Comentarii Comentează
  • uRage
    pe 30 Ianuarie 2020 02:45
    Mult peste film, în film adaptarea scenariului după carte a fost proastă, cringe pe alocuri, mai ales la dialog.
    În acest prim sezon adaptarea este incredibil de bună și fidelă cărții.
    Primul sezon este adaptarea primei cărți dar producătorii au ales să introducă și ceva material din a doua carte fără a deranja cursul poveștii, ceea ce e minunat.
    Merită văzut și de-asemenea aruncată o privire și asupra cărților.
  • into_the_labyrinth
    pe 14 Decembrie 2019 23:01
    Probabil că fanii filmului ”Busola de aur” (O: The Golden Compass) sau al scrierilor lui Philip Pullman, care au stat la baza atât a ecranizării amintite, cât şi a serialului, ştiu deja ce s-a întâmplat după 2007, anul lansării ”Busolei de aur”. Încasările, mai ales în SUA, dar şi în alte ţări, au fost dezamăgitoare şi producătorii au hotărât să nu mai toarne continuarea preconizată.
    Destul de dezamăgitor şi pentru fani, pentru că filmul demonstrase deja că este altceva decât tonele de producţii care se ”fabrică” pe bandă rulantă, avea suficiente calităţi cât să determine lumea să îşi dorească o continuare.
    Putem spune că ”s-a făcut dreptate” abia acum, odată cu lansarea serialului ”Materiile întunecate” (O: His Dark Materials), care poate fi văzut şi în România pe platforma HBO GO sau pe postul tv HBO, marţea, de la 20.00.
    Ce aş putea spune despre primele episoade?
    În primul rând, trebuie să mărturisesc că m-am îndreptat spre acest serial nu numai din curiozitate, dar şi din dorinţa de a scăpa de trendul general, dominat de producţii fie prea sângeroase, fie prea superficiale, fie chiar puerile, şi în plus şi extrem de numeroase care au acaparat piaţa. Rămânea însă de văzut care va fi rezultatul acestei ambiţioase puneri în scenă.
    Per ansamblu, mi-a plăcut. Sincer. Este suficient de ”soft” pentru a nu ne încărca inutil cu scene horror, însă şi îndeajuns de tensionat pentru a da, pe alocuri, fiori spectatorului, după o reţetă inedită, a unui film pentru adolescenţi care alunecă în thriller veritabil.
    Această dozare inspirată face ca serialul să poată fi atrăgător chiar şi pentru spectatorii maturi.
    De altfel, chiar Ruth Wilson, deţinătoarea unui rol principal, spunea, într-un interviu acordat Cinemagia, despre serie: ”Cred că deși este prezentată prin ochii unui copil, are multe teme adulte. Este interesantă pentru toate categoriile de vârstă, iar temele ei sunt universale”.
    Animaţia este la înălţime, oarecum asemănătoare cu cea din ”Busola de aur”, iar actorii se achită bine de sarcini.
    Trebuie să recunosc că, iniţial, am fost reticent văzând-o în rolul Lyrei Belacqua pe tânăra Dafne Keen, după prestaţia fermecătoare a Dakotei Blue Richards, care făcuse o excelentă impresie în ”Busola de aur”. Dafne Keen mi s-a părut un pic mai rigidă la început şi am avut senzaţia că văd pe ecran altceva decât m-aş fi aşteptat. Totuşi, a fost doar o impresie de debut, fiindcă pe parcurs tânăra actriţă spaniolă cu origini britanice m-a convins că are un şarm şi o expresivitate ale ei şi am urmărit-o cu plăcere în rolul de nouă ”Lyra”.
    La fel şi cu actriţa britanică Ruth Wilson, în rolul doamnei Coulter, interpretat în film de Nicole Kidman. Ruth Wilson joacă bine şi mi-a amintit, prin prestaţia ei, de Eva Green (care, de altfel, apare şi în ”Busola de aur”, dar în alt rol, al Serafinei Pekkala). Trece convingător de la o gamă la alta şi îşi arată, vizibil pentru spectator, ascuns pentru micuţa Lyra, duplicitatea într-un mod elocvent.
    Această dramă fantasy cu accente de thriller are, cu siguranţă, ingredientele necesare pentru a vă face să o urmăriţi în continuare, şi este cu siguranţă aşteptată de mai bine de un deceniu de împătimiţii filmului iniţial.
  • Oana_S
    pe 06 Noiembrie 2019 16:22
    Materiile întunecate este povestea excepțională a Lyrei Belacqua, o orfană care pleacă dintr-un Oxford alternativ - luminat de lămpi cu păcură și străbătut de zepeline - în nordul înghețat, pentru a-și salva prietenul. Ulterior este implicată într-un mister, care are legătură cu unchiul ei, exploratorul Asriel, cu descoperirea lui de particule elementare cunoscute sub numele de Praf și cu posibile lumi paralele pe care atotputernicul Magisteriu vrea să le țină ascunse. De aici apar întrebări despre valorile religiei organizate, coruptibilitatea autorității, ambiguitatea adevărului, ceea ce înțelegem prin suflete (întruchipate de daimonii pe care le au toate personajele și care reprezintă esența lor interioară) și alte astfel de considerații morale și teologice. Citește mai mult:
    https://filmserial.home.blog/2019/11/06/materiile-intunecate-o-adaptare-captivanta-a-magiei-lui-philip-pullman/