt condamnaţi la singurătate şi acceptă acel surogat al iubirii virtuale. Chiar mai mult, oamenii înşişi devin un fel de maşinării care se mişcă absent şi mecanic precum muncitorii din "Metropolis". Starea maximă de alienare individuală este exprimată prin gelozia trăită de protagonist atunci când sistemul de operare cu voce senzuală îl anunţă că are relaţii în acelaşi timp şi cu alţi indivizi. Ştiu că pare nebunesc, dar societatea tinde tot mai mult să evolueze în această direcţie.
Filmul îţi provoacă o stare deprimantă, dar totodată te invită să meditezi cu privire la viaţă, la relaţiile interumane, la necesitatea de a te deschide faţă de lume şi nu doar de a trăi limitat într-un univers închis. Mulţi dintre cei care au zis că nu le-a plăcut filmul s-au identificat probabil cu protagonistul şi imaginea acestuia i-a speriat. Lor mă adresez cu replica "Viaţa e atât de scurtă" cu care Amy i se adresează lui Theodore. Scenariul filmului este original şi foarte bine scris, calitatea imaginii este excepţională (am văzut nişte grosplanuri emoţionante, precum şi panorame superbe), iar interpretarea lui Joaquin Phoenix merita o nominalizare la Premiul Oscar.
KoolRank: 8.5/10
- atmosfera & entertainment: 8.5/10
- regie: 8/10
- actori: 8/10
- scenariu: 9/10
- montaj: 8/10
Nota IMDb: 8.4/10
Regie: Spike Jonze
An: 2013
Actori: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson
Genul: SF, dragoste, drama
Am mers sa o vad, pe Ea, fara sa stiu nimic despre, nici macar un trailer nu am deschis. Stiam doar posterul siclam cu prim-plan-ul lui Joaquin si a lui privire usor sociopata. Cu toate ca filmul este categorizat drept o drama ce isi dezvolta actiunea intr-un viitor nu prea indepartat din Los Angeles, sunt foarte dese momentele in care ...
ieri am citit o idee deja mentionata in film, un roman a inventat o platforma pe care poti stoca toate informatiile legate de tine pentru ca apoi sa creeze un avatar care va interactiona dupa moartea ta cu cei dragi ai tai pe retelele de socializare...
ps : interpretare de exceptie a lui Joaquin Phoenix, dar ne-a obisnuit deja
Intorcandu-ma la film, nu am gasit nimic bun - nici macar pe Joaquin Phoenix pe care alta data il indrageam. Plictisitor ! Oare si voi, cei care laudati filmul, ati renuntat sa traiti sau sa urmariti povesti cu OAMENI? Citi "prieteni" pe care nu i-ati vazut in viata voastra ati strins pe site-urile de socializare? Cit de mult va doriti sa fiti in locul lui Theodore? Cit de mult va doriti noul sistem de operare ? Citi dintre voi aveti pe cineva care va spune "Buna dimineata" ?
Apreciez scenariul numai pentru faptul ca a incercat sa aduca ceva nou. In rest, repet, totul este nonsens.
Un film care se poate supune exegezei intr-o pestritie de moduri, dar cel mai mult m-a impresionat lumea aceea singura. Peste tot erau numai oameni, dar miserupisti intre ei. O lume de oameni singuri! Atat de singuri, incat pana si sistemele de operare relationau intre ele. Mi-e teama, ca acea lume singura nu e dintr-un viitor indepartat, nici dintr-un viitor apropiat, ci, chiar din prezent.
Si baietii plang, nu-i asa,
Si baietii plang cateodata
Cand nu-i vede nimenea..."
Traim intr-o lume din ce in ce mai tehnologizata, o lume in care masina a devenit mai importanta decat fiinta umana. Capitalismul ii izoleaza pe oameni din ce in ce mai mult, emotiile sunt din ce in ce mai greu de exprimat, comunicarea sufera tot mai frecvent, predomina lipsa de responsabilitate, lipsa de empatie... Suntem tot mai sensibili la suferinta, tot mai putin dispusi la compromis. "Her" e, din multe puncte de vedere, un film deprimant, greu suportabil dar care merita urmarit cu atentie. Performanta filmului ii apartine, fara putinta de tagada, lui Joaquin Phoenix care ne obisnuise cu prestatii excelente in roluri de psihopati. De asta data Phoenix portretizeaza, cu admirabila economie de mijloace, un barbat vulnerabil, un barbat care incearca sa-si gaseasca perechea ideala intr-o lume tot mai grabita catre nicaieri...
Este un fel de amestecatura de A.I. a lui Spielberg si Solaris a lui Tarkovsky, numai ca Spike Jonze, nu are talentul niciunuia dintre cei doi.
Uneori a trenat si am rezistat eroic pana la sfarsit.
Cele mai reusite momente au fost cand Theodore se opreste la intrarea/ iesirea din metrou si-i priveste pe oameni, majoritatea, care nu mai comunica unul cu altul, ci comunica cu niste …sisteme de operare. Si momentul reclamei din spatele lui Theodore, o bufnita imensa( pasarea simbol a zeitei Minerva- la romani) care parca il prinde in gheare pe eroul asezat pe o banca in L.A.-ul atat de septic si atat de pustiu, caci oamenii se duc acasa sa se intalneasca …cu sistemele lor de operare, relatiile interumane sfarsindu-se in general cu divorturi.
HAL (2001: A Space Odyssey) ar fi fost multumit si s-ar simti oarecum razbunat sa vad un om "parasit" de un computer.
Mi-am pierdut timpul aiurea, doar pentru că am așteptat să se întâmple ceva.
Nota 3 din partea mea
uitati-va la film, merita. inedit scenariu.
Filmul de faţă ne duce undeva în viitor şi vedem că acea zi a sosit. Ne aflăm într-o eră supertehnologizată, în care fiecare obiect, pe lângă faptul că atinge înalte performanţe tehnice, este şi armonios încadrat în decor, estetica având o deosebită importanţă în această lume nouă.
Însă tehnologia avansată nu a condus la acea generaţie de idioţi, observând că modul de viaţă este neschimbat, oamenii având responsabilităţi similare celor din prezent şi trăind după aceleaşi norme sociale. O altă consecinţă nefastă ne este însă prezentată în film, iar aceasta este singurătatea care se insinuează în mijlocul tuturor gadget-urilor, aparaturii moderne şi celorlalte obiecte dintr-o casă care, în lipsa familiei, nu poate atinge valoarea spirituală de cămin.
Un bărbat singur îşi umple nopţile apelând la servicii care oferă companie uşor bizară pentru noi, cei de acum, căci vocea unei femei care ajunge la el pe calea undelor electromagnetice îi procură plăceri care în cele din urmă îl trimit la somn.
Însă un serviciu excepţional este sistemul de operare care îi pune la dispoziţie o prezenţă vocală feminină aptă a-i oferi compania permanentă de care avea nevoie.
Ştim că proiecţia face percepţia, iar nevoia bărbatului de a-şi umple golul sufletesc specific singurătăţii îl împinge într-o poveste de iubire atipică, inteligenţa sistemului de operare inducându-i convingerea că prin acea verbalizare îşi găseşte împlinirea sentimentală. Nici nu este greu de admis, la urma urmei comunicarea fiind baza apropierii între două fiinţe. Iar felul în care interlocutoarea lui a ştiut să îl asculte, să îi dea replica, să îl amuze, să îl completeze a transformat-o sub aspect spiritual în femeia ideală.
Multe iubiri reale s-au născut în spaţiul virtual, societatea îndrepându-se cu paşi repezi către lumea prezentată în acest film, aşa că din punctul meu de vedere povestea nu este doar copleşitoare sub aspect emoţional, spectaculoasă sub aspect estetic, ci şi perfect verosimilă ca întâmplare.
Vizionare plăcută !
Actiunea filmului are loc intr-un viitor tehnologizat al orasului Los Angeles, care este portretizat ca fiind foarte curat si deloc poluat..un oras de o frumusete aparte..
In acest viitor lumea se bazeaza pe alte tehnici de comunicare mult mai avansate astfel incat comunicarea interumana este aproape in totalitate inlocuita de tot felul de device-uri inteligente...
Inca din primul cadru avem un close-up cu fata si mustata sexy a lui Theodore(Joaquin) care lucreaza undeva la o firma unde dicteaza prin comanda vocala Love Letters personalizate pe calculator.Theodor este foarte priceput in ceea ce face.Este un om bun,cu suflet cald, un barbat sensibil,usor timid,nu prea sociabil,vizibil afectat de divortul prin care trece.Seara il vedem singur in apartamentul sau, plictisit, cantand la ukulele sau vorbind cu un alien,alb, mic, funny si spurcat la vorbe intr-un joc supertehnologizat..Ii simtim durerea,singuratatea,empatizam cu el si ne dorim parca sa isi gaseasca pe cineva uman..real..
Filmul trateaza niste subiecte delicate precum singuratatea, dragostea traita la un alt nivel decat cel fizic,uman, frica de conexiune,frica de un alt esec, nesiguranta.
Joaquin Phoenix se transforma de la un film la altul. Dupa rolul de forta facut in The Master, in acest film joaca un personaj diametral opus.
Scarlett Johansson aduce o contributie majora filmului prin vocea Samanthei , acel sistem inteligent de operare ,de care Theodore se va indragosti.Actrita in sine nu m-a impresionat in mod deosebit in filmele jucate, dar vocea ei dulce si senzuala te fac sa intelegi in film ca totul e posibil,ca un om ca Theodore se poate indragosti de o voce placuta...de o prezenta pana la urma spirituala.Daca s-ar premia la Oscar doar vocea atunci cu siguranta Scarlet ar castiga in acest an pentru ca doar prin voce ii aduce Samanthei un sarm inegalabil, ca un magnet care te atrage.
Amy Adams este ca de obicei o prezenta placuta in rolul vecinei lui Theodore, fata simpla..cum ii zic americanii..the girl next door.
Cromatica,cinematografia,vizualul,coloana sonora...toate acestea-i confera filmului un plus de sensibilitate si te fac sa participi mult mai usor la actiunea filmului, care este un amestec de romance,drama si SF.
Pe parcursul filmului urmarim cu sufletul la gura transformarea incredibila a Samanthei,care continua sa invete despre comportamentul uman si sa se dezvolte,trecand de la stadiul de simplu program,asistent personal pana la stadiul de confident si ulterior partener al lui Theodore...
Filmul ridica multe semne de intrebare:Te poti indragosti de un sistem de operare?Poate iubirea depasi planul fizic,uman? Intr-o lume in care te folosesti de tehnologie ca sa cunosti pe cineva si sa te indragostesti ,te poti amoreza de insasi ,EA, tehnologia? Ce se intampla daca un sistem de operare se upgradeaza si devine ceva mai mult decat tu poti intelege?
Nu ramane decat sa ne uitam la acest film minunat si apoi sa incercam sa ne raspundem singuri la aceste intrebari....